Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako testirati bateriju telefona? [iPhone, Android]

Kako testirati bateriju telefona? [iPhone, Android]

Evo kako da ustanovite da li je baterija zdrava i koliko može dugo da izdrži! 

Pre desetak godina, baterije telefona nikako nisu bile problem. Naime, one su mogle da potraju tri ili više dana konstantnog korišćenja. U današnje vreme, apsolutno sve je unapređeno sem baterije. Da, tačno je da su današnje baterije većeg kapaciteta, da se brže pune i da trpe mnogo veću potrošnju, ali to ne znači da su one dovoljno napredovale.

 



Baš zbog toga, mi danas imamo taj problem sa baterijama prilikom kupovine polovnog telefona. Nameće se pitanje na koje nije lako dati odgovor: kako utvrditi stanje baterije? U suštini, korišćenjem telefona nekoliko dana se najbolje može utvrditi rad i sposobnost baterije, ali to često nije moguće, da ne kažemo nikada. Baš zbog toga postoje aplikacije koje nam mogu pomoći da za kratko vreme utvrdimo da li je baterija ok ili ne.

Android

Da preciziramo: razne benchmark aplikacije, kao što je recimo stara Geekbench 3, imaju poseban test za bateriju koji nam na kraju daje određene rezultate koje poredimo sa rezultatima ostalih telefona.  Ono što je “downside,” odnosno nedostatak, je to što je nova Geekbench 4 aplikacija ne više poseduje poseban test za bateriju.

Dakle, ako se potrudite i sa memorije telefona instalirate Geekbench 3 aplikaciju, možda i dobijete neki instant odgovor u kakvom je baterija stanju. Međutim, koristeći “Battery Log” aplikaciju možete tačno utvrditi stanje baterija, ali ne za kratko vreme.

>> Kako oporaviti bateriju na Android telefonu ili tabletu? <<

>> Kako sačuvati bateriju na Android uređaju!? <<

>> Kako popraviti telefon koji neće da se puni? <<



Naime, kada je preuzmete sa Google Play prodavnice (ili sa ovog LINKA), instalirate i pokrenete, ona će početi u da radi u pozadini i samim tim beležiti određene informacije. Ono što je bitno je da Battery Log aplikacija ne opterećuje telefon. Aplikacija je od pre dve godine tako da je ona za današnje telefone “mačiji kašalj”. Battery Log bi u suštini trebalo da se koristi nedelju dana kako bi se kvalitetni podaci izvukli. Takođe, pametno bi bilo da se telefon koristi do 1% napunjenosti nakon poslednjeg punjenja, pa iznova od 100% do 1%, i tako u krug.

Nakon nedelju dana korišćenja telefona sa Battery Log aplikacijom u pozadini dobićete rezultate koje možete iskoristiti za utvrđivanje proseka. Kako? Jednostavno uporedite cikluse punjenja i pražnjenja, a trebalo bi da ih bude 3 ili 4, i izvucite prosek. Super je to što aplikacija upozorava ukoliko se performanse baterije pogoršavaju nakon prvog ciklusa punjenja i praženja pa tako možete odmah naslutiti o čemu se radi.

Ukoliko se desi da rezultati govore da performanse baterije znatno opadaju u odnosu na ono što aplikacija predstavlja kao prosek, u tom slučaju unesite tajni kod “*#*#46#*#*” kako bi utvrdili ispravnost i stanje baterije. Znači, unutar aplikacije za pozivanje unesite pomenuti USSD tajni kod i potom dodirnite na “Battery info”. Ako se ispostavi da je status baterije “Good” onda nemate problem. Naravni, ako je bateriji vreme za menjanje, to će vam pisati takođe u okviru statusa “Battery info”.



Pretpostavljamo da Battery Log doživljavate kao komplikovanu aplikaciju i verovatno smatrate da je to veliki posao, ali to i nije baš tako. Sve što treba da uradite je da posvetite 10 minuta vremena da uporedite cikluse punjenja i pražnjenja i tako da ustanovite da li je baterija ok, koliko ona može uopšte izdržati i da li su njene performanse u neprirodnom padu.

Ako baš insistirate na nekom automatizovanom testu baterije koji se zasniva na informacijama o baterijama nekog servera, onda biste možda mogli da probate “Battery Compare” aplikaciju. Radi se o aplikaciji koja ima dobar odnos pozitivnih ocena, ali slab odaziv korisnika tj. aplikaciju nije veliki broj korisnika probalo. Preuzmite je sa ovog LINKA i probajte je vi.

iPhone

Što se iPhone korisnika tiče, postoji jedna alatka koja može pročitati sve one informacije u koje isključivo osoblje Apple kompanije ima uvid. Radi se o “All-In-One” programu iBackupBot koji se može preuzeti i za Windows i za Mac računare. Čim povežete telefon sa računarom, naravno dok je iBackupBot program aktivan, pojaviće vam se detektovani uređaj sa detaljnim informacijama o njemu. Selektujte telefon i odaberite opciju “More Information”. Ta opcija će vam prikazati sve informacije o bateriji: preciznu napunjenost baterije, trenutno stanje baterije, kao i cikluse punjenja i pražnjenja. Ukoliko je kapacitet potpuno pune baterije ispod kapaciteta koji je fabrički zacrtan (a to možete saznati u okviru informacija o samom telefonu OVDE), onda je možda vreme da je zamenite. Imajte na umu da baterije na bazi litijuma gube 20% kapaciteta nakon 500 ciklusa punjenja i pražnjenja, a to vam je oko godinu ipo dana korišćenja telefona.

Mi se iskreno nadamo da smo uspeli da vam pomognemo u cilju da utvrdite stanje baterije nekog telefona. Ukoliko imate neko pitanje, pišite nam u komentarima ovog posta!