Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HTC Desire 825 - Test [Karakteristike - Cena] (VIDEO)

HTC Desire 825 - Test [Karakteristike - Cena] (VIDEO)

Novi, tačkasti HTC telefon, velike dijagonale, je prošao naš test. Evo koje su prednosti i nedostaci zanimljivog Desire 825 telefon.

Nije lako izabrati pametni telefon u trenutku kada je tržište prezasićeno raznim modelima. Kada je reč o srednjoj klasi, tu je tek dilema. Sasvim je očekivano da telefon povoljnije cene, naravno u odnosu na premium uređaj, ima neke nedostatke. Imajući to u vidu, svi korisnici se trude da izaberu onaj telefon sa što manje nedostataka ili barem sa onim nedostacima koji njima nisu bitni…

 



HTC Desire 825 je telefon koji će najverovatnije odgovarati većini tinejdžera, pa čak i starijim osobam koji nisu napredni korisnici. On ima izuzetno privlačan dizajn, čvrste je izrade i pruža veoma zadovoljavajuće performanse. Ako podvučemo liniju, dizajn, veličina ekrana i solidne performanse HTC Desire 825 telefona je ono što osvaja, pre svega tinejdžere, ali i ostale grupe korisnika.

Evo naših utisaka o Desire 825  telefonu koji smo koristili prethodnih nedelju dana…

Dizajn

Nije iznenađujuće kada se za HTC telefone govori da su odlilčno napravljeni, zar ne? Shodno tome, samo ćemo ukratko reći da je Desire 825 veoma čvrsto napravljen, u celosti od plastike. Nigde ništa ne škripi, sve leži na svoje mesto, a završna obrada maske telefona je matirana i nežna.

Ako ste čitali naš test HTC Desire 530 telefona, onda vam je potpuno jasno u čemu je štos sa isprskanim tačkicama na zadnjoj masci telefon. Naime, HTC je nove Desire telefone pravio tako da imaju taj tačkasti dodir, kada je dizajn u pitanju. Zanimljivo je to da svaki drugi Desire 825 ima drugačiji šablon tačkica na poleđini, što ih praktično čini unikatnim. Kada držite telefon, možete čak i da osetite teksturu tih isprskanih tačkica. Kada već govorimo o zadnjoj površini uređaja, dodaćemo da se tu nalazi kamera od 13 MPx, LED blic i mikrofon.  



Uređaj je poprilično krupan, ali ne i debeo. Tačnije, debljina telefona je 7.4 mm, a težina 150 grama. Sasvim privlačno, nema šta. Na desnom boku telefona se nalaze tasteri za kontrolu tona telefona i taster za otključavanje/zaključavanje koji ima reljefnu teksturu. Moramo priznati da svi ovi, ne toliko značajni detalji upotpunjuju ceo taj pozitivan utisak o dizajnu HTC Desire 825 telefona.

Naravno, 3.5 mm audio izlaz je tu, smešten sa gornje strane telefona, dok je MicroUSB konektor smešten sa donje strane telefona, zajedno sa mikrofonom i zvučnikom. Tu je i crveni kanalčić, da tako kažemo, gde možete prikačiti malo kanapče koje dolazi uz telefon.



Na levom boku su slotovi za NanoSIM i MicroSD karticu koji preko sebe imaju poklopac. Sa prednje strane Desire 825 telefona imamo ekran dijagonale 5.5 inča. Ako bolje pogledate, videćete da prostor između ekrana i bokova telefona nije preveliki. To dodatno ide u prilog dobrom dizajnu telefona.



Iznad ekrana se nalazi prednja kamera od 5 MPx, senzori i slušalica koja ujedno služi kao zvučnik. Samim tim, HTC Desire ima stereo postavku i dobro poznati BoomSound sistem.

Ispod ekrana je konačno pametno iskorišćen prazan prostor koji je nekada često bio protraćen, te su sada tu kapacitativni tasteri. Zašto da se navigacioni tasteri iscrtavaju na ekranu kada oni mogu biti smešteni ispod njega…

Jedino što nam se kod dizajna i izrade telefona nije dopalo su tasteri za kontrolu tona telefona. Previše su utisnuti i nemaju taj taktilni osećaj koji bi trbalo da se javi prilikom njihovog pritiskanja. Ali, složićete se sa nama da je to potpuno zanemarljivo.

