Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako otključati Bootloader na Huawei telefonu ili tabletu? Kompletno uputstvo! [2017]

Kako otključati Bootloader na Huawei telefonu ili tabletu? Kompletno uputstvo! [2017]

Evo kako da otključate bootloader na Huawei uređajima kako bi mogli da instalirate custom ROM-ove, custom recovery ili da ih root-ujete. Ovo je najkompletnije uputstvo koje moežte pronaći na internetu!

Većina Huawei uređaja dolazi sa zaključanim Bootloader-om tako da je njegovo otključavanje prvi korak ka naprednijem korišćenju telefona. To znači da ne možete instalirati neki modifikovani Android ili ˙pak root-ovati telefon ukoliko je Bootloader zaključa. Shodno tome, potpuno je jasno koje su prednosti otključanog Bootloader-a.

 



Ono što vam je potrebno da bi ste obavili ovaj posao je računar, USB kabal, internet konekcija i uputstvo koje ćemo vam priložiti. No, jako je bitno da pročitate sledeće:

*Napomena

- Otključavanjem Bootloader-a sigurno narušavate garanciju telefona.

- Ukoliko ne pratite pažljivo naša navođenja, postoji mogućnost da pokvarite telefon.

- Otključavanjem Bootloader-a se brišu svi podaci sa telefona, uključujući kontakte, fotografije, aplikacije… Savetujemo vas da prvo napravite rezervnu kopiju uređaja.

- Uverite se da je telefon barem 50-60% napunjen.



*Odricanje odgovornosti

Mi nismo odgovorni ukoliko nešto krene naopako jer mi smo izvorni tvorci ovog uputstva. Za sada, niko nije završio sa pokvarenim uređajem sve dok je pažljivo pratio uputstvo.

Kako otključati Bootloader na Huawei uređajima?

1. Aktivirajte opciju “USB otklanjanje grešaka” u podešavanjima vašeg telefona. Ona se nalazi unutar kategorije “Opcije programera”. Oni koji prethodno nisu učinili da kategorija “Opcije programera” postane vidljiva, onda će verovatno biti zbunjeni što je nema u podešavanjima telefona. Evo uputstva koje će vam pomoći da to uradite:

>> Kako aktivirati USB otklanjanje grešaka i čemu to služi!? (VIDEO) <<



2.  Preuzmite "ADB / Fastboot" na priloženim linkovima:

>>  ADB / Fastboot  - Minimal <<

>>  ADB / Fastboot - Alternativa <<



i preuzmite Huawei program koji će autimatski instalirati drajvere:

>> Hi Suite <<

3. Sada kreirajte Huawei ID klikom na ovaj LINK. Tu imate plavim slovima ispisano “Register for free”, gde između ostalog treba da kliknete.

4. Prilikom kreiranja naloga imaćete mogućnost da izaberete samo kineski broj telefona. To nije opcija koja je nama na raspolaganju te treba da se prebacimo na kreiranje Huawei ID-a putem email-a. To ćete učiniti klikom na “Email” isečak pri vrhu stranice.

5. Unesite sve neophodne informacije, sačekajte da vam stigne verifikacioni kod na email i završite sa kreiranjem naloga. Inače, ne brinite, kôd stiže bukvalno odmah.

*Napomena

Vodite računa! Bitno je da pažljivo unesete lozinku. Lozinka mora sadržati jedno veliko slovo i brojeve.

6. Odmah nakon registracije može da se desi da budete preusmereni na stranu gde je nešto ispisano kineskim slovima. Ukoliko se to desi, kliknite na “Google Translate” ikonicu u produžetku “adress bar”-a. Kada se pojavi mali prozorčić, kliknite na “opcije” i odaberite da vam se stranica prevede na engleski jezik.

8. Ako se ispostavi da je napisano da se radi o nekoj grešci, zanemarite to i kliknite na ovaj LINK i prijavite se pomoću email-a i lozinke koju ste postavili prilkom kreiranja Huawei ID-a. Ako je sve kako treba, pojaviće vam se prozorčić gde treba da kliknete na “Agree”.

9. Ako nešto nije uredu i ne možete da se prijavite na Huawei ID, vrlo verovatno niste dva puta uneli istu lozinku ili ste kod verifikacionog koda koji vam je stigao na email adresu, greškom, pri copy/paste praksi, uneli razmak.

