Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Watch GT 3 Pro - Recenzija (VIDEO)

Huawei Watch GT 3 Pro - Recenzija (VIDEO)

Huawei je lansirao nove Huawei Watch GT 3 Pro satove koji sada mogu da mere i električnu aktivnost srca tj. EKG. Imali smo prilike da testiramo muški model, sa ekranom veće dijagonale te vas pozivamo da pogledate detaljnu recenziju Huawei Watch GT 3 Pro sata.

Huawei je prethodnih godina lansirao veliki broj kvalitetnih pametnih satova i samim tim je sebi zacementirao odličnu poziciju na tom tržištu. U ponudi imaju vrhunski dizajnirane i izrađene pametne satove sa širokim spektrom fitnes funkcija.

 



Glavna odlika im je pre svega nepobediva autonomija od minimum 7 dana rada, a zatim i funkcionalnosti za praćenje zdravlja korisnika. Iz generacije u generaciju, Huawei Watch GT satovi dobijaju nove mogućnosti za praćenje raznih parametara našeg tela.

Nedavno smo, uz Huawei Watch 3 Pro i Watch GT 3 modele dobili tu mogućnost da merimo temperaturu kože na zglobu ruke, a sada sa Watch GT 3 Pro modelom možemo da uradimo EKG odnosno da izmerimo električnu aktivnost našeg srca.

Svi noviteti koji nam dolaze uz Huawei Watch GT 3 Pro sat nas nisu koštali skupo. Baterija i dalje uspeva da nam obezbedi minimum 7 dana rada, a dizajn nije pretrpeo nikakve posledice.



Dizajn

Obzirom da se radi o “pro” verziji sata, ne čudi nas što Huawei Watch GT 3 Pro dolazi u titanijumskom izdanju. Tačnije, Huawei Watch GT 3 Pro ima kućište sačinjeno do titanijuma i keramike. Narukvica je takođe titanijumsa i dolazi sa segmentima koji mogu lako da se uklone ukoliko je narukvica predugačka. 

U kutiji, uz Huawei Watch GT 3 Pro dolazi magnetni punjač i kabel, nekoliko segmenata ukolliko želite da produžite već dugačku narukicu i papirologija. 

Završnica Huawei Watch GT 3 Pro sata je matirana, što će se verovatno dopasti mnogima. Ekran prekriva safirno zaštitno staklo. Ivice su oštro oborene ali, na samim rubovima stakla.



Kućište sata takođe ima dosta oštrih ivica što se nama lično dopada.



Narukvica se praktično spaja stapa sa satom obzirom da kućište nema klasične ušice. Na prvi pogled deluje kao da narukvica izlazi iz unutrašnjosti kućišta.

Ispod ekrana tj. na poleđini Huawei Watch GT 3 Pro sata se nalazi TruSeen 5.0+ senzor koji je zadužen za praćenje gotovo svih parametara zdravlja korisnika. Senzor ima 8 dioda koje jarko svetle i tako prodiru kroz kožu zgloba kako bi detektovale promene u krvi što na kraju rezultira praćenjem otkucaja srca, zasićenosti kiseonika u krvi i još mnogo toga.

Zadnja keramička površina ima najnoviji tip završince koji dodatno olakšava rad senzoru. Deluje kao da je Huawei Watch GT 3 Pro za nijansu udobniji, ali to je možda subjektivan osećaj. 

Zadnja keramička površina sata ima nekoliko sakrivenih i jednu vidljivu rupicu. Pretpostavljamo da su one sakrivene tu da izbace vodu koja u sat dopre kroz zvučnik i mikrofon. Vidljiva rupica je verovatno tu kako bi izlozila mikrofon. A što se zvučnika tiče, on ima prorez na levom boku keramičke površine. 

Desni bok Huawe Watch GT 3 Pro sata ima dva tastera od kojih je jedan potpuno funkcionalna kruna. To znači da možete uvećati ili umanjiti mrežni prikaz aplikacija ili se spustiti ili podići niz listu aplikacija kada vrtite krunu. Pritiskom na krunu aktivirate ekran ili pristupate prikazu aplikacija. 

