Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei FreeBuds 4 - Recenzija! (VIDEO)

Huawei FreeBuds 4 - Recenzija! (VIDEO)

Evo da li su nove Huawei FreeBuds 4 slušalice iste kao Huawei FreeBuds 3, po čemu se one razlikuju i šta je to što FreeBuds 4 model čini posebnim. Napravili smo detaljan test Huawei FreeBuds 4 slučalica za koji verujemo da obavezno treba da pogledate pre nego što se odlučite za kupovinu. Osim karakteristika, pišemo vam o dizajnu, performansama, ceni i dostupnosti Huawei FreeBuds 4 slušalica.

Huawei je u sklopu nove linije Watch 3 pametnih satova i nove linije Huawei P50 Pro telefona lansirao i nove Huawei FreeBuds 4 slušalice. Nažalost, ovi uređaji nisu u isto vreme lansirani na svetsko tržište zbog raznih restrikcija i problema. Prvo smo imali prilike da se upoznamo sa Watch 3 pametnim satovima, sada se družimo sa Huawei FreeBuds 4 slušalicama, a uskoro ćemo se upoznati i sa Huawei P50 telefonima.


Nove Huawei FreeBuds 4 slušalice jesu vrlo slične prethodnoj generaciji što je svakako dobra stvar jer su Huawei FreeBuds 3 slušalice u suštini odlične, sa nešto malo prostora za unapređenje. To se upravo i dogodilo te FreeBuds 4 dolaze sa tim nekim promenama koje nisu lako uočljive. Sam dizajn FreeBuds 4 slušalica je gotovo identičan FreeBuds 3 modelu, kao i dobar deo specifikacija. No, detaljnije o svemu tome saznajte u današnjoj recenziji FreeBuds 4 slušalica.



Dizajn

Huawei FreeBuds 4 dolaze u kompaktom pakovanju koje sa prednje strane prikazuju boju tj. izgled slušalica, dok se na poleđini nalaze neke ključne specifikacije.



U samom pakovanju se nalaze papiri, USB Tip C kabel i FreeBuds 4 slušalice sa svojim kućištem. 

Mi na testu imamo FreeBuds 4 u SilverFrost boji, kako je Huawei naziva. Za naše oko je ovo tamno siva, ali matirano tamno siva boja. Dolaze u još dve boje, beloj tj. ceramic white, i u crvenoj boji.



Odmah na početku da skrenemo pažnju da Huawei FreeBuds 4 imaju IPX 4 sertifikat koji garantuje delimičnu otpornost na vodu i prašinu. To znači da znoj tokom treninga neće uticati na rad samih slušalica. Isto tako, nije problem ako slušalice koristite na plaži jer sitan pesak neće dospeti u unutrašnjost slušalica.

Oni koji nisu ranije koristili FreeBuds 3 slušalice neće primetiti neke razlike između njih, ali razlika definitivno ima.



Pre svega, FreeBuds 4 slušalice su malo, ali samo malo manje. Dakle, obim slušalica je manji kada je u pitanju kućište, i kada su u pitanju same slušalice. 

To znači da su FreeBuds 4 slušalice lakše. Konkretno, kućište sa slušalicama je teško 47 grama, a bez slušalica 39 grama. Ovo nas navodi na zaključak da slušalice teže 4 grama po komadu.

Debljina kućišta FreeBuds 4 slušalica je 21mm što je zajednička vrednost za oba modela. Ipak, prečnik kućišta FreeBuds 4 slušalica je 58mm, što je za 4mm manje od prečnika FreeBuds 3 kućišta. 

Dakle, po pitanju dimenzija, Huawei FreeBuds 4 slušalice su jedva primetno manje od FeeBuds 3 modela. Kada je reč o dimenzijama samih slušalica, razlike se mogu primetiti u rasponu od 1 mm do 1.5 mm.

LED kontrolna lampica je kod Huawei FreeBuds 4 slušalica sada napred, dok je kod prethodnog modela ona bila na dnu, pored USB Tip C konektora. Takođe, Huawei FreeBuds 4 slušalice sada imaju jednu LED lampicu, umesto dve.

USB Tip C konektor je bez metalnog okvira koji je kod FreeBuds 3 modela služilo kao ojačanje. Pretpostavljamo da je Huawei zaključio da to nije kritičan momenat kada je reč o izdržljivosti, a sa druge strane, zbog dizajna je bitno da taj okvir kod FreeBuds 4 modela ipak bude izostavljen.

FreeBuds 4 takođe poseduje taster koji slušalice postavljaju u stanje za uparivanje sa uređajima tako da je on perfektno ujednačen sa dizajnom kućišta te ga jedva možete primetiti na samom desnom boku.

Kada otvorite poklopac kućišta FreeBuds 4 slušalica, zateći ćete prilično prepoznatljiv prizor, a to su dve “Open Fit” slušalice. Naravno, dok borave u kućištu, slušalice se pune. Magnet poklopca je dovoljno jak da ga drži zatvorenim kada je to potrebno i tako spreči slučajna otvaranja. 

Opruga poklopca je takođe prilično jaka i sigurno neće dozvolliti gravitaciji da se poklopac lako zatvori. Huawei je tu odradio odličan posao, za razliku od FreeBuds 4i modela gde je sve bilo prilično klimavo i škripucavo. 

Slušalice se lagano mogu izući iz ležišta te nećete imati nikakvih problema kada želite da ih izvučete i koristite. A magnet koji boravi na dnu ležišta će povući slušalice prilikom njihovog vraćanja u kućište. To nam govori da su ti magneti takođe vrlo jaki što neće dozvoliti slučajna ispadanja. 

Valjda ne treba da vam govorimo da su slušalice “Open Fit”. To i sami možete lako zaključiti. Ono što bi trebalo da znate, što možda ne možete sami zaključiti, je da iako ne poseduju silikonske vrhove, nove FreeBuds 4 slušalice čvrsto stoje u uhu i prilikom treninga, trčanja i sličnim aktivnostima, one neće ispasti. Naravno, tome doprinosi i to što su slušalice laganije.

Takođe, zbog “open fit” dizajna, koji slušalice poseduju, prilikom korišćenja se ne oseća onaj vakuum koji obično prave slušalice sa slikonskim vrhovima. To može biti presudan momenat za one kojima to ozbiljno smeta.

Dizajn samih FreeBuds 4 slušalica je gotovo identičan dizajnu FreeBuds 3 slušalica.Razlike su jedva uočljive i uglavnom se tiču dimenzija. Ako malo bolje pogledate, raspored senzora i rešetaka je identičan, ako izuzmemo to da je glavni otvor slušalice nešto veći kod FreeBuds 4 modela, pretpostavljamo usled većeg zvučnika. 

Glavna, jedva uočljiva razlika između FreeBuds 4 i FreeBuds 3 slušalica, barem po pitanju dizajna, je konektor za punjenje koji boravi na dnu cilindričnog dela slušalice. FreeBuds 4 slušalice dolaze sa dva metalna konektora na dnu cilindričnog dela slušalice, dok to nije bio slučaj kod FreeBuds 3 modela jer su kod njih konektori razdvojeni te jedan boravi na dnu cilindričnog dela, a drugi na dnu glave slušalice.

Kao što vidite, promene po pitanju dizajna su vrlo suptilne. Možemo slobodno reći da je Huawei ovde zauzeo vrlo sličan stav Apple kompaniji te su unapređenja fokusirana isključivo na ono što zaslužuje neke promene. Dakle, FreeBuds 4 slušalice su značajno laganije, dimenzije kućišta i slušalica su nešto manje, a imamo i novu, elegantiju silver frost boju.

Performance

Huawei FreeBuds 4 slušalice se najviše po performansama i funkcionalnosti razlikuju od prethodnog, FreeBuds 3 modela. Shodno tome, sada FreeBuds 4 slušalice dolaze sa novim Bluetooth 5.2 modulom koji im omogućava da uspostave stabilniju konekciju i to sa dva različita uređaja odjednom.

To ne znači da ćete moći da preslušavate muziku sa dva različita uređaja u isto vreme, već da ćete moći da preslušavate muziku sa nekog od dva već povezana uređaja bez potrebe dodatnog podešavanja i povezivanja.

Takođe, domet je značajno unapređen te ćete moći na velikoj udaljenosti od telefona da preslušavate muziku, bez prekida ili drugih smetnji. Mi u stanu veličine 70 kvadrata nismo imali nikakav problem sa konekcijom, uprkos brojnim zidovima. Sve je radilo besprekorno i pre svega bez kašnjenja.

Ako gledate neki film i YouTube video, neće imati kašnjenje tona. Postoji informacija da ton zapravo kasni, nekih 90 milisekundi, ali to je nešto što prosečan korisnik ne može primetiti te mislimo da to nije vredno pažnje. 

