Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pronaći i instalirati CustomROM na telefon ili tablet?

Kako pronaći i instalirati CustomROM na telefon ili tablet?

Evo kako da pronađete i instalirate CustomROM za vaš telefon?

Ono najbolje kod Android polatforme je to što ona nije vezana samo za jednu kompaniju tj. proizvođača telefona ili `pak za jedan model telefona. Android platforma se danas može naći na različitim uređajima, uključujući televizore, satove, automobile, tablet računare i slično.

 



Takođe, mogućnost detaljnog prilagođavanja Android-a je još jedna stvar zbog čega mnogi vole baš ovu platformu. Korisnik može promeniti pozadinu, instalirati nove teme ili flešovati nove verzije Android-a odnosno razne CustomROM-ove. Ovo omogućava korisnicima da imaju potpunu kontrolu nad softverskim delom uređaja koji poseduju.

Instaliranje CustomROM-a na telefon je najkompleksniji posao u koji se jedan Android korisnik može upustiti. Otud i strah mnogih da se odluče na ovakav korak. Ipak, uz pomoć foruma i portala kao što je naš, taj posao bude mnogo lakši nego što na prvi pogled deluje. No, postoje neke jako bitne stavke na koje svi treba da obrate pažnju pri pronalaženju i instaliranju CustomROM-ova. Evo kako stvari stoje:

Šta je CustomROM i zašto ga instalirati?

CustomROM je samo drugačija verzija Android-a koja je kreirana od strane nekog programera, grupe programera ili zajednice kao što je nekada bila Cyanogen (sada je kompanija). Sam naziv to ukratko objašnjava: “Custom” važi za “prilagođeni, preuređeni”, dok “ROM” važi za “sistem, firmware...”

CustomROM-ovi su napravljeni da zamene postojeću Android platformu tj. firmware. Oni obično dolaze bez preinstaliranih aplikacija, imaju drugačiji korisnički izgled i neku funkciju više. Evo nekoliko najbitnijih prednosti CustomROM-ova:

1. Uklonjen bloatware.

2. Poboljšane performanse.



3. Poboljšan vek baterije.

4. Dolazi sa najnovijom verzijom Android-a

5. Proširena paleta opcija za prilagođavanje korisničkog izgleda i iskustva.

>> Šta je ROOT, Recovery i Custom ROM? <<



Moramo da napomenemo da se instaliranjem CustomROM-a narušava garancija telefona. Takođe, ukoliko instalirate nestabilan CustomROM, možete naići na greške i probleme pri radu telefona. Dakle, jako bitno da budete svesni posledica kao što je gubitak garancije. Isto tako, bitno je da izaberete odgovorajući CustomROM koji nema greške, znači stabilnu verziju.

Gde pronaći CustomROM?

Ovo nije lak posao, pogotovu za uređaje koji nisu baš tako poznati. Evo nekoliko lokacija gde tražiti CustomROM-ove, kao i par saveta kako ih tražiti.

CyanogenMOD

Naš savet je da prvo probate sa zvaničnim verzijama CyanogenMOD-a. Na njihovom zvaničnom sajtu možete pronaći ogromnu bazu CustomROM-ova, za veliki broj telefona. Oni ujedno pružaju izbor između tri vrste ROM-a: Release, Nightly, Snapshots.



Release je najstabilnija, finalna verzija. Nightly je verzija koja izlazi svakodnevno, a Snapshots je verzija koja je blizu finalne faze.

