Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako snimiti ekran na iPhone-u kojeg pokreće iOS 9 ili iznad? [BEZ JAILBREAK-A]

Kako snimiti ekran na iPhone-u kojeg pokreće iOS 9 ili iznad? [BEZ JAILBREAK-A]

Evo kako da snimite ekran svoj iOS uređaja, odnosno iPhone-a, a da pritom niste u obavezi da ga prethodno JailBreak-ujete! Ovo uputstvo se može primeniti na sve iOS 9 uređaje pa sve do iOS 11!

Za nas je u centru pažnje WWDC prezentacije, 2017. godine, bilo predstavljanje nove iOS 11 platforme! Poslednja verzija iOS platforme donosi mnoge promene po pitanju dizajna ali i po pitanju novih funkcija i opcija!

 



Jedna funkcija koja će mnoge obradovati je snimanje ekrana! Ona sa dolazi uz novi iOS 11 kao nativna funkcija što je za svaku pohvalu! Konačno je moguće snimiti ono što se dešava na ekranu iOS uređaja u svega nekoliko dodira, i to uz ton koji se beleži mikrofonom uređaja!

U današnjem tekstu ćemo vam pokazati kako da dođete do nativne opcije za snimanje ekrana iOS 11 uređaja. U slučaju da se još niste nadogradili na iOS 11 ili niste u mogućnosti, napisaćemo vam alternativno rešenje koje ne podrazumeva jailbreak-ovanje uređaja. Pa da počnemo prvo sa iOS 11 uređajima i nativnom funkcijom za snimanje ekrana:

Kako snimiti ekran na iOS 11 uređajima koristeći nativnu funkciju?

1. Dodajte prvo skraćenicu za snimanje ekrana u kontrolni centar.

2. Kako bi to uradili pristupite podešavanjima uređaja i dodirnite na “Control Center” kategoriju.

3. U okviru ove kategorije ćete imati listu svih skraćenica koje možete dodati u okviru kontrolnog centra.

4. Jednostavno pronađite “Screen Recording” skraćenicu i dodirnite na na malu zelenu “plus” ikonicu koja boravi pre naslova same skraćenice.



5. Započinjanje snimanja ekrana je sada mnogo brže jer ste skraćenicu za to postavili u kontrolnog centra.

6. Sve što treba da uradite kako bi započeli snimanje je da prevučete prst sa dna ekana ka vrhu, dok ste na početnoj strani telefona, i pojaviće se kontrolni centar sa raznim opcijama među kojim je i “Screen Recording”.



7. Pre nego što započnete snimanje ekrana dodirom na opciju “Screen Recording” bi bilo pametno podesiti par stvari.

8. To možete uraditi dugim dodirom na opciju “Screen Recording” sve dok se ne pojave dodatne opcije.



9. Na posvećenoj stranici za opciju “Screen Recordnig” imate malu mikrofon ikonicu na samom dnu ekrana koju kada dodirnete aktivirate ili deaktivirate snimanje tona pri snimanju ekrana telefona.

10. Jednom kada podesite da li želite da ton bude zabeležen ili ne, samo dodirnite na “Screen Recording” i snimanje će biti započetno.

11. Onog momenta kada zaželite da prekinete snimanje, jednostavno pristupite kontrolnom centru i dodirnite na “Screen Recording”. Snimanje ekran će biti prekinuto, a obaveštenje da možete da pregledate snimak će biti prikazano u notifikacionom panelu.

Kako snimiti ekran na iOS 9 uređajima ili iznad?

1. Instalirajte AirShou aplikaciju. Nju naravno ne možete da pronađete na App prodavnici, već je potrebno sa iOS uređaja pristupiti ovom LINKU (Alternativni LINK) i sa te web stranice instalirati aplikaciju.

2. Pri instaliranju AirShou aplikacije sa priložene web stranice, na telefonu će se pojaviti iskakajući prozor u kom ćete biti upitani da dozvolite instaliranje na uređaj. Vi naravno to potvrdite isntalaciju i ispratite navođenje.

3. Kako bi aplikacija nesmetano radila, potrebno je dodeliti joj određene dozvole za rad u podešavanjima telefona.

4. Dakle, pristupite podešavanjima telefona, pa kategoriji “general”, zatim kategoriji “Profiles & Device Management” i na listi pronađite “Wise Technologies Co…” kategoriju i pristupite joj. Potom dodirnite na “AirShou” i u iskakajućem prozoru dodelite dozvole za rad dodirom na “Trust” taster.

5. Kako bi zabočeli snimanje ekrana, pronađite AirShou aplikaciju, pokrenite je i prijavite se pomoću neke od društvene mreže koju koristite. Naravno, uvek možete kreirati nalog putem email adrese.

6. Kako bi započeli snimanje ekrana potrebno je pristupiti kontrolnom centru, dodirnuti na “АirPlay” taster, u novo-otvorenoj stranici odabrati svoj uređaj i aktivirati prekida u produžetku opcije “Mirroring”.

7. Da biste zaustavili snimanje ekrana, ili dodirnite na crveni baner, ili ponovo pristupite AirShou aplikaciji i dodirnite na “Stop” taster.

8. Po zaustavljanju snimanja ekrana, AirShou aplikacija će vas automatski prebaciti na početnu stranicu gde će biti prikazan taster za ponovno započinjanje snimanje ekrana. Kako bi pregledali prethodno načinjene snimke, potrebno je dodirnuti na taster koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana.

9. Kada se pojavi lista vaših snimaka, dodirnite na jedan od njih i pa na “Open In”. Tada će vam se prikazati razne opcije među kojima su opcije za pregledanje u nekom od dostupnih player-a, za deljenje putem AirDrop-a ili za čuvanje u snimka galeriju kamera aplikacije.

To je to! Nadamo se da je sve bilo dovoljno jasno i da smo vam pomogli. Ono što treba da znate je da je kvalitet snimanja izuzetno dobar, ali i to da snimanje ekrana neće raditi sa nekim aplikacijama. Primera radi, kada snimate ekran telefona i pokrenete YouTube aplikaciju, AirShou se odmah zaustavi sa radom. To je nekako i logično budući da se na taj načim može piratizovati sadržaj.