Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Watch GT - Recenzija

Huawei Watch GT - Recenzija

Testirali smo novi Huawei Watch GT - pametni sat koji ima sjajne fitnes funkcije, moderan ali sveden dizajn i neverovatno dobru autonomiju! 

Naša redakcija igrom slučaja nije imala prilike da često testira pametne satove. Jedini pravi pametni sat koji smo testirali je upravo Huawei Watch prve generacije. Možemo vam reći da smo bili oduševljeni njime. Imali smo par sitnih zamerki, ali ništa preterano značajno. No, ispostavilo se da je taj model bio i jedan od najboljih u to vreme.

 



Par godina kasnije, na naš zglob je sleteo najnoviji Huawei Watch GT pametni sat. Rešili smo da ga testiramo i predstavimo vam ga iz ugla korisnika, uz nešto malo servisnih informacija. Pa hajdemo da pređemo na stvar!

Dizajn

Huawei ima tu tendenciju da iz godine u godinu unapređuje svoje uređaje. Kod pametnih satova je situacija bila malo drugačija. Oni su prvo lansirali Huawei Watch prve generacije koji je imao potpuno metalni izradu, pa zatim Huawei Watch 2 čija izrada podrazumeva materijale kao što je guma i plastika.

Huawei Watch 2 je ipak bio orijentisan oko fitnesa, što nam negde i govori njegov dizajn tj. izrada. Međutim, Huawei je sa Watch GT modelom rešio to “šetanje” po pitanju namene sata jer je započeo potpuno novu liniju. Po našem sudu, Huawei Watch GT je novi pametni sat, sa jakim fokusom na fitnes. Dakle, prvi premium, fitnes pametni sat kompanije Huawei.

Njegov dizajn je nešto drugačiji u odnosu na konkurenciju. Daleko je svedeniji i kompaktniji. Naravno, kućište je izrađeno u celosti od metala, sa keramičkim prstenom i što je veoma bitno, nije uopšte kabasto. Za one koji žele prostran ekran, a ne žele težak sat na svom zglobu, Huawei Watch GT je pun pogodak! On teži svega 50 grama, ako zanemarimo narukvicu.



Kada kažemo da je dizajn sveden, to znači da sam sat ne poseduje gomilu hardverskih dodataka, tastera, prstenova, duboreza i sličnih detalja. Samim tim, sa prednje strane imamo ekran prečnika 1.39 inča (12.5 cm). To vam je u suštini veliki ekran, ali ne preterano.

Dovoljno je veliki da zajedno sa kućištem fino legne na zglob prosečne velične. Dakle, neće štrčati sa strane i dovoditi do toga da se on glavi i kači za tkaninu prilikom provlačenja ruke kroz rukav i slično.



Na desnom boku sata se nalaze dva tastera, sa krunama koje ne poseduju kružnu gesturu. Da se razumemo, one se mogu okretati oko svoje ose, ali sam sat to ne prepoznaje kao aktivnost.

Oko ekrana imamo keramički prsten, ali ne rotacioni, već fiksirani, sa ugraviranim crticama i brojkama.



Mi smo na test dobili Huawei Watch GT crne boje, sa silikonskim narukvicama koje koriste 22 mm pinove sa mehanizmom za lako uklanjanje. To je ono što smo mi zamerili prvoj generaciji Huawei Watch sata. Vidimo da su to promenilli tako da hvala im na tome.

Huawei Watch GT ima taj kontrast crne prednje površine koja je sjajna na kosim rubovima, a matirana na bokovima. To je, pored kreamičke / metalne izrade, ono što čini ovaj nosivi uređaj daleko elegantnijim i ozbiljnijim na prvi pogled. Ne zaboravite da smo rekli da je ovo uređaj sa izrazitim fokusom na fitnes.

Na poleđini sata imamo četiri kružića koji predstavljaju optičke senzore za merenje rada srca. Dakle, dve LED diode i dva optička senzora koji beleže beleže promenu boje krvi radi detektovanja i praćenja pulsa.

Tu su i dva hromirana kružića koja služe za punjenje Huawei Watch GT sata. Na samom dnu zadnje površine sata postoji i neka mala rupica za koju stvarno ne znamo šta to moglo biti. Prvo što nam pada napamet je da se radi o mikrofonu. Ali to ne mora da znači.