>> Šta je CyanogenMOD, da li ga treba instalirati i kako? (VIDEO) <<

Instaliranje CyanogenMOD-a je u jednom momentu postalo još lakše zahvaljujući programu koji se instalira na Windows računa. Više o tome pročitajte na priloženom linku:

>> Kako instalirati CyanogenMod na telefon ili tablet? (Android Marshmallow, LolliPop, KitKat, JellyBean) <<

ROM Manager

Ako radije preferirate pretragu CustomROM-a putem aplikacije, onda je ROM Manager ono što vam je potrebno. Aplikacija je intuitivna i veoma cenjena kod onih koji često menjaju CustomROM-ove. Pogodna je za one koji tek počinju sa flešovanjem. Inače, ROM Manager nudi kompletnu listu alatki neophodnih za flešovanje. Tu su opcije za pravljenje rezervne kopije postojećeg ROM-a, preuzimanje novog CustomROM-a, opcije za instaliranje CustomROM-a, za prelazak u Custom Recovery i slično.

Ono što je super vezano za ovu aplikaciju je to što ona prikazuje CustomROM-ove različitih programera, zajedno sa ocenama i komentarima koje su ostavili ostali korisnici. Na priloženom linku možete preuzeti besplatnu verziju ROM Manager aplikacije, a onu koja se plaća preuzmite OVDE:

>> ROM Manager <<

XDAdevelopers.com

Ukoliko ste u potrazi za nekim, ne tako tipičnim CustomROM-om, onda je XDA forum idealno mesto. Tu možete pronaći uputstva, modifikacije, aplikacije koje nisu na Google Play prodavnici, pa i neke potpuno nove i zanimljive CustomROM-ove. Dovoljno je reći da je XDAdevelopers.com leglo hakera i vrsnih programera

Što se XDA foruma tiče, jako je bitno da obratite pažnju na sve što je napisano, pogotovu onaj odeljak koji se odnosi na greške i na način instaliranja CustomROM-a. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da pronađete CusromROM na XDA forumu:

1. Pretražite forum prema tačnom modelu vašeg uređaja. Bitno je da ne pretražujete po nadimku. Primera radi, umesto “Galaxy S4” pretražite “GT-I9505”.

2. Uvek se uverite koliko je CustomROM stabilan. Čitajte komentare i sekciju koja se bavi greškama CustomROM-a.

3. Pre instalacije CustomROM-a koji pronađete na XDA forumu, uvek je dobro prvo prošvrljati po komentarima u slučaju da je neko postavio link ka nekom stabilnijem ili zanimljivijem ROM-u za vaš model telefona.

Google

Putem pretrage na Google-u možete naići na razne forume i sajtove gde postoji gomila CustomROM-ova. Nekada XDA forumi nemaju odgovarajući CustomROM te je alternativa itekako dobrodošla. Ta alternativa su često ruski ili italijanski forumi poput 4PDA i slično. Tu je i MoDaCo forum koji takođe obiluje kvalitetnim temama.

Naši forumi su često dobri te savetujemo da ih posećujete ukoliko imate telefon koji je kupljen kod naših mrežnih operatera: MyCity.rs, AndroidSrbija.rs

Takođe, svoj problem možete rešiti uz pomoć članova Facebook grupe Android Srbija kojoj možete pristupiti OVDE.

Ono što je bitno da znate je da postoje sajtovi sa lažnim linkovima za preuzimanje CustomROM-a. Obično ti sajtovi nude nadogradnju za telefone koji vrlo verovatno neće nikada dobiti nadogradnju. Recimo ako ukucate “How to upgrade my HTC Wildfire on Android 5 LolliPop” tada će vam se vrlo verovatno pojaviti sajt koji će lažno tvrditi da ima sve neophodne daoteke za nadogradnju. Čak će biti priloženo i detaljno uputstvo. Te sajtove najbolje prepoznajete po linkovima za preuzimanje CustomROM-a. Ukoliko CustomROM podeljen na dva ili više linka za preuzimanje, onda je prevara 100%.

Kako instalirati CustomROM?

Pokušaćemo da vam opišemo koji su to najčešći koraci pri instalaciji nekog CustomROM-a. No, napomenućemo i to da se procedura mahom razlikuje u zavisnosti od modela telefona ili tipa CustomROM-a. Shodno tome, uvek je bolje prvo pročitati da li se nudi konkretno uputstvo za instaliranje CustomROM-a tamo gde ste ga pronašli.

