Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Da li je Mibro Watch GS ubica premium satova? (VIDEO)

Da li je Mibro Watch GS ubica premium satova? (VIDEO)

Novi, vrlo povoljni Mibro Watch GS pametni sat je prošao naš test sa visokom ocenom. Obzirom da se radi o vrlo povoljnom pametnom satu, interesantih karakteristika, rešili smo da mu posvetimo malo više pažnje i napravimo detaljnu recenziju.

Ako je OnePlus ubica premium telefona, onda bi se za Mibro Watch GS pametni sat moglo reći isto to! Barem kada su specifikacije u pitanju!

 



Prostrani AMOLED ekran, GPS moduli, praćenje aktivnosti srca i zasićenosti kiseonika u krvi, kao i baterija koja traje od preko 10 dana su definitivno karakteristike rezervisane za premium satove. I sve to za nekih 8000 dinara.

Međutim, da li je Mibro Watch GS stvarno ubica premium pametnih satova ili su to samo specifikacije na papiru, saznajte u današnjem tekstu!

Imali smo prilike da testiramo novi Mibro Watch GS pametni sat koji je nedavno lansiran. U pitanju je brend koji postoji već neko vreme. U pitanju je fabrika elektronike koja je isporučivala određene komponente pa čak i cele proizvode za brendove kao što su Xiaomi i Nokia. Dakle, radi se o vrlo pouzdanom “igraču” da tako kažemo.

Ok, hajdemo onda da se upoznamo sa Mibro Watch GS pametnim satom počevši od toga kako je on izgrađen i kako izgleda.



DIZAJN

Prvo što ćete primetiti kada ugledate Mibro Watch GS pametni sat je prostrani AMOLED ekran, vrlo jake osvetljenosti. Ekran je prečnika 3 cm i 6.3 mm što je najbitnije, okvir oko tog ekrana uopšte nije širok. Možda 2 mm ili manje.



Postoji metalni prsten oko ekrana na kojem se mogu primetiti natpisi kao što su “biosensors” sa leve strane i “home” tj. “sport” sa desne strane. 



Kućište sata je sačinjeno od plastike koji oni nazivaju “liquid silica gel”. Deluje nam kao da to plastično kućište nije izliveno u jedan komad već da je sačinjeno u slojevima.

To nam ne uliva poverenje kada je u pitanju kontakt sa vodom, iako je Mibro Watch GS otporan na vodu prema zaničnim specifikacijama. Prosto su šanse da voda vremenom dopre do unutrašnjosti sata veće kada je izrada slojevita nego kada je iz komada.

Na desnom boku sata su “home” i “sport” tasteri. Oni su metalni, a “sport” taster je u crvenoj boji” davajući Mibro Watch GS satu taj sportski akcent. Osim te egzotične crvene boje koja satu daje sportsku notu, tu je i oštri dizajn prepun ivičastih prevoja. Sat je dizajniran tako da može da se uklopi uz odevnu kombinaciju onih sportskih, ali i onih elegantnih zglobova ruke.

Na poleđini sata se nalaze senzori koji prate rad srca i mere zasićenost kiseonika u krvi. Tu su i dva bakarna provodnika koji se pomoću magneta povezuju sa kablićem koji stiže u pakovanju uz sat. Taj konektor je specifičan i u slučaju gubljenja tj. nekog oštećenja nećete moći drugačije da napunite sat jer Mibro Watch GS ne podržava bežično punjenje.

Narukvica koja dolazi uz sat je silikonska i deluje prilično udobno. Kopča narukvice je metalna i boja sa nje se otire kao kod jeftinih narukvica ovog tipa. Narukvica ima oprugicu koja se lako skida što je danas standardno kod pametnih satova.

Težina sata i narukvice zajedno je 56 grama što je izuzetno malo. Nekom se to može dopasti, a nekome i ne baš. Mi volimo kada je sat malo teži. No, to je pokazatelj da je sat gotovo u celosti izrađen od plastike.

Plastika deluje kvalitetno, ali je kruta što bi usled jakog udarca moglo da dovede do lakšeg lomljenja. Savetujemo da budete oprezni po tom pitanju. Isto tako, nije nam poznato koji tip stakla prekriva ekran. Samim tim, vodite računa što se ogrebotina tiče. Možda ne bi bilo loše da odmah zalepite zaštitnu foliju.

