Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako ukloniti svoj Facebook profil sa Google-a?

Kako ukloniti svoj Facebook profil sa Google-a?

Facebook omogućava pretraživačima poput Google-a da indeksiraju vaš profil i javno dostupne informacije. Ali ako ne želite da ljudi mogu da traže vaš društveni profil izvan Facebook-a, možete da ga uklonite.

 

Sigruno ste primetili da kada pretražujete neko ime i prezime na Google-u da se u rezultatima pretrage nalaze Facebook profili sa istim i sličnim imenom. Razlog je taj što Facebook dozvaljava Google-u da indeksira i pretražuje profile u njegovoj bazi.

 Pratite sledeće korake kako biste uklonili svoj profil iz pretrage.

 1. Idite na Facebook veb lokaciju pomoću Windows 10, Mac ili Linux desktop i prijavite se na svoj nalog.

 2. Zatim kliknite strelicu u gornjem desnom uglu da biste otvorili padajući meni, a zatim izaberite „Podešavanja i privatnost“ (eng. Settings & Privacy).

  Отворите подешавања на веб локацији Фацебоок

 1. Idite u „Podešavanja“ (eng. Settigns).

  Изаберите опцију Подешавања на веб локацији Фацебоок

 1. Izaberite „Privatnost“ (eng. Privacy) iz kolone sa leve strane.

  Посетите Подешавања приватности на Фацебоок-у

 1. Pomerite se nadole prema dnu stranice i u odeljku „Kako vas drugi mogu pronaći i kontaktirati” (eng. How people can find and contact you) pronaći ćete opciju pod nazivom „Želite li da pretraživači van Fejskbuka sadrže vezu ka vašem profilu?“ (eng. Do you want search engines outside of Facebook to link to your Profile)

  Visit option to delist Facebook profile from search engine 1. Kliknite na plavo dugme „Izmeni“ (eng. Edit) koje se nalazi pored te opcije.

  Edit search engine setting on Facebook

 1. Uklonite oznaku iz polja „Dozvolite pretraživačima van Fejsbuka da prikažu vezu ka vašem profilu“ (eng. Allow search engines outside of Facebook to link to your Profile).

  Uncheck search engine setting on Facebook

 1. U sledećoj iskačućoj poruci kliknite na „Isključi“ (eng. Turn Off).

  Click the Turn Off button to Block Search Engine Linking on Facebook

 1. Na kraju, odaberite opciju „Zatvori“(eng. Close) da biste sačuvali nova podešavanja.To je to. Sada će Facebook sprečiti pretraživače izvan ove društvene mreže da povežu vaš profil u njihovim rezultatima.

Napomena: Ovom podešavanju će trebati najmanje nekoliko nedelja da stupi na snagu. Čak i nakon što Facebook na kraju obradi zahtev, vaše informacije i veza do profila i dalje će postojati u kešu pretraživača i pojavit će se u rezultatima pretrage. Jednom kada Facebook prenese ažurirane preferencije na sajtove kao što su Google, Yahoo i Bing, biće potrebno neko dodatno vreme da se promene odraze.

Pored toga, iako pretraživači više neće moći direktno da povežu vaš profil u rezultatima, oni mogu da indeksiraju vaše javno dostupne informacije, poput postova i vašeg punog imena. Zbog ove rupe, svako sa pravim ključnim rečima i dalje može pronaći vaš Facebook profil putem pretraživača.