Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako najbrže, najlakše i najpovoljnije doći do kartice kojom možete plaćati putem interneta?

Kako najbrže, najlakše i najpovoljnije doći do kartice kojom možete plaćati putem interneta?

Evo kako da obezbedite sebi karticu kojom možete kupovati na internetu! Kartica o kojoj ćemo pisati je iz više razloga pogodna za internet kupovinu ali i za još po nešto…

Mi imamo saradnju sa raznim web prodavnicama i često pišemo o njihovim proizvodima. U tim tekstovima pokušavamo da vam približimo prednosti uređaja koji je trenutno u fokusu. Mahom su to neki povoljniji uređaji koji imaju za cilj da se probiju na tržište. Zato i volimo da pišemo o njima jer su korektni, a povoljni.

 



Nekako nam je zanimljivo da pišemo o svim tim telefonima, tabletima, pametnim satovima, Android TV Box uređajiama itd, jer znamo da su barem duplo napredniji u odnosu na uređaje koji se po toj ceni nude na našem tržištu. Međutim, postoji jedna caka zbog koje svi nekako na kraju odustanu ili se razočaraju. To je “online shoping” ili vam “kupovina preko interneta”.

*Povoljni ureađji o kojim smo pisali do sada

>> NO.1 S3 je jeftina alternativa Moto360 sata! (VIDEO) <<

>> Pomoću MXIII-G Android 5.1 TV Box uređaja vaš TV u tren oka može postati “najpametniji” na svetu! <<

>> Chuwi Hi8 - Test <<

>> Vernee Thor - Test (VIDEO) <<



Ne govorimo o kupovini putem interneta na “foru” plaćanja po pouzeću, već govorimo o načinu kupovine koji podrazumeva odgovarajuću kreditnu, debitnu ili internet karticu koja je sposobna za internacionalne transakcije tj. koja ima devizni račun.

Mi smo nedavno sproveli malo istraživanje. Tačnije, nisu nam odgovarali uslovi banke u kojoj smo do sada bili pa smo rešili da pronađemo povoljnije i zgodnije rešenje. Pre nego što krenemo o diskusiji kako doći do kartice putem koje možete plaćati na internetu, spomenućemo nekoliko prepreka koje se čitaocima našeg portala javljaju.



Zašto ljudi ne pokušavaju ili odustaju od kupovine sa kineskih sajtova?

Dakle, plaćanje unapred je ogromna prepreka kod novajlija, odnosno novih internet kupaca. Zašto? Pa, čini nam se da je kod nas opcija “plaćanje po pouzeću” dovela do toga da sve drugo bude kategorizovano kao prevara ili nesigurna kupovina. Naravno, plaćanje po pouzeću je nekada bila jedina opcija svih koji su tada počinjali online biznis. Jednostavno, online kupci su bili previše skeptični. Nismo sigurni, ali pretpostavljamo da ni zakon nije bio baš naklonjen prodavcima i kupcima, a da ne govorimo o tome da brojni servisi nisu bili dostupni kod nas, neki i dalje nisu…

Ipak, kada kupujete na Gearbest.com, Aliexpress, Geekbuying.com i još mnogim drugim poznatim web prodavnicama, kupovina je više nego sigurna. Pod “sigurna” spada to da će vaša transakcija završiti na pravo mesto, da će prodavac poslati paket i da će on stići kod vas.



E sada, šta ako nešto nije uredu sa proizvodom koji ste kupili? U tim situacijama imate opciju da se žalite na to što vam je stiglo, kako prodavcu, tako i Aliexpress.com prodavnici koja okuplja sve te prodavce. U većini slučajeva prodavac vrati novac ili na neki drugi način reši problem. No, treba imati na umu da ovaj svet ni u kakavom smislu nije perfektan, tako da nije nemoguće da ćete imati negativno iskustvo.

Sve u svemu, ukoliko pratite ocene prodavaca i ukoliko se držite filozofije, “prodavci sa 4 do 5 zvezdica su sigurni za kupovinu” ne verujemo da ćete imati problem. Takođe, čitajte komentare kupaca, to vam je najbolji pokazatelj.