Sat nema mikrofon i nema zvučnik te nije moguće prebaciti poziv sa telefona na sat. Što je sasvim ok, jer ovo treba da bude sat a ne telefon. 

Ključni adut Mibro Watch GS pametnog sata je upravo ekran. U pitanju je prostrani AMOLED ekran prečnika 1.43 inča tj. 36.3 milimetara.

Ekran ima izvanredan prikaz slike. Boje su fantastične, a oštrina slike je vrlo oštar budući da je rezolucija dovoljno visoka da se pojedinačni piksel ne može uočiti golim okom. Konkretno, rezolucija Mibro Watch GS ekrana je 320x240px.

Zahvaljujući tome što je ekran AMOLED tipa, on može uposliti “AOD” tehnologiju. Za one koji ne znaju, radi se o “uvek na ekranu” tehnologiji koja može da prikaže sliku aktivirajući samo pojedinačne piksele koji bi trebalo da formiraju prikaz slike. Na ovaj način se mnogo štedi baterija, a ne gubi se na funkcionalnosti uređaja.

Ekran ima jako osvetljenje, ali nema ambijentalni senzor koji bi mogao da definiše koliko je jako osvetljenje u vašem okruženju. Taj senzor pomaže satu da automatski definiše koliko će ekran biti jako osvetljen.

Primera radi, kada u mraku koristite sat, ekran ne treba da bude maksimalno osvetljen jer oku prija slabije osvetljenje tada. A kada je sunce jako, osvetljenje treba biti najjače moguće kako bi ekran bio uopšte vidljiv.

Ovo ne samo da pomaže vašem oku, već i bateriji sata. Shodno ovim okolnostima, potrebno je da sami u podešavanjima definišete jačinu osvetljenja ekrana. Naš predlog je da to uvek bude na nekih 50%.

Što se tiče automatskog gašenja telefona, to je rešeno zahvaljujući drugom senzoru; akcelerometru. Dakle, zahvaljujući senzoru koji detektuje pokrete ruke tj. sata, Mibro Watch GS će znati kada treba da osvetli ekran sata, a kada da ga isključi. To radi odlično te nećete doći u situaciju da ekran svetli kada to nije potrebno.

Dodir na ekranu radi odlično i precizno. Ne dešavaju se slučajni dodiri što je vrlo bitno.  Manje više, to je to! Ekran je prilično dobar za ovaj cenovni rang i mi mislimo da on nikoga neće razočarati. Još jednom, ne zaboravite da ga zaštitite nekom folijom kako bi izbegli ogrebotine.

PERFORMANSE

Mibro Watch GS dolazi sa nekim vrlo zanimljivim karakteristikama za njegov cenovni rang. Naime, tu je dvojezgarni čipset koji u praksi omogućava prilično fluidan i odazivan rad sata. Maksimalna frekvencija jezgra procesora ovog čipseta je 240 MHz, a za prikaz grafike je zadužen 2.5D grafički čip.

Primetili smo čak da je prisutno dosta nekih animacija. Sam frame rate nije impresivan, možda nekih 30  frame-ova po sekundi može da prikaže. To je i više nego dovoljno da bi sve izgledalo lepo, a da to pritom ne utiče negativno na performanse sata.

Primera radi, kretanje kroz početni ekran, menjanje lica sata, korišćenje kalkulatora, kompasa i svih drugih aplikacija radi bez greške i vrlo odazivno. Baš smo pozitivno iznenađeni performansama sata.

Za praćenje koraka i kretanja korisnika su tu GPS, Beidou i GLONASS moduli. Mi nismo primetili neka značajna odstupanja po pitanju praćenja koraka i našeg kretanja. Dešava se da kretanje rutom kroz naselje gde ima mnogo zgrada ne bude baš precizno ispraćeno tj. ucrtano, ali ne toliko često.

Takođe, povezivanje sata sa satelitom tokom korišćenja trening režima može potrajati minut ili nešto malo duže. Budite strpljivi jer je ovo ipak sat nižeg cenovnog ranga.