Donji taster inicijalno služi za pristup trening režimima. Funkcionalnost tog donjeg taster uvek možete promeniti ukoliko želite u podešavanjima sata. 

Takođe, donji taster sata kao senzor za EKG merenje. Tačnije, dodirom prsta po donjem tasteru Huawei Watch GT 3 Pro možete izmeriti električnu aktivnost vašeg srca. 

Za kraj ćemo dodati da je baš komplikovano raskačiti i zakačiti titanijumsku narukvicu na kućište sata. Iako postoje opruge i taster koji celu tu proceduru treba da olakša, situacija je potpuno drugačija. 

Sa druge strane, kopča narukvice je fenomenalna. Čvrsto drži sat na ruci, a vrlo jednostavnose kopča otvara laganim dodirom na tastere. 

Sat je težak 100 grama zajedno sa narukvicom, a debeo je 13mm. Sve ovo ukazuje na to da se radi o premium dizajniranom satu.

Ekran

Huawei Watch GT 3 Pro, tradicionalno, dolazi sa sjajnim AMOLED ekranom, prečnika 36mm. rezolucije 466*466px.

Prikaz slike je odličan, a tome doprinosi visoka gustina piksela čija je vrednost 326ppi. Registrovanje dodira radi vrlo precizno, bez ikakvih grešaka. I ovaj put nemamo podršku za više dodira po ekranu istovremeno. 

Oko ekrana postoji mali crni prsten širine 4 milimetara, a obzirom da je kućište maksimalno kompaktno, samo jedan milimetar titanijumskog kućišta uokviruje ekran sa leve i desne strane.

Safirno stakle je najotpornije na habanje te nas raduje da vidimo da je ekran Huawei Watch GT 3 Pro sata prekriven upravo tim staklom. Osvetljenje ekrana je prilično jako. Deluje kao da ekran može da isporuči oko 1000 niti osvetljenja i do tog zaključka smo došli odokativnim upoređivanjem sa ekranom Huawei Watch 3 Pro sata za koji znamo da isporučuje do 1000 niti osvetljenja.

Super je to što ekran Huawei Watch GT 3 sata možemo podesiti da automatski podesi osvetljenje ekrana kako bi se baterija poštedela. Ali ne samo baterija već i naše oči kada u sat pogledamo u mračnom okruženju.

Huawei Watch GT 3 Pro, po dobrom starom receptu, dolazi sa tehnologijom “uvek na ekranu” (eng. always on display). To nam izvorno omogućava AMOLED tip ekrana i to služi da sat prikaže sliku aktivirajući samo neophodne piksele. Osim što izgleda zanimljivo, svrha “uvek na ekranu” tehnologije je da se uštedi baterija, a da ekran sata ne bude uvek uključen ili u potpunosti isključen. 

Ne postoji ništa što bismo dodatno poželeli kod ekrana Huawei Watch GT 3 Pro sata. Sve baš onako kako treba da bude.

Performanse

Huawei Watch GT 3 Pro je sa hardverske strane dobrim delom identičan Huawei Watch GT 3 modelu. Koriste isti TruSeen 5.0+ senzor sa 8 dioda. Poseduje ozbiljan set modula za dvopojasno povezivanje sa raznim satelitima među kojim su A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS.

Osim toga što je moguće pratiti rad srca korisnika, zasićenje kiseonika u krvi i temperature kože, sada možete odraditi i EKG tj. proveriti električnu aktivnost srca. 

Jednom kada pokrenete EKG merenje, potrebno je da se prstom druge ruke dodirne donji taster sada koji služi kao provodnik. Nije dovoljno blago dodirnuti taj taster, već je potrebno pritisnuti taster jače. Vodite računa da ne pritisnete taster previše jer ćete zaustaviti merenje.