Još jedna zanimljiva stvar je da na GSMArena.com sajtu postoji informacija da ovaj sat može da reprodukuje ton. Mi sumnjamo u to jer do sada Huawei Watch GT nije ni zucnuo. Ostaje misterija čemu ta mala rupica, ali eto pokušaćemo da saznamo pa naknadno pišemo šta su nam iz Huawei-a rekli. Što se obaveštenja tiče, ona su propraćena vibracijom sata te je to jedini način da skrenete pažnju na njih.

Složićete se sa nama da se radi o jednom od lepših satova na tržištu. Oni koji preveriraju elegantan dizajn i fitnes mogućnosti pametnog sata, onda je Huawei Watch GT najbolji mogući izbor u ovom cenovnom rangu.

Fotografije Huawei Watch GT pametnog sata, u punoj rezoluciji, možete pogledati na priloženom linku:

>> Huawei Watch GT <<

Ekran

Ekran je izuzetno bitna stavka kod svih elektronskih uređaja, a pogotovo kod pametnih satova i telefona. Huawei nije štedeo te je kod Watch GT modela iskoristio najbolji tip ekrana.

U pitanju je AMOLED ekran, sa malo većom rezolucijom u odnosu na konkurente. Dakle, 454*454 piksela će prikaz slike učiniti daleko oštrijim. Naravno, gustina piksela od oko 330 dodatno doprinosi čistijem prikazu slike. Tehnički, ekran je kompatabilan za više dodira odjednom, iako trenutno ne postoji potreba za time. Prosto je korisnički izgled tako osmišljen da i isto vreme nije potrebno dodirnuti ekran sa dva prsta.

Ono što je razočaravajuća okolnost je to što ovaj pametni sat ne poseduje “Allways On” funkciju. Umesto toga, Huawei Watch GT ima “Show time” opciju koja drži ekran uključenim u periodu od pet minuta.

Svakako da bi bilo dobro da u budućnosti vidimo nešto nalik “Allways On” funkciji. To je nešto što stvarno može da nedostaje. Samim tim, to je prvi nedostatak ovog sata.

Sa druge strane, Huawei Watch GT ima senzor koji može da detektuje ambijentalno osvetljenje i tako definiše da li treba da jače osvetli ekran ili manje. Ovo je itekako zgodno jer ekran bude jako osvetljen samo kada je to potrebno. To naravno dodatno doprinosi dugom veku baterije.

Nismo sigurni kojim staklom je zaštićen ekran Huawei Watch GT pametnog sata. Ono što smo sigurni je to da je staklo prilično otporno na habanje i udarce. U nekoliko navrata smo satom udarili o nameštaj i to prilično oštro. Srećom po nas, to nije rezultiralo prelomom ekrana, ali ni ogrebotinama.

Performanse

Kada smo prvi put uključili Huawei Watch GT pametni sat, postavili ga i započeli korišćenje, utisak nije bio najsjajniji. Korisnički izgled je prosto seckao kao da nešto nije uredu. Spuštanje niz listu opcija i funkcija nije izgledalo baš najbolje. Samim tim, pozitivan utisak je polako počeo da se srozava.

Međutim, možda par sati nakon prvog uključenja, stigla je informacija da postoji nova verzija firmware-a. Instalirali smo je odmah nakon čega smo se obradovali jer je rešeno to seckanje, ali i još par drugih stvari. Sada Huawei Watch GT radi bez bilo kakvih problema.

Što se specifikacije tiče, one su po malo zbunjujuće za nekog ko ranije nije imao dodira sa pametnim satovima. To govorimo jer su cifre daleko niže u odnosu na specifikacije određenih pametnih telefona.

Shodno tome, Huawei Watch GT ima 128 MB interne memorije i 16 MB RAM-a. To je to! Super je to što je Huawei Watch GT otporan na vodu do 50 metara dubine. Ukratko rečeno, neće imati nikakvih problema ukoliko ga ukvasite ili `pak ako odete pod tuš sa njim.

Ono što ovaj izdvaja iz mase kada je reč o karakteristikama je novi procesor sa dual-chip arhitekturom koja štedi bateriju do čak 80%! To znači da baterija Huawei Watch GT sata može da traje do dve nedelje nakon poslednjeg punjenja. Zar ovo nije fatnastično?!

Upravo taj dug vek baterije je ono što je nas osvojilo i navelo nas da u velikoj meri zavolimo Huawei Watch GT!  Da razjasnimo jednu stvar. Dve nedelje bez punjenja je ogromna stvar! Baš koliko je baterija bitna za pametne telefone, tako je bitna i za pametne satove.

