Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je UV lepak? Kako se koristi UV lepak? I gde kupiti UV lepak? [LOCA UV Glue]

Šta je UV lepak? Kako se koristi UV lepak? I gde kupiti UV lepak? [LOCA UV Glue]

Ovo je tekst koji će pomoći da shvatite čemu služi UV lepak, kako se on primenjuje, kao i to gde ga možete nabaviti.

UV lepak se ne koristi samo za manikir, iako mnogi misle da je tako. Industrija pametnih telefona već podugo koristi upravo UV lepak kako bi spojila staklo i ekran. Istina, nisu svi ekrani spojeni sa staklom na ovaj način. Pojedini ekrani se sa staklom spajaju kvalitetnim trakama koje su lepljive sa obe strane. Naravno, ta traka se oblepi samo oko stakla, preko crnog rama, kako bi ostala sakrivena.

 



Međutim, telefoni koji su otporni na prašinu i vodu, kao i telefoni koji imaju tendenciju da budu napravljeni što kvalitetnije, ne mogu da koriste tračice. Verujemo da i sami shvatate zašto. Budući da se UV lepak primenjuje preko celog ekrana, ne samo preko rama, onda je on bolji i češći izbor proizvođača pametnih telefona. Pre nego što vam ispričamo kako se UV lepak koristi, hajde da vam objasnimo šta je UV lepak?

Šta je UV lepak?

UV je skraćenica od “ultraviolet”, a to znači da LOCA sredstvo zahteva ultravioletnu lampu kako bi dobilo svoj finalni oblik, odnosno kako bi postalo lepljivo sredstvo. E sada, šta je to "LOCA"? LOCA je skraćenica od “liquid, optically clear, adhesive” što znači “tečno, potpuno providno, lepilo”.

Da li vam dosadašnje informacije nagoveštavaju zašto industrija pametnih telefona koristi baš LOCA UV lepak? Sasvim je logično!

Prvo: lepak ne lepi prilikom primenjivanja. On lepi u momentu kada se izloži ultravioletnim zracima, koje UV lampa emituje, što ostavlja prostor za komotno manervisanje lepkom.

Drugo: lepak je potpuno providan, bez ikakvih mrlja i tragova koji se primećuju, što je bitno kako bi ekran mogao jasno da se vidi.



Treće: može se primeniti na površinu koja nije ravna.

Četvrto: veoma dobro lepi i dugo traje.

Peto: otporan je na visoke temperature.

Šesto: lepak ne utiče na sposobnosti ekrana kada je reč o osetljivosti na dodir.



Sedmo: lepak pomaže da ekran postane antireflektivan što povećava kontrast  i vidljivost ekrana.

Ovo su samo osnovne prednosti ovog lepka koje proizvođačima telefona olakšavaju način spajanja stakla sa ekranom. Inače, ovaj lepak se koristi i za mnoge druge stvari.

*Više informacija o LOCA UV lepku možete pročitati OVDE



Ranije smo vam pisali o tome kako se polomljeno staklo na ekranima pametnih telefona menja. U tom uputstvu nismo pominjali LOCA UV lepak. To nismo uradili kako vas ne bismo zbunili i uplašili. Sa tračicama koje lepe sa obe strane je lako raditi i one mogu u većini slučajeva “završiti” posao.

>> Kako zameniti polomljeno ili oštećeno staklo na telefonu ili tabletu? <<

No, nekada se dešava da se pojave mrlje preko ekrana, ukoliko je zamenjeno staklo spojeno tračicama. Te mrlje su klasičan “vakum” koji se pojavi prilikom korišćenja telefona. Korisnik dodirne staklo, ono se spoji sa ekranom i mrlja se pojavi. Prosto… Doduše, te mrlje izgledaju poprilično zastrašujuće. To se može eliminisati lepljenjem tračica preko rama telefona u više slojeva ili spajanjem stakla sa ekranom putem LOCA UV lepka. Bez brige, nije previše teško to učiniti. Ali pre nego što napišemo kako se to radi, hajde da vam otkrijemo gde LOCA UV lepak možete nabaviti, po kojoj ceni i šta vam je uz lepak sve potrebno!

Gde kupiti LOCA UV lepak i UV lampu?

LOCA UV lepak

Što se nabavke tiče, možete ga nabaviti gotovo svuda. Isti slučaj je i sa lampom. Ipak, cena zavisi od toga gde kupujete. Ništa novo, zar ne?

Ukoliko vam se ne žuri, naš predlog je da ga kupite putem AliExpress.com sajta jer mu cena počinje od 6$ pa sve do 15$. Naša preporuka je ceo set koji podrazumeva alat za uklanjanje LOCA UV lepka i polomljenog stakla, kao i sam LOCA UV lepak. Set košta 14.25$/1291€, a možete ga poručiti klikom na ovaj LINK. Što se tiče ostalih, jeftinijih LOCA UV lepkova, njih OVDE možete potražiti.

Ako vam se žuri, LOCA UV lepak uvek možete kupiti putem KupujemProdajem.com sajta, a evo naše preporuke što se prodavca tiče:

>> KupujemProdajem.com - LOCA UV lepak <<

UV Lampa

A sada UV lampa! Ukoliko poznajete nekog ko se bavi manikirom, on vam može pozajmiti lampu. Međutim, ako smatrate da će vam lampa biti od koristi u budućnosti, u tom slučaju vam savetujemo da kupite jednu. Nisu skupe koliko ljudi misle da jesu. Primera radi cene se protežu od 8$ pa sve do 30$. Ova od 8$ je sasvim OK i nju vam je i preporučujemo, pogledajte OVDE.



