Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo su jednostavni saveti i trikovi koje bi svaki Android korisnik trebalo da zna!

Ovo su jednostavni saveti i trikovi koje bi svaki Android korisnik trebalo da zna!

Nikada se ne zna kada će vam ovaj trik iz rukava zatrebati! Pogledajte, zanimljivo je...

Android platfotma je u poslednje vreme veoma popularna. To dokazuje činjenica da Android uređaje koristi preko milijardu korisnika. Svake godine niče gomila novih proizvođača Android uređaja, a samim tim pojavljuje se i veliki broj novih modela Android telefona i tableta.

 



Ova platforma nije od samog starta briljirala već je svoju popularnost sticala godinama raznim unapređenjima i poboljšanjima. Google je kreativna kompanija koja svojim korisnicima ne otkriva baš sve. Shodno tome, mi ćemo vam danas pokazati par trikova koje možete iskorisiti u određenim okolnostima.

Smatramo da bi svaki Android korisnik ovo trebalo da zna.

Bezbedni režim 

Kao i Windows računari, Android takođe ima mogućnost rada u bezbednom režimu, takozvanom “Safe Mode”. Iako ga možda nećete koristiti toliko često, ovaj režim biva itekako koristan kada imate neki problem sa sistemom. Naime, u bezbednom režimu uvek možete rešiti problem sa aplikacijom koja pravi smetnje i tako je obrisati.

Kako biste ušli u bezbedan režim svog Android uređaja učinite sledeće:

1. Dok je uređaj uključen, pritisnite i držite taster za isključivanje na par sekundi.

2. U momentu kada se pojavi panel sa pitanjem “Da li ste sigurni da želite da isklljučite telefon” ponovo pritisnite i držite taster za isključivanje na par sekundi dok se ne pojavi novi panel sa pitanjem “Da li želite da restartujete telefon u bezbednom režimu?”. Vi naravno, dodirnite na “Da”.



3. Kada završite svoje posao u bezbednom režimu, jednostavno isključite telefon normalnom procedurom i ponovo ga uključite. Tada ćete se vratiti u noramlan režim rada.

Popravite grešku “aplikacija com.google.process.gapps je prestala sa radom

Niko ne voli kada neka aplikacija prestane sa radom tek tako, bez ikakvih najava. Jedna greška koja uzrokuje takavu vrstu pada aplikacije, tj da se aplikacije automatski, bez upozorenja isključe, je upravo “aplikacija com.google.process.gapps je prestala sa radom”.

Koji telefon da koristite, vrlo lako može da vam se desi da vremenom naletite na ovakav problem. Shodno tome, bilo bi fino da znate kako da se izborite sa tom greškom budući da za neupućene ona deluje veoma uznemiravajuće.



Preventivno uvek probajte sa starim dobrim čišćenjem keš memorije jer to često rešava problem. Ako ne znate kako se keš memorija briše, na priloženom linku imate detaljno uputstvo:

>> Šta je keš memorija, čemu služi i da li je treba brisati? (VIDEO) <<

Ako ovo ne pomogne, probajte sa restartovanjem podešavanja svih aplikacija. Da ne biste ručno to radili, aplikaciju po aplikaciju, evo kako da to uradite odjednom:



1. Pristupite podešavanjima telefona.

2. Zatim pronađite kategoriju “Aplikacije” i pristupite joj.

3. Unutar kategorije “Aplikacije” prebacite se na isečak gde se izlistavaju sve aplikacije i potom dodirnite na “tri tačkice” taster za dodatne opcije.

4. U okviru padajućeg panela sa dodatnim opcijama, odaberite “Restartujte podešavanje aplikacija” (eng. reset app preferences).

Brzo i lako sakrijte multimedijalne datoteke i dokumente

Svi mi imamo nešto što ne bismo voleli da bilo ko vidi. No, u kakvom vremenu živimo, nažalost, skoro svi imaju tu čudnu potrebu da zavire u tuđ život. Sa takvim ljudima se treba izboriti, a to nije baš najlakše ukoliko ne pratite tok tehnologije već je jednostavno koristite samo za ono što vam je potrebno.

No, mi smo tu da vam pomognemo u situacijama poput navedenih i pomognemo vam da sakrijete fotografije, video snimke i pojedine office datoteke. Evo šta je potrebno da uradite:

1. Putem menadžera aplikacija pristupite fascikli u kojem se nalaze datoteke koje ne želite da budu vidljive u galerija aplikaciji.

U slučaju da nemate ni jedan menadžer aplikacija, na priloženom linku pogledajte koje mi preporučujemo i naravno preuzmite jedan:

>> Najbolje aplikacije za manipulaciju datoteka, odnosno najbolje File Manager aplikacije! <<

2. Najbolje je recimo napraviti jednu fasciklu u kojoj ćete skladištiti sve datoteke i video snimke koje ne želite da budu vidljivi.

3. Zatim prebacite sav “osetljiv” sadržaj u novu fasciklu i kreirajte novu fasciklu unutar nje koju ćete imenovati ovako: “.nomedia

4. Dakle, unutar nove fascikle gde skladištite vaš sav osetljiv sadržaj treba da imate još jednu fasciklu koja je imenovana sa “.nomedia”.

To je to, pored toga što ćete sakriti sve datoteke koje želite da ostanu anonimne, vi ćete ih pride i lepo organizovati.

Kao što vidite, nije previše teško. U slučaju da želite da sve vaše fotografije i snimci koje ste načinili kamerom uređaja, budu nevidljivi, onda kreirajte “.nomedia” fasciklu unutar već postojeće fascikle “DCIM”.