Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako stvarno obrisati sve sa telefona za sva vremena!?

Kako stvarno obrisati sve sa telefona za sva vremena!?

Evo kako da obrišete sa telefona apsolutno sve, bez rizika da neko kasnije povrati te podatke.

Znate i sami da smo više puta pisali uputstvo o tome kako sve možete povratiti greškom obrisane podatke sa telefona. To vas sigurno navelo na to da razmišljate o tome kako neko može povratiti vaše podatke nakon što prodate ili poklonite telefon.

 



>> Kako vratiti obrisane slike i klipove sa telefona ili tableta!? <<

>> Kako povratiti obrisanu sliku? <<

Istraživanje koje nedavno sprovedeno je pokazalo da vraćanje na fabričke vrednosti Android uređaja ne garantuje potpuno brisanje privatnih datoteka korisnika. Kako oni navode, skoro bilo koja alatka za oporavak obrisanih alatki može povratiti veliki broj podataka nakon vraćanja uređaja na fabričke vrednosti.

*Napomena

Pre nego što rešite da potpuno eliminišete svaki trag korišćenja vašeg telefona preporučujemo vam prvo da napravite rezervnu kopiju. Što je sigurno, sigurno je! 

 



Ipak, postoji način da zaštitite svoju privatnost. Najlakši način da to uradite je sledeći:

1. Prvo iskoristite opciju šifrovanja na telefonu. To će svaku datoteku na telefonu šifrovati tako da ako se kasnije i povrati biće potrebna šifra da bi se otključala. Enkripciju možete aktivirati u pdešavanjima telefona pa u kategoriji “Bezbednost”.

Opcija enkripcije može biti na drugoj lokaciji u zavisnosti od toga da li telefon ima presvučen Android korisnički izgled tj. TouchWiz, LG UI, MIUI i slično.



>> Ovo su aplikacije koje će vam omogućiti potpunu zaštitu vaše privatnosti! <<

>> Kako sačuvati vašu privatnost na Android uređajima u nekoliko prostih koraka!? <<



2. Nakon šifrovanja telefona potrebno je vratiti ga na fabričke vrednosti. Na taj način ćete automatski obrisati sve podatke sa telefona i dati telefonu do znanja da preko mogu biti pisane nove datoteke. U slučaju da ne znate kako se telefon vraća na fabričke vrednosti na priloženom linku imate detaljno uputstvo:

>> Kako vratiti pametan telefon na fabrička podešavanja? <<

3. Sada kada je telefon prvo šifrovan, a kasnije i vraćen na fabričke vrednosti, vreme je za “mršenje konca” i prikrivanje tragova! Ako imate datoteke velikog kapaciteta, tipa 1 GB ili više, kopirajte ih direktno na memoriju telefona, sve dok ne je ne popunite. Možete koristiti jednu istu datoteku samo je kopirati pod drugačijim nazivom na memoriju telefona.  Filmovi mogu biti idealni za taj posao.

4. Nakon što popunite telefon nekim “dummy” podacima, šifrujte ga iznova i vratite ga ponovo na fabričke vrednosti.

5. Ponovite prva četri koraka nekoliko puta kako bi bili sigurni da se ni jedna datoteka neće vratiti “u život” pomoću oporavka.

To je to, uspešno ste pripremili svoj telefon za prelazak u tuđe ruke, tj. prodaju. Evo saveta kako pametno da prodate telefon:

>> Kako prodati stari pametni telefon? <<

Uvek vodite računa o vašoj privatnosti jer nikada ne možete znati kakva je osoba kojoj prodajete ili poklanjate svoj telefon koji u sebi sadrži dobar deo vašeg života.