Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako podesiti WiFi da bi internet na telefonu bio stabilniji i brži!

Kako podesiti WiFi da bi internet na telefonu bio stabilniji i brži!

Kako biste sigurnije, brže i efikasnije surfovali internetom na svom pametnom telefonu ili tablet računaru potrebno je da malo optimizujete vašu WiFi internet konekciju. Evo kako da to uradite…

Ukoliko vam se dešava da tokom korišćenja vašeg kućnog, WiFi interneta imate prekide, da protok i brzina opada, da nemate dovoljno dobru pokrivenost po stanu iako je vaš ruter dobar, onda je potrebno da malo optimizujete svoju WiFi pristupnu tačku i uradite sledeće.

 



U daljem tekstu ćemo vam pokazati 5 osnovnih modifikacija koje će vam doprineti bolji tj. brži i stabilniji WiFi internet:

WiFi kanal

Sada, većina rutera u našim domaćinstvima radi da 2.4 GHz talasu koji je nagomilovan mikrotalasnim uređajima, sistemima za nadgledanje beba i ruterima komšija koji takođe rade na istim talasima. Kako biste razbistrili svoju WiFi konekciju, u podešavanjima rutera odaberite najmanje opterećene kanale. Neki od njih su 1, 6 ili 11. Probajte neki od tih kala jedan će vam svakako doneti brži i stabilniji protok interneta. U slučaju da imate malo napredniji ruter, najbolje bi bilo da odaberete automatsko biranje kanala umesto 1,6 ili 11.

>> Kako pojačati WiFi signal na telefonu? <<

5 GHz talas

Većina novijih rutera emituje WiFi talase na 2.4 GHz i na 5 GHz. Stoga, ukoliko posedujete jedan takav savetujemo vas da u podešavanjima rutera podesite da on emituje internet na 5 GHz talasima jer tako možete koristiti dodatnih 23  podkanala. Takođe, postoji mogućnost da podesite svoj ruter da emituje talase uporedo i na 5 GHz i na 2.4 GHz, ukoliko smatrate da se nalazite usred talasne petlje.



>> Kako pronaći besplatnu WiFi konekciju!? <<

Pozicija rutera

Kod nas je prisutna ta čudna praksa da svi želimo negde da sakrijemo ruter. Zašto to? Današnji ruteri, pa čak i oni koji idu na korišćenje kada sklopite ugovor sa nekim od mrežnih operatera, izgledaju poprilično moderno i prijatno. Zašto ih onda skrivate unutar polica, u zidu, u podu, po ćoškovima i slično? Da li ste svesni da su upravo ti ruteri “oruđe”, da tako kažemo, pomoću kog vi dolazite do interneta? Ukoliko ruter nije smešten na pravo mesto, vrlo lako može da se desi da će pokrivenost biti slaba ili da konekcija bude nestabilna. 

>> Kako izmeriti protok interneta na telefonu? <<



Neko idealno mesto za ruter bi bio sam centar vašeg doma. Budući da ruteri emituju signal svuda oko sebe tj. da imaju taj omni radijus, bukvalno 360 stepeni oko njega je polje gde se emituje internet. Naravno, mi ne možemo na plafon da zalepimo ruter jer jednostavno ne ide. Ono što možemo da uradimo je da mu posvetimo neku policu otvoreng tipa, u prostoriji koja bi otprilike bila centar vašeg doma. Poželjno bi bilo da oko rutera ne budu ostali kućni uređaji kako bi signal bio što jači.

Nov ruter

Znamo da i sami znate da nov, moderan ruter, rešava gomilu problema. Međutim mi ćemo vas podsetiti i ohrabriti na to jer je to zapravo efikasno rešenje evo zašto:

1. Noviji ruteri često imaju jače antenice koje sve skupa imaju preko 25 decibela.



2. Noviji ruteri u sebi sadrže podešavanja koje vam omogućavaju da koristite automatski mod odabira kanala i emitovanje 5 GHz talasa.

3. Noviji ruteri takođe sadrže neke funkcije kao što su prepoznavanje uređaja prijemnika i usklađivanje internet protoka onom kome je to najpotrebnije. U našem slučaju pametnom telefonu, više nego pametnom TV-u, recimo.

>> Kako da podelite internet pomoću pametnog telefona? <<

Accsess Point ruteri

Nekada sve ovo do sada navedeno jednostavno ne može da pomogne ako vam je dom preveliki, ne za vas naravno već za ruter koji trenutno koristite. Najbolje rešenje u tom slučaju su Accsess Point ruteri. Oni, za razliku od klasičnih rutera, primaju i emituju WiFi signal potpuno bežično. Imajući u vidu tu prednost, postavljanjem po jednog Accsess Point rutera na prostorijama vašeg doma koje su slabije pokrivene se rešava loša pokrivenost, nestabilna konekcija i spor protok interneta.

U podešavanjima Accsess Point rutera bežično pronalazite već postavljenu WiFi konekciju, povezujete se na nju i startujete deljenje putem Access Point rutera u delu kuće koji do tada nije bio dobro pokriven WiFi internetom.

>> Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu? <<