Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta su “Cinemagraph” fotografije, kako se prave i gde ih je zgodno koristiti?

Šta su “Cinemagraph” fotografije, kako se prave i gde ih je zgodno koristiti?

Evo koje su to najbolje Cinemagraph aplikacije za Android ili iOS telefone, šta su zapravo Cinemagraph fotografije i gde ih je zgodno koristiti?

Prvo da razjasnimo šta su Cinemagraph fotografije. Za početak ćemo reći da se radi o GIF fotografiji. Ali šta čini posebnom tu GIF fotografiju?

 



Da li ste nekada videli GIF u kom je nešto animirano, a sve ostalo u potpunosti statično? Ukoliko niste, mi ćemo za primer uzeti GIF fotografiju u kojoj se vidi da je skejt i sve ostalo statično, dok se samo jedan točak okreće.

U početku sve deluje kao da je neko montirao fotografiju pomoću naprednih programa. Međutim, istina je da se one prave i pomoću pametnih telefona. Dovoljno je da imate telefon sa dobrom kamerom, odgovarajuću aplikaciju i fotografija kao ova se za čas posla može napraviti. Dakle, cinemagraph fotografije su po definiciji softverski editovani video snimci koji kasnije bivaju konvertovani u GIF fotografije, ništa više. Moramo priznati da gotovo sve cinemagraph izgledaju prelepo pa nije ni čudo što u startu stičemo utisak da se radi o nečemu naprednjem od GIF-a.

Gde je zgodno koristiti cinemagraph fotografije?

Gde ih je zgodno koristiti? Nemeće se pitanje… Pa, uvek je lepo podeliti cinemagraph fotografiju na Facebook, Twitter ili Google + zidu budući da te društvene mreže sada podržavaju deljenje GIF fotografija i pregled istih u realnom vremenu. Ipak mi smo zaključili da je ih baš zgodno koristiti na društvenim mrežama gde je moguće postaviti GIF kao profilnu fotografiju.



Koliko znamo, Facebook to još nije omogućio, ali obzirom da GIF lako možete konvertovati u video, to je rešiv problem. Bitno je da vi sa lakoćom kreirate cinemagraph efekat, a kasnije ćete ga lako prilagoditi za Facebook uslovima. Uglavnom, cinemagraph je odličan način da prezentujete sebe u veoma inovativnom i zanimljivom svetlu.

Kako se prave cinemagraph fotografije?

Detaljan proces kreiranje ovih fotografija zavisi od same aplikacije. Međutim, suština je uvek ista:

1. Napravite video koji želite da kasnije uredite i konvertujete u GIF.



2. Pokrenete vama odgovarajuću cinemagraph aplikaciju koju možete preuzeti u produžetku ovog teksta.

3. Učitajte video, selektujte šta želite da bude animirano.

4. Započnite procesurianje i po završetku sačuvajte dosadašnji rad.



Evo koje su to aplikacije najpogodnije za kreiranje cinemagraph fotografije

iOS

>> Cinemagraph Pro <<

>> Cinemagr.am <<

>> Echograph <<

>> Kinotopic <<

>> iCinegraph <<

Android

>> Fotodanz <<

>> Pictoreo <<