Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako zumirati ekran telefona?

Kako zumirati ekran telefona?

Kako povećati prikaz slike na ekranu telefona i tako bolje pogledati nešto što se sitnije prikazuje.

Uvećavanje prikaza slike na telefonima nije uobičajena stvar. To govorimo zato što ne možete tek tako uvećati prikaz slike na telefonu gde god da se nalazite.

 



Možete uvećati neku internet stranicu kako bi bolje pogledali tekst, a možete uvećati i fotografije preko galerija aplikacije. Ipak, ako želite da uvećate prikaz slike dok ste u igrici, dok gledate neki video ili dok ste na početnom ekranu, to i baš nije moguće.

Najčešća primena ovog uvećavanja se može primetiti kod osoba sa invaliditetom tj. osoba koje imaju slabiji vid. Konkretno, ova mogućnost uvećavanja prikaza slike na ekranu telefona je i napravljena upravo za te osobe.

Međutim, mogućnost uvećavanja prikaza slike na ekranu telefona može biti korisno u mnogim situacijama. Recimo, ako pregledate priče u Instagram aplikaciji i želite da uveličate neku od tih priča kako bi bolje pogledali neki detalj, onda je potrebno da imate aktiviranu prečicu za aplikaciju povećanje. Ukoliko to nije aktivirano, nećete biti u mogućnosti da uvećate prikaz na ekranu telefona tj. da zumirate u neku Instagram priču.

Proces aktiviranja prečice za aplikaciju povećanje je vrlo jednostavan. Evo “korak po korak” uputstva:

Kako aktivirati opciju “Povećanje” na telefonu?

1. Pristupite podešavanjima vašeg telefona.



2. Pronađite kategoriju “Pristupačnost”.

3. Pristupite “Poboljšanja vidljivosti” podkategoriji.



4. Na listi opcija pronađite “Povećanje” i dodirnite na nju.

5. Ako koristite Samsung telefone, onda ćete u gornjem delu ekrana imati kratak prikaz kako funkcioniše opcija “Povećanje”



6. U produžetku naslova “Prečica za aplikaciju Povećanje” dodirnite na prekidač kako biste omogućili uveličavanje prikaza na ekranu telefona.

Kako koristiti prečicu aplikacije Povećanje?

Da biste uveličali prikaz slike na ekranu telefona, potrebno je da prvo dodirnete na taster u obliku “čovečuljka” u okviru navigacionog panela na dnu telefona.

Kada to uradite, prikazaće se narandzasti okvir na ekranu telefona što indikuje da ste u režimu uveličavanja. Da biste uveličali prikaz nekod dela ekrana telefona, jednostavno dodirnite na njega.

Uvek možete dodatno uveličati prikaz slike na ekranu telefona ukoliko podrazumevano uveličavanje nije dovoljno. To radite tako što primenite gesturu razvlačenja 2 prsta preko ekrana (eng. pinch to zoom) tj. mesta koje želite dodatno da uveličate. Naravno, obrnuta gestura prstima vam omogućava da umanjite prikaz slike na ekranu i vratite se na podrazumevan prikaz. 

A ako želite da promenite u kojem ćete delu uveličanog prikaza na ekranu telefona biti, onda to obavljate istovremenim dodirom dva prsta preko ekrana i prevlačenjem u smeru koji želite da pregledate.

Za vraćanja u prvobitno stanje prikaza slike na ekranu telefona jednostavno opet dodirnite na ikonu u obliku čovečuljka koji se nalazi u desnom delu navigacionog panela.

Bitno je samo da imate na umu da nazivi ovih opcija mogu biti drugačiji, u zavisnosti od toga koji brend ili model telefona koristite.