Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako videti koje aplikacije mogu da pristupe vašoj lokaciji na iPhone?

Kako videti koje aplikacije mogu da pristupe vašoj lokaciji na iPhone?

Evo kako da saznate koje aplikacije mogu da pristupe lokaciji telefona. Možda biste ipak hteli da to sprečite.

iOS 13 nudi veće kontrole privatnosti nego ikada pre kada je reč o načinu na koji aplikacije pristupaju podacima o vašoj lokaciji. Bez obzira da li postoji određena aplikacija koju želite da proverite ili biste želeli samo da izvršite opštu proveru, u nastavku teksta saznajte koje iPhone aplikacije imaju pristup podacima o vašoj lokaciji i kako ih promeniti.

 Sa iOS 13, sve aplikacije moraju da sadrže opciju „Dok se koristi“ pored „Uvek“ i „Nikada“. Postoji i opcija „Pitaj sledeći put“ ako želite da resetujete dozvolu za lokaciju aplikacije.

Kao što pretpostavljate, ako odaberete „Dok koristite“ umesto „Uvek“, aplikacije neće imati pristup vašoj lokaciji u pozadini. Pored veće privatnosti, to znači i manje pražnjenje baterije.

U nastavku ćemo pogledati kako da promenite pristup podacima o lokaciji vaših aplikacija za iPhone, kao i dozvole za podatke o lokaciji za podešavanja iOS sistema.

Kako da vidite koje iPhone aplikacije imaju pristup podacima o vašoj lokaciji?

  1. Idite na Podešavanja (eng. settings)

  2. Prevucite nadole i dodirnite  Privatnost (eng. privacy) i na vrhu odaberite Usluge lokacije (eng. location services)  3. Sada ćete sa desne strane videti listu aplikacija sa pristupom podacima o vašoj lokaciji

  4. Dodirnite željenu aplikaciju

Evo kako izgledaju ovi koraci:

How to see iPhone apps with location data access walkthrough 1Da biste proverili i promenili podešavanja iOS sistema za usluge lokacije, idite na dno glavne stranice Usluge lokacije (eng. location services) i dodirnite Sistemske usluge (eng. system services).

How to see iPhone apps with location data access walkthrough 2