Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako ulepšati selfie fotografije na telefonu kao "profesionalac"? [Android, iOS] (VIDEO)

Kako ulepšati selfie fotografije na telefonu kao "profesionalac"? [Android, iOS] (VIDEO)

Adobe predstavio svoju novu “Photoshop Fix” aplikaciju! Ovo nije jedina aplikacija koju je Adobe predstavio, ali mi ćemo danas pisati samo o njoj. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da profesionalno sređujete fotografije.

Adobe nastavlja pohod na Android platformu kada je reč o uređivanju fotografija. Nedavno smo imali prilike da na Google Play prodavnici, među gomilu drugih aplikacija, pronađemo i tri nove: Photoshop Fix, Photoshop Sketch i Comp CC!

 Nekako je noramalan sled da se nakon Adobe Photoshop Express aplikacije, koja je generalno limitirana i ne baš napredna, dobijemo i jednu ozbiljniju alataku za uređaivanje fotografija. Ta alatka je nazvana Photoshop Fix i ona korisnicima omogućava detaljno uređivanje fotografija kada je reč konturama lica. Idealna je za takozvano “šminkanje!”

Korisnik vrlo lako i na intuitivan način može prepraviti izlged i oblik očiju, brade, vilice, usna, odnosno da izmene izgled celokupnog lica. Moguće je očistiti lice od nepravilnosti. Mi ćemo vam u daljem tekstu kroz navođenja kako se aplikacija koristi opisati i njene mogućnosti. Pa da krenemo…

Prvo što treba da uradite je da odaberete fotografiju koju želite da uredite. Imajte na umu da je Photoshop Fix najviše namenjen za selfie fotografije ili za one fotografije na kojim se jasno vide lica onih koje fotografišete. Naravno, možete koristiti za bilo koju drugu fotografiju ukoliko vas kreativnost ne ograničava.

Dakle na početnom ekranu imate dva primera sa kojim se možete poigrati. Za uređivanje neke vaše fotografije dodirnite na plavi “plus” taster u donjem desnom uglu ekrana. Tada će vam se iznad pomenutog “+” tastera pojaviti pet dodatnih plavih tastera.- Prvi odozgo je za odabir fotografije sa memorije telefona ili sa Google Photos servisa.

- Drugi taster je za kreiranje nove fotografije direktno iz Photoshop Fix aplikacije.

- Treći taster je za odabir fotografije sa Creative Cloud servisa.

- Četvrti taster je za odabir fotografije koristeći Lightroom aplikaciju.Najiskrenije govoreći, neznamo čemu peti taster, a nemamo vremena da istražujem na netu. Eto to ćemo prepustiti vama, pa ako saznate pišite nam.

Kada izaberete fotografiju, prebacićete se u režim uređivanja gde imate brojne alatke. One su kategorizovane na sledeći način:- Smooth > Ova kategorija poseduje alatke za korigovanje teksture lica.

- Healing > Ova kategorija poseduje alatke za korigovanje bilo kog dela fotografije.

- Liquify > Ova kategorija poseduje brojne alatke za korigovanje konture lica.

- Adjust > Ova kategorija poseduje alatke za opšte podešavanje fotografije.

- Crop > Ova kategorija poseduje alatke za izsecanje i rotiranje fotografije.

Recimo da želite da sredite svoj slefie. Evo hronologije celog tog posla i koje alatke bi trebalo da koristite.

1. Prvo pristupite “Smooth” kategoriji i dodirnite na “Smooth” opciju.

2. Potom prstom pređite preko svog lica, tamo gde smatrate da je potrebno ispraviti neke nepravilnosti.

3. U slučaju da postoji deo lica koji želite da izoštrite, reci svoje oči, dodirnite na “Sharpen” opciju i polako pređite prstom preko dela fotografije gde su oči. Potrudite se da precizno označite to polje.

4. Sledeća kategorija kojoj treba da pristupite je “Healing”. Tu možete uz pomoć “Spot Heal” opcije da uklonite neki mladež, beleg i slično. Ono što ova opcija čini je isecanje jednog dela fotografije i sjedinavanje sa onim delom gde korisnik dodirne.

5. Sada ide najzanimljivija katerogija, a to je “Liquify”. Tu možete apsolutno sve da korigujete. Ako lice na fotografiji nije u prvom planu, zumirajte sve dok se lice ne prikaže krupnom kadru. Potom dodirnite na “Face” opciju koja će, zahvaljujući prethodnom zumiranju, detektovati lice i označiti tačke koje se mogu korigovati. To mogu biti oči, obrazi, vilica, brada nos, usne…

6. U zavisnosti od toga šta želite da korigujete vi dodirnite na taču. Primera radi ukoliko želite da stanjite nos, dodirnite na tačku koja je preko nosa i prevucite porst gore ili dole radi delovanja alatke.

7. Ako želite još nešto da korigujete, ponovo dodirnite na “Face” opciju i odaberite tačku odnosno željeni reon lica. Recimo da želite da želite da napućite usne. Dodirnite na svoje usne i u desnom uglu ekrana odaberite način koji želilte da ih korigujete. Na raspolaganju su vam sledeće opcije:

- Upper Lip > Korigujte gornju usnu.

- Lower Lip > Korigujte donju usnu.

- Smile > Korigujte strukturu svog osmeha.

- Width > Korigujte širinu svog osmega tj ustiju.

8. Kada zavrištie sa pojedinačnim korigovanjem svog lica, na raspolaganju su opcije za uvrtanje (eng. twirl), za naduvanje (eng. swell) ili izobličavanje lica (emg. warp). Te opcije obično nisu toliko često potrebne, ali na raspolaganju su ako zatrebaju.

9. Kasnije pristupite kategoriji “Adjust” i “Crop” kako bi dodatno podesili osvetljenje fotografije, korigovali zatamljenost senke, smanjili preosvetljenost ili kako bi rotirali fotografiju.

To je to u suštini. Na kraju fotografiju možete odmah podeliti na neku od društvenih mreža ili je sačuvati na memoriju svog telefona. Super je to što se svaku uređivanje fotografija automatsku čuva kao projekat pa tako kasnije uvek možete prepraviti nešto ukoliko želite.

Aplikaciju možete preuzeti sa priloženih linkova:

Android

>> Adobe Photoshop Fix <<

iOS

>> Adobe Photoshop Fix <<

Za više informacija o korišćenju Adobe Photoshop Fix aplikacije pogledajte priloženi video: