Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako koristiti besplatan UniFi internet bilo gde u Srbiji?

Kako koristiti besplatan UniFi internet bilo gde u Srbiji?

Mnogi korisnici SBB usluga nisu ni svesni da mogu da koriste besplatan internet na koji se povezuju putem WiFi mreže. Evo koje uslove morate da ispunite i šta treba da radite da biste koristili besplatan WiFi (UniFi) bilo gde u Srbiji.

Prvo da se malo upoznamo sa SBB uslugom zvanom UniFi. Prošle godine, SBB je uveo mnoge novitete. Većinu tih noviteta ste sigurno svesni. Međutim, neki deo tih noviteta verovatno ne razumete u potpunosti. Primera radi, SBB korisnici slabo poznaju mogućnosti UniFi mreže.

 



*Dodato 20.09.2017

SBB je dodao novi servis koji se naziva UniFi Travel! U pitanju je sjajan dodatak za one koji često putuju. Više o svemu se informišite u članku "Kako koristiti besplatan UniFi Travel internet u inostranstvu?" koji smo napisali za vas. Ili pogledajte priloženi video:

Naime, u oktobru mesecu 2015. godine SBB je u Srbiji podigao mrežu sa preko 100.000 UniFi pristupnih tačaka u Srbiji. To svim prepaid (SBB korisnici koji nemaju ugovorenu obavezu) i postpaid (ugovorom vezani korisnici na određeno vreme) korisnicima omogućava korišćenje besplatnog interneta na javnim ili privatnim lokacijama.

>> Kako izmeriti protok interneta na telefonu? <<

>> Šta je EDGE, 3G i 4G i kako na telefonu izabrati jednu od ovih konekcija? (VIDEO) <<



>> Kako pronaći besplatnu WiFi konekciju!? <<

To je omogućeno putem novih rutera koje SBB podelila postojećim ili novim korisnicima SBB interneta ili digitalne televizije. No, to ne znači da će emitovanje UniFi interneta sa vašeg kućnog rutera vama biti usporen internet koji plaćate. Ogromna prednost UniFi interneta je i to što se on može koristiti i u inostranstvu bez plaćanja rominga, zahvljajući prisustvu SBB usluga i pojedinim zemljama.

Koji su uslovi za korišćenje UniFi interneta

Pre svega vi, ili neko koga poznajete, mora da budete korisnik SBB usluga. Malo domaćinstva koji nemaju SBB u svom domu. Ako baš vi osoba koja ne koristi SBB usluge, onda sigurno poznajete nekog ko ih koristi. To je praktično jedini i najbitniji uslov. Sve ostalo je samo procedura koja treba da se obavi.

Naravno, Gold paketi u okviru svoje pretplate imaju potpuno besplatan UniFi, a oni koji koriste jeftinije pakete ili su prepaid korisnici plaćaju neku simboličnu pretplatu mesečno. Više o tome informišite se na ovom LINKU.



Registrujte na MojSBB.rs

Nije dovoljno samo dodirnuti UniFi pristupnu tačku putem telefona i “bum”, povezani ste. Pre bilo čega morate da se registrujete. To nije previše teško. Ukoliko je SBB usluga vaša, jednostavno pristupite web adresi www.MojSBB.rs, kliknite na “registrujte se ovde”  i u novootvorenoj stranici unesite neophodne informacije poput email-a, lozinke, broj ugovora, ID korisnika i broj vašeg telefona.

*Napomena



  • Br. ugovora imate na ugovoru koji ste potpisali u poslovnici
  • ID korisnika imate računu koji vam stiže za SBB usluge, u slučaju da ste tek sklopili ugovor, pozovite 19900 korisnički servis i upitajte za ID

>> Kako pojačati WiFi signal na telefonu? <<

>> Kako da podelite internet pomoću pametnog telefona? <<

>> Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu? <<

Kada to uradite, na email koji ste uneli će vam stići aktivacioni email na koji aktivirate nalog. To obavezno učinite i spremni ste za korišćenje UniFi mreže.

U slučaju da niste direktan korisnik SBB usluga, sve isto učinite samo zamolite prijatelja ili rođaka za br. ugovora i ID korisnika. Naravno, obavezno objasnite prijatelju, odnosno rođaku o čemu se radi i zatražite njegovu dozvolu.