Fotografije HTC Desire 825 telefona, u punoj rezoluciji, pogledajte OVDE.

Ekran

Nema šanse a da ne “zabacite oko” na ekran kada prvi put ugledate HTC Desire 825 telefon. To vam govorimo jer odlično “čuči” u svom tačkastom kućištu. Naravno, još jedan bitan faktor koji ga čini veoma zapaživim je njegova prostranost. Dakle, radi se o Super LCD ekranu, dijagonale 5.5 inča, ali nažalost niže rezolucije, svega 720*1280 piksela.

Kada smo videli specifikaciju, pre nego što je telefon stigao na test, bili smo gotovo sigurni da će nam ekran ostaviti veoma loš utisak. Ipak, HD rezolucija nas nije razočarala. Prikaz slike je veoma dobar, barem što se pikselaže tiče. Mora da se zagledate u ekran da biste primetili piksele. Čini nam se da je gustina piksela od 267 po inču uspela da nadomesti malo nižu rezoluciju. Tu je i Corning Gorilla Galss zaštitno staklo koje štiti ekran od štećenja.

Naravno da bi ovom ekranu bolje “legla” viša rezolucija, ali to nije nešto što bi smo za njega radije poželeli. Iznenađeni ste? Radije bismo voleli da je ekran osvetljeniji, da boje imaju bolju saturaciju, da sve nije nekako bledunjavo. Nemojte nas pogrešno shvatiti, ekran se solidno ponaša u okolnostima jake sunčeve svetlosti i sigurni smo da bi za “prosečno oko” ekran bio bez ikakve greške.

Uh, zbunili smo vas? Da pojednostavimo: ekran Desire 825 telefona ima dobar prikaz slike, bez obzira na njegovu rezoluciji i dijagonalu, ali je malo slabije osvetljen, ništa više. Ugao vidljivosti je širok i moguć je unos od preko 3 dodira odjednom.

Performanse

HTC Desire 825 ima karakteristike koje dolikuju jednom uređaju srednje klase. Srećni smo da vidimo da se HTC odlučio za Qualcomm čipset umesto MediaTek, pa tako Desire 825 pakuje Snapdragon 400 koji podrazumeva procesor sa četiri jezgra, takta 1.6 GHz, 2 GB RAM-a i Adreno 305 grafički čip. Detaljnije karakteristike HTC Desire 825 telefona možete pročitati na priloženom linku:

>> HTC Desire 825 - karakteristike i cene <<

Tu je i 16 GB interne memorije koja se može proširiti putem MicroSD kartice. Naravno, Desire 825 je opremljen paketom senzora koji obično idu uz telefon, tipa: akcelometar, senzor za blizinu, kompas…

Međutim, kako se HTC Desire 825 ponaša u praksi? To opet zavisi od načina korišćenja telefona. Da budemo precizniji, ukoliko telefon koristiti za zabavu, a to uključuje aplikacije kao što su Facebook, YouTube, Instagram, Viber, Skype, Twitter, WhatsApp, Messenger, Popcorn Time kao i sve ostale Google aplikacije, onda nemate brige! Telefon bez problema radi i bez bilo kakvog štucanja prilikom korišćenja navedenih aplikacija. Nismo primetili da postoje bilo kakvih poteškoća pri radu ili pri pokretanju aplikacija.

Sa druge strane, kada je preko 10 aplikacija u radu, može se desiti da nekad izgubite koji sekund dok se krećete između njih, odnosno kada se oslonite na takozvani multitasking. Da se razumemo, multitasking je svakako moguć na Desire 825 telefonu, ali ne treba očekivati besprekorne performanse u tim trenucima.

Gejming je svakako opcija na HTC Desire 825 telefonu. Igre poput Temple Run 2, Subway Surfers Piano Tiles 2 i slično, rade bez ikakvih grešaka i “framedrop”-ova. Igre kao što su Asphalt 8 - Airborne rade takođe bez grešaka. ali kada su podešavanja postavljena na “high”, odnosno tako da kvalitet igre bude najviši, onda se dešava “framedrop” i kočenje. Death Trigger 2 je isto moguće igrati na Desire 825 ali uz povremno kočenje. Recimo Nova 3 igru je moguće pokrenuti na Desire 825 telefonu, ali je zbog kočenja gotovo nemoguće normalno igrati.