Naravno, na KupujemProdajem.com se mogu naći UV lampe ukoliko ne želite da čekate, a cena je 4.000 za lampu od 48W. Pogledajte OVDE.

Kako koristiti LOCA UV lepak?

Prvo treba pripremiti ekran za lepljenje. Naš savet je da uvek prvo rastavite telefon što je više moguće. Ako je moguće, bilo bi dobro da se odvoji ekran i od šasije (ležišta) u kom je ušuškan.

U slučaju da ne uspete da ga odvojite u potpunosti pa samim tim ekran leži unutar rama, onda bi bilo pametno da oko ekrana zalepite traku koja je lepljiva sa obe strane kako lepak ne bi u velikim količinama prodreo do zvučnika, slušalice, senzora ili kamere.  

Zatim ide detaljno čišćenje. Preporučuje se da ekran prvo očistite od starog lepka nekom suvom tkaninom, koliko god je to moguće, pa tek onda da iskoristite denaturisani alkohol, može i aceton, pa čak i alkohol za piće. Bitno je da se stari lepak dobro ukloni, kao i otisci i prašina.

Nakon pripreme sledi nanošenje LOCA UV lepka. Najbolji način da vam opišemo kako pravilno treba naneti LOCA UV lepak je sledeći. Ekran vizuelno podelite u četri dela: prvi deo je onaj na dnu (kod navigacionih tastera), zatim druga dva su ona u sredini i četvrti deo je onaj na vrhu (kod slušalice).

Zatim nanesite lepak tako što ćete u prvom delu ekrana LOCA UV lepkom iscrtati noge “čiča gliše”, počevši od ćoškova. Zatim nastavite da iscrtavate crtu prema gornjem, četvrtom delu ekrana. Ta crta je praktično telo “čiča gliše”. Zatim u gonjem delu ekrana iscrtajte ruke “čiča gliše”, na isti način kao što ste iscrtali noge. I na kraju, prevucite malu horizontalnu crtu preko tela čiča gliše, između drugog i trećeg dela ekrana.

Što se količine nanetog LOCA UV lepka tiče, tu ne morate da brinete. Naravno, potrudite se da ne preterate, ali imajte na umu da ne smete naneti manje nego što je potrebno…

Ono što je bitno da uradite je da uklonite mehuriće. Ako to ne uradite kako treba, sa strpljenjem, ekran će vam na kraju biti preplavljen mehurićima. Dakle, potrebna vam je papirna maramica, igla ili mali šrafciger i lupa. Ako nemate lupu, nije problem. Upotrebite dobro osvetljenje ili blic telefona kako bi pronašli i uklonili sve mehuriće.

Sledeći korak je postavljanje stakla. Ono što je jako bitno pri postavljanju stakla je da sve mora ići polako. Prvo postavite jedan kraj stakla u ležište rama, a drugi kraj pomoću pincete, i neke druge alatke kojom možete dobro uhvatiti staklo, polako i nežno spustite dok staklo ne dodirne lepak. U tom momentu, kada staklo dodirne lepak, treba da budete još pažljiviji kako bi se lepak što ravnomernije razlio po ekranu, bez mehurića. Ako previše brzo spustite staklo, mehurići će se sigurno pojaviti.


Znači, jedan kraj stakla suptilno držite prstima dok drugi polako spuštate upravljajući se tome kako se lepak razliva po ekranu. Čim lepak celom svojom površinom stupi u kontakt sa staklom, tada polako možete prstom nežno da ga masirate kako bi lepak razlili svuda po ekranu. Ono što je jako bitno je da budete nežni i veoma oprezni, bez brzih pokreta. Znači, masirajte staklo sve dok se lepak ne razlije prema čokovima, ali pokretima od sredine ekrana pa sve prema ivicama. Ukoliko samo ivice masirate, pojaviće vam mehurići.

Takođe, potrebno je voditi računa da lepak ne zađe ka fizičkim tasterima, kameri, senzorima ili slušalici.  Ako se lepak pojavi na bokovima ekrana, to nije apsolutno nikakav problem. Ako vam se slučajno pojavi mehur ili dva, samo polako masirajte staklo, tj. mehur prema ivici kao bi on nestao.

*Nakon potpunog spuštanja stakla na lepak i blagog masiranja po sredini, sve bi trebalo da izgleda kao na slici. Neispunjene ćoškove možete da sredite nežnom masažom stakla od sredine prema ćoškovima.

Kada se uverite da se lepak uredno razlio svuda po staklu, a da pritom nije zahvatio deo telefona gde su tasteri, senzori i kamera, sve je spremno za UV lampu. Naš savet je da na 15 sekundi izložite telefon UV zračenju dok istovremeno, nežno, svojom rukom pridržavate staklo. Ako je sve ok, ako tasteri nisu zahvaćeni lepkom, ako je kamera čista, bez mrlja, onda telefon vratite nazad na “zračenje” nekih 3 do 5 minuta, bez pridržavanja stakla.

Nakon tih 5 minuta izlaganja telefona UV lampi, sve što treba da uradite je da uklonite višak lepka i sastavite telefon nazad.