Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako primeniti neku novu temu ikonica na Google Now launcher?

Kako primeniti neku novu temu ikonica na Google Now launcher?

Evo kako da promenite temu ikonica na Android uređajima, bez uslovljavanja na to da uređaj mora biti root-ovan. Takođe, ovo uputstvo možete primeniti na bilo koji launcher, uključujući i Google Now.

Google Now launcher je podrazumevani pokretač na Nexus i pojedinim Motorala uređajima. U potpunosti je “stock” što znači da nije temiran i natrpan preinstaliranim aplikacijama. Ipak, Android operativni sistem se bazira na to da svi mogu da ga prilagode prema svojoj želji i ukusu.

 



Čudno je da vidite da je Google Now launcher toliko ograničen za te stvari. Primera radi, korisnik nije u mogućnosti da kontroliše koliko će ikonca moći da se prikazuje na početnoj stranici. Takođe, nije moguće podesiti neke gesture, kao ni preuveličavanje ikona ili čak menjanja njihovih tema.

No, bez obzira na to što dobro radi i izgleda, nedostatak mogućnosti da korisnik prilagodi Google Now launcher po svojoj želji je razlog zbog čega se mnogi ne odlučuju za njega. Ali šta ako vam spomenemo da postoji način da “picnete” Google Now launcher kako vama odgovara? Da li ćete tada promeniti mišljenje?

Zahvaljujući pojedinim aplikacijama trećeg lica, tipa “Xposed GEL Settings” modul, korisnici su u mogućnosti da modifikuju Google Now launcher počevši iz korena. Ako ste nas pratili ranije, onda znate da se Xposed Moduli primenjuju vrlo lako, ali je potrebno da Xposed Installer prethodno bude instaliran na uređaj, što i nije lak posao ukoliko vaš telefon ili tablet pokreće  Android 5 LolliPop. Naravno, ako se uporni i želite da probate nešto novo, evo hronologije koja će vašem uređaju dati “krila”:

1. Root-ujte svoj uređaj pomoću sledećih uputstva:

>> Kako root-ovati telefon ili tablet pomoću aplikacije! (VIDEO) <<

2. Zatim u zavisnosti od Android verzije koja pokreće vaš uređaj, kliknite na priloženo uputstvo i instalirajte Xposed Installer:



>> Kako instalirati Xposed Installer na Android 4.0 i iznad! <<

>> Kako instalirati Xposed Framework na Android 5 LolliPop-u? <<

>> Kako instalirati Xposed Installer na Android 6 Marshmallow uređajima!? (Android 5.1+, Samsung TouchWiz ROM) <<

3. Preuzmite i instalirajte “Xposed GEL Settings” modul i uživajte!



>> Xposed GEL Settings <<

Ipak, ukoliko niste raspoloženi za Android avanturu, onda biste trebali da razmislite o aplikaciji “Awesome Icon” koja može da vam pomogne da promenite temu ikonica, bez root uslovljavanja.



*Napomena

Pre nego što nastavite dalje, imajte na umu da “Awesome Icon” aplikacija ne može da menja izgled ikonica u fioci sa aplikacijama. Menjanje teme može biti primenjeno samo na početnim stranicama. Dobro je znati da ova aplikacija funkcioniše i na drugim pokretačima (eng. launcher), uključujući i one podrazumevane koji inače dolaze uz uređaj.

Sada kada smo razjasnili par stvari, možemo da nastavimo. Dakle, “Awesome Icon” je zgodna alatka za kreiranje skraćenica za aplikacije na početnim stranicama Android uređaja. Budući da kreirate skraćenicu, u mogućnosti ste da izgled ikonice kreirate po svojoj volji. Zato root za ovu aplikaciju nije potreban. A ako primenite neku gotovu temu, ikonice u fioci sa aplikacijama neće promeniti izgled, ali njihove skraćenice hoće. Evo šta treba da uradite da biste osvežili izgled ikonica.

1. Instalirajte “Awesome Icon” aplikaciju ukoliko niste do sada.

>> Awesome Icon <<

2. Zatim instalirajte neku temu sa Google Play prodavnice. Na vama je da odaberete, a mi vam predlažemo  “TOXIC - Icon Pack” koju je uradio programer “Mowmo”.

>> TOXIC - Icon Pack <<

3. Pokrenite aplikaciju Awesome Icon. Na početnoj stranici te aplikacije ćete videti sve vaše aplikacije i moguće alternative za njihove ikonice.

4. Dodirnite alternativu koja vama odgovara kako biste kreirali skraćenicu za željenu aplikaciju. Za izgled ikonice možete postaviti i fotografiju iz galerije.

5. Još jedan način da promenite izgled ikonice, tj. da joj dodelite nov, je da dodirnete na “+” ikonicu gde kasnije treba da odaberete aplikaciju za koju želite da kreirate skraćenicu i onda možete da uredite izgled ikonice.

Dakle, kao što vidite, postoji način da se alternativno promeni tema ikonica za one korisnike koji ne žele da root-uju svoj uređaj. Nadamo se vam se ovo uputstvo dopalo i da je bilo dovoljno jasno.