Koristite UniFI UG Aplikaciju

Na Google Play prodavnici postoji UniFi aplikacija informativnog karaktera. Putem nje uvek možete pronaći ili proveriti da li željena lokacija ima u blizini UniFi pristupnu tačku. Što je najbolje, vi putem aplikacije možete sačuvati UniFi pristupnu tačku kao imiljenu i tako sebi lakše organizovati povezivanje. Inače, proveravanje lokacije funkcioniše na bazi mape. 

Takođe, putem aplikacije po kategorijama možete pretraživati UniFi i tako proveriti da li restoran u koji idete ima UniFi. Super je to što pomoću aplikacije UniFi UG možete da manipulišete svojim nalogom pa tako dodati ili obrisati uređaj. Inače, imate pravo da registrujete 5 različitih uređaja. 

Aplikaciju preuzmite sa priloženog linka:

>> UniFi UG <<

Kako postaviti telefon da koristi UniFi

Android

1. Pristupite podešavanjima svog Android uređaja. Zatim pristupite WiFi kategoriji.

2. Kada pristupite listi dostupnih WiFi tačaka, dodirnite na UniFi.

3. U novootvorenom prozoru podesite sledeće:

Kada zavrišite sa popunjavanjem, pritisnite na taster “poveži” nakon čega bi telefon trebalo da bude povezan sa UniFi mrežom.

4. Sva ova podešavanja se obavljaju jednom. Svaki sledeći put ne morate ništa drugo da radite sem da dodirnete na UniFi.

>> Ako koristite internet preko SIM kartice onda ovo treba odmah da isključite! <<

>> Kako bežično podeliti internet sa vašeg desktop ili laptop računara kako biste ga koristili na telefonu ili tabletu? <<

>> Kako podesiti WiFi pristupnu tačku kako bi internet na vašem telefonu i tablet računaru bio stabilniji i brži! <<

Windows Phone

1. Pristupite podešavanjima svog Windows Phone uređaja. Zatim pristupite WiFi kategoriji.

2. Kada pristupite listi dostupnih WiFi tačaka, dodirnite na UniFi.

3. U novootvorenom prozoru, u okviru “Korisničko ime” (eng. user) isečka upišite vaš email putem kojeg ste se ranije registrovali na “MojSBB.rs”. U okviru “Lozinka” (eng. password) isečka unesite lozinku koju ste postavili za vaš “MojSBB.rs” nalog. Dakle, informacije za prijavljivanje na “MojSBB.rs” nalog iskoristite za prijavljivanje na UniFi pristupnu tačku i dodirnite na “Gotovo” (eng. done)

4. Omah nakon unošenja korisničkog imena i lozinke pojaviće vam se još jedan prozor gde treba da pritisnete na “Da” (eng. yes).

5. Omah nakon potvrde na “Da” bićete povezani sa UniFi mrežom.

6. Sva ova podešavanja se obavljaju jednom. Svaki sledeći put ne morate ništa drugo da radite sem da dodirnete na UniFi.

iPhone/iPad

1. Pristupite podešavanjima svog iOS uređaja. Zatim pristupite WiFi kategoriji.

2. Kada pristupite listi dostupnih WiFi tačaka, dodirnite na UniFi.

3. U novootvorenom prozoru, u okviru “Korisničko ime” (eng. user) isečka upišite vaš email putem kojeg ste se ranije registrovali na “MojSBB.rs”. U okviru “Lozinka” (eng. password) isečka unesite lozinku koju ste postavili za vaš “MojSBB.rs” nalog. Dakle, informacije za prijavljivanje na “MojSBB.rs” nalog iskoristite za prijavljivanje na UniFi pristupnu tačku i dodirnite na “Gotovo” (eng. done).

4. Dodirnite na taster “Pridruži me” (eng. join) kako bi potvrdili uneto.

5. Odmah nakon dodira na “Pridruži me” pojaviće se prozor gde treba da potvrdite povezivanje sa UniFi mrežom, tj njen indentitet, dodirom na taster “Prihvati” (eng. accept).

6. Ako ste učinili kao što smo do sada naveli, vi ste već povezani sa UniFi mrežom.

7. Sva ova podešavanja se obavljaju jednom. Svaki sledeći put ne morate ništa drugo da radite sem da dodirnete na UniFi.