Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako ulepšati fotografiju na pametnom telefonu?

Kako ulepšati fotografiju na pametnom telefonu?

Saveti koji če vam pomoći pri korišćenju aplikacije Pixlr Express kako bi ste što lakše i brže ulepšali fotografiju! 

Stižu nam praznici i miriše nam dobar provod! Svaki dobar provod ovekoveči se lepom fotografijom. Danas naši pametni telefoni ne samo da imaju moćne kamerice već imaju neke fantastične aplikacije koje nam olakšavaju uređivanje fotografija! Sada veoma lako i u svega par minuta možete od fotografije napraviti razglednicu ili čestitku! Rešili smo da vas pripremimo za praznike i obučimo tj. pokažemo vam kako da ulepšate fotografiju.

 



Prvo morate preuzeti aplikaciju Pixlr Express i inastalirati je na svoj pametni telefon. Za sada podržava iOS i Android i možete je preuzeti sa priloženih linkova:

iOS - Pixlr Express

Android - Pixlr Express

Sada kada ste aplikaciju preuzeli i instalirali, startujte je. Da bi ste iskoristili pun kapacitet aplikacije savetujemo vas da se registrujete i potom ulogujete. To je novitet u ovoj aplikaciji, a on omogućava dodatne alatke, fragmente i efekte.

Na početnoj imate četri opcije:

  1. Camera - Napravite fotografiju direktno iz aplikacije koju ćete naknadno urediti
  2. Photos - Odaberite fotografiju sa telefona koju želite da uredite
  3. Collage - Odaberite više fotografija od kojih želite da napravite kolaž
  4. Fresh - Odaberite poslednju načinjenu fotografiju



Obično korisnici naprave fotografije sa aplikacijom koja je podrazumevana za fotografisanje i onda ih naknadno uređuju. U takvim situacijama se odabere opcija “photos” koja vas vodi do galerije gde možete odabrati fotku koju želite da uredite. Po odabiru fotke dolazite do radne površine sa raznim alatkama:

  • Adjustment - Alatke koje uređuju svetlinu, jasnoću, boju, rotaciju, veličinu fotografije i još mnogo toga.

  • Effect - 7 različitih kategorija koji u sebi sadrže razne filtere koji će dati fotografiji novu dimenziju.

  • Overlay - 25 različitih kategorija sa mnogobrojnim efektima (fragmentima) koji se primenjuju preko fotografije kao dodatak.



  • Borders - 12 različitih kategorija sa raznovrsnim ramovima koji se primenjuju preko fotografije.

  • Type - 8 različitih kategorija sa različitim fontovima za ispisivanje reči ili rečenica preko fotografije.

  • Stikers - 14 različitih kategorija sa tematskim stikerima koji se primenjuju preko fotografije.



Primenjivanjem nekih alatki, filtera, ramova i sl. fotografija se provuče koroz “šminkerski studio” gde dobija potpuno novu dimenziju!

Sve fotografije su različite i zahtevaju poseban tretman, međutim mi ćemo vam dati nekoliko saveta i predložiti vam nekoliko alatki i filtera koje trebate koristiti tokom uređivanja.

  1. Prva i osnovna alatka je “auto contrast” koja se nalazi u okviru “adjusment”-a, ona automatski preradi fotografiju kako bi dobila odgovarajući ton.

  2. Sledeće što trebate da uradite je da date fokus i naglasite određeni detalj na fotografiji. "Focal" je idelna alatka za to, a takođe se može naći u okviru “adjustment”-a

  3. Da bi fotografija imala idealnu perspektivu bitno je da isečete nepotreban kadar ili deo fotografije. Dobro poznata alatka za to je “Crop” koja se isto nalazi pod okrivljem “adjustmet”-a

  4. Sada malo prelazimo na filtere koji su nezaobilazan deo uređivanja. Mnogo filtera ima u okviru alatke “Effect” a neki najinteresantniji filteri se nalaze u “Default”, “Vintange” i “Too Old” kategorijama. Nama omiljen filter je “Sophia” koji je deo “Default” kategorije. On malo naglasi boju, zamuti i zatamni ćoškove što fotografiji na jedan automatizovan način da inzvanredan izgled.

  5. Nakon dodavanja filtera nekada je potrebno dodati neki “Vignette”, “Retro Poster” ili “Leaks” fragmente preko fotografije. Neki naši najčešće korišćeni fragmenti su “Burst” iz kategorije “Retro Poster”, zatim “Sun” i “Shunt” iz kategorije “Leaks” i na kraju fotografiju presvučemo sa “Clean” iz “Vignette” kategorije. Da podsetimo ove fragmente možete naći u okviru alatke “Overlay”.

  6. Neko ne voli ramove, ali mi obožavamo ram “Pinstripe” i “Clean” iz kategorije “Default”. Alatka “Borders” je obavezna kada mi uređujemo neke fotografije.

  7. Ako želite da pošaljete poruku uz fotografiju uvek možete napisati preko nje nešto ili dodati naslov. Fontova stvarno ima dosta, a njihovo primenjivanje odnosno odabir fonta zavisi od poruke koju želite da pošaljete. Neki univerzalni koji se mogu koristiti u svim okolnostima jesu “Retro” fontovi. Sve ovo se nalazi pod okrivljem alatke “Type”.

Od svih alatki samo “Stikers” nismo pominjali jer smatramo da su malo kabasti i tesko ih je uklopiti sa fotografijom.

Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo da ulepšate svoju fotografiju preporučivši vam nekoliko alatki, efekta i fontova. Još jedna alatka koja će vam sigurno zatrebati je “Doodle” koja vam omogućava da crtate po fotografiji kao što smo dodali oči, usta i ruke ovoj šargarepici!

Pogledajte na koje načine još možete načiniti prelepe fotografije, za razliku od ovog gde se fotografija uređuje nakon okidanja. Postoje aplikacije koje primenjuju efekte  pre okidanja pa odmah znate kako će fotografija izgledati.

>> Kako da napravite dobru fotku <<