Treba istaći da se telefon pozadi, negde na sredini, u predelu ispod kamere, greje tokom gejminga, što je sasvim normalna stvar. Takođe, menadžment memorije je odličan budući da možete imati nekoliko aktivnih igara koje naizmenično možete igrati. To znači da ni jedna od igara koju ne igrate neće biti isključna, već ćete moći da nastavite baš tamo gde ste stali poslednji put kada se napustili igru.

Dakle, poprilično dobre performanse pruža HTC Desire 825 kada se u obzir uzmu njegove karakteristike. Smatramo da će veliki broj korisnika uživati tokom korišćenja ovog telefona, ne iskušivši nikakav značaj problem kada je reč o perfromansama. 

Za one koje prate AnTuTu Benchmark i Geekbench 4 rezultate, prilažemo vam fotografije na kojoj sve vidi kako je HTC Desire 825 prošao:

AnTuTu Bechmark

Geekbench 4

Baterija

Baterija je uvek bitna stavka kod pametnih telefona, a kako stvari stoje, biće još dugo jer ne verujemo da će se revolucija baterija skorije dogoditi. Sve u svemu, HTC Desire 825 raspolaže nezamenljivom baterijom kapaciteta 2.700 mAh.

*Napomena

Zaokružili smo sate jer je tako lakše orijentisati se. U zavisnosti od načina korišćenja, rezultati baterije mogu biti drugačiji. Imajte u vidu da 1h može biti taj raspon variranja rezultata.

Baterija može izdržati nekih 4h aktivnog gejminga, 9h intezivnijeg korišćenja koje podrazumeva često proveravanje Facebook-a, pregled YouTube sadržaja, kraktak gejming, Instagram, fotkanje, konstantan WiFi i GPS, povremen Bluetooh i slično.

Što se prosečnog korišćenja tiče, računajte na 13 sati korišćenja. Za one koji telefon koriste za pozive i poruke, fotkanje, blago surfovanje i par aplikacija kao što su Facebook i Instagram, onda očekujte negde oko 16h.

Korisnički izgled

Kao što znate, ako čitate naše testove, mi volimo Sense korinički izgled. To je jedini UI koji nam se dopada. Inače, ako možemo da biramo, najčistiji Android korisnički izgled je uvek naš izbor.

Sa novim HTC telefonima i novijim Sense verzijama se upravo dobija taj spoj slobode čistog korisničkog izgleda i prednosti Sense-a. Zašto to govorimo? Prvo, HTC Desire 825 dolazi sa izuzetno malo preinstaliranih aplikacija. To nas je oduševilo! Drugo, nije svaki segment Android-a presvučen. Recimo, kada biste na Desire 825 instalirali Nova Launcher, sve bi izgledalo kao da Sense i nije prisutan. Jedino gde bi se Sense primetio je aplikacija za pozivanje, za SMS dopisivanje i slično. Inače, HTC Desire 825 pokreće Android 6 Marshmallow.

Nemamo mnogo šta pominjati kada je korisnički izgled ovog telefona u pitanju jer je sve svedeno na minimum. HTC je obećao da će to uraditi i ispunio je svoje obećanje. Dakle, sve pohvale za Androd i njegov izgled HTC Desire 825 telefona.

Kamera

E sada govorimo o nečemu što svakog tinejdžera uglavnom najviše zanima, a to su kamere HTC Desire 825 telefona. Prvo ćemo o njihovim karakteristikama, a kasnije ćemo kritikovati…

Dakle, sa zadnje strane telefona imamo kameru od 13 MPx kojoj pravi društvo LED blic. Poveće kućište u obliku prstena oko kamere ostavlja utisak naprednijeg senzora što je svakako cool. No, kada je reč o unutrašnjosti, mi tu imamo otvor blende f/2.2 i sočiva veličine 28 mm. Naravno, zadnja ima autofokus, GEO tagovanje i HDR, a sposobna je da načini FullHD video snimke sa @30 fps.

Što se tiče prednje, selfie kamere, ona je rezolucije 5 MPx, ima otvor blende f/2.8 i isto je sposobna da načini 1080p video snimke.