Pa da rezimiramo:

- Plaćanje unapred nije problem jer ukoliko vam paket ne stigne, zaturi se ili vam stigne nešto što nije kako je opisano pri kupovini, novac će vam biti vraćen.

- Što se isporuke tiče, ona u proseku traje od 15 do 20 dana, mada nekada može i da se oduži do 30 dana.

- Dodatni troškovi, preko cene koju ste inicijalno platili pri kupovini proizvoda, zavise od carine. Naime, za proizvode čija je cena preko 50€, očekujte uvećanje za 30%. No, ukolliko se potrudite i zamolite prodavca da vam na paketu napiše da je u pitanju proizvod koji vredi 50€ ili manje, postoje šanse da vam se paket ne ocarini.

Kako doći do kartice putem koje možete plaćati na internetu?

Obično banke nude neke svoje varijante koje mogu služiti kao “internet kartice” koje su uglavnom vezane za devizni račun, ali u nekim slučajevima i nisu.

Vojvođanska banka

Recimo Vojvođanska banka ima solidne uslove:

- Kartica stiže nakon 15 do 20 dana.

- Potrebno je platiti 2000 dinara prilikom otvaranja tekućeg računa, ne deviznog.

- Depozit od 2000 dinara je moguće potrošiti.

- Tekući račun se održava samo kada postoji postoji promet po računu.

- Uplate se vrše u dinarima pa se kasnije konvertuju na evro, pa na dolar.

- Konverzija valuta se vrši prema kursu narodne banke Srbije.

- Ne postoji taksa na transakciju.

- Karticu možete koristiti za kupovinu bilo gde, a možete podizati novac i sa bankomata.

Ovo je nešto što mi mislimo da vredi istaći. Kao što vidite, nešto je ok, nešto i ne baš. Primera radi, konverzija valuta nikako ne ide u prilog kupcu, buduću da su sve cene mahom u dolarima. Zatim nije moguće uplatiti evro, a kartica stiže tek nakon 15-20 dana… Dobro je to što se depozit može potrošiti i to što ne postoje troškovi za izradu kartice.

*Sve navedene informacije su pridobijene pre 6 meseci. Moguće je da je banka promenila uslove te nam ne zamerite ukoliko se napisano ne poklapa sa onim što banka trenutno nudi. Za više informacija kontaktirajte Vojvođansku banku OVDE.

Raiffeisen banka

Sa druge strane Raiffeisen banka ima posvećenu internet karticu koja služi samo za te svrhe. Nismo baš oduševljeni, ali recimo da nije loš izbor za one koji žele karticu isključivo za internet kupovinu.

- Kartica stiže nakon 7 dana.

- Potrebno je uplatiti 20€ prilikom otvaranja deviznog računa.

- Po preuzeću kartice unapred plaćate 700 dinara za njeno održavanje narednih godinu dana.

- Depozit od 20€ se ne sme trošiti.

- Uplate se vrše u evrima pa se kasnije konvertuju na dolar.

- Konverzija valuta se vrši prema kursu narodne banke Srbije.

- Postoji taksa na svaku transakciju koja iznosi 1%.

- Karticu možete koristiti isključuivo za online kupovinu. Ne za plaćanje računa kod nas ili kupovinu putem aparata po prodavnicama. Takođe, nije moguće podići novac na bankomatu.

- Dostupna je aplikacija putem koje možete pratiti transakcije i stanje na deviznom računu.

Po svemu sudeći, ovo je kartica koja najviše odgovara onima koji žele da je koriste samo za kupovinu putem interneta, i to van zemlje. Nju možemo preporučiti samo novajlijama jer pretpostavljamo da oni na početku nemaju ostale potrebe sem online kupovine.

*Sve navedene informacije su pridobijene pre 6 meseci. Moguće je da je banka promenila uslove te ne zamerite ukoliko se napisano ne poklapa sa onim što banka trenutno nudi. Za više informacija kontaktirajte Raiffeisen banku OVDE.

