Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Lenovo Yoga 910 - Test (VIDEO)

Lenovo Yoga 910 - Test (VIDEO)

Evo zašto smatramo da je Lenovo Yoga 910 jedan od najboljih konvertibilnih računara na tržištu! Pročitajte i to koja je cena Lenovo Yoga 910 računara, koje su njegove karakteristike, kakve su fotografije i snimci načinjeni njegovom kamerom i slično!

Kao što smo vam u prethodnim tekstovima najavljivali, pripremili smo vam detaljan test Lenovo Yoga 910 konvertibilnog računara. Kasnimo malo, ali zato dostavljamo kvalitetan sadržaj. U okviru ovog testa ćemo se dotaći i hardvera i softvera tako da možete otprilike da uvidite o kakvom se spoju radi.

 



#WinWithWindows #MicrosoftFirstLeague

*Ukoliko želite da brzu recenziju, onda pogledajte priloženi video

Prvo da razjasnimo zašto je Lenovo Yoga 910 poseban računar. Osim toga što se vrlo lako može transformisati iz laptopa u tablet, njegove perfromanse, dizajn, izrada i ekran su premium kvaliteta.

Dakle, ovo nije računar namenjen za prosečne korisnike, već za one zahtevnije i probirljivije. I ne! Kada kažemo zahtevnije, to se ne odnosi samo na grupu korisnika koji žele isključivo *top-notch karakteristike. Ovo se odnosi na grupu korisnika kojima je pored odličnih perfromansi bitan i softver, kompaktnost uređaja, autonomija baterije, kvalitet izrade, dizajn, kamera, itd…

Mogli bismo tu grupu korisnika slobodno da nazovemo “zahtevniji biznis korisnici”, je l` da? Pa, hajdemo onda da počnemo od dizajna i izrade. Imamo tu dosta toga zanimljivog da kažemo…



Dizajn

Ako zauzmemo perspektivu koju imaju prosečni korisnici, sve oko dizajna Yoga 910 računara je itekako zadivljujuće. Ali.. Mi ćemo se ipak držati perspektive naprednijeg korisnika i istaći šta nas impresionira kod ovog računara u odnosu na ostale iz njegove klase.

Prvo što ćemo pohvaliti su takozvane “Watch Band” šarke. Radi se o šarkama koje neverovatno podsećaju na narukvicu nekog metalnog sata. Osim predivnog dizajna samih šarki, Lenovo tvrdi da su znatno čvršće nego one tradicionalne.

Naše iskustvo je takvo da nismo imali nikakvih zamerki. Čak su one nekako kompletirale taj premium dizajn samog računara. Imamo utisak da računar ne bi izgledao tako moćno da koristi klasične šarke.



Pojedini govore da ekran pri dodiru na njega malo više talasa nego što bi trebalo. Mi stvarno nismo imali tih problema. Šta više, nismo imali nikakvih problema sa šarkama te ekran pri dodiru na njega uopšte nije talasao više nego što bi trebalo.

Ono što nas zanima je da li eventualni problem sa šarkama spada u garanciju? Potrudićemo se da saznamo to pa vam pišemo. Ipak je ovo konvertabilni računar koji koristi šarke novijeg tipa. A to podrazumeva često presavijanje za 360 stepeni.

A i negde (nećemo reći gde) smo načuli da postoji korisnik čiji je Lenovo Yoga 910 računar imao problem sa šarkama… Ako to zanemarimo, jer su ovo ipak neproverene informacije, ove šarke su stvarno sjajne. Posebno nam se dopada što praktično sakrivaju izduvne otvore ventilatora.



Inače, Yoga 910 je izuzetno tanak računar. Kada je zaklopljen on je debljine svega 14mm! Doduše, njegova *unibody izrada koja je sačinjena od aluminijuma, koji se koristi za izradu pojedinih aviona, je dovela do toga da je on težak nešto malo više od 1300 grama. Ako nas pitate, taman. Ova težina računara možda nije prikladna za jedan tablet, ali za laptop je sasvim ok.

