Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pravilno puniti telefon?

Kako pravilno puniti telefon?

Kupili ste ili planirate da kupite novi telefon ali vas brine “formiranje” baterije i njen “radni vek”? Evo nekoliko saveta kako da pravilno punite vaš telefon i produžite mu trajanje baterije.

Korisnici pametnih telefona - povremeni i entuzijasti - oduvek su u potrazi za dužim vekom trajanja baterije. Iako je brzo punjenje sve brže i brže, odsustvo zamenljivih baterija znači da će litijum-jonske baterije zatvorene u našim telefonima vremenom stareti i propadati.

 



Ako ste koristili telefon godinu dana ili više, verovatno ste primetili da baterija ne traje toliko dugo dok je bila potpuno nova. Nakon dve godine korišćenja mnogi telefoni se trude da prežive jedan dan jednim punjenjem. Korišćenje telefona više od tri godine može čak dovesti do problema sa stabilnošću sistema.

>>Kako oporaviti bateriju na Android telefonu ili tabletu?<<

Nažalost, kapacitet baterije neizbežno opada sa godinama korišćenja. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti da biste produžili životni vek baterije. Evo nekoliko naučno dokazanih saveta za produžavanje veka trajanja baterije.

Delimično punjenje je pravi put

Jedan posebno uporan mit o bateriji je da povremeno morate potpuno isprazniti i napuniti telefon kako biste izbrisali „memoriju baterije“. Ovo ne može biti pogrešnije za litijum-jonske baterije. To je ostatak mita iz olovno-kiselinskih baterija i zapravo je prilično nepoželjno puniti svoj moderni pametni telefon na ovaj način.

Delimično punjenje je sasvim u redu za litijum-jonske baterije i zapravo može imati neke pozitivne koristi za dugotrajnost ćelija. Da biste razumeli zašto je važno znati kako se baterija puni. Kada su bliže praznim, Li-jonske baterije crpe konstantnu struju i rade na nižem naponu. Ovaj napon se postepeno povećava kako se ćelija puni, izravnavajući se na oko 70 procenata punjenja pre nego što struja počne da opada dok kapacitet ne bude pun.



Važno je znati da rad na niskom naponu odgovara životnom veku baterije, povećavajući broj dostupnih ciklusa punjenja pre nego što počnete da vidite veliko smanjenje kapaciteta. Grubo govoreći, svako smanjenje napona ćelije za 0,1 V udvostručuje životni vek, prema Univerzitetu “Battery”. Zbog toga punjenje telefona u opsegu od 30 do 80 procenata održava napon nižim i produžava životni vek baterije.

Graph of battery charging voltages

Više o naučnom radu Battey Univerziteta možete pročitati slećem linku:

>> Kako produžiti vek Li-Ion baterija <<



Štaviše, „dubina pražnjenja“ ima sličan efekat na ukupne cikluse pražnjenja pre nego što kapacitet baterije opadne. To se odnosi na količinu baterije koja je potrošena između punjenja. Manja pražnjenja, u području od 60 procenata, a ne 100 procenata između punjenja, mogu udvostručiti životni vek baterije, a korišćenje samo 20 procenata može udvostručiti životni vek.

Korišćenje samo 20 procenata baterije između punjenja neće biti praktično za većinu korisnika, ali dopunjavanjem baterije kada potrošite otprilike polovinu primetiće značajno poboljšanje životnog veka baterije na duži rok, posebno ako izbegavate punjenje do 100%. Suština je da su mala redovna dopunjavanja mnogo bolja za Litiujum-jonske baterije od dugih ciklusa punog punjenja.

Izbegavajte punjenje u praznom hodu

Punjenje preko noći je vrlo česta navika, ali se ne preporučuje iz nekoliko razloga (stari mit o „prekomernom punjenju“ nije jedan od njih). Prvo, kontinuirano punjenje pune baterije može prouzrokovati stvaranje oplate metalnog litijuma, što dugoročno smanjuje stabilnost i može dovesti do kvara i ponovnog pokretanja sistema. Drugo, ostavlja bateriju na višem naponu kada je na 100 procenata, kao što smo malopre pomenuli. Treće, stvara višak toplote uzrokovan rasipanjem električne energije.



U idealnom slučaju, uređaj bi trebalo da zaustavi punjenje kada dostigne 100% kapacitet baterije, uz povremena dopunjavanja - ili barem smanjio struju punjenja na vrlo male količine.

