Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako koristiti Android telefon bez Google aplikacija?

Kako koristiti Android telefon bez Google aplikacija?

Evo kako da koristite Android telefon bez Google Play prodavnice, odnosno bez Google servisa. Ovo je odličana alternativa koja vam omogućava da ne zavisite od Google-a.

Dobro je poznato da je Android platforma otvorenog koda. To znači da svako ko ume može da prepravi Android i kasnije da ga proda bez ikakvih obaveza prema Google-u. Međutim, Google i dalje kontroliše Android platformu na drugačije načine. Jedan od tih načina su upravo Google Play servisi koji podrazumevaju Google Play prodavnicu i mnoge druge aplikacije.

 



Možda niste znali, ali to što vi imate mogućnost da preuzimate ostale aplikacije preko Google Play prodavnice na recimo Samsung, HTC, Sony i ostalim telefonima, ne znači da proizvođači imaju tu slobodu da implementiraju Google Servise kako oni žele.

Proizvođači telefona prvo sklope ugovor sa Google kompanijom kako bi njihovi telefoni mogli da budu Google sertifikovani. Zanimljivo je to da Google sertifikovani uređaji uvek dolaze sa preinstaliranim aplikacijama i servisima. U zavisnosti od partnerstva Google-a i proizvođača, preinstalirane aplikacije mogu biti Google Play novinarnica, Google Now, Google Play Music i slično.

Dakle, nije sve to tako naivno. A da ne govorimo o tome kako su mnogi Google servisi poprilično “alavi” po pitanju konzumacije baterije. I to nije sve. Google servisi praktično prate vaše ponašanje na internetu kako u cilju analiziranja vašeg interesovanja. Kasnije, kada Google shvati šta vas interesuje, on vam servira reklame za koje smatra da su idealne za vas.

Da, umalo da zaboravimo. Obaveštenja koja vam stižu su delo upravo Google servisa. To znači da vam bez Google servisa neće stizati obaveštenja o novim porukama, email-ovima, o aktivnostima na društvenim mrežama i slično.

Ok, ali kako ne koristiti Google Servise kada je Android tako dobar u paketu sa njima? Pa, postoji način da se zaobiđu Google servisi, ali je potrebno malo privikavanja i modifikovanja svog uređaja. A potrebno je i da znate za MicroG!

Šta je MicroG

MicroG projekat je besplatan softverski klon Google izvornih biblioteka i aplikacija. Da budemo precizniji, MicroG je *FLOSS framework koji omogućava Google servis aplikacijama da funkcionišu na platformi gde Google servisi nisu dostupni.



*Skraćenica za “Free Libre Open Sourse Software što u prevodu znači “besplatni softver otvorenog koda”.

MicroG dostavlja sve neophodne API-jeve koji su potrebni za normalan rad telefona. Zahvaljujući tome, aplikacije mogu potpuno samostalno i od Google servisa nezavisno da funkcionišu.

Kako instalirati MicroG?

Ok. Da ne biste zavisili od Google-a, prvo je bitno da svoj telefon root-ujete, instalirate custom recovery pa onda da pronađete i instalirate neki custom ROM koji odgovara modelu vašeg telefona. Zvuči preteško, ali dovoljno je par dana istraživanja i uspećete.

Kod instaliranja custom ROM-ova uvek postoji onaj korak gde se flešuje “GAPPs” tj. google servisi i aplikacije. U ovom slučaju se taj korak preskače. Zapravo, umesto GAPPs, potrebno je instalirati MicroG servise. Evo korak po korak uputstva:



1. Kao biste instalirali MicroG na već flešovanom custom ROM-u, potrebno je pristupiti custom recovery-u i očistiti ceo ROM tj. odraditi kompletan “wipe”.

2. Ako ste upravo flešovali custom ROM, onda preskočite prvi korak i pristupite podešavanjima telefona kako biste aktivirali opciju “Nepoznati izvori”.

3. Sada preuzmite “Servises Core APK” na memoriju telefona i instalirajte je.



4. Kako bi vam obaveštenja normalno funkcionisala, preuzmite “Services Framework Proxy APK” na memoriji telefona i instalirajte je.

5. Ako ipak želite da zadržite pristup Google Play prodavnici, onda na memoriju telefona preuzmite “Blank Store APK” i instalirajte je.

6. No, ako ne želite, kako bi ostale aplikacije normalno funkcionisale, na memoriju telefona preuzmite “Fake Store APK” i instalirajte je.

7. U slučaju da se ne odlučite za Google Play prodavnicu, preporučujemo da instalirate “Aptoide”.

8. Potom u fioci sa aplikacijama pronađite MicroG podešavanja i štiklirajte štiklirajte oba servisa koji se prikazuju kako bi u pozadini radili.

9. Iznova pokrenite telefon jednom kada sve navedeno uradite.

Kako bi testirali da li obaveštenja funkcionišu, odnosno da proverite “Push Notifivation” servis, instalirajte “Push Notification Tester” aplikaciju i napravite test.