*Unibody znači izrada šasije uređaja od metala, u jednom komadu.

Kada je Yoga 910 u laptop stanju, na raspolaganju je *slim tastatura koja ima poprilično kratak taktilni odaziv pri pritisku. To je za tastature ovog tipa karakteristično. Ono što moramo pohvaliti i što je nama često bilo od koristi je pozadinsko osvetljenje tastature. Svakako da to nije ništa novo, ali nije ni obavezno. U svakom slučaju, super! Plus, možete birati između dve jačine osvetljenja ili da ono bude isključeno.

No, moramo da se složimo sa ostalima koji su probali Lenovo Yoga 910 i reći da se i nama ne dopada što je desni shift taster jako mali. Znamo da nisu imali izbora i da su morali da naprave kompromis zbog kompaktnog kućišta, ali zar baš na shift tasteru?

Ispod tastature je po nama vrhunski *touchpad! Baš smo oduševljeni kako on radi. Izuzetno je precizan, prostran je i ima gesture koje u praksi stvarno olakšavaju korišćenje računara. U video recenziji smo pokazali kako te gesture funkcionišu.

*Touchpad je panel koji je osetljiv na dodir, a koji služi umesto miša.

Nakon par dana korišćenja, zahvaljujući ekranu na dodir i sjajnom touchpad-u, zaboravili smo na miša… Jednostavno nam nije bio potreban! Inače, cela površina touchpad-a je klikabilna tako da uvek možete dvoklikom da zgrabite ili pokrenete nešto gde god da vam se prst nalazi na touchpad-u.  

Desno od touchpad-a je smešten i čitač otiska prstiju. To automatski znači je Lenovo Yoga 910 Windows Hello kompatabilan. Barem polovično, da budemo precizniji. Umesto prepoznavanja retine oka, Yoga 910 zahvaljujući veoma dobrom čitaču otiska prstiju može da pročita do 10 različitih otiska (zahvaljujući Windows 10, naravno) i tako korisniku olakša sigurnosnu proveru prilikom prijavljivanja na svoj nalog.

Moramo priznati da smo mi imali poteškoća pri postavljanju otiska prsta. Trebalo nam je malo više vremena da skeniramo prst, ali kada smo to obavili, problemi su nestali. Kasnije je sve funkcionisalo super.

Ako zavirimo malo ispod tastature primetićemo dve rešetke i natpis “JBL Premium sound”. Tu ćemo završiti celu diskusiju! Zvučnici pružaju sjajan zvuk za jedan laptop. Možda bi se neko napravio pametan i rekao: “Ali glupo je što su ispod. Što nisu smešteni tamo gde je i tastatura?”

Pa, ovaj komentar bi bio na mestu kada bi Yoga 910 bio standardan računar, a ne konvertibilan. Ova postavka zvučnika praktično najpreciznije moguće gađa korisnika “u glavu”, bilo da je Yoga 910 u laptop formi ili u tablet formi.

Da pojasnimo… Rešetke JBL zvučnika su smeštene na zakrivljenju baze koje je gleda prema telu korisnika. To znači da kada Yoga 910 računar držimo u krolu, rešetke nisu prigušene, je l´ tako?

Međutim, kada Yoga 910 transformišete u tablet, ti zvučnici praktično budu okrenuti prema licu korisnika. Da su recimo zvučnike smestili negde kod tastature, onda bi zvuk išao totalno u suprotnu stranu kada bi Yoga 910 koristili kao tablet. Pametan potez Lenovo kompanije, zar ne?

I na kraju samo da spomenemo da je Lenovo Yoga 910 računar sa svoje desne strane, na bazi, ima jedan USB 3.0 port, taster za zaključavanje i 3.5mm audio izlaz. Sa leve strane imamo dva USB Tip C konektora od kojih je jedan samo za punjenje, a drugi za komunikaciju sa ostalim uređajima…

Za nekog ko voli taj čisti dizajn, ovo je super. Međutim, čisto sumnjamo da bi jedan napredni biznis korisnik zamerio Lenovo kompaniji kada bi na Yoga 910 računaru uključili barem čitač MicroSD kartice i HDMI. Imamo utisak da je za toliko ipak imalo mesta. U svakom slučaju, računajte na to da će vam uz Yoga 910 biti potrebni pojedini adapteri...

