Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proveriti da li vaš telefon podržava Project Treble i neprimetne nadogradnje!

Kako proveriti da li vaš telefon podržava Project Treble i neprimetne nadogradnje!

Evo kako da saznate da li vaš telefon podržava novu tehnologiju nadogradnja koje se odvijaju u pozadini, potpuno neprimetno. Takođe, na ovaj način možete saznati da li je telefon kompatabilan sa Project Treble ili ne?

Kada se pojavio Android Nougat, Google je predstavio i novi sistem “neprimetne” nadogradnje koji upošljava dve, A/B particije. Uređaji koji podržavaju novi sistem particionisanja imaju dve postavke particija: “a_slot” i “b_slot”. Izraz “neprimetne nadogradnje” se koristi jer se kod ovog sistema sve nadogradnje preuzimaju na deo particije koja se ne koristi za sistemske daoteke, tj. u slot koji nije aktivan.

 



Kada korisnik restartuje telefon kako bi finalizirao nadogradnju, uređaj se neprimetno prebaci na već preuzetu i instaliranu nadogradnju što eliminiše čekanje. Naravno, sve informacije i podaci koje je korisnik prethodno generisao bivaju sinhronizovani između obe particije, odnosno oba slota.

A/B particije imaju neke svoje prednosti, ali i nedostatke. Prva prednost je ta što neuspešna nadogradnja ne dovodi do pada sistema već se uređaj jednostavno prebaci na particiju koja ima funkcionalan Android operativni sistem. Samim tim, greške po pitanju boot-ovanja ne postoje, niti se dešava da telefon zbog nadogradnje postane nefunkcionalan.

Sledeća prednost je to što korisnik jednostavno više ne čeka na preuzimanje i instaliranje Android-a. Čak ne mora ni da gleda “Android is upgrading” ekran pri uključivanju telefona. Po završetku pozadinskog, neprimetnog nadograđivanja Android-a telefon se normalno restartuje.

Sa druge strane, A/B particionisanje sistema ima neke vrlo ozbiljne nedostatke. Pre svega, ovaj sistem neprimetnog nadograđivanja zauzima više interne memorije uređaja, što je sasvim logično budući da postoje dva slota tj. sistemske particije. Oni uređaji koji imaju 64 GB, ili više, interne memorije neće imati neke ozbiljne posledice ukoliko koriste A/B particionisanje, ali oni zato svi ostali sa nižim kapacitetom interne memorije itekako hoće.

No, još veći problem je to što se ispostavilo da je A/B particionisanje zapravo prepreka za razvijanje Android-a za ostale uređaje, uključujući prvu generaciju Pixel uređaja, Moto Z2 Force i Xiaomi Mi A1 modele.

Trenutno, vrlo mali broj Android uređaja koristi A/B particionisanje. No, postoji način da proverite da li vaš telefon koristi A/B particionisanje ili ne. Isto tako, na ovaj način možete da saznate da li je vaš telefon kompatabilan sa Google-ovim “Project Treble”.



Već smo jednom detaljno pisali o Treble projektu te ne želimo da se ponavljamo. Uglavnom, vrlo je bitno da znate šta je Project Treble ukoliko se nadate tome da vaš telefon bude nadograđen na najnoviju Android verziju.

>> Sve o novom Google Treble projektu! <<

Najlakši način da saznate da li je vaš telefon Project Treble kompatabilan, i da li koristi A/B particionisanje, je putem aplikacije “Treble Check”. Sve što treba da uradite je da preuzmete sa Google Play prodavnice, da je pokrenete i da pogledate status.

Ako na piše u prvom isečku piše “Sorry” to znači da telefon nije Treble kompatabilan. Drugi isečak je tu kako bi saznali koje particionisanje telefon koristi, ako je “A-Only” to znači da se i dalje koristi uobičajeno particionisanje i da nećete moći da koristite neprimetne nadogradnje.



To je to! Nadamo se da su ove informacije bile od koristi za vas. Ukoliko imate neko pitanje, ne oklevajte već nam ga postavite u komentarima ovog teksta.