Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako koristiti MicroSD karticu kao internu memoriju?

Kako koristiti MicroSD karticu kao internu memoriju?

Evo kako dolazi do problema sa nedostatkom memorije za aplikacije na Android uređajima i kako se ona može proširiti.

Interna memorija na Android uređajima je jako bitna, pogotovu na onim koje pokreće Android 4.4 KitKat i ispod. Na LolliPop-u, a posebno na Android 6 Marshmallow-u, korišćenje interne memorije je znatno unapređeno te se ne javljaju problemi pri instalaciji aplikacija. Sa druge strane, pojedini uređaji koje ne pokreće LolliPop ili Marshmallow imaju ogromne probleme sa nedostatkom memorije za aplikacije. To je zato što Android ima unapred određenu količinu memorije samo za aplikacije, dok je ostalo namenjeno za datoteke korisnika.

 



Često se korisnici zbune kada ih telefon upozori da je memorija skoro puna, a pritom u kategoriji “Memorija” piše da postoji možda i preko 1 GB slobodne memorije. Znači, u tim situacijama treba ustanoviti koliko je memorije ostalo za aplikacije, a ne za datoteke korisnika. Koliko god vi brisali fotografije, muziku, video snimke, to neće pomoći da se rastereti memorija i omogući instaliranje neke dodatne aplikacije. Ono što će vam pomoći je proširivanje memorije putem Link2SD aplikacije i MicroSD kartice.

Moramo da istaknemo da ovo uputstvo može pomoći i korisnicima sa uređajima koji jednostavno nemaju mnogo interne memorije kako za aplikacije, tako i za ostale datoteke. Dakle, nije namenjeno samo grupi korisnika koji imaju problem sa loše podeljenom internom memorijom.

Kako pravilno formatirati i podesiti MicroSD karticu

I Način

Kako bi mogli da koristimo MicroSD karticu kao internu memoriju, prethodno je potrebno odraditi par stvari. Evo kako smo postavili našu MicroSD karticu da radi uz aplikaciju Link2SD. U pitanju je aplikacija koja omogućava MicroSD kartici da se delom ponaša kao interna memorija, a delom kao eksterna. Pa, evo šta treba da uradite prvo:

1. Sa priloženog linka preuzmite i potom na svom Windows računaru instalirajte Partition Wizard program.

>> MiniTool Partition Wizard Free Edition <<



2. Ubacite MicroSD karticu u čitač kartice koji je povezan sa vašim računarom.

3. Sačuvajte sve sa MicroSD kartice na memoriju vašeg računara jer će kartica biti u potpunosti formatirana.

4. Pokrenite alatku Partition Wizard koju ste prethodno instalirali, pronađite memoriju MicroSD kartice, kliknite desnimi klikom preko nje pa je obrišite klikom na “Delete” iz padajućeg panela.

5. Sada ponovo kliknite desnim klikom preko memorije MicroSD kartice pa u padajućem panelu kliknite na “Create New”.



6. Kada se pojavi novi prozor za “File System” odaberite “FAT32”, a za “Create As” odaberite “Primary”. Ova particija je namenjena za skladištenje vaših ličnih podataka.

7. Zatim kreirajte ext2/ext3/ext4 particiju (ako ste na fabričkom operativnom sistemu, odlučite se za ext2).



Dakle, desnim klikom kliknite preko memorije MicroSD kartice i u novootvorenom prozoru za “Crate As” odaberite “Primary”, a za “File System” odaberite “ext2”.

Ova particija će biti namenjena za skladištenje aplikacija.

8. Zatim klikom na “Apply” taster potvrdite unose koje ste napravili. Imajte u vidu da se unosi premenjuju malo duže tako da je sasvim noramlno ukoliko malo potraje.

II Način

Ukoliko koristite Android uređaj koji ima CWM Recovery, onda postoji još jedan, možda i jednostavniji, način da postavite MicroSD karticu. Ukoliko imate neki drugi Custom Recovery, nemojte koristiti ovaj način postavljanja MicroSD kartice jer vrlo verovatno neće proći. Takođe, nije bitno da li vaš uređaj pokreće Custom ROM ili zvanični Android.

1. Sačuvajte sve sa MicroSD kartice na memoriju telefona ili memoriju računara.

2. Pristupite CWM Recovery-u.

3. Dodirnite na “Advance” opciju, potom na “Partition SD card”.

4. Zatim odaberite SD-ext veličinu. Ako imate karticu kapaciteta 2 GB, onda podesite 512 MB. A ako imate karticu kapaciteta 4 GB, onda slobodno podesite 1024 MB.  

5. Po odabiru SD-ext veličine dodirnite na “0 Swap”.

6. Sačekajte da se proces pravljenja partici završi pa ponovo pokrenite Android uređaj.

Kako postaviti Link2SD aplikaciju i tako proširiti memoriju za aplikacije na Android uređaju

*Napomena

Android uređaj prethodno mora biti rutovan jer aplikacija Link2SD zahteva root. U slučaju da nemate root-ovan uređaj, to nije preveliki problem budući da je root-ovanje sada barem veoma lak posao. OVDE možete pogledati kako se to radi putem aplikacije.

Koji god da ste od ova dva načina koristili, uspešno ste obavili pripremu MicroSD kartice i tako kreirali dodatnu memoriju za aplikacije. Sada je vreme da tu memoriju povežete sa sistemom kako bi ona bila vidiljiva, i normalno, spremna za korišćenje. Pratite sledeće korake:

1. Prvo sa priloženog linka preuzmite i instalirajte Link2SD aplikaciju:

>> Link2SD <<

2. Pokrenite Link2SD aplikaciju. Odmah ćete biti upitani da izaberete “File System” particiju.

Ako ste koristili prvu metodu pripreme MicroSD kartice, onda je to “ext2”. Ako ste koristili drugu metodu, onda je “ext4”.

Znači prema metodi koju ste koristili odaberite odgovarajuću opciju i dodirnite na “OK” taster.

3. Potom ćete biti obavešteni da je skripta za pokretanje dodatne memorije kreirana (eng. mount script created). To je momenat kada treba ponovo da pokrenete svoj Android uređaj.

4. Kada se vaš Android uređaj uključi, pokrenite Link2SD aplikaciju. Ukoliko se ni jedna poruka ne pojavi to znači da je sve odrađeno kako treba.

5. Naš savet je da u podešavanju Link2SD aplikacije podesite da se sve novoinstalirane apliakcije automatski prebacuju na memoriju MicroSD kartice.

6. Za već instalirane aplikacije, one koje želite da prebacite sa memorije telefona na memoriju MicroSD kartice, dodirnite na “Create Link” opciju i štiklirajte “Link aplication file” i “Link davlik-cache file”.

7. Sada, dodirnite na “Memory” kategoriju unutar Link2SD aplikacije i proverite stanje. Videćete da je interna memorija rasterećena, a da je MicroSD kartica preuzela “teret”.

Ukoliko naletite na neki problem on će se verovatno odnositi na to koliki deo memorije MicroSD kartice ste odredili da služi kao interna. Poigrajte se sa tim podešavanjima i potrudite se da ne dodeljujete internoj memoriji više kapaciteta od trećine MicroSD kartice. OVDE možete nađete rešenja za vaše probleme ukoliko se jave.