Kada već pominjemo trening režime, dostupno je čak 70 režima koji će vam pomoći da ispratite neke osnovne parametre. Nemojte očekivati mnogo detalja jer aplikacija to ne prikazuje. Neki naš utisak je da hardverski nije moguće mnogo parametara zabeležiti te su one osnovne informacije samo dostupne.

Pre svega mislimo na broj utrošenih kalorija, trajanje treninga, rad srca, broj pređenih kilometara i slično. Ovo nije mali broj informacija, ali su suštinski osnovne. Neki malo skuplji satovi uspevaju veći broj informacija da isporuče. Primera radi, za sada nije dostupan prikaz rute kretanja na mapi. To će vremenom možda postati dostupno, ali za sada nije.

Obzirom da na poleđini sata postoje određeni senzori, Mibro Watch GS može kontinuirano pratiti rad srca. To je sjajno jer sat prati aktivnost srca sve dok ga nosite. Što se zasićenosti kiseonika u krvi tiče, sat može izmeriti tu vrednost, ali na vaš zahtev.

Sat neće raditi to periodično sem ako u podešavanjima to ne aktivirate. Nakon aktivacije, sat će na svakih sat vremena izmeriti zasićenje kiseonika u krvi. Ne treba mnogo da se uzdate u te rezultate jer ni jedan pametni sat ne može dati potpuno preciznu informaciju o tome. 

Ovo je više okvirni parametar koji bi trebalo da vas usmeri i pomogne vam da se odlučite da li se treba obratiti lekaru radi preciznije analize ili ne.

Praćenje sna je takođe moguće, ali ne u celosti. Možete da vidite kada ste zaspali, kada ste se probudili, kada ste upali u dubok san, i koliko je trajao lagani san.

Međutim, nije moguće videti kada ste ušli u REM fazu što je ključan parametar za praćenje kvaliteta sna. Možete izmeriti nivo stresa takođe, ali nismo sigurni koliko je to precizno.

Treba znati da Mibro Watch GS koristi ekonomični Bluetooth 5.1 modul za povezivanje sa telefonom i drugim uređajima. Takođe, sat koristi akcelerometar i ima kompas, ali nema NFC i nećete moći beskontaktno da plaćate njime.

Baterija je ključni adut ovog pametnog sata jer ona može trajati oko 24 dana, barem ga tako reklamiraju. Pretostavljamo da tih 24 dana možete izvući kada koristite režim štednje baterije što podrazumeva neke kompromise pri korišćenju sata. U našem slučaju bi baterija uspevala da izdrži oko 7 do 10 dana pri konstantnom korišćenju apsolutno svih dostupnih funkcija i opcija, uključujući “AOD” i maksimalno osvetljenje ekrana.

Baterija je kapaciteta 460 mAh i puni se pomoću kabla i magnetnog konektora koji dolazi u kutiji uz sat.

Neki naš generalni utisak je da nećete imati baš nikakvih problema po pitanju performansi Mibro Watch GS sata. Jednostavne su funkcionalnosti sata i to radi vrlo dobro. Ne treba se previše oslanjati na performanse GPS sistema, a sve ostalo je prilično dobro. 

OPERATIVNI SISTEM 

Jednom kada pokrenete Mibro Watch GS, odmah ćete primetiti sličnost sa Huawei Watch GT satovima. Početni ekran ima prikaz aplikacija u stilu mreže, sa okruglim ikonama. Razlika je u tome što ne postoji mogućnost zumiranja i to što kod Mibro Watch GT sata postoji animacija pulsiranja ikona kada pristupite početnom ekranu. Takođe, ikone koje su na samim krajevima se umanjuju onda kada prevučete prst preko ekrana i tako se stiče utisak da je prikaz aplikacija zapravo 3D. To nije slučaj kod Huawei Watch i Watch GT satova.

Broj aplikacija je prilično mali, ali sve one koje su stvarno potrebne su tu. Recimo kalkulator je korisna aplikacija, a Mibro Watch GS je poseduje. Osim kalkulatora, tu je i aplikacija za merenje stresa, za praćenje sna, za vremensku prognozu, kompas, za merenje otkucaja srca, tajmer, kalendar, za kontrolu disanja, alarm, aplikacija za praćenje dnevnih aktivnosti, za merenje zasićenosti kiseonika u krvi, štoperica, aplikacija za daljinsku kontrolu muzike, za pronalaženje telefona i za pregled izveštaja prethodnog treninga.

