Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako napraviti kvalitetne video snimke pomoću telefona?

Kako napraviti kvalitetne video snimke pomoću telefona?

Vaš telefon može praviti fenomenalne video klipove sve dok se držite naših saveta!

Danas se vode mnoge rasprave koji to Android telefon ima najbolju kamericu tj. koji telefon pravi najbolje fotke, međutim slabo ko govori o snimanju video klipova.

 



Danas gotovo svi pametni telefoni imaju dovoljno dobru kamericu koja pravi ili 720p ili 1080p video zapise, to znači da ste sa hardverske strane svakako sposobni da napravite dobar video. Ostaje pitanje da li znate šta treba da vi učinite da bi video bio dobar. Evo nekoliko najbitnijih saveta koji vam mogu biti od koristi.

Savet I

Da li znate da vertikalno snimanje video klipa uveliko utiče na to kako će on izgledati kada se nakači na YouTube ili kada se prebaci na računar? Jednostavno to je pogrešan način da se snimaju video zapisi! Vertikalno snimljeni klipovi izgledaju užasno svima jer oni ne popunjavaju ceo ekran. Više imate crnog ekrana nego video sadržaja koji treba da vam drži pažnju. Takođe u toku snimanja nije pametno menjati orijentaciju telefona jer to itekako iritira dok kasnije gledate video.

Naš savet vam je da pre snimanja telefon okrenete horizontalno tj. vodoravno i tako snimate bez okretanja i slično. Ne samo da će video lepo izgledati na tv-u ili računaru, već on odlično izgledati i na YouTube-u. Ako volite da uređujete i montirate svoje klipove, snimanje horizontalno će vam svakako kasnije olakšati rad.

Savet II

Jedna od lošijih strana kada se telefon drži vodoravno je pozicija vaših prstiju. Što je to loše? U većini slučajeva rupice odnosno mikorofoni koje se na telefonu nalaze su tako pozicionirani da kada vodoravno držite telefon i snimate, vaši prsti su preko mikrofona. To dovodi do slabog audio zapisa u krčenje tokom snimanja. Takođe je situacija slična kod onih koji koriste silikonske futrole jer one ne podrazumevaju rupice za mikrofon koji se koristi tokom snimanja. Današnji telefoni imaju zasebno mikrofon za pozivanje i zasebno za snimanje, tako da futrole nekada nemaju rupicu za mikrofon koji je zudužen za snimanje zvuka tokom snimanja video klipa.



Naš savet vam je da uvek skidate futrolu bez obzira da li ona prekriva mikrofone ili ne. Takođe, jako je bitno da locirate poziciju mikrofona kako ih ne bi ste prstima prekrili i sprečili snimanje zvuka.

Savet III

Sledeće što treba da znate je to kada je najbolje koristiti snimanje u 1080p rezoluciji a kada u 4K rezoluciji. Ukoliko nemate izbor između 4K i 1080p onda ovaj savet iskoristite da u podešavanjima uvek podesite na 1080p a ne na 480p ili 720p. Ukoliko vaš telefon podržava 4K snimanje onda imajte na umu da ta rezolucija ne podrazumeva najbolji video. Što? Pa recimo 4K obično ne podržava diogitalnu stabilizaciju tokom snimanja a isto tako zbog teškog opterećenja procesora i ostalih komponenti zadužene za performanse, snimak bude defokusiran.

Evo kako da se rešite tih problema. Ako baš želite da snimate u 4K rezoluciji potrudite se da telefon fiksirate za nešto, u najboljem slučaju za stalak. Takođe gledajte da snimate nešto što se ne kreće previše brzo jer telefon ne može stigne da procesuira podatke i odredi osvetljenje i fokus pravovremeno. Ukoliko morate da snimate u situacijama gde ne možete fiksirati telefon i gde upravo snimate nešto što se brzo kreće, tada je najbolje rešenje da se prebacite na 1080p i opustite dok snimate.



Savet IV

Dok snimate video zapis veliki uticaj na kvalitet tog klipa utiče zvuk. E sada ne mislimo na to gde ste pozicionirali svoje prste već mislimo na to da zvuk treba biti u skladu sa onim što snimate. Recimo ako telefonom snimate brz klip koji želite kasnije da objavite na vašem YouTube kanalu onda obratite pažnju koliko uopšte telefobn uhvati neke tonove ili zvukove koje nisu vezane za video. Recimo zvuk motora koji je napolju, zatim zvuk ulaska u prostoriju u kojoj snimate, stope, disanje pogotovo i još mnogo toga. vaj problem nije lako rešiti ali postoji način da se maksimalno to redukuje.

Ukoliko snimate sebe ili vas neko snima, bitno je da audio fokus maksimalno bacite na sebe. To ćete učiniti jednostavnim povezivanjem slušalica koje sadrže mikorfon u sebi. Zakačite sluške na telefon, provučete ih ispod svoje garderobne i fiksirate ih na kragnu. U situacijama kada vam slušalice nisu tu ili kada snimate kadar koji nije tako blizu onda je najbolje da se izolujete što više moguće kako se ne bi na snimku našli neki totalno nebitni zvuci. Ako niste u mogućnosti da se izolujete onda šakama onog ko snima usmerite mikrofon prema osobi koja se snima i tako praktičnom ulovite što kvalitetniji audio.



Savet V

Podešavanja kamere nije bauk. Podešavanja nisu mesto gde ćete vi pokvariti sve i spržiti telefon. Naprotiv, podešavanje “je samo fioka gde je spakovana garedorba za sve prilike”. zamislite kada bi ste jedan mod za slikanje koristili u svim prilikama. Pa fotke i snimci bi bili užasni. Zato podešavanja sadrže paletu opcija, funkcija, mogućnosti i još mnogo toga koje vam može pomoći da napravite inzvaredan video. Svi moderniji telefoni danas mogu snimati usporeno (eng. slowmotion) ili ubrzano (eng. timelapse). Dakle da bi ste koristili ta dva moda onda morate zaroniti u podešavanja kamere. Isto tako u podešavanjima možete naći izbor formata snimanja ili HDR snimanje što je u pojedinim uslovima idealan izbor.

Naš savet vam je da se prvo poigrate sa podešavanjima i da testirate nekoliko modova kako biste zaključili koji vam najviše odgovara u datom trenutku.