Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pronaći izgubljen ili ukraden telefon? (VIDEO)

Kako pronaći izgubljen ili ukraden telefon? (VIDEO)

Evo kako da pronađete izubljen ili ukraden telefon, daljinski ga zaključate ili izbrišete sve podatke na njemu.

Koliko god telefon bio skupocen, i samim tim ga vi pazili, on se vrlo lako može izgubiti. To što svi mi pažljivo brinemo o telefonu ne znači da se on neće izgubiti. Nekada prosto telefon (kao da ima noge) ispadne iz džepa i zavuče se u sedište taksi vozila.

 



A nekada njegova visoka cena privuče vrlo vešte lopove pa on “magično” nestane iz vašeg okruženja, bilo da ste ga zavukli u dubok džep, strašno komplikovanu torbu ili spustili na sto koji je sve vreme ispred vaših očiju.

No, bez obzira na to kako je vaš telefon nestao, postoje neke mere koje možete odmah preduzeti. Pa, budući da pretpostavljamo da ovo čitate iz očaja jer se bojite da više nikada nećete pronaći svoj telefon, skratićemo priču (koliko god možemo).

Šta treba da znate!

Svaki telefon kojeg pokreće Android 4.0 verzija, ili iznad, je kompatabilan sa Google servisom koji se naziva “Find my device” tj. “Pronađi moj uređaj”.

Prema Google-u, ova opcija je podrazumevano aktivirana. Pretpostavljamo da njenu aktivaciju korisnik izvršava pri prvom postavljanju telefona, jednom kada se prijavi na svoj Google nalog i prihvati sve te silne uslove korišćenja.



To znači da niste uslovljeni da prvo instalirate neku aplikaciju, iako ona doduše postoji. Naravno, naš savet jeste da instalirate aplikaciju, pogotovo ukoliko koristite više od jednog telefona. No, o tome ćemo u posebnom tekstu čiji link možete pronaći ovde:

>> Kako instalirati i podesiti “Pronađi moj uređaj” aplikaciju <<

Međutim, postoji nešto što vas može sprečiti da locirate telefon, bez obzira na to što je taj servis već aktiviran. Primera radi, ako ste nekim slučajem u podešavanjima telefona deaktivirali definisanje lokacije telefona, onda Google neće moći da ga pronađe. Korisnici najčešće ovu opciju isključuju kako bi na neki način sačuvali svoju privatnost. No, ako to niste isključili, onda možete pružiti šansu “Pronađi moj uređaj” servisu.

Kako locirati telefon?

1. Kako bi locirali vaš telefon, potrebno je da pokrenete internet pregledač i da pretražite “Pronađi moj uređaj”. 



2. Jednom kada vam se u rezultatima pretrage pojavi “Find my device” naslov, kliknite na njega.

3. Potom se prijavite pomoću Google naloga koji koristite na izgubljenom tj. ukradenom telefonu.



 

4. Nakon prijavljivanja će se prikazati Google mapa, sa informacijama o telefonu na levoj strani ekrana i pojedinim opcijama.

5. U slučaju da vaš izgubljeni tj. ukradeni telefon u trenutku lociranja nije uključen, onda nećete moći odmah da vidite gde se on nalazi. Umesto toga, prikazaće vam se informacije o IMEI broju telefona, kao i o tome kada je on prvi put registrovan tj. kada je poslednji put bio online.

6. Međutim, ako je izgubljeni tj. ukradeni telefon ipak povezan na internet, onda će se automatski prikazati njegova trenutna lokacija.

7. Isto tako, u gornjem levom uglu ekrana ćete imati informacije o tome na koji WiFi je telefon povezan (ukoliko koristi WiFi, a ne 3G/LTE) i koliko je baterija puna. Ovo su informacije od velikog značaja jer vam pomažu da odlučite koji je vaš sledeći korak.

Šta uraditi nakon lociranja telefona?

To šta ćete uraditi nakon što definišete lokaciju telefona uveliko zavisi od vas. Međutim, naš najiskreniji savet je da se obratite policiji ako već do sada niste. To vam govorimo jer susret sa pronalazačem telefona nije uvek najprijatniji, a često je i izuzetno opasan. 

Samim tim, odlazak u policiju je prva stvar koju treba da uradite, bez obzira da li ste locirali telefon ili ne. Imajte na umu da će vam biti potreban IMEI telefona ukoliko se obratite policiji. Njega možete pronaći na kutiti od telefona ili na “Pronađi moj uređaj” strani, u okviru isečka za dodatne informacije o telefonu.

>> IMEI telefona govori mnogo toga, pročitajte šta! <<

I dok policija radi svoj posao, vama preostaje još tri opcije koje možete iskoristiti:

- Pusti zvuk

- Zaštiti uređaj

- Obriši uređaj

Prvu opciju, “Pusti zvuk” ne bi trebalo da iskoristite ukoliko telefon niste zagubili u svom domu ili negde blizu vas. Pusti zvuk opcija će aktivirati zvono telefona, maksimalno glasno, iako je možda aktivan neki tihi režim na njemu. Na priloženom linku pogledajte kako se koristi “Pusti zvuk” opcija:

>> Kako daljinski aktivirati zvono na telefonu kako bi ga pronašli? (VIDEO) <<

Drugu opciju, “Zaštiti uređaj” bi po našem mišljenju odmah trebalo da iskoristite. Ona vam pomaže da zaključate telefon i postavite neku ličnu poruku. Naš savet je da napišete vaš broj telefona i obaveštenje o nagradi koja sleduje “poštenog” pronalazača. Na priloženom linku pogledajte kako se koristi “Zaštiti uređaj” opcija:

>> Kako preko računara zaključati telefon u slučaju krađe ili gubljenja? (VIDEO) <<

Treću opciju, "Obriši uređaj", bi trebalo da iskoristite ukoliko na vašem telefonu čuvate nešto vrlo značajno. Ipak postoje načini da se pristupi podacima telefona, a ako su ti podaci baš poverljivi, onda je “Obriši uređaj” opcija najbolje rešenje jer može daljinski da aktivira formatiranje telefona. Ukoliko iskoristite ovu opciju, onda više nećete moći da locirate telefon. Na priloženom linku pogledajte kako se koristi “Obriši uređaj” opcija:

>> Kako preko interneta izbrisati sve na telefonu u slučaju krađe ili gubljenja? (VIDEO) <<

Koja su alternativna rešenja?

Ukoliko vam se još nije dogodilo to da izgubite telefon ili da ga je neko ukrao, onda imate mogućnost da birate između Google-ovog “Pronađi moj uređaj” servisa i nekih drugih koji se mogu pronaći na Google Play prodavnici.

Moramo priznati da na Google Play prodavnici ima pregršt dobrih aplikacija koje nude korisnicima mogućnost da lociraju svoj telefon, ali i još po nešto. Jedna od tih aplikacija je “Lost Android”. Mi smo već pisali ranije o njoj, a prema utiscima korisnika i oceni na Google Play prodavnici, ona i dalje radi vrlo dobro.

No, mi bismo voleli da skrenemo pažnju i na neke druge aplikacije koje su možda još bolje. Naravno, sve zavisi od toga šta je vama konkretno potrebno. Samim tim, rešili smo da napravimo poseban članak u kojem ćemo vam predstaviti tri najbolje aplikacije za lociranje izgubljenog ili ukradenog telefona:

>>  Najbolje aplikacije za lociranje izgubljenog ili ukradenog telefona! (VIDEO) <<