Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako očistiti keš memoriju i izbrisati neželjene datoteke na pametnim telefonima?

Kako očistiti keš memoriju i izbrisati neželjene datoteke na pametnim telefonima?

Evo kako da izbrišete keš memoriju ili sve nepotrebne, privremene datoteke koje usporavaju rad vašeg telefona ili vam zauzimaju memoriju za skladištenje.

Usled dužeg korišćenja pametnih telefona se mogu javiti određeni problemi sa kojima se svi pre ili kasnije suočimo. Jedan od tih problema je vezan za keš memoriju i privremene datoteke.

 



Skladištenje keš memorije tj. privremenih datoteka je normalna stvar. Keš memorija je ustvari skup privremenih datoteka koje su tu kako bi ubrzale rad aplikacija. Ubrzavaju rad tako što određene se datoteke ne kreiraju iznova ili ne preuzimaju iznova kada se aplikacija pokrene, već se koriste one privremeno uskladištene.

Problem je što nakon dužeg vremenskog korišćenja mogu da se nagomilaju privremene datoteke koje aplikacije više ne koriste. A dešava se i to da korisnici izbrišu aplikaciju, ali ostanu privremene datoteke tj. keš za te aplikacije.

Da bi rasteretili memoriju telefona i da bi on samim tim bio brži, potrebno je s vremena na vreme očistiti keširane podatke sa uređaja. Nešto više o keš memoriji možete pročitati ovde:

>> Šta je keš memorija, čemu služi i da li je treba brisati? (VIDEO) <<

Danas ćemo vam prikazati kako se vrlo lako možete rešiti keš memorija uz pomoć podešavanja telefona, u svega par koraka. Sam proces se može razlikovati u zavisnosti od modela telefona i njegovog korisničkog izgleda. Evo kako to možete obaviti na telefonima koji su popularniji kod nas. 

Kako obrisati keš na Huawei telefonu? 

1. Da biste obrisali keš na  Huawei uređaju potrebno je pre svega pristupiti podešavanjima telefona. U sklopu podešavanja dodirnite na kategoriju “Memorija” (eng. memory).



2. Nakon što pristupite kategoriji “Memorija” sačekajte da se memorija telefona skenira.

3. Po završetku skeniranja memorije ćete dobiti prikaz raznih informacija o prostoru koji je namenjen za skladišteje podataka. U donjem delu ekrana dodirnite na taster “Očisti” (eng. clear) kako biste pristupili brisanju svih neželjenih datoteka tj. keša. 

4. U okviru sekcije “Brisanja” prikazaće vam se iskorišćena i ukupna memorija telefona. Odmah ispod se mogu naći predlozi za čišćenje nepotrebnih datoteka. Sve te nepotrebne datoteke možete izbrisati jednim dodirom tako što ćete dodirnuti na taster “Izbriši”.

5. U sklopu fascikle “Neželjene datoteke” se nalaze svi nepotrebni sistemski podaci koje je prikupio telefon, kao i podatke koje je uskladištila Google Play prodavnica.



6. Ako dodirnete na fasciklu “Podaci aplikacija” tu možete videti sve podatke koje su uskladištile aplikacije telefona usled korišćenja, kao što su fotografije, video zapisi, emotikoni, avatari i tome slično. Svve to možete obrisati jednostavnim dodirom na taster “Izbriši” koji se nalazi na donjem delu ekrana. 

7. Ako pristupite fascikli “Nekorišćene aplikacijama” prikazaće vam se, kao što i sam naziv govori, sve aplikacije koje ne koristite često. Samim tim telefon ih prepoznaje kao nekorišćene aplikacije koje možete izbrisati kako bi dodatno oslobodili memoriju telefona 

Jednostavno štiklirajte aplikacije koje želite da izbrišete ili dodirnite na “Sve” taster i samo dodirnite na taster “Izbriši” na dnu ekrana. 



8. Imate i mogućnost brisanja zaostalih aplikacija, kao i dupliranih datoteka na telefonu. Takođe, možete zasebno izbrisati datoteke koje su prikupile Messenger i What up aplikacije, kao što su fotografije i video zapisi. 

9. Na dnu ekrana imate mogućnost da pojedinačno, na osnovu tipa i kategorije datoteke, izbrišete fotografije, video zapise, audio snimke, velike datoteke i aplikacije.

Kako izbrisati keš na Samsung telefonima?

1. Pristupite podešavanjima telefona. 

2. Dodirnite na kategoriju “Održavanje uređaja”.

3. Prikazaće vam se status održavanja telefona. Predlažemo vam da dodirnete na taster “Optimizuj sada” kako biste osvežili performanse uređaja i automatski ga doveli u “red”. To neće uticati na lične podatke uređaja.