Kvalitet zvuka je odličan za slušalice ovog tipa. FreeBuds 4 slušalice dolaze sa novim, nešto većim zvučnikom, veličine 14.3 mm. Tu su i tri mikrofona koji uz aktivnu redukciju buke znatno poboljšavaju kvalitet poziva.

A osim poziva, ANC je tu da poboljša i preslušavanje muzike. Active Noise Cansellation 2.0 tehnologija, koja dolazi uz FeeBuds 4 slušalice, je tu da maksimalno redukuje okolnu buku i poboljša ugođaj preslušavanja muzike. Naravno, usled “Open Fit” dizajna koji ne podrazumeva potpuno tj. hermetičko zatvaranje ušnog kanala prilikom korišćenja slušalica, redukcija okolne buke nije perfektna. 

Možete računati na to da će biti eliminasa buka u vidu nekog konstantog šuma ili zvuka neke mašine, ali ne i neke neartikulisane buke. Ovo je sasvim očekivano budući da se ANC tehnologija bazira na beleženju šablona okolne buke i utišavanjem istog. Kada nešto izađe iz tog šablona, redukcija buke automatski posustane.

Open fit dizajn slušalica je još jedan razlog zbog čega ćete uvek čuti sa strane, žargonski rečeno, tj. neku buku koju ANC nije mogao da reguliše. Samim tim, budući da uvek možete čuti šta se dešava oko vas, takozvani “Awernes” režim nije dostupan kod FreeBuds 4 modela. 

Same slušalice imaju razne senzore koji nam omogućavaju da gesturama kontrolišemo telefon tj. slušalice. Primera radi, ako izvučete slušalicu iz uha, ono što preslušavate ili gledate na telefonu će biti pauzirano sve dok ne vratite slušalicu nazad. Ovo se naziva “Smart Wear” i vrlo je korisno jer znatno poboljšava iskustvo preslušavanja muzike ili pregledavanja videa. 

Kada vas recimo neko prekine i obrati vam se, vi izvučete slušalicu i sadržaj koji se reprodukuje će se pauzirati. Kada završite razgovor sa tom osobom koja vas je prekinula, jednostavno vratite slušalicu u uvo i sadržaj će nastaviti da se reprodukuje. Jednostavno i korisno, zar ne?

Tu su i standardne gesture duplog ili dužeg dodira po slušalici. Ako recimo brzo dodirnete vrh desne slušalice, tada ćete započeti preslušavanje naredne pesme u nizu. A ako brzo dodirnete na vrh leve slušalice, započećete preslušavanje prethodne pesme.

Dupli dodir po vrhu bilo koje slušalice kada imate nadolazeći poziv će prihvatiti poziv, a ako ste već u pozivu, taj dupli dodir će ga prekinuti. A ako ne želite da prihvatite nadolazeći poziv, dovoljno je samo da dugo dodirnete na vrh bilo koje slušalice. 

Dugim dodirom na levu ili desnu slušalicu obavljate gesturu uključivanja ili isključivanja ACN tj. aktivne redukcije buke. Novitet je to što sada postoji i gestura prevlačenja prsta preko tela slušalice kako bi se utišao ili pojačao zvuk. Neke od ovih gestura možete prilagoditi, ali su mogućnosti prilično ograničene.

Baterija

Kućište Huawei FreeBuds 4 slušalica dolaze sa baterijom kapaciteta 410 mAh, a same slušalice nose bateriju kapaciteta po 30 mAh. To nam omogućava korišćenje slušalica i do 22h. Naravno, podrazumeva se da ćete ih dopuniti baterijom koja se nalazi u kućištu. Nakon jednog potpunog punjenja slušalica, moći ćete da preslušavate muziku nešto više preko četiri sata što znači da dobijate maksimalno 5 punjenja preko kućišta.

Potrebno je da znate i to da se baterija slušalica značajno više troši ukoliko koristite ACN. Primera radi, preslušavanje muzike sa uključenim ACN-om vam može trajati nešto više od 2 sata. 

Postoje dve verzije Huawei FreeBuds 4 slušalica. Jedna dolazi sa mogućnošću bežičnog punjenja, a druga bez toga. Kod nas na testu je verzija koja ima mogućnost bežičnog punjenja. Ako slušalice i kućište slušalica punite putem kabla, onda ćete do 100% napunjenosti baterije stići za svega pola sata.

