Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako saznati kada je telefon proizveden?

Kako saznati kada je telefon proizveden?

Evo kako da saznate koje godine i datuma je telefon napravljen…

Prilikom kupovine telefona, mnogi se pitaju kada je on zapravo proizveden? Doduše, ovo pitanje se češće postavlja prilikom kupovine polovnog telefona… Ako je nov telefon u pitanju, datum proizvodnje piše na kutiji, te ovo nije teško ustanoviti u tom slučaju.

 



Međutim, šta kada se telefon kupuje kao polovan? Šta ako on ne dolazi sa originalnom kutijom? U tom slučaju se mora pribeći alternativnim načinima spoznavanja te informacije. Ali koji su to alternativni načini?

>> Kako proveriti da li je telefon kopija ili ne? <<

>> IMEI telefona govori mnogo toga, pročitajte šta! <<

U ovom tekstu ćemo opisati nekoliko načina: putem tajnog koda, pomoću aplikacije, putem serijskog broja ili pomoću sajta. Pa odmah počnemo.

Phone INFO

Prvo ćemo skrenuti pažnju na jednu aplikaciju jer nema razloga da se maltretirate ukoliko vam ona pomogne. U pitanju je Phone INFO aplikacija koja je namenjena Samsung uređajima. 

>> Phone INFO <<



Brutalno je jednostavna! Treba da je preuzmete sa Google Play prodavnice, da je pokrenete i “bum”, sve bitne informacije su vam na dohvat ruke. Naslov ispod kog se nalazi datum proizvodnje je “manufacturing date”.

A kada ste već tu, Phone INFO će pomoći da saznate i neke druge korisnke informacije kao što su tačan model telefona, lokacija proizvodnje, specifikacija telefona, bootloader informacije i još mnogo toga. Aplikacija sadrži i nekoliko korisnih alatki, tipa: provera fabrikovanja, SN i IMEI analiza, pretraži firmware, itd.

>> Kako rešiti problem sa izgubljenim IMEI serijskim brojem? [Samsung uređaji] <<



>> Kako rešiti problem sa izgubljenim IMEI serijskim brojem? [MTK Uređaji] <<

Tajni kodovi

Nekada su dobri stari Symbian uređaji imali kodove pomoću kojih smo mogli da obavimo mnogo toga. Sećate li se tih kodova? Tipa *#7780# ili *#0000#? Od kako je Android zavladao planetom, ti kodovi su vremenom postali nebitni za krajnje korisnike. Nećete verovati koliko zapravo tih kodova postoji u svetu pametnih telefona. Oni su naravno najviše namenjeni naprednijim korisnicima ili serviserima. No, najčešći kod koji se koristi kod Android telefona je *#06# i on je tu kako bi nam prikazao IMEI broj našeg telefona.

>> Tajni kodovi za pametne telefone! <<



Ipak, šta činiti kada treba da pronađete datum kada je telefon proizveden? Pa iskoristiti “Service” kod naravno! Evo kako:

1. Pokrenite aplikaciju za pozivanje i unesite kod “*#*#197328640#*#*”. Ukoliko on ne aktivira Service Mode režim, probajte sa ovim kodom: *#197328640#*

2. Kada se pokrene Service Mode režim, na listi ćete imati opciju “Version Info” pod rednim brojem “2”, kojoj treba da pristupite.

3. Potom idite na “HW Version”.

4. Dodirom na “HW Version” pristupićete listi dodatnih opcija. Treba da pronađete “Read CAL Date”.

5. Bingo! Upravo ste pristupili stranici gde će biti ispisan datum proizvodnje vašeg telefona.

Provera putem IMEI koda na internetu

Znamo, IMEI kod je ličnog karaktera i ne treba ga deliti sa bilo kim. Zato ćemo se odmah ograditi i reći da ovo radite na svoju odgovornost. No, ukoliko ipak želite da lako i brzo dođete do osnovnih informacija o vašem telefonu, potrebno je da pristupite sajtu numberingplans.com klikom na ovaj LINK i u prazno polje da unesete IMEI kod svog telefona. Ako ne znate IMEI kod, pokrenite aplikaciju za pozivanje i unesite “*#06#”. Po unosu pomenutog koda, IMEI će biti prikazan.

Provera pomoću SN-a

Kod HTC telefona, moguće je utvrditi datum proizvodnje pomoću SN-a. Sve što treba da znate je da ga pročitate. SN možete svog HTC telefona možete saznati pomoću brojnih “INFO” aplikacija, u podešavanjima telefona pa u kategoriji “o telefonu” ili jednostavnim čitanjem sa nalepnice koja se nalazi na telefonu ili ispod baterije.

Prva dva slova SN-a su zapravo indikatori u kojoj državi je jedinica izrađena.

HT = Tajvan

FA = Tajvan

SH = Kina

SZ = Kina

CH = Kina

Kod telefona koji su napravljeni 2014 godine ili kasnije, čitanje SN-a se vrši na sledeći način.

SN primer je “FA45Dyyzzzzz”

FF - Država

Y - Godina. Godina se označava zadnjim brojem. U ovom primeru je “4” je za 2014

M - Mesec. Označavanje mesesci se često vrši brojem, ali nekada i slovima abecednim redom.

D - Dan. I dan se označava abecednim redom što znači da je “A” - prvu u mesecu, “B” - drugi u mesecu, “C” - treći u mesecu i sve tako od A do Z tj. od 1 do 32.

Oznake “yy” i “zzzz” oznake ovom slučaju nisu ni važne. Bitno je samo da pratite prethodno pominjane kodove!

Možete i da se poslužite sajtom koji ovo može obaviti za vas. Sve što treba da uradite je da pristupite ovom LINKU i da unesete IMEI ili SN svog telefona.