Ekran

I konačno da kažemo koju reč za ekran. Zašto nam se ekran baš dopao? Prvo, pogledajte samo kako je on fino spakovan u svoje kućište!

Kao što vidite, ekran je skoro pa bez okvira. Levo, desno i iznad ekrana se nalazi minimalan crni okvir, širine 5mm. Doduše, vidimo da nije u celosti odstranjen okvir jer ispod ekrana imamo poveliki prazan prostor koji nadoknađuje sve. Pretpostavljamo da je to zbog elektronike koju ekran koristi i kamere koja je tu smeštena sa mikrofonom.

Bilo kako bilo, ekran super izgleda ovakav kakav jeste. Naravno, nije samo taj minimalan okvir ono što nam se dopada kod ekrana. Prikaz slike je takođe sjajan, zahvaljujući odličnim bojama koje ekran reproduktuje i naravno njegovoj FullHD rezoluciji. Mi smo imali ovaj model, a postoji i varijanta sa ekranom čija je rezolucija 4K.

Uglavnom, IPS ekran sa 300 niti osvetljenosti i 1080p rezolucijom pruža odlično korisničko iskustvo za koje mi nemamo baš nikakvih zamerki. Kada se ekran presavije za 360 stepeni i Yoga 910 transformiše u tablet, sve postaje mnogo zabavnije i lakše za korišćenje.

Windows 10 sam po sebi ima dve strane. Onu ozbiljniju koja pokreće mnoge vrhunkse programe: desktop režim. I onu zabavniju koja je tu za one korisnike koji žele da obave sve u par dodira: tablet režim.

Naravno da će svi biznis korisnici češće koristiti Yoga 910 računar kao laptop. Ali, to ne znači da se oni ne zabavljaju. Da ne gledaju filmove, igraju igrice, koriste jednostavne aplikacije za obradu fotografija, koriste Facebook i ostale društvene mreže. Sve su to potrebe apsolutno svih korisnika, pa i onih striktno poslovnih.

Yoga 910 sa svojim ekranom na dodir i mogućnošću transformacije fantastično ističe Windows 10 tablet režim i omogućava korišćenje računara u mnogo jednostavnijem i zabavnijem maniru.

Zar nije lakše pokrenuti Facebook aplikaciju, zavaliti se u sofu i *skrolovati vremenskom linijom prevlačenjem prsta preko ekrana? Da ne navodimo bezbroj primera uzalud. Dovoljno je reći, Yoga 910 računar možete koristiti kao izuzetno moćan tablet na način na koji ste navikli sa ostalim tablet računarima.

*Skrolovati (eng. scroll) znači kretati se uz ili niz stranicu.

Zašli smo sada već u kategoriju “performanse” tako da bi bilo pametno da to tako i titlujemo. Hajdemo reći nešto više o tome…

Performanse

Da vam prvo “bacimo” specifikaciju tako da vi imate na umu šta potrkepljuje naše korisničko iskustvo koje smo stekli prilikom testiranja Yoga 910 računara:

Lenovo Yoga 910 - karakteristike i cena

 