U praksi kamere se ponašaju veoma zadovoljavajuće. Kada su okolnosti osvetljenja povoljne, fotografije bivaju bogate detaljima i oštrinom. Međutim, u lošijim uslovima osvetljenja, kamere se ne snalaze baš najbolje. Na fotografijama se primećuje velika količina šuma. Gubi se raspon boja te sve nekako bude u jednom tonu, toplom ili hladnom… No, to se već nekako može “ispeglati”, recimo pomoću LED blica, ali ono što ne može je ono koliko kamera “vidi”. Kamera nije širokougaona, pogotovo prednja kamera, pa tako fotografije ne obuhvate dovoljno veliki kadar. Dodaćemo i to da nismo oduševljeni FullHD video kvalitetom. Snimci jesu ok, ali voleli bismo da su bolji.

Što se kamere aplikacije tiče, ona je krajnje jednostavna. Tu je svega par opcija: Auto HDR, LED blic, rezolucjia fotografije, mreža preko ekrana i slično.

 

U daljem prilogu vam prilažemo fotografije načinjene zadnjom kamerom od 13 MPx, u raznim uslovima osvetljenja:

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja - Vani. Primećuje se intezivna softverska korekcija.

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja - Makro režim, 10 MPx.

*Fotografija načinjena u solidnim uslovima osvetljenja.

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja - Vani.

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja - U kući, sa HDR-om.

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja - U kući, bez HDR-a.

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja - U kući, sa LED blicem.

U daljem prilogu vam prilažemo fotografije načinjene prednjom, selfie kamerom od 5 MPx, u raznim uslovima osvetljenja:

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja.

*Fotografija načinjena u solidnim uslovima osvetljenja.

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja.

Na priloženom linku imate Google album gde možete pogledati sve fotografije načinjene HTC Desire 825 telefonom, ali u punoj rezoluciji, kao i nekoliko FullHD snimaka:

>> Fotografije i snimci načinjene kamerama HTC Desire 825 telefona <<

Zaključak

Mislimo da je lako doneti zaključak o HTC Desire 825 telefonu, zar ne? Eto, mi ćemo reći “na glas” šta mislimo o njemu i samim tim dati naš zaključak, a vi obavezno u komentarim pišite vaša iskustva i mišljenja.

Za jedan telefon srednje klase, HTC Desire 825 ima odličan dizajn i izradu, veoma solidne karakteristike koje podrazuveaju noralan rad telefona, gejming i multitasking. Kamere u većini slučajeva pružaju kvalitetne fotografije, a baterija može pružiti celi dan života telefonu.

Ovo je telefon koji toplo preporučujemo i malo naprednijim korisnicima, a obično su to tinejdžeri. Ovo nas automatski navodi da zaključimo da bi HTC Desire 825 bio fantastičan poklon za dete, odnosno devojku ili momka.

I ne brinite, pegica vas neće razočarati! Naravno, ako čitate samo zaključak ove recenzije, obavezno pročitajte ceo tekst kako biste saznali koje su njegove prednosti, a koji nedostaci, i tako donesete zaključak da li vam “leži” telefon.

Njegova cena maloprodajna cena je 55.000, uz dve godine garancije. Imate mogućnost da ga kupite i po ceni od 360€ uz godinu dana garancije. Naravno, HTC Desire 825 je napovoljnije kupiti putem mts ili Vip movile mrežnih operatera! Prilažemo vam linkove sa njihovom ponuduom:

>> mts - HTC Desire 825 <<

>> Vip mobile - HTC Desire 825 <<

Evo naših ocena:

Baterija - 6.5/10 > Baterija je manjeg kapaciteta i nema sistem brzog punjenja.

Dizajn - 7.5/10 > Desire 825 je čvrsto izrađen od plastike i ima zanimljiv šablon šarenih tačkica na poleđini.

Ekran - 6.5/10 > Solidan HD ekran, oštroj prikaza slike. Jedini nedostatak je slabije osvetljenje.

Pozivanje - 9.0/10 > Stabilnost signala odlična + 4G LTE povezivost.

Funkcije - 7.0/10 > Što se posebnih funkcija tiče, HTC Desire 825 ima par zanimljivih.

Operativni sistem - 8.5/10 > Android 6.0 Marshmallow iz kutije koji dolazi sa Sense UI i koji nije opteretio rad uređaja.

Kamera - 7.0/10 > Postavka kamera je u potpunosti adekvatna ciljnoj grupi korisnika Desire 530 telefona.

Performanse - 7.5/10 > HTC Desire 825 može da posluži, i za gejming, i za multitasking, a pritom se besprekorno ponaša prilikom svakodnevnog korišćenja