EKG merenje preko Huawei Watch GT 3 Pro nije pouzdano u toj meri da se može koristiti kao medicinski sertifikovan uređaj, ali svakako može poslužiti u onim situacijama kada niste sigurno da li treba da se obratite lekaru ili ne. Naime, sad će vam reći da li je rad vašeg srca uobičajen ili je zabrinjavajuć.

Naravno, pohvalili bismo precizno merenje koraka kod Huawei Watch GT 3 Pro sata, kao i precizno satelitsko praćenje koje kod nas radilo bez greške.

Što se ostalih karakteristika tiče, Huawei Watch GT 3 Pro ima 4GB interne memorije što automatski znači da je moguće uskladištiti muziku na sat za preslušavanje u režimu bez interneta. 

Bluetooth 5.2 obećava stabilnu konekciju sa telefonom i mogućnost povezivanja sa više uređaja odjednom. To mogu biti bluetooth slušalice i telefon recimo.

WiFi modul nije dostupan, kao ni eSIM podrška, ali zato Huawei Watch GT 3 Pro raspolaže sa akcelerometarom, žiroskopom, sa geomagnetnim senzorom i senzorom za merenje vazdušnog pritiska. Dakle, ceo paket senzora koji su neophodni za napredno praćenje fintes aktivnosti su tu.

Na Huawei Watch GT 3 Po je moguće instalirati aplikacije. Njih preuzimate i instalirate na sat uz pomoć Huawei Health aplikacije. Shodno tome, sam Huawei Watch GT 3 Pro ne posetuje App Gallery prodavnicu.

Izbor aplikacija je, iz meseca u mesec, sve veći veći. Ali opet, ne postoji mnogo korisnih aplikacija koje trenutno možete preuzeti, ako izuzmemo nekoliko bazičnih aplikacija kao što su kalkulator i slično. Opet, ohrabrujuće je to što se ta lista širi i to što ona poseduje Petal Maps aplikaciju koja je vrlo korisna. Ono što je sigurno je da te aplikacije koje naknadno instalirate takođe rade odazivno i bez grešaka.

Ako pogledamo sve trening režime, onda ćemo lako zapaziti i “ronjenje” režim. Huawei Watch GT 3 Pro jeste otporan na vodu, ali vam mi ne bismo preporučili da ronite na velikim dubinama u dužem periodu. Sat je sertifikovan tako da je otporan na vodu do 30 metara dubine, ali mi se ne bismo usudili da to testiramo.

Pozivi na Huawei Watch GT 3 Pro satu rade vrlo dobro. Konekcija sa telefonom je stabilna, dok komunikacija sa sagovornikom teče jasno i glasno.

Iako mnogi priželjkuju tu mogućnost da se na Huawei satovima GT serije pojavi mogućnost kuckanja poruka, to se ipak nije dogodilo sa Huawei Watch GT 3 Pro modelom. Dostupni su brzi odgovori koje možete i sami predifinisati na telefonu, u okviru Huawei Health aplikacije. 

Ključni prodajni momenat Huawei Watch GT pametnih satova je vrhunska baterija koja se prilično brzo puni i traje minimum 7 dana. To se nije promenilo i kod Huawei Watch GT 3 Pro modela, bez obzira na to što ona sada ima par funkcionalnosti više. Konstantno praćenje parametara zdravlja kod korisnika i sve ostale aktivnosi će vam biti omogućeno od 7 do 9 dana.

Naravno, vek baterije može biti smanjen ukoliko se češće koriste trening režimi, preslušava muzika i ukoliko je ekran konstantno podešen na maksimalnu stopu osvetljenja. A kada konačno iscrpite bateriju Huawei Watch GT 3 Pro sata, potrebno je 1h da biste je ponovo napunili u celosti.

Operativni sistem - Korisnički izgled

HarmonyOS 2.1 je ponovo u fokusu obzirom da upravo taj operativni sistem pokreće Huawei Watch GT 3 PRo. Prvo što ćete ugledati kada aktivirate ekran je lice sata.

Levo od lica sata boravi vremenska prognoza, zajedno sa skraćenicama ka audio kontrolama koje olakšavaju preslušavanje muzike na satu, na povezanim slušalicama ili na telefonu.