To što Huawei Watch GT može da izdrži do dve nedelje sa svim aktivnim opcijama je fantastično. A kada bi se recimo isključilo kontuinirano praćenje rada srca, Huawei Watch GT bi mogao da izdrži i više od dve nedelje. Ni jedan drugi pametni sat ne može da se pohvali sa ovakvom autonomijom.  Dodali bismo i to da je potrebno negde oko dva sata da se baterija Huawei Watch GT sata napuni u celosti.

Zahvaljujući novom “Heart Rate” senzoru, Huawei Watch GT je prvi pametni sat koji u realnom vremenu prikazuje broj otkucaja srca. Tu su naravno razni drugi moduli, kao što je Bluetooth 4.2 sa LE režimom, GPS, GLONASS, GALILEO, Barometar, Altimetar i sl. Ne poseduje WiFi modul, niti SIM tj. MicroSD ulaze.

Suštinski, performanse sata ne mogu biti preterano loše jer nije moguće instalirati aplikacije. Moguće je koristiti samo ono što podrazumevano dolazi uz sat. A to što dolazi radi “kao sat”!

Šalu na stranu, mi smo zadovoljni performansama, odnosno time kako rade aplikacije koje sat poseduje.

Korisnički izgled

E o ovome bismo mogli da vam napišemo dosta toga. No, poštedećemo vas dugih tekstova tako što mnogobrojne fitnes opcije prepustiti posebnom članku koji će za našu redakciju napraviti osoba koja redovno trenira. 

No, hajdemo mi da vidimo kakve sve opcije u funkcije ima Huawei Watch GT. Prvo, treba napomenuti da gornji taster tj. gornja gruna služi za pristup glavnoj listi sa opcijama i za vraćanje sat (eng. watch face). Donja kruna je tu kako bi se brzo pristupilo raznoraznim režimima treninga.

Što ostalih navigacija tiče, gesture prstom preko ekrana na gore ili dole, u okviru neke funkcije, vode ka dodatnim informacijama ili opcijama. A gestura sa desne strane ekrana na levo je zapravo jedan korak unazad.

Ok, treba imati na umu i to da se prevlačenjem prsta sa vrha ekrana prema dnu, dok ste na watch face-u, pristupa brzim opcijama. Tu možete pronaći:

- No Disturb | Opcija koja aktivira režim bez uznemiravanja.

- Show time | Aktiviranje ekrana na pet minuta, bez isključivanja.

- Find phone | Opcija koja aktivira zvono na telefoni radi njegovog pronalaženja.

- Lock | Zaključavanje ekrana pametnog sata.

- Settings | Pristup podešavanjima pametnog sata.

Ispod navedenih opcija borave i informacije o tome da li sat povezan putem Bluetooth-a sa telefonom, koji je procenat napunjenosti baterije, tekući datum i dan.

Iako je možda logično da se među ovim opcijama i informacijama nađu i obaveštenja, to nije slučaj. Obaveštenja imaju svoj kutak, a njemu se pristupa prevlačenjem prsta sa dne ekrana ka vrhu.

Obaveštenja koja tu pristižu su vezana za obaveštenja koje dobijate na telefonu koji je povezan sa Huawei Watch GT satom. Na telefonu, preko Huawei Health aplikacije možete odrediti koja obaveštenja želite da vam pristižu i na satu, a koja ne.

Dok ste na watch face-u, prevlačenjem prsta sa desne na levu stranu ekrana se pristupa informacijama o radu vašeg srca, a ponavljanjem iste gesture se dolazi do informacija o vremenu, a potom i informacijama o aktivnostima koje su napravljene u tekućem danu. Dakle, imamo četiri prikaza koji se vrte iznova prilikom izvršenja te horizontalne gesture, bez obzira na koju stranu je vi izvršite.

Kada je reč o listi opcija kojoj se pristupa pritiskom na gornju krunu, ona je prilično kratka.

Prva opcija “Workout” je zapravo lista sa režimima za trening. Dakle, to je ona lista kojoj se pristupa pritiskom na donju krunu sata.

Druga opcija na listi je “Workout records” i ona pokazuje sve informacije o prethodnim treninzima.

Treća opcija na listi je “Workout satatus” i kao sam naziv govori, tu možete da vidite informacije o tekućem treningu.

