Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako sačuvati vašu privatnost na Android uređajima u nekoliko prostih koraka!?

Kako sačuvati vašu privatnost na Android uređajima u nekoliko prostih koraka!?

Evo kako da zaštite svoju privatnost na Android uređajima. Ukoliko se bojite da li će vam neko "hakovati" telefon onda je ovo idealno uputstvo za vas. Takođe, ovde imate neke informacije koje će vam pomoći da se zaštitite od ostalih škodljivih situacija.

Ako malo bolje razmislite, vaš telefon zna neverovatno mnogo o vama. Prati vašu lokaciju i kretanje, preuzima i kreira pozive, poruke, email poruke, čuva fotografije, čuva video zapise, zna šta vas interesuje i šta pretražujete putem internet pregledača, zna koga vi znate, zna koje apliakcije i igrice koristite i koliko dugo, a verovatno zna koliko trošite novca putem svog telefona.

 



Da li vas neko bolje poznaje od telefona? Dobro, ako izuzmemo roditelje, teško da će se naći neko ko vas zna toliko dobro.

Ako se neko dočepa samo malog dela tih informacija koje vaš telefon sadrži, mogao bi da kreira dobru sliku o vama i vašim navikama. Ipak, to je najmanje bolnije ako neko samo želi da vas upozna. Šta ako neko želi da zloupotrebi te informacije?

Bezbednost i privatnost nisu uvek toliko povezani pojmovi. Mi ćemo se potruditi da vam damo nekoliko saveta o tome kako da zaštite svoju privatnost ili barem da vam pokažemo gde da počnete. Loša vest je da ne postoji način da se to odradi automatizovano, baš tek tako. Pre svega morate da razmislite koliko vam je privatnost bitna i na osnovu toga da uložite dovoljan trud kako biste je zaštitili. Naravno, uvek postoji opcija da platite neke apliakcije koće vam samo uliti osećanje da ste sigurni. Naše rešenje je da se zasuku rukavi i odradi sledeće:

Koristite PIN sigurnosnu proveru

Prva stavr, možda i najočekivanija, je da počnete sa zaštitom vaše privatnostu putem PIN koda koji treba da postavite na zaključanom ekranu. Dakle, prvi korak je sigurnosna provera na samom početku. Na to gledajte kao na rešetke na prozorima i blindirana vrata koja kuću štite od uljeza. PIN kod onemogućuje ostalima da dođu do nekih informacija koje telefon fizički može da oda ukoliko nije zaključan. Za ovau vrstu bezbednosti i još malo napredniju preporučujemo LockDown apliakciju sa kojom smo oduševljeni. Na priloženom linku imate nešto detaljnije vezano za LockDown:

>> Lockdown PRO zaključava sve što poželite! (VIDEO) <<

Koristite enkripciju

Većina ljudi ne koristi enkripciju kada skladište svoje datoteke, šalju poruke, pozivaju ili surfuju internetom. To omogućava uljezima da vrlo lako pristupe, koriste i pregledaju vaše dadoteke i informacije koje govore kako vi koristite vaš telefon. Ako koristite enkripciju, vi praktično sve što ostane iza vas kodirate. Samo onaj koji priloži odgovarajuću lozinku može da dekodira te informacije i datoteke.



Kako bismo vam u punom svetlu predstavili i nekako približili važnost pune enkripcije uređaja reći ćemo vam da Britanska vlada trenutno radi na tome da se nekako zakonski zabrani enkripcija uređaja jer nisu u mogućnosti da čitaju poruke osumljičenih korisnika. Navodno, razlog koji su naveli zbog kog žele da čitaju poruke i pristupe informacijama pojedinim korisnicima je borba protiv terorista i kriminalnih aktivnosti.

Za sada, kompanije se opiru tom insistiranju. Snapchat i WhatsApp servisi nude punu enkripciju. Ipak postoje bolje opcije ako želite da zaštitite svoje pozive i poruke. Probajte RedPhone i TextSecure.

Koristite VPN

Ako ne želite da vam neko prati vaše surfovanje po internetu koje može otkriti vaše brojne navike i informacije, seksualne aktivnosti, političke aktivnosti i ko zna šta još, onda bi trebalo da koristite virtualnu privatnu mrežu, tj. VPN (eng. virtual private network). Koristeći VPN, umesto da direktno komunicirate sa sajtovima koje posećujete, prvo ćete se povezivati sa serverom koji će se za vas kasnije povezati sa sajtom kom želite da pristupite. Servier koji za vas pristupa sajtu praktično skriva vaš uređaj i informacije koje on sadrži. Primarna svrha VPN-a je privatnost, a ne anonimnost.



Takođe, VPN je dobar kako bi se zavarao trag o vašoj lokaciji pa tako kada iz vaše zemlje pristupite nekom stranom servisu, vama će umesto na vašem jeziku sve biti prikazano na jeziku države u kom servis posluje. Pojedini VPN koriste za torrent preuzimanja.