Desno od lica sata su “pločice” koje prikazuju razne informacije kao što su broj otkucaja srca, nivo kiseonika u krvi, statistika vaše aktivnosti, vremenska prognoza, mesečeva mena, i informacije o kvalitetu sna.

Te pločice možete organizovati da se prikazuju prema redosledu koji vama odgovara. Neke od ovih pločica možete isključiti, a neke dodati.

Pritiskom na taster ispod krune se aktivira prikaz svih dostupnih trening režima. Njega je moguće prilagoditi tako da pokrene bilo koju aplikaciju ili funkcionalnost tj. opciju.

Pritiskom na krunu se pristupa sada već prepoznatljivoj fioci sa aplikacijama.  Prikaz svih aplikacija je u stilu mreže koja se može uvećati ili umanjiti rotiranjem krune.

Ovaj prikaz aplikacija se može podesiti da bude u stilu liste ukoliko vam je mreža previše konfuzna.

Lista aplikacija je prilično uobičajena i ne želimo o svakoj pisati ponaosob. Ipak, postoje neke aplikacije koje treba pomenuti. Primera radi, dostupna je aplikacija za merenje temperature kože, to je sada uobičajeno, baš kao i aplikacija za daljinsko kontrolisanje kamere telefona tj. za okidanje fotografije. 

Ono što je novitet EKG (ECG) aplikacija. Ona vam pomaže da izmerite električnu aktivnost vašeg srca. 

Sva obaveštenja koja dobijete na telefonu će biti prikazana i na Huawei Watch GT 3 Pro satu. 

Ako je to obaveštenje poruka, moći ćete da vidite kraću verziju te poruke na satu, dok celu poruku ipak treba da pogledate na telefonu. 

Dobar deo obaveštenja su sada dobile svoje ikone pa će lakše razlikovati Facebook Messenger poruke od Gmail poruka i slično. Budući da nije moguće pokrenuti tastaturu na Huawei Watch GT 3 Pro satu to onda znači da nije moguće ni odgovoriti na pristiglu poruku direktno sa sata, koriateci tastaturu. Moguće je odgovoriti na pristigle SMS i Facebook Messenger poruke, ali samo brzim, prethodno definisanim porukama.

Te predefinisane poruke, odnosno brze odgovore, možete dodati u okviru Huawei Health aplikacije. 

Pristigla obaveštenja na satu možete pregledati prevlačenjem prsta sa dna ekrana ka vrhu ekrana. Tada će se pojaviti panel koji će izlistati sva prethodno pristigla obaveštenja. Tu ih možete i izbrisati.

Brzim opcijama se pristupa prevlačenjem prsta sa ekrana ka dnu ekrana. Tu imate razne korisne opcije među kojim su “Podešavanja”, “Ispusti vodu”, “Pronađi telefon”, “Ne uznemiravaj”, “Alarm” i “Ekran je uključen”. Ispod  brzih opcija su informacije o Bluetooth povezanosti, napunjenosti baterije i datumu. 

Preko Huawei Health aplikacije na telefonu možete instalirati aplikacije, lista nije preterano dugačka. U par dodira se inicira preuzimanje i instaliranje i cela procedura traje relativno kratko. Izdvojili bismo neke korisne aplikacije kao što su Petal Maps, Mr Pillster, Calculator, MyTuner Radio, Focus To-Do, itd.

Muziku naravno možete preslušavati direktno sa memorije Huawei Watch GT 3 Pro sata, koristeći “Muzika” opciju u okviru Huawei Health aplikacije. Po specifikaciji je na raspolaganju 4 GB interne memorije, a u praksi je to zapravo nekih 3 GB memorije koju možete iskoristiti za skladištenje muzike.

Lice sata možete promeniti direktno na satu. Ipak, lista na satu je kratka i brzo ćete isprobati sva lica sata. 