  • Processor: Najnoviji Intel® Core™ i7 procesor.
  • Grafički čip: Intel® HD graphics 620.
  • Kamera: 720p sa dva mikrofona.
  • Radna memorija: 8 GB ili 16 GB DDR4 koja radi na 2133 MHz.
  • Interna memorija: 500 GB ili 1 TB PCIe SSD.
  • Audio: 2 x JBL® stereo zvučnici sa Dolby Audio™ Premium.
  • Baterija: Do 9h pregleda video zapisa koji je uskladišten na memoriji računara.
  • Ekran: Dijagonala 13.9″ inča, rezolucija 1080p ili 4K, tip panela IPS sa više dodira.
  • Izrada: Aluminium.
  • Dimenzije: širina / dubina / debljina 12.72 x 8.84 x 0.56 inča.
  • Težina: 1.38 kg.
  • Microsoft Hello podrška: Da, putem čitača otiska.
  • Pozadinsko osvetljenje tastature: Da.
  • Posebne mogućnosti: Yoga™ watchband šarke, izjedna izrada od metala, uzak okvir sa ekrana na tri strane.
  • Povezivost: WiFi 802.11 ac, Bluetooth® 4.1.
  • Konektori: USB 3.0 Type-C za komunikaciju sa ostalim uređajima, USB 2.0 Type-C za punjenje računara, USB 3.0 sa mogućnošću punjenja drugih uređaja, 3.5 mm audio izlaz.
  • Cena: 1300€+

 

Karakteristike su sjajne, to ne možemo osporiti. No, prvo da vam kažemo šta nam se ne dopada. Bezveze je to što je ram zalemljen za ploču pa tako ako se odlučite za varijantu koja je slabija, nadogradnja RAM-a nije moguća. A vidimo i to da se koristi DDR4 generacija što za jedan prenosiv uređaj predstavlja veću potrošnju baterije. Mada, baterija Yoga 910 računara traje stvarno dugo tako da im je DDR4 izbor memorije oprošteno…

Šalu na stranu, ovde retko ko može da zameri na postavci komponenti. Ipak je ovo izuzetno kompaktan konvertibilni računar što znači da se vodilo računa o svakom milimetru. Vi koji biste voleli da vidite moćnije karaktersitike, ne zaboravite da takvi računari budu uglavnom kabastiji…

Mada, moramo reći da bi nam bilo drago da je Lenovo uspeo da nekako nagura u ovo tesno kućište jednu ozbiljniju grafičku kartu. Uh, to bio pun pogodak! Tada niko ne bi pravio pitanje za ovih 1300€. Ruku na srce, ni sada niko to ne može uzeti kao najglavniji problem jer malo je uređaja sa prednostima koje nudi Yoga 910, a da su u ovom cenovnom rangu.

Da ne dužimo već poduži tekst, mi smo stvarno zadovoljni kako radi Lenovo Yoga 910 računar. Windows 10 radi bez greške na ovako moćnom uređaju, u to ne sumnjajte. Pisali smo već o tome u prethodnom tekstu, ali da podsetimo ukratko. Kada imate računar sa moćnim komponentama, tek tada možete uvideti koliko je Windows 10 zapravo pouzdana i odazivna platforma.

Ne treba suditi Windows 10 operativnom sistemu u momentu kada ga koristite na uređaju čija je vrednost 300€, zar ne? Mada, on se veoma dobro snalazi i na tim uređajima… Konkretno, naš računar, na kom radimo veći deo posla, obrada videa, fotografije, surfovanje, malo gejminga i slično, košta 300€ i Windows 10 radi veoma dobro na njemu! Ali ne kao i na Yoga 910 računaru, naravno…

Koristili smo nekoliko Adobe programa, Vegas Pro i sve one uobičajene programe za surfovanje, preslušavanje muzike, pregled filmova i slično, na Yoga 910 računaru. Verujte nam, ni jednom se nije desilo da “zaglupi”. *Rendering nam je išao kao podmazan zahvaljujući najnovijem Intel Core I7 procesoru. Naravno, na to je uticao i brzi PCIs SSD. Multitasking je takođe na zavidnom nivou, pogodite zašto? Pa zbog 8 GB DDR4 RAM memoriji koja radi na 2113 MHz.

*Rendering je strana reč za čuvanje uređenog tj. prepravljenog video sadržaja.

Iskreni da budemo, grafički čip nam nije dozvoljavao da na Yoga 910 pokrenemo najnovije naslove i igramo ih bez ikakvih poteškoća. Nije da nismo probali… To jedini segment računara koji ne prednjači i koji je mogao biti bolji. Verovatno ste do sada i sami zaključili to. Nemojte nas pogrešno shvatiti, mnoge igre je moguće igrati, ali ne one zahtevnije.