Testiranje nekoliko telefona napunjenih do 100 odsto je pokazalo da su uređaji nastavili da vuku do polovine snage punjača, a ponekad i više iz zidne utičnice. Isključivanje pametnih telefona ne pravi razliku u većini slučajeva, samo što se npr. LG V30 spusti na ispod 20mA kada je isključen. Većina telefona trođši između 200 i 500 mA.

Konačna tačka vredna pomena je parazitsko opterećenje. To se dešava kada se baterija troši istovremeno sa punjenjem, kao što je gledanje video zapisa ili igranje igara tokom punjenja.

Parazitska opterećenja su loša za baterije jer izobličavaju ciklus punjenja i mogu izazvati mini-cikluse, gde se deo baterije neprekidno puni i prazni i pogoršava brže nego ostatak baterije. Još gore, parazitska opterećenja koja se javljaju kada je uređaj potpuno napunjen uzrokuju veći naponi toplotu na bateriji.

Najbolji način za izbegavanje parazitskih opterećenja je isključivanje uređaja tokom punjenja. Ali verovatno je realnije držati radno opterećenje vrlo laganim dok je uređaj uključen, ostavljajući ga u praznom hodu većinu vremena. Ne zaboravite da ga isključite sa punjača kada se baterija dovoljno napuni.

Toplota je neprijatelj dugog trajanja baterije

Uz sve gore navedeno, temperatura je podjednako ključna za dugotrajnost baterije. Baš kao i visoki naponi, visoke temperature opterećuju bateriju i čine da gubi kapacitet mnogo brže nego kad se drži na nižim temperaturama.

Baterija koja se čuva između 25 - 30 stepeni Celzijusa (77 - 86 stepeni Fahrenheita) trebalo bi da zadrži oko 80% svog kapaciteta nakon prve godine, čak i kada se puni od 0 do 100%. Kapacitet baterije biće veći od ovog nakon godinu dana ako se koriste manji periodični ciklusi punjenja. Podizanjem temperature na 40C (104F) kapacitet pada na samo 65% kapaciteta nakon prve godine, a temperatura baterije od 60C (140F) dostići će ovaj kapacitet za samo tri meseca.

 

A graph of battery life vs temperature to help you maximize battery life

Baterija koja radi u stanju pune napunjenosti izložena visokoj temperaturi je najgora od svih i najvažnija stvar koju treba izbegavati prilikom punjenja telefona. Dakle, ne ostavljajte telefon ispod jastuka da se puni noću ili ga priključite na kontrolnu tablu automobila po vrućem danu.

Tehnologije brzog punjenja su sporno pitanje, jer veća struja i naponi definitivno mogu dovesti do toplijeg uređaja tokom punjenja. Brzo punjenje nikada nije bilo predviđeno za punjenje tokom celog ciklusa, već je to način da brzo nadopunite telefon kako biste ponovo mogli da ga koristite. Brzo punjenje telefona 15 do 20 minuta neće dovesti do većih problema sa pregrevanjem, ali svakako ne preporučujemo da ga koristite za punjenje tokom noći.

Zaključak

Danas je tehnologija litijum-jonskih baterija dobro poznata i razumljiva, ali loše navike i mitovi još uvek prožimaju svest javnosti. Iako većina ovih navika u srednjem roku neće ozbiljno negativno uticati na trajanje baterije vašeg telefona, smanjenje prenosnih baterija telefona znači da bismo trebali da preduzmemo dodatne mere predostrožnosti kako bismo maksimalizovali životni vek baterije i dugotrajnost ćelije.

Uopšteno govoreći, manji redovni ciklusi punjenja i održavanje telefona hladnim su ključne stvari koje treba zapamtiti. Iako bi trebalo da naglasimo da će različite telefonske baterije uvek malo drugačije stariti u zavisnosti od toga kako se ponašamo prema njima. 

Evo rezimea gornjih saveta za bateriju:

1. Izbegavajte puni ciklus (0-100%) i punjenje preko noći. Umesto toga, redovno dopunjujte telefon delimičnim punjenjem.

2. Završetak punjenja od 80 procenata je bolji za bateriju nego punjenje do 100 procenata.

3. Koristite tehnologije brzog punjenja štedljivo i nikada preko noći.

4. Toplota je ubica baterije. Ne pokrivajte telefon prilikom punjenja i držite ga dalje od vrućih mesta.

5. Isključite telefon tokom punjenja ili bar ne igrajte igre ili gledajte video zapise da biste izbegli mini-cikluse.

6. Niži naponi baterije pomažu u produžavanju kapaciteta tokom vremena. 

7. Idealna temperatura za produžavanje veka trajanja baterije je između 20 i 50 ° C