Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako promeniti veličinu ili smanjiti veličinu fotografije na iPhone-u i iPad-u?

Kako promeniti veličinu ili smanjiti veličinu fotografije na iPhone-u i iPad-u?

Editor u Photos aplikaciji je prilično bogat mogućnostima, ali ne možete da promenite veličinu fotografije. Srećom, možete da koristite prečicu ili nezavisnu aplikaciju za promenu veličine ili smanjenje veličine fotografije na iPhone-u i iPad-u.

 

Ako trebate da smanjite rezoluciju fotografije ili veličinu datoteke, ne tražite dalje od aplikacije Shortcuts (srp. Prečice). Shortcuts su ugrađeni Apple-ov alat za automatizaciju koji vam pomaže da kreirate sopstvene alate i pojednostavite postupke koje često izvodite u više koraka.

 Koristeći prečice možete stvoriti jednostavne automatizacije koje prate unapred definisane korake. U ovom vodiču ćemo stvoriti prečicu koja može da napravi pojedinačne ili više fotografija, promeni veličinu na osnovu vašeg unosa i sačuvaćemo rezultat nazad u aplikaciji Photos.

 1. Da biste započeli, otvorite aplikaciju Prečice na iPhoneu ili iPadu. 

 2. Na kartici „My Shortcuts“ dodirnite dugme Plus („+“) u gornjem desnom uglu da biste kreirali novu prečicu.

  Tap the Plus button in the

 1. Dodirnite dugme „Add Action“.

  Tap

 1. Potražite i dodajte radnju „Resize Image“.

  Add the

 1. Sada trebate da prilagodite ovu akciju. Dodirnite dugme „Image“.

  Tap the 1. U iskačućem prozoru odaberite opciju „Shortcut Input“. To znači da će prečica promeniti veličinu bilo koje slike koju joj pošaljete (korisno je za slanje više slika pomoću menija Share u aplikaciji Photos.).

  Choose

 1. Dalje, vreme je da odredimo širinu i visinu. Prečica će podrazumevano promeniti veličinu slike na 640 piksela sa automatskom visinom.

  Tap the

 1. Možete da dodirnete dugme „640“ da biste promenili podrazumevano, ili možete da pređete na opciju „Ask Each Time“(srp. Pitaj svaki put). Ovo bi bila naša preporuka, jer vam daje slobodu da promenite rezoluciju bez dupliranja prečice.

  Switch to

 1. Najbolje je ostaviti opciju „Auto Height“ kao podrazumevanu. Zatim dodirnite dugme Plus (+) da biste dodali sledeću radnju.

  Tap the plus button to add another action. 1. Potražite i dodajte akciju „Save to Photo Album“.

  Add

 1. Ova radnja će podrazumevano sačuvati veličinu slike u albumu „Recents“. Ako želite, možete da dodirnete dugme „Recents“ da biste promenili album.

  Change the default photo save location by tapping the

 1. Prečica je sada kreirana. Dodirnite dugme „Menu“ da biste je prilagodili.

  Tap the three-dotted Menu button at the top of the shortcut. 1. Ovde navedite ime prečici, a zatim obavezno omogućite opciju „Show in Share Sheet“.

  Customize the shortcut name and enable the

 1. Dodirnite dugme „Done“ na vrhu da biste sačuvali prilagođavanje.

  Tap

 1. Zatim ponovo dodirnite dugme „Done“ da biste sačuvali prečicu.

 2. Završili ste sve u aplikaciji Shortcuts. Zatim pokrenite Photos na iPhone-u ili iPad-u.

 3. U aplikaciji Photos odaberite fotografiju (ili fotografije) kojoj želite da promenite veličinu i dodirnite dugme „Share“ (koje izgleda kao zaobljeni kvadrat sa strelicom koja pokazuje prema gore).

  Tap the Share button in the Photos app.

 1. Pomerite se nadole i izaberite prečicu koju smo upravo kreirali (u našem primeru se zove „Resize Images“, ali vi možete da je nazovete kako želite).

  Choose the

 1. Unesite željenu širinu slike u pikselima i dodirnite dugme „Done“.

  Enter the width to resize the image, and tap

 1. Nakon par trenutka, prečica će promeniti veličinu slike (ili slika) i naći ćete je (ili njih) sačuvanu u albumu „Recents“ u aplikaciji Photos.

Sada možete da delite smanjene fotografije na Mac-u ili ih koristiti u bilo kojoj aplikaciji ili na veb lokaciji koju želite.