Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sve o "Project Treble" koji je Google pokrenuo!

Sve o "Project Treble" koji je Google pokrenuo!

Zašto se dugo čeka na novu verziju Android-a za sve telefone koji nisu Nexus ili Pixel i kada će sve to postati mnogo brže? Google Treble je novi projekat koji će promeniti način nadogradnje Androida i ubrzati ceo proces!

Jedan jako veliki nedostatak Android platforme je nadogradnja na sledeću verziju. Još smo u toj “eri” koja podrazumeva čekanje i po godinu dana na nadogradnju od trenutka kada Google lansira novu verziju. Naravno, mislimo na one telefone koje Google nije uvrstio u svoju “Nexus” ili “Pixel” liniju.


Prime radi, Android Nougat je zvanično lansiran u avgustu mesecu, 2016. godine. Google telefoni su tu nadogradnju dobili istog momenta, dok su Samsung, Sony, HTC, Huawei, LG, i mnogi drugi telefoni, nadogradnju dobili mnogo kasnije.

U cilju da se skrati taj period prilagođavanja nove Android verzije svim tim različitim brendovima telefona, Google je u maju predstavio jednu od revolucionarnih promena ikada: projekat “Treble”!



>> Kako proveriti da li vaš telefon podržava Project Treble i neprimetne nadogradnje! <<

Projekat Treble - Stvaranje modularnog Android sistema koji će unaprediti sistem nadograđivanja

Kako bi razumeli šta to tačno projekat Treble donosi, jako je bitno da prvo shvatite trenutni proces nadogradnje jedne Android verzije na drugu. Taj proces može biti sumiran u pet etapa kao što su:

Lansiranje AOSP verzije

Google inicijalno lansira izvorni kod  nove verzije Android-a.

Korigovanje izvornog koda prema hardveru



Kompanije koje proizvode procesore (eng. chipset) kao što su Qualcomm, MediaTek, Samsung, Hisilicon i sl. treba da koriguju novi izvorni kod  Android-a tako da on može da se pokrene na njihovim komponentama. Proces je zahtevan jer je bitno da se sve napravi tako da radi bez ikakvih grešaka ili nepravilnosti.

Korigovanje od strane prozvižača telefona

Modifikovani izvorni kod kasnije preuzimaju prozvođači telefona kako bi ga oni dodatno modifikovali i načinili da nova Android verzija izgleda u skladu sa njihovom korisničkim izgledom (TouchWiz, LG UI, EMIU, MIUI i sl.).

Testiranje

Proizvožači telefona nakon korigovanja izvornog koda u cilju dodavanja posebnih funkcija i menjanja korisničkog izgleda prema svojim standardima rade nekoliko faza internog testiranja. Ono uključuje i neke modifikacije prema želji mrežnih operatera koji su između ostalog često njihovi partneri.



Lansiranje nadogradnje

Konačna verzija novog Android-a, koja podrazumeva sve izmene i kompletnu stabilnost u radu, biva puštena krajnjim korisnicima u etapama, kroz WiFi nadogradnju. Neki regioni dobiju nadogradnju ranije, a neki nešto kasnije.




Google je generalno veoma brz kada je reč o “puštanju” izvornog koda neke nove Android verzije, a nekada i ranije, potpuno privatno, podeli izvorni kod sa pojedinim proizvođačima telefona kako bi oni što brže odradili svoj deo posla. Google do sada nije imao kontrolu nad ostala četri koraka celokupnog procesa, ali to se sada menja jer su našli način kako da skrate ceo taj proces. To su rešili tako što su prepravili arhitekturu Android-a i načinili ga tako da bude "softverski modularan". To znači da prozvođači čipova  i telefona mogu brže da prilagode novu verziju Android-a.

Kada kažemo “modularnost” misli se na to da je Google odvojio Android OS Framework od nizova koda koji je zadužen za kompatabilnost softvera sa samim hardwerom tj. komponentama uređaja. Na ovaj način, proizvožači čipova i telefona tačno znaju šta treba da preprave, ali i koji deo izvornog koda, kako bi uspeli da u kratkom vremenskom roku osposobe novu verziju Androida da radi potpuno stabilno. Dakle, umesto da gube vreme na pretrazi koda koji treba da preprave, oni već imaju sve izdvojeno. Budući da se više ne prepliće ono što je ranije bilo zamršeno, sam posao koji treba da se obavi je lakši, brži i jasniji.

Glavni benefit ove novine koju Google donosi Treble projektom je to što proizvožači telefona mogu odmah da preprave Android OS Framework bez čekanja na prepravku koju treba da odrade proizvođači procesora tj. čipova. Dakle, pošto više ništa nije izpretpletano, proizvođači čipova i telefona mogu odmah, istovremeno da rade na promenama, potpuno nezavisno.

Pun potencijal ovog projekta možemo očekivati kroz par godina, a prve rezultate već vidimo kroz portovanje određenih Android 8 Oreo ROM-ova koji su bazirani na AOSP-u.