Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pronaći izgubljen Android telefon?

Kako pronaći izgubljen Android telefon?

Pogledajte nekoliko trikova koji će vam pomoći da ustanovite gde vam se nalazi vaš zagubljeni telefon i šta činiti ako je ukraden. 

Što više koristimo pametne telefone to smo više zavisniji od njih! Međutim, šta kada izgubimo ili zaturimo telefon? Šta ako nam ga čak ukradu? Ne brinite nije kraj sveta, postoji nekoliko načina da se nađe izgubljeni telefon, a ako je najgori scenario u pitanju, krađa, onda barem možete da ga daljinski vratite na fabričko stanje i zaključate!

 



Android Device Manager

Već je dve godine od kako se pojavio Google-ov servis “Android Device Manager”, a radi sa gotovo svim modernim Android uređajima preko “magije” Google Play servisa! Uglavnom je ovaj servis uključen od trenutka kada ga kupite ali ako nije lako ga možete aktivirati u Google podešavanjima.

*Dodato 10.11.2018

Predlažemo da pogledate ažuirani članak koji obuhvata apsolutno svaki aspekt Google servisa "Pronađi moj uređaj".

>> Kako pronaći izubljen ili ukraden telefon? (VIDEO) <<

Kako biti siguran da Android device manager može da nađe telefon?

Android device manager zahteva dve opcije koje moraju biti aktivirane na telefonu. Uređaj mora imati aktiviranu opciju “remonte location”, koje možete naći na sledećim koordinatama: Google Settings > Android Device Manager > Remotely Locate This Device. Uverite se da ste čekirali ovu opciju. Sledeća opcija koja mora biti aktivirana je “location access” koja se nalazi na koordinatama: Google Settings > Location. Ako ovo nije aktivirano, nećete biti u mogućnosti da pronađete telefon ukoliko ga izgubite!

Android device manager se može koristiti i za tablet uređaje isto kao i za telefone, međutim ako na tabletu imate više korisnika onda samo administrator može da zahteva lokaciju tablet uređaja.



>> Kako daljinski izbrisati sve sa izgubljenog telefona iako on nije povezan na internet? (VIDEO) <<

Kako koristiti Android device manager?

Android device manager-u možete pristupiti na dva načina, ili preko njegove aplikacije na drugom Android uređaju, ili preko ovog LINKA. Jednom kada pokrenete aplikaciju ili se ulogujete na sajt Android device manager-a, započećete lociranje uređaja. Ako je telefon uključen, a opcije, koje smo ranije spominjali, aktivirane onda će se na mapi pojaviti lokacija vašeg uređaja.

Kada uspostavite kontakt sa vašim uređajem moći ćete da mu daljinski zadate operaciju zvonjenja radi lakšeg pronalaženja ili da aktivirate opciju daljinskog formatiranja i zaključavanja uređaja.



Nemojte da vas brzo uhvati panika i odmah da zaključate telefon jer se često dešava da ste telefon izgubili u dvorištu ili negde blizu. Nakon zaključavanja, opciju zvonjenja nećete moći da aktivirate, a to može dovesti do trajnog gubljenja uređaja. Ako utvrdite da se telefon kreće i da se nakon par sati nadgledanja lokacije vašeg telefona utvrdi da uređaj nije konstanto na jednom mestu onda slobodno možete započeti proces daljinskog formatiranja i zaključavanja telefona. Kada daljinski zaključavate telefon, imate mogućnost da “pronalazaču” pošaljete SOS poruku koja će ga obavestiti gde on to treba da vrati uređaj. Naravno tu poruku možete urediti i postaviti bilo koju drugu poruku za koju vi smatrate da je korisna toj drugoj strani, u tom trenutku.



Bitno nam je da znate da lociranje uređaja preko Android device manager-a nekada može potrajati veoma dugo, primera radi, nama je naš telefon locirao tek nakon pola sata. Zato vam govorimo da je strpljenje ključna stvar kada izgubite telefon, samo postupite bez panike i mudro. U tim situacijama je uvek korisno razgovarati sa prijateljima jer vam oni mogu dati nagoveštaj gde ste vi to prethodnih dana mogli da zaboravite telefon, ako ništa drugo barem će vas malo smiriti i posavetovati da pametno odreagujete.

Šta učiniti ako Android device manager ne može da pronađe vaš uređaj?

Android device manager ne aktivira istoriju kretanja, odnosno istoriju lokacija vašeg uređaja, ali Google Maps aplikacija to čini. Naravno, podrazumeva se da tu opciju ranije niste deaktivirali. Nekada se dešava da svoj telefon možete pronaći istraživanjem “Location History” stranice. Na stranici detaljno možete pregledati kretanje vašeg uređaja predhodnih dana i tako utvrditi gde bi se to mogao telefon izgubiti.

Još jedan način koji vam može pomoći da utvrdite gde vam se nalazi telefon je pomoću aplikacije “AndroidLost” ili istoimenog sajta kojem možete pristupiti klikom na ovaj LINK. Aplikacija kao i sajt su katastrofalnog dizajna, međutim sa druge strane funkcionalnost je na najvišem nivou! Preuzmite aplikaciju, prihvatite uslove korišćenja i budite mirni po pitanju pronalaženja svog telefona.

>> Najbolje aplikacije za pronalaženje izbugljenog ili ukradenog telefona! <<