Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako zabraniti aplikacijama pristup lokaciji telefona?

Kako zabraniti aplikacijama pristup lokaciji telefona?

Evo kako da se zaštitite od zlonamernih aplikacijama blokirajući im pristup vašoj lokaciji, odnosno lokaciji vašeg telefona.

Ovih dana se na Google Play prodavnci, a i van nje, mogu pronaći aplikacije koje traže pristup lokaciji vašeg telefona iako ne poseduju neki značajan razlog i opravdanje za takavu vrstu zahteva. Prosto vam zdrav razum ne dozvoljava da zanemarite to i odobrite pristup lokaciji takvim aplikacijama.

 



Međutim, većina Android korisnika takve zahteve i ne primećuje. Jednostavno prilikom instaliranja i korišćenja aplikacija, korisnici dodele sve dozvole za pristup telefonu, bilo da su one stvarno neophodne ili ne.

Ono što je zanimljivo je da isti ti korisnici koji olako daju svoje dozvole aplikacijama ne bi želeli da ih te aplikacije prate, da znaju gde se oni nalaze u svakom momentu. Prilikom razgovora na ovu temu sa grupom Android korisnika, saznali smo da dve do tri dozvole od strane jedne aplikacije čak 95% njih prihvata, bez obzira na šta se one odnose. To je refleksno reagovanje prilikom instaliranja aplikacije i tada osoba jednostavno ne razmišlja šta to znači za njegovu bezbednost.

>> Kako isključiti praćenje lokacije na Android uređajima? <<

>> Kako popraviti, poboljšatili ili pojačati GPS signal na telefonu? <<

>> Kako pronaći izgubljeni Android telefon? <<

Istina je da Google Play prodavnica ima sigurnosnu proveru svih aplikacija kako bi se korisnici zaštitili, ali ta provera nije 100% pouzdana. Uvek postoje propusti te je dodatna opreznost dobrodošla. Ne samo da aplikacije mogu znati gde se nalazite, već kako koristite svoj telefon tj. da znaju koje brojeve pozivate, kakve poruke šaljete, koje ste fotografije zabeležili, šta pretražujete na internetu i slično. 

Pokrenuli smo anketu na društvenim mrežama sa ciljem da saznamo ponašanje Android korisnika. Zamolili bismo vas da se pridružite. 



Po završetku ankete ćemo napraviti detaljan članak koji će vam pomoći da se maksimalno zaštitite od špijunaže i zlonamernih aplikacija. U ovom članku ćemo vam pokazati kako da sprečite praćenje vaše lokacije od strane aplikacija koje ste instalirali na svom telefonu.

Kako isključiti praćenje lokacije na Android 6 Marshmallow uređajima ili iznad?

[Za sve aplikacije]

1. Pristupite podešavanjima vašeg telefona.



2. Na listi pronađite kategoriju “Lokacije” (eng. location).

3. U zavisnosti od korisničkog izgleda, pozicija prekidača za aktiviranje ili deaktiviranje lokacije može biti drugačija. Uglavnom se nalazo u samom vrhu stranice, sa desne strane. Dodirnite na prekidač i tako isključite praćenje čokacije vašeg telefona.



>> Kako u realnom vremenu pratiti nečiju lokaciju na telefonu? [Google Mape] <<

>> Kako u realnom vremenu pratiti nečiju lokaciju na iPhone ili iPad uređaju? <<

Kako isključiti praćenje lokacije na Android 6 Marshmallow uređajima ili iznad?

[Pojedinačno, ne za sve aplikacije]

1. Pristupite podešavanjima vašeg telefona.

2. Zatim na listi pronađite i pristupite kategoriji “Aplikacije” (eng. aplications).

3. Naravno, kod nekih telefona se kategroija “Dozvole za aplikacije” nalazi u okviru kategorije “Aplikacije” kao opcija, a kod pojedinih je ona malo sakrivena. Uglavnom, ukoliko nije na nekom uočljivom mestu, onda je potreačite u okviru tastera za dodatne opcije.

4. Kod samsung telefona, sa Touch Wiz korisničkim izgledom, je potrebno pristupiti kategoriji “Aplikacije”, potom dodirnuti na “tri tačkice” taster koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana i onda u padajućem panelu izabrati “Dozvole za aplikacije”.

5. Potom na listi dozvola pronađite one koje se tiču lokacija. Dakle, pristupite kategoriji “Lokacije”.

6. Na listi ćete imati sve aplikacije koje zatražuju korišćenje lokacije telefona. Jednostavno dodirnite na prekidač kako bi isključili pristup lokaciji određenoj aplikaciji.  

Smatramo da i sami možete da procenite kojim aplikacijama je potrebno da znaju vašu lokaciju kako bi mogli normalno da ih koristite. Samim tim, sigurni smo da znate i one kojima lokacija definitivno nije potrebna.

>> Kako lažirati lokaciju na telefonu? [2017] (VIDEO) <<

>> Kako uvek znati lokaciju svog deteta ili prijatelja? (VIDEO) <<

>> FoneMonitor vam omogućava da nadgledate nečiji telefon! (VIDEO) [2018] <<

U slučaju da koristite telefon kojeg pokreće Android starije verzije, recimo Android .1 LolliPop ili ispod, onda je procedura malo drugačija. Potrebno je da preuzmete aplikaciju koja se naziva: AppOps. Ona je besplatna i može se preuzeti sa Google Play prodavnice.

Zahvaljujući ovoj aplikaciji moći ćete da dodeljujete pojedinačne dozvole svim instaliranim aplikacijama. To znači da ćete moći da isključite samo pristup lokaciji, ne i sve ostalo što bez aplikacije nije moguće na starijim Android verzijama.