Kamera

Nije da imamo mnogo toga da kažemo vezano za kameru Yoga 910 računara, ali nije uredu da vas uskratimo za informacije o njoj. Prvo, ona je pozicionirana na dnu ekrana, kada Yoga 910 koristite kao laptop, što može dovesti do neprirodnih kadrova prilikom video pozivanja, fotkanja i slično.

To se u suštini rešava transformacijom računara u tablet gde kamera u tom slučaju biva smeštena na iznad ekrana. Kvalitet fotografija je vrlo dobar za jedan laptop tj. tablet, a video zapis se može zabeležiti u 720p rezoluciji.

Mi smo napravili nekoliko primer fotografija i jedan snimak. Evo jedne fotografije načinjene u veoma lošim uslovima osveljtenja:

A evo jedne fotografije načinjene u dobrim uslovima osvetljenja.

Ako vas zanima kako to izgledaju u punoj rezoluciji, kao i 720p video načinjen kamerom Yoga 910 računara, onda to pogledajte na ovom LINKU.

Baterija

Međutim, nisu performanse jedini aspekt računara koji nas je oduvao. Koristili smo Lenovo Yoga 910 malo više od dve nedelje i to je bilo dovoljno da se “razmazimo”. Jednom prilikom smo uhvatili sebe kako ne razmišljamo o punjaču kada se uputimo negde sa Lenovo Yoga 910 računarom. To vam otprilike govori koliko baterija dugo traje i koliko se zapravo možete osloniti na nju.

Ne možemo da vam opišemo koliko je lakše koristiti računar čija baterija traje dugo. Ranije smo uvek birali lokal za kafu po dostupnosti utičnice. Sa Yoga 910 računarom taga nema… Napunite ga preko noći, i sutra, tokom radnog dana koji obično ne traje više od 8 sati, baterija uspe da izdrži bez punjenja. Super, zar ne!

Zaključak

Nadamo se da smo uspeli da vam jasno predstavimo prednosti i nedostatke Lenovo Yoga 910 računara. Ono pozitivno smo jasno istakli, te ćemo sada jasno istaći i no negativno.

Performanse WiFi modula su bile izuzetno loše. Jednostavno nismo uspeli da podignemo brzinu preuzimanja na više od 30 MB od dostupnih 100 MB. Nismo sigurni da li je problem samo do naše jedinice ili ga imaju i ostali Yoga 910 računari, ali smatramo da je to vredno pomena...

Uglavnom, Imate oči te sami možete zaključiti da je u pitanju prelep uređaj. Slobodno možemo reći da je unikatnog izgleda i izrade.

Što se performansi tiče, njegove specifikacije pružaju svoj maksimum, to je sigurno. Da li će to potkrepiti vaše potrebe? E to već zavisi od toga čime se bavite... Kao što ste imali prilike da pročitate, uređivanje fotografija i video snimaka je svakako prijatno iskustvo na Yoga 910 računaru. Pa, ako je to nešto što se poklapa sa vašim potrebama, onda ćete sigurno biti zadovoljni. Takođe, sa ekranom ćete 100% biti zadovoljni, bilo da se odlučite za 1080p ili 4K varijantu.

Na ovaj računar ne treba da gledate na ovaj način: “A koliko će biti brz ako ja dam 1300€ za njega?” Na Yoga 910 treba da gledate kao na računar koji je moderan, vrhunske izrade, kompaktan i ne previše težak…  Na računar koji je dovoljno moćan da obavi veći deo poslova jednog ozbiljnijeg korisnika… Na računar koji se lako može koristiti za zabavu transformacijom u tablet… Na računar koji ima fantastični vek trajanja baterije… Na moćan računar kojeg pokreće Windows 10, a ne neka vama nepoznata platforma… I na računar koji je balansiran tako da svaki aspekt korisničkog iskustva bude premium.

Dakle to plaćate 1300€, a ne karakteristike....