Da biste preuzeli neka nova lica sata, potrebno je da to obavite preko Huawei Health aplikacije na telefonu. Dakle, dodirnete na “Uređaji” ikonu u donjem desnom uglu ekrana Huawei Health aplikacije, pa na opciju “Slike Sata”.

Tu imate ogromnu bazu lica sata. Možete kupiti neko lice sata, a možete i besplatno preuzeti  ogroman broj lica sata.

Kada pristupite podešavanjima sata, dobićete mogućnost da prilagodite Bluetooth konekcije tj. da se povežete sa različitim tipovima uređaja kao što su slušalice, fitnes uređaji i slično.

Zatim imate kategoriju “Slika sata i početna stranica” gde možete podesiti lice sata, AOD, stil AOD-a i to kako će izgledati početna stranica tj. da li će se aplikacije prikazati u stilu mreže ili će se listati jedna ispod druge.

Naredna kategorija je “Prilagođene kartice” u okviru koje možete podesiti koje će se kartice tj. pločice prikazivati desno od lica sata. Tu možete izbrisati ili dodati neku karticu/pločicu ili promeniti redosled prikazivanja.

Kategorija “Prikaz i osvetljaj” je tu kako bi mogli da prilagodite nivo osvetljenja ekrana, da li će se automatski zatamniti ili posvetliti ekran, kada će ekran otići u režim spavanja i koliko će ekran biti uključen kada aktivirate opciju “Ekran je uključen”. 

U okviru kategorije “Zvuci i vibracija” možete podesiti jačinu tona za različite stvari, kao i vibraciju tj. haptiku.

Kasnije se niza još nekoliko kategorija koje su manje više identične onim na prethodnim generacijama Huawei Watch GT serije satova.

Međutim, istakli bismo da u okviru kategorije “Podešavanje treninga” možete podesiti neke stvari koje ranije nije bilo moguće.

Primera radi, možete podesiti glasnoću glasovnog informisanja tokom treninga. To radite pristupanjem opcije “Emitovanja tokom treninga.” Zatim možete podesiti da li će tokom treninga ekran biti uključen sve vreme ili će se posle nekog vremena isključiti. Takođe, ovde možete uključiti ili isključiti automatsko detekciju treninga.

Ako bolje pogledate, sam operativni sistem, funkcije i raspored opcija na Huawei Watch GT 3 Pro je bukvalno identičan Huawei Watch GT 3 modelu. Stim da kod Pro verzije imamo par hardverskih funkcionalnosti više te odut i par softverskih funkcija više. Sve ostalo je manje više identično.

Zaključak

Manje više, Huawei Watch GT 3 Pro je kvalitetnije izrađen tj. premium verzija Huawei Watch GT 3 modela. Umesto nerđajućeg metala, Watch GT 3 Pro koristi titanijum. Umesto plastične površine koja dodiruje zglob ruke, Watch GT 3 Pro koristi keramiku. Umesto običnog stakla, Watch GT 3 Pro koristi safirno staklo koje prekriva ekran. I naravno, tu je ta nova hardverska funkcionalnost merenja električne aktivnosti srca tj. EKG.

Bilo bi super da Huawei Watch GT 3 Pro za evropsko tržište ima i NFC modul kako bi mogli da plaćamo direktno preko sata, ali to nije slučaj. Ako je za utehu, Huawei Wallet još ne funkcioniše kod nas tako da taj nedostatak NFC modula lako svi možemo da prebolimo.

Voleli bismo da je lista aplikacija koje se mogu instalirati na Huawei Watch GT 3 Pro sat bar malo duža, ali to jednostavno nije slučaj. Teško je pronaći neke realno korisne aplikacije koje možemo instalirati, ali opet, dobro je videti da se sve to polako širi i gradi. 

Cena Huawei Watch GT 3 Pro sata je 65000 dinara i možete ga kupiti u zvaničnoj Huawei prodavnici ili putem Yettel i A1 mrežnih operatera. Ne zaboravite, postoji i manja verzija novog Huawei Watch GT 3 Pro sata, sa nešto manjom baterijom i čija je izrada u celosti od keramike.