UniCredit banka

I za kraj smo ostavili ono najbolje, barem prema našem sudu. Kada uporedite UniCredit opciju sa prve dve opcije, sigurni smo da ćete se složiti sa nama da je trenutno njihova “Gift kartica” fantastično rešenje.

Evo zašto:

- Kartica je odmah dostupna i aktivna za korišćenje.

- Troškovi održavanja ne postoje. Plaća se 250 dinara za njeno dobijanje tj. izradu, ukoliko niste korisnik UniCredit banke, a ukoliko jeste, cena je 100 dinara.

- Možete birati “artwork” odnosno dizajn plastične kartice.

- Kartica je “prepaid“ karaktera pa se uplata može vrši samo jednom, u dinarima. Ne postoji mogućnost dopunjavanja kartice.

- Ne postoji depozit pa samim tim sav uplaćen novac je dostupan za korišćenje.

- Budući da je kartica “prepaid”, identitet korisnika je u potpunosti zaštićen.

- Karticu možete koristiti za online kupovinu, bilo gde. Za kupovinu po prodavnicama koje primaju kartice tj. koje su opremljene aparatom. ili za podizanje novca sa bankomata.

- Ne postoji taksa na transakciju.

- Konverzija valute se vrši na evro, pa na dolar, po kursu narodne banke Srbije.

Šta je super kod ove kartice? Skoro sve! Dobija se odmah, što je fantastično jer ne morate čekati ni dan od momenta kada odlučite da kupite nešto. Pride, ne plaćate nikakve troškove održavanja ili bilo kakav depozit, samo trošak izrade koji je realan i simboličan.

Zatim možete birati “artwork”, naravno od nekoliko dostupnih. Budući da možete birati kako će kartica izgledati, onda ona može poslužiti kao idealan poklon nekoj vama dragoj osobi. Recimo, ukoliko je osoba dama, jednostavno izaberete karticu sa ženskim motivima, kupite neku finu koverticu, možda uključite neki slatkiš i “voilà”, imate poklon! Ne zaboravite, vaš identitet je sačuvan, a osoba kojoj ste poklonili karticu kasnije može sama sebi odabrati način na koji će potrošiti novac.

Još jedna prednost “prepaid” kartice je to što ne možete biti opljačkani tj. hakovani. Tačnije, i ukoliko vas neko hakuje, tačnije “skimuje”, sve što može ukrasti je ono što je preostalo na kartici. Dakle, ne vaš identitet, što kasnije dovodi do komplikacija koje podrazumevaju blokiranje kartica i troškove izrade novih…

Idemo dalje. Karticu možete koristiti za plaćanje računa putem interneta što je itekako zgodno. Recimo da ste kupili sve što vam je potrebno, ostao vam je neki novac i želite da platite račun za telefon? Nije problem, to je svakako moguće, a čak i ako ostane nešto malo novca, možete ga podići na bankomatu ili potrošiti u prodavnici.

Nama je UniCredit najbolji izbor, pogotovu za one koji nisu u radnom odnosu pa im ne treba tekući račun. Mnogo je pogodnosti za gotovo sve tipove korisnika, tako da smatramo da je ovo “pun pogodak”.

Želimo dodati i to da oni koji su voljni da plaćaju održavanje tekućeg računa, mogu da dobiju jednu dopunjivu (kreditnu) karticu, koja je ujedno, i devizna, i dinarska. Nju možete koristi isto kao i ovu “gift karticu”, stim da je naravno možete dopuniti u svakom momentu, nije anonimna i možete koristiti kao primarni račun za prihode koje ostvarujete svakog meseca. No, nemamo više informacija o toj opciji te vas savetujemo da se obratite UniCredit banci.

*Sve navedene informacije su pridobijene pre 6 meseci. Moguće je da je banka promenila uslove te nam ne zamerite ukoliko se napisano ne poklapa sa onim što banka trenutno nudi. Za više informacija kontaktirajte UniCredit banku OVDE.

Nadamo se da smo uspeli, koliko, toliko, da razbijemo predrasude i strah o online kupovini da sa da nećete imati problem da sebi poručite nešto sa koneskih web prodavnica.