Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako zauvek izbrisati sve fotografije, poruke, video zapise i sl. sa telefona?

Kako zauvek izbrisati sve fotografije, poruke, video zapise i sl. sa telefona?

Evo kako da izbrišete zauvek sve sa svog telefona pre prodaje i tako se uverite da vaše fotografije, poruke, video zapisi i ostalo neće dospeti u porešne ruke. Nakon što ovo uradite, podaci sa vašeg telefona neće moći da se oporave.

Verovali ili ne, iako ste telefon vratili na fabrička podešavanja, to ne znači da ste zauvek izbrisali sve podatke. Verovatno ste sada zbunjeni i zabrinuti, ali ne brinite! Imamo rešenje za vas.

 



Prvo da vam objasnimo šta se dešava sa izbrisanim podacima za koje smatrate da ste ih zaista izbrisali na uobičajen način ili vraćanjem telefona na fabrička podešavanja.

Šta se dešava kada telefon vratite na fabrička podešavanja?

Svakako je dobro vratiti telefon na fabrička podešavanja pre nego što se oprostite od svog starog telefona i prepustite telefon u ruke drugog korisnika. Ali tu nije kraj što se tiče brisanja svih podataka koje ste sakupili usled korišćenja telefona. Prilikom vraćanja telefona na fabričko podešavanje, sve postavke telefona će biti izbrisane i naravno svi podaci koje ste imali na uređaju. Međutim, fotografije, poruke, video zapise i ostale dokumente je moguće oporaviti uz pomoć određenih alata i programa.

Dakle, kada se datoteke izbrišu, brišu se svi pokazivači koji prikazuju pristustvo tih datoteka na uređaju, kao i sam prostor memorije koji su zauzimale datoteke. Samim tim, vi nakon brisanja dobijete nov prikaz koji definiše slobodnu memoriju.

Međutim, uz malu pomoć raznih alata za vraćanje izbrisanih ili izgubljenih datoteka vrlo lako se mogu povratiti razne informacije, pa između ostalog i fotografije, video zapisi, poruke i sl. Kako? Tako što prilikom brisanja podataka, telefon ostavlja tragove svih ranije korišćenih datoteka na telefonu. Uz pomoć tragova koji se vremenom talože na celokupnu memoriju telefona se mogu vrlo lako oporaviti ranije uskladištene datoteke. Naravno, ti tragovi ne ostaju večno, ali oni koji ostanu daju dobru šansu za oporavak datoteka.

Kako izbrisati tragove podataka na slobodnoj memoriji telefona?

Sada kada ste informisani, sigurni smo da ne želite da se brisanje vaših ličnih podataka završi samo na vraćanju telefona na fabrička podešavanja. Kao što smo rekli, imamo rešenje za vas, a naše rešenje je “Secure Eraser” aplikacija.

“Secure Eraser” aplikacija će skenirati celokupnu memoriju vašeg telefona i uz pomoć novog binarnog koda uništiće sve tragove prethodnog korišćenja memorije vašeg telefona. Dakle, aplikacije je vrlo jednostavna i prosta za korišćenje. Zahteva svega nekoliko dodira i svi tragovi prethodnog korišćenja telefona će biti zauvek izbrisani.



Želimo da istaknemo jednu jako bitnu informaciju, a to je da “Secure Erase” aplikacija izvršava samo brisanje tragova izbrisanih podataka, tako da sve podatke koje trenutno imate na telefonu kao što su fotografije, muzika, aplikacije i sl. se neće obrisati. 

Shodno navedenom, naš savet je da pre prodaje ili poklanjanja svog starog telefona ipak prvo vratite telefon na fabričko podešavanje, a zatim instalirajte “Secure Eraser” aplikaciju kako biste uništili svaki trag korišćenja. 

Dodali bismo i to da proces brisanja može da potraje te preporučujemo da brisanje pokrenete u periodu kada vam telefon neće biti neophodan.

Kako trajno izbrisati sve podatke na telefonu?

Aplikaciju možete preuzeti sa Google Play prodavnice ili sa priloženog linka:



>> Secure Eraser << 

U slučaju da imate stari Android telefon, ispod Android 6.0 verzije, dodirnite na priloženi link i pogledajte drugi način za brisanje tragova svih prethodnih datoteka koje ste imali na celokupnoj memoriji vašeg telefona. 

>> Kako stvarno obrisati sve sa telefona za sva vremena!? <<



1. Nakon što preuzmete i instalirate Secure Eraser aplikaciju, u gonjem levom uglu odaberite da li želite da obrišete tragove podataka sa interne memorije telefona ili sa MicroSD kartice. “Internal” je za internu memoriju telefona, a “External” je za MicroSD karticu.

2. Potom u gornjem desnom uglu dodirnite na “Random” kako bi se brisanje odvijalo nasumično.

3. Po sredini ekrana vam je prikazana slobodna celokupna memorija telefona. Da biste pokrenuli brisanje tragova, jednostavno dodirnite na taster “Start” u donjem delu ekrana.

4. Budući da brisanje tragova može potrajati, ostavite telefon negde gde ga neko neće dirati i slučajno prekinuti proces. Naravno, uvek možete pogledati status i videti koliko procenata je preostalo do kraja.