Dobar VPN se ne nalazi uvek lako i prilikom isprobavanja raznih se može naići na mnogo problema. Prva stvar na koju ćete naići ako koristite VPN je usporeniji protok interneta jer informacije posećuju još jednu dodatnu stanicu, odnosno server, pored sajta kom želite da pristupite. Takođe, bitno je da nađete VPN koji ne skladišti informacije o pristupanju servisu.

Neki od njih skladiše IP adrese koje se kasnije mogu obelodaniti onima koji to traže. Treba biti oprezan kada su u pitanju besplatne Android VPN aplikacije. Primera radi, Hola Unblocker je nedavno bio izložen raznim ranjivostima. Budući da je baziran na "peer-to-peer" sistemu, ostali korisnici su mogli da koriste tuđu internet konekciju za razne neprijatne i nelegalne aktivnosti što može dovesti do ozbiljnih problema. Takođe, Hola je prodavao informacije apliakcijama trećeg lica.



Generalno, dobre besplatne VPN-ove ćete naći ukoliko sprovedete kvalitetno istraživanje, u suprotnom ćete sigurno naići na VPN koji ma malo servera, ograničenje korišćenja, spor protok i sigurnosne opasnosti. Da biste brzo došli do kvalitetnog VPN-a potrebno je da se pretplatite na neke servise koji to pružaju. Mi preporučujemo TunnelBearCyberGhost i VyprVPN. Ukoliko želite detaljnije da se upoznate sa VPN načinom funkcionisanja, predlažemo da pročitate odličan članak na priloženom linku:

>> Šta je to VPN, da li ga koristiti i koji je dobar a besplatan? <<

Pazite koje aplikacije koristite

Što se aplikacija tiče, mnoge na Google Play prodavnici imaju “rogove”. Pravi mali đavolčići. Zašto tako govorimo? Pa znate i sami koliko se spekulisalo o tome da jedna obična lampa apliakcija toliko pristupa celom telefonu ima samo da bi aktivirala LED blic na pozadini telefona. Često se dešavalo da te sitne apliakcije koje imaju pristup celom telefonu pokradu informacije o korisnicima i prodaju ih u formi statistike.

>> TOP 10 Aplikacija koje troše bateriju, memoriju i usporavaju Android uređaj! <<

Do sada nije postojalo ni jedno drugo rešenje osim da čitate sve ono što piše prilikom instaliranaj aplikacija i ustanovite da li vam odgovara šta će sve aplikacija koristiti. Google je najavio da će Android Marshmallow 6.0 imati sistem naknadnog dodeljivanja dozvola svim aplikacijama trećeg lica. Tada će sve apliakcije tražiti dozvolu od vas da bi koristile pojedine informacije i komponente telefona, a korisnik će imati priliku da ih pojedinačno odobri ili odbije. Nešto više o svemu tome pročitajte na priloženom linku ipod naslova "Pojedinačne dozvole":

>> Google je zvanično predstavio novi Android M. Već ga danas možete preuzeti! <<

Ipak, mnogi telefoni neće dobiti nadogradnju na Android Marshmallow 6.0. U slučaju da imate takav uređaj, koji neće dobiti nadogradnju, savetujemo vam da prvo ga root-ujete pa zatim da preuzmete i koristite apliakciju X Privacy. Budite upozoreni da ćete morati da istražite kako se koristi X Privacy jer nije baš jednostavna. Pišite nam, ukoliko se pojvai veliko interesovanje za nju uradićemo detaljno uputstvo.

>> Kako “rutovati” telefon? <<

>> Kako root-ovati telefon ili tablet bez narušavanja garancije! <<

>>> Kako root-ovati Android uređaj pomoću aplikacije! (VIDEO) <<

Takođe, dešava se da korisnici ne poznaju dovoljno moć root-ovanja pa tako, uzbuđeni nakon root-ovanja, odmah krenu sa instaliranjem APK datotekama koje se ne nalaze na Google Play prodavnici. Nek od tih aplikacija sa sobom nose malware. Zato je dobro da u tim momentima na telefonu bude instalirana neka antivirus apliakcija. Te aplikacije čim primete neki njima poznat malware koji može naškoditi privatnosti korisnika one korisnika obaveste o tome i pruže im opciju za brisanje iste. Na priloženom linku imate detaljnije o virusima i koje to antivirus apliakcije mi to preporučujemo.

>> Antivirus za Android uređaje <<

Način korišćenja telefona

Naravno, uvek možete promeniti način na koji koristite telefon i tako unapredite bezbednost vaše privatnosti. Nemojte da vam uvek bude uključen GPS modul, nek bude aktivan u momentima kada vam je potreban. Izbrišite apliakcije i igrice koje ne koristite i budite izbirljivi pre nego što instalirate neku drugu, istražite ih malo. Koristite lozinke kada je god to moguće, koristite enkripciju i naravno koristite VPN. Ukoliko uradite sve što smo naveli u ovom uputstvu onda ćete drastično osigurati vašu privatnost.