Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako postaviti alarm za izlazak ili zalazak sunca na iPhone-u?

Kako postaviti alarm za izlazak ili zalazak sunca na iPhone-u?

Želite da podesite alarm na vašem iPhone-u koji se automatski uključuje svakog dana pri izlasku ili zalasku sunca? Korišćenjem prečica na iPhone uređajima sa iOS 13 ili novijim verzijama moguće je stvoriti automatizaciju koja radi upravo to. Evo kako da ga postavite.

Prvo ćete morati da pronađete i otvorite Prečice (eng. shotrcuts). Ako ih ne možete pronaći, prevucite jednim prstom po sredini ekrana nadole. 

 



Kada se pojavi traka za pretragu, otkucajte „Prečice“, a zatim dodirnite ikonu aplikacije Prečice koja će se pojaviti.

Type

U Prečice dodirnite „Automatizacija“ (eng. Automation) u meniju na dnu ekrana.

In Apple Shortcuts on iPhone, tap the Automation button at the bottom of the screen.

Ako ste ranije napravili automatizaciju, dodirnite dugme plus (+), a zatim izaberite „Napravi ličnu automatizaciju“ (eng. Create Personal Automation.). Ako ranije niste koristili automatizaciju, samo dodirnite „Napravi ličnu automatizaciju“.

In Apple Shortcuts on iPhone, tap



Na ekranu „Nova automatizacija“(New Automation) postavićemo uslove koji će pokretati automatizaciju. U ovom slučaju, s obzirom da ćemo postaviti alarm za izlazak ili zalazak sunca, dodirnite „Vreme dana“ (eng. Time of Day).

In iPhone Shortcuts, tap

Na listi koja se pojavi dodirnite „Izlazak sunca“(eng. Sunrise) ili „Zalazak sunca“(eng. Sunset). U našem primeru ćemo izabrati „Zalazak sunca“.

In iPhone Shortcuts, tap



Nakon dodira na Izlazak ili Zalazak sunca, videćete novi ekran koji vam omogućava da odaberete vremensko pomeranje, na primer „30 minuta pre zalaska sunca“(eng. 30 minutes before sunset)  ili „15 minuta nakon zalaska sunca“(eng. 15 minutes after sunset). U našem primeru ciljamo na tačan zalazak sunca, pa ćemo odabrati „Na zalasku sunca“. Dodirnite „Gotovo“(eng. Done) kada završite.

In iPhone Shortcuts, tap

Zatim odlučite da li želite da se alarm ponavlja svakodnevno(eng. Daily), nedeljno (eng. Weekly) ili mesečno (Monthly) i tapnite na odgovarajući izbor tako da pored njega stoji kvačica.



In iPhone Shortcuts, tap

Zatim dodirnite Dalje (eng. Next) i doći ćete do ekrana Radnje (eng. Actions). Ovde definišete šta želite da se dogodi pri izlasku ili zalasku sunca.

U idealnom slučaju, bilo bi savršeno kada bismo mogli da koristimo iPhone sistemski alarm poput onog koji biste postavili u aplikaciji Sat. Moguće je kreirati tradicionalni alarm aplikacije Sat na određeno vreme pomoću prečica, ali ako koristite tu funkciju, moraćete dramatično da povećate složenost automatizacije. Jedan od razloga za to je taj što će se svaki put kada se vaša automatizacija pokrene stvoriti još jedan alarm i aplikacija Sat će se brzo napuniti alarmima. Mi to ne želimo.

Umesto toga, pronašli smo lepo rešenje pomoću funkcije Tajmer (eng. Timer), koja će probiti iPhone-ove nečujne i ne-ometajuće režime baš kao što bi to uradio redovni alarm. Druge opcije obaveštenja u prečicama obično se utišaju ako je zvuk utišan ili je zvono isključeno. Ovaj metod će osigurati da uvek čujete alarm sve dok je iPhone uključen i dok je automatizacija aktivna.

Dakle, na ekranu „Radnje“(eng. Actions) dodirnite dugme „Dodaj radnju" (eng. Add action)“.

In Apple Shortcuts on iPhone, tap

Iskočiće panel. Dodirnite traku za pretragu i unesite „tajmer“, a zatim se pomerite nadole i dodirnite „Pokreni tajmer“ (eng. Start Timer).

Search for

Kada na ekranu vidite akciju „Pokrenite tajmer za” (eng. Start timer for), dodirnite njegova svojstva i podesite ga na 1 sekundu. Ideja je da, kada se pokrene izlaskom ili zalaskom sunca, tajmer u trajanju od 1 sekunde odbroji i zazvoni.

Zatim ćemo dodati poruku koja vam govori čemu služi ovaj alarm. Dodirnite veliko dugme plus (+) koje se nalazi odmah ispod radnje tajmera.

Set the timer to

Kada se pojavi panel, potražite „obaveštenje“ (eng. notification), a zatim se pomerite nadole i sa liste izaberite „Prikaži obaveštenje“ (eng. Show notification).

Search for

Kada se radnja doda vašoj automatizaciji, dodirnite polje „Hello World“ i dodajte oznaku koja opisuje čemu služi alarm. Na primer „Zatvorite kokošinjac u zalazak sunca“ (eng. Close Chicken Coop at Sunset).

Modify the notification message.

Postoje i drugi načini za prikaz poruka u prečicama (kao što je funkcija „Upozorenje“), ali lepa stvar kod korišćenja obaveštenja je što će se ono kasnije pojaviti na ekranu sa obaveštenjima kao zapis onoga što se dogodilo. Takođe stvara sopstveni zvučni i vibracijski alarm, pa ako želite da koristite ovo umesto metode tajmera, možete da izbrišete odeljak „Start tajmer“. Glavni nedostatak oslanjanja samo na obaveštenje je taj što ga možete utišati određenim podešavanjima na iPhone-u, pa ćete možda propustiti alarm.

Kada budete spremni, dodirnite „Dalje“, a zatim ćete videti pregled automatizacije. 

Pri dnu ekrana preokrenite prekidač na kojem piše „Pitaj pre pokretanja“(eng. Ask Before Running) u isključen položaj. Ako to omogućite, vaša automatizacija neće raditi ako ne otvorite iPhone i dodirnete na poruku za potvrdu.

Tap

Zatim dodirnite „Gotovo“ (eng. Done) i vaša automatizacija će biti postavljena.

U praksi ćete možda otkriti da se ideja vašeg iPhone-a o izlasku ili zalasku sunca možda ne podudara sa našom. Dakle, ako ikada budete morali da izmenite automatizaciju, vratite se na svoju listu automatizacije u Prečice i dodirnite na automatizaciju na listi, gde možete prilagoditi pomak izlaska ili zalaska sunca ili promeniti dužinu tajmera u skladu sa vašim potrebama.

Takođe, ako ikada budete trebali da onemogućite alarm za izlazak ili zalazak sunca, dodirnite automatizaciju u Prečice i prebacite prekidač „Omogući ovu automatizaciju“(eng. Enable This Automation) u isključen položaj.

Tap

Kad završite, možete sa stilom odjahati u zalazak sunca - svakog dana u tačno vreme!