Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako videti ko vam krade internet i kako ih blokirati?

Kako videti ko vam krade internet i kako ih blokirati?

Evo kako da pronađete "uljeze" koji su se povezali na vaš WiFi i kako da ih blokirate za sva vremena! Nije teško, sve što vam je potrebno je jedna mala aplikacija, računar i malo vremena.

Postoji mnogo uzroka zbog čega jedna WiFi pristupna tačka može postati spora. Veliki broj tih uzroka se odnosi na neke parametre ili probleme mrežnih operatera.

 Ipak, nije isključena mogućnost da je WiFi spor zbog toga što je previše ljudi konektovano. U ovom uputstvo ćemo vam pokazati kako tačno da saznate koje povezan na vaš WiFi i kako da ih blokirate.

Ko koristi vaš WiFi

Kako biste saznali ko je povezan na vašu WiFi pristupnu tački, prvo morate da se povežete na nju, a zatim da instalirate Fing aplikaciju. Dakle, ne možete ovo obaviti dok ste povezani na 3G/4G internet, već morate biti povezani na vaš WiFi.

>> Fing - Networktools <<

Čim instalirate Fing aplikaciju, pokrenite je i na početnom ekranu videćete naziv vaše WiFi pristupne tačke, uz tastere “Osveži” (eng. refresh) i “Podešavanja” (eng. settings). Kako bi imali u uvid sve uređaje koji su povezani na vaš WiFi jednostavno pritisnite na taster “Osveži.” Ovaj proces može potrajati nekoliko monuta, ali nakon toga svi uređaji će biti izlistani, uz indikator koji označava da li je u pitanju računar ili telefon.

Dodirnite na bilo koji uređaj sa liste kako biste pristupili opcijama za interakciju. To podrazumeva opcije za slanje pinga ili buđenje na LAN signale.Kako blokirati neželjene uređaje

Ukoliko se na listi povezanih uređaja nalazi neki koji vama nije poznat, vrlo lako ga možete blokirati zauvek. Fing aplikacija prikazuje MAC adresu svakog uređaja koji je povezan na vaš WiFi i to je ono što vam je potrebno kako bi kasnije blokirali korisnika. Evo koji su sledeći koraci:

1. Na računaru koji je povezan na istu WiFi pristupnu tačku pokrenite internet pregledač i u panelu gde se ukucavaju adrese unesite IP adresu svog rutera. Obično je to 192.168.1.0 ili 192.168.1.1

2. Prijavite se ruter i pronađite kategoriju “Bezbednost” (eng. security). Imajte na umu da kategorije i opcije koje ćemo pominjati mogu biti drugačije imenovane ili raspoređene u odnosu na vaš ruter. Uglavnom, suština je ista.

3. Pronađite opciju “MAC filtriranje” (eng. mac filtering) i potom kliknite na “Dodaj uređaj” (eng. add device).4. U prazno polje unesite MAC adresu uređaja koji želite da blokirate, a to možete pročitati unutar Fing aplikacije. Ukoliko postoji mogućnost, dodelite naziv filteru i potvrdite unos.

Eto, ovo je sve što treba da uradite! Nije teško, zar ne? Nadamo se da će vam ovo pomoći, a ukoliko imate neki problem slobodno nam pišite u komentarima ovog posta!