Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je čipset i kako ih razlikovati?

Šta je čipset i kako ih razlikovati?

Evo šta je to čipset, zbog čega je čipset bitan i kako ih razlikovati! 

Kupovina pametnih telefona može biti poprilično težak posao u poslednje vreme. Kada pogledate sav taj izbor pametnih telefona, nije lako proceniti koji će od njih najviše odgovarati. Jedan od razloga zbog čega korisnici pogreše prilikom kupovine novog telefona je nepotpuno razumevanje samih karakteristika uređaja.

 >> Šta su Cortex i Krait procesori i koje su razlike između njih? <<

>> Šta je GPU i kako funkcioniše? <<

>> Kako su kamere pametnih telefona napravljene? <<

Shodno tome, mi smo danas rešili da prodiskutujemo o čipsetu. Želimo da razjasnimo šta je to čipset, čemu služi i kako da razlikujete čipsete na bolje i loše. Očekujemo da će vam ovaj tekst pomoći da bolje razumete specifikacije pametnih telefona.

Šta je čipset?

Čipset (eng. chipset) je u stvari isto što i “System on chip” (skr. SoC). Verujemo da ste češće nailazili na termin SoC jer se on koristio kod računara takođe. Sve u svemu, čipset je skup integrisanih komponenti kao što su procesor, grafički čip, modem, kontroler memorije, kao i ostali kontroleri.

Znači, čipset je skup određnih komponenti koje su sinhronizovane tako da pruže maksimum od sebe. Jako je bitno da se zapamti da su to sve integrisane komponente. To govorimo jer čipset ne bi imao nikakvu važnost da nisu.Kakve veze čipset ima sa Snapdragon, Exynos i MediaTek nazivima?

Kao što imamo Intel i AMD za desktop računare, tako imamo i Snapdragon, Exynos, MediaTek za pametne telefone. Najpopularniji i najmoćniji čipseti kod pametnih telefona su Qualcomm-ovi Snapdragon čipseti. MediaTek je vlasnik povoljnoh a veoma moćnih Helio čipseta.

Qualcomm, MediaTek i Intel su kompanije koje su prepoznatljive po svojim čipsetima, ali one nisu jedine koje prave tako nešto. Recimo Samsung pravi svoje čipsete, nazvao ih je Exynos. Huawei je takođe rešio da napravi svoje čipsete, a imenovao ih je HiSilicon Kirin. Evo njihovog kratkog poređenja:

Snapdragon

 • Najštedljiviji čipset - Koristi veoma malo baterije. • Manje se greje u odnosu na Intel ili MediaTek.

 • Adreno, grafički čep proizveden od strane Qualcomm-a, uvek je deo ovog čipseta.

 • Benchmark testovi često pokazuju da su performanse Snapdragon čipseta iznad ostalih.Snapdragon

MediaTek

 • Ne tako štedljiv čipset – Veliki potrošač baterije.

 • Veća stopa zagrejavanja usled većeg broja jezgra procesora.

 • Mali, grafički čip koji se ne proizvodi od strane MediaTek-a, je integrisan u okviru ovog čipseta.

 • Procesorska snaga je vrhusnka.

 • Uopšteno, MediaTek čipseti nude više jezgra po procesoru. Imaju četvorojezgarne, šestorojezgrane, osmojezgarne i desetojezgarne procesore na raspolaganju.

Chipset

Intel Atom

 • Čipset je veliki potrošač baterije.

 • Visoka stopa zagrejavanja.

 • Ovaj čipset koristi Mali i PowerVRG grafičke čipove koji takođe nisu proizvedeni od strane Intel-a.

 • Procesorska snaga je veoma visoka.

Intel Atom

Generalno gledano, procesorska snaga svih navadenih čipseta je uglavnom visoka. Međutim, razlike između njih se najviše ogledaju kod potrošnje baterije, odnosno efikasnosti, kao i kod istrajnosti. Snapdragon je po našim procenama malo snažniji i pouzdaniji čipset od MediaTek-a, ali je zato MediaTek znatno povoljnija varijanta.

Ono gde je jasna razlika između čipseta je kod grafičkog čipa (eng. skr. GPU). Qualcomm poroizvodi svoje grafičke čipove koji su najbolje moguće modifikovani da rade sa procesorom i ostalim komponentama. To je svakako ogroman plus u odnosu na ostale čipsete koji koriste grafički čip proizveden od strane neke treće kompanije, tipa Mali iil PowerVRG.

No, ono što treba da znate je da svaki čipset ima svoje prednosti i nedostatke. Povoljniji a odlični telefoni mahom poseduju MediaTek čipset, dok premium telefoni kao što su OnePlus 3, poseduju Snapdragon 820.

Samsung i Huawei čipsete nismo upoređivali jer se oni mogu naći uglavnom na njihovim telefonima.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom čitanja specifikacije čipseta?

Sada kada razumemo šta su to čipseti i ko ih proizvodi, vreme je da porazgovaramo o tome kako pročitati njihovu specifikaciju.

Broj jezgra

Što je veći broj jezgra, to su performanse procesora bolje. Prosto rečeno, osmojezgarni procesor je bolji od četvorojezgarnog. Mada, treba imati na umu da procesor sa četri jezgra jednog proizvođača nije obavezno bolji od procesora sa dva jezgra drugog proizvođača.

Dakle, u primeru ispod imamo dva puta po dva jezgra što znači da se radi o četvorojezgranom procesoru.

Procesorska brzina, odnosno takt

Procesorska sanaga ima još jedno merilo, osim broja jezgra. U pitanju je procesorska brzina koja podrazumeva broj instrukcija koju procesor može izvršiti u periodu od jedne sekunde. Samim tim, što je procesorska brzina viša, to je procesor bolji.

Znači, potrebno je obratiti pažnju na oznaku GHz. Na priloženoj slici se vidi da jedan dvojezgarni procesor ima 2.15 GHz, dok drugi ima 1.6 GHz.

Model čipseta

Broj čipseta je jako bitna karakteristika jer označava generaciju cele postavke. U ovom tekstu smo pominjali da čipset podrazumeva skup raznih modula i komponenti, jel tako? Ako je recimo Snapdragon 820 jedan od najnovijih čipseta, to znači da su sve komponente novije generacije, ne samo procesor.

A šta to znači novije generacije? To znači da će vaš telefon pokretati 64-btina arhitektura, a ne 32-bitna. To znači da ćete imati jedan od najnovijih grafičkih čipova koji pružaju vrhunske performanse. Takođe, to znači da su novije metode sinhronizacije i modifikovanja svih komponenti čipseta primenjene.

Chipset Model

Zaključak

Ako želite da procenite koji čipset ima najmoćnije performanse, onda obratite pažnju na broj jezgra procesora, njihov takt, da li imaju 64-bitnu arhitekturu i koju grafiki čip poseduju.

Nadamo se da su vam ove infromacije bilo od koristi. Ako želite, OVDE možete pogledati karakteristike svih telefona koji vas zanimaju.