Naredna, četvrta opcija je “Heart Rate”, a namenjena je praćenje rada srca u realnom vremenu ili za uvid u informacije koje govore kako je vaše srce radilo u prethodnom periodu.

Peta opcija je “Activity records” i ona se prikazuje na, pa hajdemo reći, početnom ekranu sata, na jednu levu horizontalnu gesturu od watch face-a. Tu je da vam prikaže koliko ste koraka u toku dana napravili, koliko minuta ste se kretali i slično.

Šesta opcija je “Sleep” i tu je kako bi vam pomogla da pratite vaš san. To podrazumeva informacije o REM fazi sna, o dubokom snu, o laganom snu, da li ste se budili i o tome koliko ste dugo sapvali.

Sedma opcija je zapravo barometar i altimetar u jednom. Kao što znate, barometar meri pritisak u vazduhu, a altimetar je tu da izmeri nadmorsku visinu. Zahvaljujući ovim senzorima je moguće pratiti aktivnosti planinarenja. Upravo ovo može biti razlog zbog čega bi se neki planinar ili padobranac odlučio za Huawei Watch GT.

Osma opcija je kompas, deveta prikazuje vremensku prognozu, a deseta je tu kako bi vam prikazala sva prethodna obaveštenja koja nisu razrešena.

Nakon toga se nizaju standardne opcije kao što su štoperica, tajmer, alarm, lampa i pronađi moj telefon.

Kada je reč o opciji “Flashlight”, ona je tu kako bi vam olakšala otključavanje stana u mrklom mraku ili nešto slično tome. Vrlo korisno možemo vam reći.

Možda ključna opcija jednog pametnog sata je i “Find my phone”. Ona je tu kako bi daljinskom aktivacijom zvona vama pomogla da pronađete zatureni telefon.

I poslednja opcija na listi se odnosi na podešavanja pametnog sata. Unutar te kategorije, bolje reći, se ne mogu naći mnogo opcija za podešavanja sem eto par koje suštinski jesu bitne. Recimo “Display” opcija je tu kako biste podesili nivo osvetljenosti ekrana. A opcija “System” je tu kako bi restartovali sat, isključili ga ili eventualno vratili na fabričke vrednosti.

Naravno, vertiklane gesture kod svih ovih opcija vas vode kako dodatnim informacijama koje su vezane za opciju tj, funkciju kojoj ste pristupili. Kada je reč i izboru “watch face”, on nije prevelik. Postoji 11 različitih izgleda sata od kojih svaki ima neku svoju namenu.

Primera radi, “Exercise rings” izgled nudi detaljniji pregled u informacije o treningu, zajedno sa informacijama o vremenu i datumu.

Eto, to je to! Kao što vidite, lista nije dugačka. Sigurni smo da ste primetili da ne postoji prodavnica sa aplikacijama. Razlog tome je što Huawei Watch GT pokreće Lite OS, kompanijin operativni sistem koji je velikim delom baziran na Android-u. 

Budući da su specifikacije niske, pretpostavljamo da u budućnosti, kroz nadolazeće nadogradnje LiteOS-a, neće biti prodavnice iako smo se donekle nadali tome. Ovo je naša druga zamerka ovom satu i objektivno rečeno, drugi pravi nedostatak.

Kao što smo nagovestili, ne želimo da govorimo previše o režimima za trening i šta konkretno oni mogu jer ćemo to prepustiti pravoj osobi. Ali eto, nagovestićemo koji su sve režimi dostupni. Dakle, pritisok na donju krunu sata se pristupa sledećim režimima za trening:

- Running Courses | Razni režimi za trčanje, počevši od brzog hodanja.

- Outdoor run | Režim vanjskog trčanja

- Indor run | Režim za trčanje na traci

- Outdoor walk | Režim vanjskog hodanja

- Climb | Režim za planinarenje

- Trail Run | Režim za trčanje predefinisanom rutom

- Outdoor Cycle | Režim vanjske vožnje bicikle

- Indoor Cycle | Režim vožnje statične bicikle

- Pool Swim | Režim za plivanje u bazenu

- Oper Water | Režim za plivanje na otvorenom

- Other | Režim u kojem imate praćenje aktivnosti treninga, bez obzira kog je tipa

Klijent aplikacija

Mi smo Huawei Watch GT povezali sa Galaxy S9+ telefonom. Možemo vam reći da to nije baš tako prijatno iskustvo. Prvo, nismo imali ideju kako da skeniramo QR kod koji je sat prikazivao. Samsung nema nativni QR skener. Automatski smo bili prisiljeni da skinemo QE skener aplikaciju samo kako bi smo izvukli direktan link ka Google Play prodavnici. Zar nije bilo lakše da sat prikaže poruku: “preuzmite Huawei Health aplikaciju sa Google Play prodavnice”?