4. Po završetku opzimizacije telefona, u donjem prikazanom panelu sa opcijama i kategorijama, dodirnite na drugu kategoriju “Memorija”. Ne budite zbunjeni, postoje dve kategorije “Memorija”. Vi treba da dodirnete drugu po redu.

5. U okviru kategorije “Memorija” vam je prikazana celokupna memorija telefona. Dodirom na taster “Obriši sada” izbrisaćete sve nepotrebne sistemske podatke na vašem telefonu.

6. Ispod naslova “Korisnički podaci” su vam prikazani svi dokumenti, slike, audio zvuci , video zapisi i nekorišćene aplikacije telefona.

Keš memoriju možete izbrisati na sledeći način.

1. Vratite se na stranu “Održavanje uređaja” i zatim dodirnite na (treću opciju) “Memorija”

2. Biće vam prikazana iskorišćena memorija sistemskih aplikacija, kao i ostatak raspoložive memorije memorije na uređaju.

3. Na dnu strane će vam biti prikazane aplikacije koje su sačuvale keš memoriju usled korišćenja aplikacija. Dodirnite na “Prikaži više” kako biste videli o kojim aplikacijama je reč. Zatim dodirnite na “Obriši sada” kako biste izbrisali svu nepotrebnu keš memoriju sa vašeg uređaja.

Kako izbrisati keš memoriju na AOSP telefonu?

1. Pristupite podešavanju telefona.

2. Zatim dodirnite na opciju “Memorijski prostor”.

3. Tu možete da pogledate razne informacije kao što je recimo ukupna memorija uređaja. Ako dodirnite na “Oslobodi prostor” taster prikazaće vam se prozor u kojem su vam ponuđene aplikacije putem kojih možete izbrisati keš memoriju.

3. Ako imate aplikaciju “Files”, onda ćete moći da sve obavite putem nje. Prosto pokrenite “Files” aplikaciju i dodirnite na taster “Potvrdite i oslobodite”.

4. Zatim u iskakajućem isečku potvrdite brisanje datoteka na plavi taster “Obriši”. Prilikom dodira na taster “Obriši”, biće uklonjene datoteke koje telefon smatra da su nepoželjne.

U slučaju da nemate sistemski instaliranu “Files” aplikaciju na telefonu, možete je preuzeti sa Google Play prodavnice ili preuzmite direktno sa priloženog linka.

>> Files <<

5. Ispod neželjenih datoteka u okviru naslova “Mimovi” imate mogućnost da obrišete sve prikupljene slike sa tekstom koje je telefon sačuvao usled dopisivanja preko Messenger, Viber i sličnim aplikacijam za ćaskanje. Dodirnite na taster “Izaberite i oslobodite” zatim obeležite fotografije i dodirnite na plavi taster “Izbriši” koji se nalazi na donjem delu ekrana.

6. Zatim imate mogućnost brisanja identičnih datoteka koje zauzimaju nepotrebno prostor vašeg telefona. Dodirom na opciju “Duplikati datoteka” pristupićete svim duplim datotekama na vašem telefonu. Dodirnite na datoteke koje želite da obrišete, zatim dodirom na taster “Izbriši” kako bi ih uklonili.

6. Ispod duplih datoteka, imate opciju da obrišete aplikacije koje često ne koristite. Aplikacije koje niste koristili duže od mesec dana, telefon će ih svrstati kao nekorišćene aplikacije. Dodirnite na taster “Izaberite i oslobodite” kako biste imali pregled svim nekorišćenim aplikacijama, ako se slažete sa predpostavkom vašeg telefona da su aplikacije nepotrebne, štiklirajte ih, zatim ih obrišite dodirom na plavi taster “Obriši”.

7. Ako dodirnete na preuzete datoteke, imate mogućnost brisanja preuzetih datoteka sa interneta. Pogledajte koje ste sve datoteke preuzeli i da li su vam i dalje neophodne, ako nisu, štiklirajte ih i dodirnite na taster “Obriši” kako biste dodatno oslobodili memoriju telefona od nepotrebnih datoteka.

8. Zatim imate mogućnost brisanja velikih datoteka sa uređaja, kao što su filmovi, igrice apk datoteke i td. Ako želite da obrišete neku od tih datoteka, štiklirajte ih potom dodirnite na taster “obriši” u donjem delu ekrana.

Imate opciju sistemskog brisanja, koja ne podrazumeva brisanje datoteka preko “Files” aplikacije. Usled sistemskog brisanja, možete pokrenuti celokupno brisanje datoteka koje je telefon prikupio i keš memorije, s tim to su u glavnom datoteke za koje telefon smatra da su nepotrebne, poput PDF i APK fajlova.