Da podsetimo samo, početnom ekranu sa aplikacijama se pristupa pritiskom na “home” taster. A svim trening režimima možete pristupiti pritiskom na donji “sport” taster. Korišćenje trening režima je vrlo jednostavno.

Odaberete onaj koji vam odgovara i samo dodirnete na veliki zeleni taster “Go”. Uvek možete odrediti ciljeve pre treninga dodirom na “no goal” taster koji se nalazi odmah ispod velikog zelenog “Go” tastera. Tu možete odrediti cilj ili postaviti podsetnik.

Obaveštenjima se može pristupiti prevlačenjem prsta sa dna ekrana ka vrhu. Tu imate lepo organizovan prikaz svim pristiglim obaveštenjima koje možete izbrisati pojedinačno ili sveukupno. Bitno je da znate da preko Mibro Watch GS sata nije moguće odgovoriti na poruku. Moguće je samo poslati predefinisanu poruku prilikom odbijanja poziva.

Ako prevučete prstom sa vrha ekrana sata ka dnu, prikazaće vam se panel sa brzim opcijama. Tu možete videti da li je sat povezan sa telefonom ili ne, nivo napunjenosti baterije i to koji je datum i dan. Ispod toga su neke brze opcije, ali ne tako korisne.

Prva ikona je za pristup podešavanjima sata, druga je za aktiviranje režima “ne uznemiravaj”, treća je za aktiviranje režima uštede baterije, četvrta ikona je zaključavanje ekrana i peta ikona je za prikaz QR koda za povezivanje sa telefonom. Voleli bismo da ovde vidimo neke konkretnije opcije. Mislimo da je skraćenica za lampu korisnija tu nego skraćenica za QR kod. Ili barem da se našla skraćenica za podešavanje intenziteta osvetljenja ekrana. Ovako moramo da idemo u podešavanja da bismo neke od tih funkcionalnosti koristili.

Što se lica sata tiče, njih ima dosta i što je najbitnije, postoje lica koja imaju interaktivan prikaz. To znači da se pored vremena prikazuju i druge informacije na koje kada dodirnete pristupate određenoj funkciji tj. aplikaciji. 

Još bolje je to što takva lica sada možete prilagoditi da ona prikažu one skraćenice i aplikacije koje vama odgovaraju. Prosto dodirnete i zadržite prst na lice sata, zatim dodirnete na mehanički točkić ikonu i tu odaberete koju aplikaciju tj. skraćenicu želite da imate. 

Ono što možda nije baš najbolje odrađeno je to što se prevlačenjem prsta levo ili desno preko lica sata zapravo ne pristupa nekim korisnim karticama već se samo menjanju lica. Manji broj lica sata se nalaze na samom satu, dok veći izbor lica sata možete pronaći na telefonu, koristeći Mibro Fit aplikaciju o kojoj ćemo više govoriti malo kasnije.

Kada pristupimo podešavanjima Mibro Watch GS satu, videćemo da tu nema mnogo funkcija i opcija. Sve je prilično jednostavo. Prva kategorija je za podešavanje intenziteta vibracije. Druga kategorija je za podešavanje osvetljenja ekrana tj. kada će se ekran isključiti i kakav će AOD prikaz lica biti.

Treća kategorija je za podešavanje prikaza početnog ekrana. Možete birati između prikaza aplikacija u stilu mreže ili u okviru liste. Četvrta kategorija je za promenu funkcije “sport” tj. donjeg tastera na satu. Umesto trening režima vi možete podesiti neku drugu funkcionalnost ili aplikaciju. 

Peta kategorija je za podešavanje režima “bez uznemiravanja”. Šesta kategorija je za povezivanje sa telefonom tj. tu imate QR kod.

Sedma kategorija je za podešavanje jezika. Dostupan je veliki broj jezika, ali ne i srpski. Osma kategorija je za režim uštede baterije, dok su poslednje dve kategorije namenjene za resetovanje sata i za prikaz informacije o satu.