Šta god da je u pitanju, pokušajte iznova da kreirate Huawei ID. Ukoliko vam stranica izbaci da je već kreiran nalog pod vašom email adresom, onda pokušajte ponovo da se prijavite OVDE. U slučaju da ne uspete, kontaktirajte nas i pomoći ćemo vam oko toga.

10. Nakon prijavljivanja pojaviće vam se OVA stranica tj. početna strana EMUI korisničkog izgleda koji se nalazi na većini Huawei uređaja. Sledeće što treba da uradite je da kliknete na “Download”  isečak koji se nalazi pri vrhu stranice, u okviru plavog panela.

11. Po kliku na “Download” pristupićete stranici gde možete preuzeti razne stvari za određene Huawei modele. Vas to ne interesuje, već treba da kliknete na zelenim slovima ispisano “Unlock Bootloader”.

12. Zatim prihvatite uslove korišćenja i kliknite na “Next” taster.

13. E sada treba da unesete određene informacije o vašem Huawei uređaju:

a). Prvo odaberite koju verziju EMUI-a koristi vaš Huawei uređaj. To možete saznati u podešavanjima telefona.

b). U drugom polju odaberite da želite da otključate Bootloader na telefon ili tabletu.

c). Ako vaš uređaj pokreće EMUI pre 5 verzije, onda ćete imati polje više i ono se odnosi na model uređaja (engproduct model). Njega možete da saznate takođe u podešavanjima telefona, dodirom na  “O telefonu” (eng. about phone) gde će u produžetku  “Broj modela” (eng. model nubmer) natpisa biti informacija koja je vama potrebna.

d). Ukoliko imate uređaj sa EMUI verzijom 5, onda nećete morati da unosite “Broj modela”, već “Serijski broj uređaja” (eng. product serial number) koji možete pronaći u podešavanjima telefona, pa dodirom na “O telefonu” (eng. about phone) kategoriju, pa na “Status” i tu će biti prikazan serijski broj.

e). U sledeće polje, gde piše “Product IMEI ili MEID” unesite IMEI svog telefona. Možete ga pronaći na kutiji telefona ili pozivom tj. unošenjem koda *#06# u aplikaciju za pozivanje.

f). Sada, u polje “Poduct ID” unesite kod koji će vam se prikazati nakon pozivanja tj. unošenja sledećeg koda u aplikaciju za pozivanje: *#*#1357946#*#*

g). Na kraju, unesite verifikacioni kod koji prikazan na sličici desno i kliknite na “Commit”.

14. Po kliku na plavi “Commit” taster, odmah pored će se pojaviti “Unlocking password 1234567890” koji je vam je neophodan za dalje otključavanje. Zapišite ga jer je on od najvećeg značaja. Ceo ovaj naporan proces je upravo zbog ovog koda.

15. Sada je sve mnogo lakše! Prvo pristupite ADB folderu koji se nalazi u particiji “C”.

16. Zatim pritisnite i zadržite “Shift” taster na tastaturi i kliknite na prazno polje dok ste u ADB folderu. U padajućem panelu bi tada trebalo da imate opciju “Open command windows here”. Ako se pojavi, kliknite na nju.

17. Kada se pojavi crni prozor, povežite telefon putem USB kabla sa računarom i uz pomenuti prozor unesite komandu “adb reboot bootloader”. Ova komanda će telefon prebaciti u fastboot režim.

18. Kako biste bili sigurno da je telefon u fastboot režimu, par minuta nakon restarta, u crni prozor unesite komandu “fastboot devices”. Ako se prikaže određen broj i “fastboot” u produžetku, onda je sve ok.

Fastboot devices

19. I konačno, poslednja komanda koju treba da unesete je “fastboot oem unlock *********Umesto zvezdica unosite broj koji smo rekli da zapišete u koraku br. 14. Sve bi trebalo da izgleda ovako:

fastboot oem unlock 1234567890

Proveli smo mnogo vremena pri kreiranju ovog uputstva. Trudili smo se da svaki korak bude detaljno objašnjen i pre svega proveren, da se ne desi da govorimo o nečemu što nismo sigurni da je tako. Nadamo se ćete zauzvrat moći da podelite ovaj post i u komentarima upisati da ste uspeli!