Ok, to smo nekako i uspeli da rešimo, ali problem sa obaveštenjima se javio odmah potom. U startu nismo dobijali sva obaveštenja iako smo u aplikaciji sve podesili što je potrebno. Kasnije, nakon nadogradnje firmware-a, obaveštenja su počela da stižu, ali bi nakon nekog vremena prestala. Tada je jedino restart mogao da pomogne, što je naravno frustrirajuće. Ispostavilo se da je nadogradnja Health aplikacije pomogla, nakon čega su obaveštenja redovno stizala.

Možemo reći da sinhronizacija Huawei Watch GT sata sa telefonima koji nisu Huawei nije baš najbolja te je samim tim to treći nedostatak koji bismo istakli.

Ipak, sama Huawei Health aplikacija nije tako loša. Preko nje je moguće pristupiti svim informacijama koje sam sat prikupi, ali i aktivirati određene opcije. Početna stranica prikazuje:

- broj načinjenih koraka za tekući dan

- informaciju o treningu koji odrađen u tekućem danu

- podatke o poslednje odrađenom treningu, bez obzira na tekući dan

- tastere za uvid u detaljnije informacije o snu, težini i pulsu

- prosečan broj koraka za poslednjih mesec dana, zajedno sa savetima

Dodirom na taster u obliku Huawei Watch GT sata koji boravi u gornjem desnom uglu ekrana se pristupa dodatnim opcijama. Tu možete uključiti ili isključiti opcije kao što su:

- Huawei TrueSleep | Opcija koja prati vaš san

- Podsetnik aktivnosti | Opcija koja vas putem sata obaveštava da je vreme za aktivnost

- Kontinuirano praćenje pulsa | Praćenje pusla u realnom vremenu, bez prestanka

- Alarm | Opcija za postavljanje alarma na satu

- Obaveštenja | Opcija za uključivanje ili isključivanje obaveštenja na satu

- Vremenska prognoza | Prikazivanje vremenske prognoze na satu na bazi lokacije

- Podignite zglob da probudite ekran | Gestura koja aktivira ekran

- Ažuriranje firmware | Opcija za nadogradnju LiteOS platforme

- Vrati fabrička podešavanja | Opcija za resetovanje satana na fabričke vrednosti

Super je to što je moguće deliti informacije o treningu na jedan vrlo zaniljiv način. Naime, prilikom deljenja, Huawei Health aplikacija uz informacije o treningu ubacuje i neki zanimljivu pozadinu ili `pak šemu kretanja koja je zabeležena zahvaljujući GPS modulu.

Zaključak

Iako u ovom testu nismo priložili detaljne informacije o fitnes aspektu sata, uveravamo vas da je Huawei Watch GT zapravo tu najbolji. To ćemo za koji dan i potvrditi u posebnom članku koji će sačiniti osoba kojoj je fitnes način života. Do tada vam ostaje da nam verujete na reč kada vam kažemo da je Huawei Watch GT fenomenalni fitnes pametni sat.

Takođe, na Huawei Watch GT gledajte kao na dopunski uređaj za pametni telefon. On nema mogućnost pozivanja ili dopisivanja kao neki drugi pametni satovi. Ako nas pitate, to je zapravo prednost, a ne nedostatak.

Njegov dizajn, kvalitetna izrada, otpornost na vodu do 50 metara dubine, mnogobrojne fitnes funkcije i baterija koja sa svim aktivnim opcijama može da izdrži do dve nedelje je ono što Huawei Watch GT čini najboljim u svom cenovnom rangu!

Prosto rečeno, u pitanju je premium pametni sat, elegantnog izgleda, koji ima taman onoliko funkcija koliko je dovoljno da on ne postane telefon u malom. Čak je izostavljen i zvučnik umesto kog vibracija skerće pažnju na pristigla obaveštenja.

Cena ovog sata je 200€ i po našem mišljenju je Huawei Watch GT pun pogodak!