Nivo napunjenosti baterije možete proveriti putem aplikacije, ali i koristeći LED lampicu koja boravi na prednjoj strani kućišta FreeBuds 4 slušalica. Kada LED lampica svetli u zelenoj boji, baterija je puna do kraja. A ako LED lampica svetli u žutoj ili narandzastoj boji, onda to znači da je napunjenost baterije na nekih 50%. A ako se nađete u situaciji da vidite crvenu boju, to onda to znači da je baterija na izmaku. 

Aplikacija

Huawei FreeBuds 4 slušalice ne poseduju posvećenu klijent aplikaciju, ali postoji aplikacija koja je napravljena upravo za te periferne uređaje. Naziva se AI Life i nju je potrebno preuzeti sa Huawei App Gallery prodavnice jer ona na Google Play prodavnici nije aktuelna i neće prepoznati najnovije Huawei FreeBuds 4 slušalice.

Ako ne posedujete Huawei telefon, bez brige jer Huawei App Gallery prodavnicu možete instalirati na bilo koji Android telefon. Mi smo napravili “korak po korak” uputstvo kako da to uradite:

>> Kako instalirati Huawei AppGallery na bilo koji Android telefon? <<

Jednom kada preuzmete i instalirate AI Life aplikaciju, prikazaće vam se svi povezani ili ranije korišćeni Huawei periferni uređaji. 

Kada dodirnete na Huawei FreeBuds 4 slušalice, prikazaće vam se informacije o napunjenosti baterije samih slušalica, ali i baterije kućišta.

Odmah ispod se nalazi “Connection Center” sekcija gde možete pregledati na koje sve uređaje su povezane slušalice. Tu podešavate sa koja dva uređaja ćete ih sinhronizovano koristiti, bez naknadnog povezivanja i podešavanja.

Zatim imamo sekciju “Sound” u okviru koje imate mogućnost da uključujete ili isključujete ACN. Kada je ACN uključen biće vam dostupne opcije za podešavanje inteziteta redukcije okolne buke. Ako želite slabije da redukujete buku, onda koristite opciju “Cozy” a ako ipak želite agresivnije da redukuje okolnu buku, onda koristite opciju “General”.

Takođe, u okviru “Sound” sekcije imamo i opciju “Voice Enhancement” gde zapravo možemo aktivirati opciju koja bi trebalo da poboljša preslušavanje zvuka. Možete odabrati podrazumevani profil, a možete kreirati profil koji je prilagođen strukturi vašeg uha. Ova unapređenja mogu biti primenjena na samo pozive ili na celokupan zvuk koji dobijate putem slušalica. 

Postoji i opcija “Sound Qualiy” gde zapravo možete podesiti da li će ton biti sa nešto jačim basom ili nešto jačim visokim tonovima.

U okviru sekcije “More” imate opcije za podešavanje gestura. Tu možete promeniti čemu će koja gestura služiti.

Isto tako, tu je i vrlo korisna opcija “Find My Earphones” gde možete aktivirati glasno reprodukovanje pištavog zvuka na levoj ili desnoj slušalici kako biste ih pronašli ako vam zapadnu negde. 

Opcija “Settings” vam omogućava da isključite “Smart Wear” funkciju ukoliko vam ne odgovara da bude uključena.

I na kraju u okviru sekcije “About” su opciju “Help” gde možete potražiti detaljno uputstvo za korišćenje aplikacije i slušalica i opciju “Update” gde možete ažurirati firmware slušalica. Jedno ažuriranje je već stiglo i mi smo ga instalirali.

Zaključak

Huawei FreeBuds 4 slušalice ovaj put dolaze u prepoznatljivom izdanju, sa nekim minimalnim razlikama u vidu manjih dimenzija kućišta i slušalica, manje gramaže, par novih gestura i unapređenom tehnologijom redukcije buke, druge generacije.

Kvalitet zvuka je na zavidnom novou i ako nas pitate, ovo su možda i najbolje “Open Fit” slušalice u ovom cenovnom rangu, ako ne i višem. Cena slušalica je 21000 dinara, i možete ih već sada kupiti u zvaničnom Huawei Shop-u.

Naša ocena za ove slušalice bi bila 9.0 od 10. Imate našu preproruku jer smo sigurni da ćete slušalicama biti prezadovoljni. To odgovorno tvrdimo.