Root

Ne možete ni početi ukoliko vaš telefon nije root-ovan. Taj preduslov postoji zbog toga što je potrebno instalirati Custom Recovery, a njega ne možete instalirati ukoliko telefon prethodno nema pristup root-u. Dakle, prvi korak je root-ovanje vašeg telefona! Ukoliko ne znate kako se to radi, na priloženim linkovima imate detaljna uputstva:

>> Kako “rutovati” telefon? <<

>> Kako root-ovati telefon ili tablet pomoću aplikacije! (VIDEO) <<

>> Kako root-ovati telefon ili tablet bez narušavanja garancije! <<

Custom Recovery

CustomROM se instalira putem CustomRecovery-a. To znači da fabrički recovery (koji je tu najviše za “hrad reset” i nadogradnju firmware-a putem MicroSD kartice) treba biti zamenjen sa Custom Recovery: TWRP ili CWM

TWRP - Team Win Recovery Project

CWM - ClockworkMOD

Mi smo napravili par uputstva koja vam mogu pomoći oko instaliranja Custom Recovery na vaš telefon. Na priloženim linkovima im možete pristupiti:

>> Kako instalirati novi TWRP 3.0 Recoveri na Android uređaju? [Flashify, Fastboot/ADB] <<

>> Kako instalirati i koristiti recovery na Samsung telefonima? (VIDEO) <<

U slučaju da vam naša uputstva nisu bila od pomoću, uvek možete pronaći odgovarajuće na Google-u ili XDA forumima.

Flešovanje CustomROM-a

Flešovanje CustomROM-a iz Custom Recovery-a je kod svih telefona isto! Procedura je krajnje jednostavna i nekako nam se čini da je to najlakši deo posla, koliko god to zvučalo blesavo.

Evo koje korake treba da ispratite kako bi flešovali CustomROM iz Custom Recovery-a:

1. Nakon root-ovanja i instaliranja Custom Recovery-a, preuzmite CustomROM i sačuvajte ga na memoriju MicroSD kartice ili memoriju vašeg telefona.

Isto to učinite i sa Google aplikacijama odnosno GAPPS datotekom. Njih možete pronaći OVDE.

2. Prebacite se u Custom Recovery. To možete učiniti pritiskom na kombinaciju tastera koja odgovora vašem telefonu. Ukoliko ne znate koja je to kombinacija tastera, na Google kucajte “How to enter in recovery on >model telefona<”  Običnostu to taster za pojačavanje tona i taster za uključivanje telefona…

3. Kada se Custom Recovery pokrene, prvo što treba da uradite je da napravite rezervnu kopiju kompletnog telefona. Na priloženom linku imate uputstvo kako se to radi iz TWRP Custom Recovery-a:

>> Kako napraviti rezervnu kopiju celokupnog Android telefona? (VIDEO) <<

4. Zatim u Custom Recovery-u izbrišite keš memoriju (eng. wipe cache) i vratite ga na fabričke vrednosti (eng. factory reset, wipe data).

5. Potom dodirnite na kategoriju “Instal. ZIP from SD card”, pronađite prethodno sačuvani CustomROM na memoriji MicroSD kartice ili memorije telefona i flešujte ga.  

6. I na kraju, opet dodirnite na “Install ZIP from SD card”, pronađite GAPPS i flešujte ih.

7. Kako bi uspešno priveli kraju ceo posao, dodirnite na “Reboot” taster i ponovo pokrenite uređaj. Imajte u vidu da prvo podizanje novog Android sistema, tj. CustomROM-a, može potrajati neko vreme. Od prilike nekih 20 minuta.

Nadamo se smo uspeli koliko tolliko da vam pomognemo oko pronalaženja i instaliranja CustomROM-a. Ako imate neko pitanje, slobodno ga postavite u komentarima ovog posta a mi ćemo rado odgovoriti.