Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako napraviti eksternu bateriju tj. “Power Bank”? (VIDEO)

Kako napraviti eksternu bateriju tj. “Power Bank”? (VIDEO)

Evo kako da napravite prenosivu bateriju pomoću koje možete puniti svoj pametni telefon. Sve što vam je potrebno su par modula koje možete kupiti za nekoliko evra i stara funkcionalna baterija od LapTop računara.

Uradi sam ili šire poznat izraz “DIY” (eng. do it yourself) projekti su uzbudljivi, ne toliko zato što se za manje novca dolazi do proizvoda koji inače košta skuplje, već zato što na kraju imate proizvod koji ste sami, svojim rukama napravili! Kada god imamo priliku, mi lično sprovedemo neku DIY projekat i to kasnije vama predstavimo ili vam pišemo o projektima koji drugi urade.

 



Ovaj put želimo da vam pišemo o DIY projektu koji je napravio  Doityourself Gadgets YouTube korisnik, a tiče se izrade eksterne baterije tj Power Bank. Naime, od stare funkcionalne baterije i par modula koji se mogu pronaći na DX.com ili AlliExpress.com prodavnicama, možete kreirati odličnu eksternu bateriju kod kuće, potpuno sami. Pogledajte video koji će vam prikzati ceo postupak.

*Ostali DIY projekti o kojim spo pisali

Kako rešiti jedan od najiritantnijih problema pri punjenju telefona?
Evo jednog zabavnog načina da organizujete kabel punjača vašeg telefona!
Kako napraviti VR uređaj od kartona? [Google Cardboard Headset]
Kako napraviti par jakih ventilatora za telefon! (VIDEO)
Kako napraviti elegantnu drvenu futrolu i držač za tablet računar!? (VIDEO)
Evo kako da napravite drvenu futrolu za vaš pametni telefon! (VIDEO)

- Kao što u video prilogu možete videti, prvo je potrebno pažljivo otvoriti bateriju LapTop računara i odlemiti konektor za punjenje.

- Potom baterije treba zalemiti paralelno i na kraju izvući minus i plus kablove.



- Kako bi baterija na najbolji način bila napunjena, bez gubitka kapaciteta i slično, potrebno je implementirati T4056 modul. Njega možete poručiti OVDE. Na samom modulu ćete imati oznake za lemljenje plus i minus kablova baterije, a biće označeni sa “VBAT+” i “VBAT-”

- Zatim ide povezivanje USB Boost konvertera koji možete kupiti OVDE. On će vam kasnije služiti kao konektor za povezivanje baterije sa telefonom. Dakle, njega povezujete tako što jedan kraj kabla lemite na T4056 modul gde piše “OUT -”, a drugi kraj kabla na USB boost konverter tamo gde je označeno negativno tj. sa “-” (minus).  

- Ina kraju će vema biti potreban neki mini prekidač koji možete kupiti u obližnjoj radnji gde se prodaje elektrika. Znači, tamo gde je označeno sa “OUT+” na T4056 modulu lemite jedan kraj kabla a drugi kraj na jedan pin prekidača. Na drugi pin prekidača lemite još jedan kabel, dok drugi kraj tog kabla lemite na USB boost konverte gde je označeno pozitivno tj. sa “+” (plus).

- Na T4056 modulu imate dve male led lampice koje su tu kako bi signalizirale punjenje u toku i napunjenost baterije. Njih možete odlemiti i kablićima izmestiti tamo gde vam to odgovara.



- Što se kućišta tiče to je možda najslađi deo posla. Na raspolaganju su vam gomila zanimljivih opcija te niste uslovljeni na jednu. Bitno je samo da uzmete u obzir alat koji imate i na osnovu toga da kreirate plan za izradu kućišta. Imajte na umu da ono treba biti izrađeno od lakih paterijala i što kompaktnije moguće. Ipak ne želite da vaš Power Bank bude preveliki.

Nadamo se smo uspeli da vam pojasnimo video. Ukoliko imate neko pitanje slobodno ga postavite u komentarima ovog posta. Vrlo rado ćemo objaviti fotografije ili video snimke onih koji na bazi ovog uputstva naprave Power Bank tako da šaljite nam ove radove.