Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako koristiti dodatne tj. posebne opcije SwiftKey tastature?

Kako koristiti dodatne tj. posebne opcije SwiftKey tastature?

Evo koje sve opcije ima SwiftKey tastatura, čemu one služe i kako da ih koristite! 

Nakon što prilagodite tastaturu prema svojim preferencama, onda je vreme da počnete da je koristite. Međutim, ako malo bolje pogledate, sama tastatura će vam prikazati neke dodatne opcije o kojim do sada nismo pisali.

 



One se nalaze odmah iznad svih karaktera. Hajdemo da krenemo redom, sa kratkim opisom za svaku opciju. Naime, do dodatnih opcija se dolazi tako što dodirnete na “dve vertikalne” taster u gornjem levom uglu SwiftKey tastature.

Evo liste "korak po korak" uputstava koje smo napisali vezano za SwiftKey tastaturu. Ovde imate apsolutno sve o SwiftKey aplikaciji pa ukoliko ste imali nekih nedoumica, onda pogledajte neki od priloženih članaka. 

  1. Kako instalirati i podesiti SwiftKey tastaturu na telefonu?
  2. Kako podesiti ćirilično, latinično ili neko drugo pismo na SwiftKey tastaturi?
  3. Kako promeniti temu na SwiftKey tastaturi ili napraviti novu?
  4. Kako prilagoditi tastere SwiftKey tastature?
  5. Kako promeniti veličinu ili poziciju SwiftKey tastature?
  6. Kako isključiti unos teksta putem govora na SwiftKey tastaturi?
  7. Kako podesiti rečnik i način kucanja preko SwiftKey tastature?
  8. Kako podesiti zvuk i intezitet vibracije na SwiftKey tastaturi?
  9. Kako dodati prečice za reči ili rečenice na SwiftKey tastaturi?
  10. Kako izbrisati, resetovati ili odjaviti se sa SwiftKey naloga?

Pretraga 

Prva u nizu opcija je ustvari “mala lupica” putem koje možete pretražiti internet. Rezultati pretrage će biti prikazani u okviru mini pregledača koji je integrisan unutar SwiftKey tastature. Taj mini pregledač vam nudi i mogućnost slanja linka sajta na kojem se trenutno nalazite ili snimka ekrana (eng. screenshot).



GIF

Naredna opcija je za razmenu GIF-ova. Tu imate prikazane različite GIF-ove koji su svrstani prema emocijama: srećan, tužan, osmeh, ljut, itd… Uvek možete potražiti neki drug GIF dodirom na “lupica” taster koji boravi u produžetku tj. u gornjem desnom uglu tastature. 

Nalepnice

Naredna opcija su zapravo nalepnice. Njih možete preuzeti,baza je stvarno ogromna. Super je to što možete izmeniti preuzete nalepnice, pre nego što ih pošaljete, dodavajući tekst preko njih.



Sve izmenjene nalepnice se mogu i sačuvati što je super jer ih iznova možete koristiti. Sačuvanim nalepnicama se pristupa dodirom na “pin” taster u donjem desnom uglu tastature.

Još bolja stvar je to što možete koristiti fotografije kao nalepnice. Dodajete ih tako što pristupite nalepnicama koje ste ranije izimenili, pa dodirom na mali “kamerica” taster koji boravi u gornjem desnom uglu. Nakon toga prosto izaberite fotografiju i to je to. 



Privremena memorija i prečice

Sledeća opcija je zapravo namenjena za brzu kontrolu teksta koji je kopiran u privremenu memoriju telefona ili za dodavanje tj. izmenu prečica o kojim smo ranije pisali. Tu ćete imati brz prikaz prečica koje ste prethodno kreirali.

Prevod u realnom vremenu

Ukoliko prilikom kuckanja imate potrebu da automatski prevedete taj tekst sa jednog na drugi jezik, onda je SwiftKey tastatura idealan izbor. To vam govorimo jer postoji integracija sistema za prevođenje direktno u okviru SwiftKey tastature.

Naime, odmah pored tastera za privremenu memoriju se nalazi i taster za prevođenje teksta unetog putem SwiftKey tastature. Jednom kada uključite prevođenje pojaviće se novo polje na vrhu tastature, zajedno sa opcijama za odabir jezika.

Ova opcija je sjajna jer u realnom vremenu prevodi tekst koji kuckate. Imaćete pregled teksta koji je iskucan na tastaturi, ali u polje gde ste zapravo želeli da unesete tekst će biti unet tekst na jeziku koji ste odabrali za prevod. 

Podrška

Šesta i poslednja opcija u nizu je namenjena za brze savete i SwiftKey podršku. Tu možete pronaći brze savete kako da podesite SwiftKey tastaturu, da promenite temu ili kako da koristite neke njene opcije. Sve u svemu, tu možete pronaći pomoć ili kontaktirati podršku.

Dodatne opcije

Dodirom na “tri tačkice” taster pristupate dodatnim opcijama SwiftKey tastature. Manje, više, sve te opcije možete pronaći u okviru podešavanja same SwiftKey tastature, ali ima i onih kojim inače samo tu možete pristupiti.

Dakle, od dodatnih opcija imate:

- Nalog 

Prečica za pristupanje podešavanjima SwiftKey naloga.

- Kalendar

Opcija pregled kalendara. Tu možete dodati ili izmeniti događaje. 

- Teme 

Prečica za pristupanje galeriji sa temama.

- Za jednu ruku 

Opcija za promenu rasporeda tastera tako da budu zgodni za kucanje jednom rukom.

- Palac

Opcija za promenu rasporeda tastera tako da svi tasteri budu na dohvat palca leve i desne šake.

- Bez arhiviranja 

Unos teksta koji neće biti arhiviran od strane SwiftKey tastature.

- Promeni veličinu

Opcija za brzu izmenu veličine tastature.

- Automatsko ispravljanje teksta 

Opcija za brzo uključivanje ili isključivanje automatskog ispravljanja teksta.

- Raspored

Opcija za izmenu rasporeda tastera prema sistemima kao što su “QWERTZ, QWERTZ, AZERTY, Colemak, Dvorak” i tome slično…

- Postavke

Prečica za pristup podešavanjima SwiftKey tastature. 

- Emotikon

Prečica za pristup emotikonima.

- Lokacija

Opcija za deljenje trenutne lokacije (trenutno nije dostupna kod nas).

To bi bilo To nadamo se smo uspeli da u celosti demistifikujemo SwiftKey tastaturi i pomognemo da shvatite kako funkcionišu sve njene opcije i funkcije. Ne zaboravite da uvek možete da nam pišete na našem forumu “Pitanja i odgovori” ukoliko imate neku nedoumicu ili problem.