Kao što vidite, sam korisnički izgled sata, funkcije i opcije, vrlo podsećaju na satove iz Huawei GT serije. Naravno, ti satovi se ne mogu upoređivati usled ogromnih razlika po pitanju izrade, performansi i funkcionalnosti, ali na prvi pogled su jako, jako slični. Dopada nam se to što postoji mnogo animacija. Gde god je moglo da se implementira neka animacija, Mibro je to učinio kod ovog Watch GS sata. To su sitni detalji, ali odaju lep utisak.

Kada je reč i Mibro Fit aplikaciji, po našem mišljenju je ona vrlo lepo dizajnirana i solidno osmišljena. Zahvaljujući QR kodu, Mibro Watch GS se jednostavno povezuje sa telefonom putem Mibro Fit aplikacije.

Početni ekran Mibro Fit aplikacije prikazuje sve dostupne informacije o vašem zdravlju odnosno parametre koje je sat zabeležio dok ste ga koristili. Informacije su, kao što smo do sada pomenuli, vrlo osnovne, ali na lep način su prikazane i poslužiće u većini slučajeva.

Ovaj prikaz možete prilagoditi time što ćete ukloniti neke kartice sa parametrima. A ukoliko želite da podelite to na društvenim mrežama, dodirom na “podeli” taster ćete dobiti stilizovan prikaz vaših parametara koji možete podeliti kao sliku.

“Device” stranica u okviru Mibro Fit aplikacije je namenjena za pregled informacija o samom satu. Tu možete videti naziv i sliku sata, napunjenost baterije, preuzeti novo i promeniti trenutno lice sata.

Tu možete podesiti za koje aplikacije će obaveštenja stizati na satu. Imate i tu mogućnost da aktivirate podsetnike za neke aktivnosti koje će vam poboljšati zdravlje. Primera radi, možete podesiti da vam stižu podsetnici za ustajanje, za neku sportsku aktivnost, za lek, za čitanje i slično.

A ako slučajno zaturite sat, tu je opcija za pronalaženje sata. Kada dodirnete na opciju “Find a watch”, sat će vibrirati i tako ćete lakše moći da ga locirate.

Jedna vrlo korisna funkcija je “take a photo” i ona vam omogućava da okinete fotografiju koristeći Mibro Watch GS pametni sat. Kada to situacija zahteva, dobro je imati ovako nešto pri ruci.

I poslednja opcija u okviru “Device” stranice je za neka dodatna podešavanja. Dopada nam se to što sat može prepoznati kada ste fizički aktivni i predložiti vam da aktivirate neki trening režim kako bi detaljno pratili parametre vaše aktivnosti.

I poslednja stranica u okviru Mibro Fit aplikacije je “Me” i tu možete pronaći i prilagoditi sve vezano za vaš Mibro nalog. 

ZAKLJUČAK

Kao što ste videli radi se o jednom vrlo zanimljivom satu koji ne košta mnogo, možda nekih 8000 dinara, a možda i manje, sve zavisi kada ga kupite jer je često na nekim akcijama i može koštati oko 5000 ili 6000 dinara.

Sve u svemu, u pitanju je vrlo lepo dizajniran sat, odličnih performansi, sjajnog AMOLED ekrana. Baterija traje 7 do 10 dana, sve zavisi kako ga koristite. Jasno je da je ovde Mibro na neki način pokušao da kopira Huawei, barem što se tiče nekih funkcionalnosti i samog korisničkog izgleda, ali to nije obavezno loše budući da Huawei to dobro radi.

Što se tiče praćenja fitnes aktivnosti, to radi vrlo dobro. Nije perfektno i nije u rangu nekih malo skupljih satova, ali u ovom cenovnom rangu radi fantastično. I naravno, jasno je da ovo nije ubica premium pametnih satova. Nedostaje malo kvalitetnija izrada, nedostaje malo bolji paket tj. sat treba da stigne uz punjač koji je univerzalniji kada već sat nema bežično punjenje.

Sve vezano za kupovinu ovog sata možete pronaći na priloženom linku.

>> Mibro Wtch GS <<

Ukoliko budete imali poteškoća oko kupovine, obratite nam na našem forumu:

>> Pitanja i odgovori <<