Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako slušati radio na telefonu?

Kako slušati radio na telefonu?

Slušanje omiljene stanice preko telefona je danas najosnovnija stvar, evo kako sve možete slušati radio na telefonu ili tabletu.

Ko ne voli da sluša radio? Možemo da vam poverujemo da ga ne slušate često i znamo da je brzina života u 21 veku otprilike ovakva: 1 godina = 1 mesec, a recimo 1 meces = 1 nedelja. To opet nije razlog da se nikada ne opustite uz omiljenu radio stanicu i hitove koje volite da slušate. Što Bajaga voli da otpeva “godine prolaze”, ko još ima vremena da sedne ispred mini linije ili računara i sluša radio?

 Kako bismo izbegli curenje našeg dragocenog vremena, naši pametni telefoni nam pružaju “štek” gde možemo da se s`vremena na vreme sklonimo od svakodnevnih stresova. Neki vole da se fotkaju, neki da gledaju TV, neki filmove, neki da postuju na Facebook, Twitter ili Google+ društvenim mrežama, a neki jednostavno vole da puste radio i uživaju u njegovim čarima.

Za tu branšu ljudi mi smo pripremili jedno kratko uputstvo koje će im pomoći da svoj pametni telefon pretvore u radio, da ne kažemo tranzistor! Prvo da razjasnimo jednu stvar. Niko vam ne garantuje da vaš telefon 100% ima ugrađen radio modul pa da vi preko njega možete hvatati radio stanice. Neki telefoni to imaju, a neki ne.

Radio prijemnik (modul)

Ako imate fabričku radio aplikaciju u svom telefonu to je dovoljno jasan znak da vaš telefon uz pomoć slušalica može “nahvatati” neku radio stanicu, u najboljem slučaju nacionalnu, a u najčešćem regionalnu ili lokalnu. Sve što treba da uradite je da povežete svoje slušalice i da pretražite stanicu. Ako se pitate zašto morate da povežete slušalice da bi ste uopšte startovali aplikaciju, odgovor je prost. Slušalice igraju dve uloge, reproduktuju zvuk i služe kao antena. Naravno, nakon povezivanja slušalica, vi u okviru aplikacije možete promeniti izlaz zvuka sa slušalica na zvučnik telefona.

Radio aplikacija

Ako vaš telefon nema radio prijemnik tj. modul, onda savetujemo da koristite neku aplikaciju trćeg lica. Slušanje radio stanica preko aplikacija koje se mogu naći na Google Play, App Store i Windows Store marketima je možda i najbolji način jer one obično pružaju emitovanje svih svetskih radio stanica koje sa radio modulom sigurno ne možete nahvatati. Još jedna prednost je ta što niste uslovljeni time da morate imati konektovane slušalice pri slušanju radio stanica. Obzirom da sve ide preko interneta, bez problema možete slušati radio samo preko zvučnika telefona, ali i pomoću slušalica ako vam je to volja.

Mi ćemo vam preporučiti samo jednu radio aplikaciju jer smatramo da je apsolutni pobednik. Kod nje nam se dopada dizajn, korisnički izgled i to kako radi, a što je najbitnije emituje skoro sve radio stanice koje vam mogu pasti na pamet. Ne samo to, ova aplikacija je dostupna za sve tri vodeće platforme pa je besplatno možete preuzeti na vaš iPhone, Windows Phone ili Android telefon preko priloženih linkova:

TuneIn - Windows PhoneTuneIn - Android

TuneIn - iOS

Domaće radio stanice uživo

Ukoliko volite da slušate domaće radio stanice, onda je odličan izbor aplikacija Radio Uživo Srbija. Aplikacija u ovom trenutku ima preko 300 domaćih radio stanica.Popularne Srpske radio stanice na vašem mobilnom telefonu možete da pretražujte po žanrovima ili po gradovima. Kada izaberite vašu omiljenu radio stanicu pustite je a aplikacija će ostati u pozadini dok vi radite bilo šta drugo na vašem telefon.

Postoji verzija i za Android i iPhone, možete ih skinuti sa linkova:

Radio stanice Srbija - Android

Radio stanice Srbija - iPhone