Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Mate 20 Pro - Gaming & Performance test! (VIDEO)

Huawei Mate 20 Pro - Gaming & Performance test! (VIDEO)

Evo kako se pokazao Huawei Mate 20 Pro na našem gejming testu tj. testu performansi!

Huawei Mate 20 Pro je obeležio 2018. godinu kao jedan od najboljih telefona. Međutim, nije samo kvalitet ono što Mate 20 Pro krasi, već i njegove inovacije.

 



Inovacije su tu kako bi privukle pažnju, to je sasvim normalno, ali na kraju, performanse telefona je ono što korisnika stvarno oduševi. Odazivnost pri radu, pouzdanost, niska temperatura kućišta telefona, dobar grafički prikaz slike i još par stvari će biti naša današnja tema.

Ono “najslađe”, da tako kažemo, ćemo ostaviti za kraj, a za početak ćemo se pozabaviti nekim benchmark testovima! Pre nego što krenemo, prilažemo vam  tačan model Huawei Mate 20 Pro modela koji danas testiramo. Da kasnije ne bude neke zabune!

*Sve priložene fotografije možete pogledati u punoj rezoluciji na ovom linku.

Znamo da među vama ima onih koji prosto vole da se oslone na brojke tj. rezultate poznatih benchmark aplikacija te smo rešili da Mate 20 Pro provučemo kroz “sito i rešeto” ovih pet aplikacija.



Počećemo naravno sa AnTuTu Benchmark aplikacijom, verzije 7.1.4. Rezultat koji smo dobiji je 222094 bodova. Ovaj rezultat Huawei Mate 20 Pro smešta na 24. poziciju AnTuTu Benchmark liste.

Kada je reč o Geekbench 4 testu, Huawei Mate 20 Pro je dobio prilično visok rezultat od 3328 bodova za jednojezgarni test i rezultat od 9762 bodova za više-jezgarni test.



Ovaj rezultat Huawei Mate 20 Pro smešta daleko iznad mnogobrojnih premium modela na Geekbench 4 listi.



Kako ne bismo dodatno odužili ovaj video, prilažemo vam rezultate 3DMark i PCMark testova. 3DMark je iznjedrio 3814 bodova za OpenGL test i 2282 bodova za Vlukan test. Prema 3DMark statistici, ovi rezultati govore da je Mate 20 Pro bolji od 96% drugih telefona. Nije loše možemo vam reći!

Sa druge strane, PCMark nam je dao rezultat od 7696 bodova što je takođe prilično visoko.

Evo i detaljnijih informacija o ocenama koje otprilike govore u čemu je, po PCMark-u, Mate 20 Pro izuzetno dobar.

Ok, sada prelazimo na jedan malo drugačiji test, a to je test veštačke inteligencije! Pronašli smo aplikaciju koja tvrdi da poseduje sistem za testiranje veštačke inteligencije kod pametniih telefona. Rešili smo da je probamo i vidimo gde je tu Huawei Mate 20 Pro.

Rezultat Huawei Mate 20 Pro telefona je 1231 bod, što je, kako AI Benchmark 2 aplikacija tvrdi, odlično!

U poređenju sa nekim drugim telefona, Huawei Mate 20 Pro ubedljivo vodi sa preko 5000 bodova više u odnosu na P20 Pro, Google Pixel 3 XL i tako dalje. Ove informacije nas ne čude jer smo i sami primetili da je AI inzvaredan kod Mate 20 Pro telefona.

Kad već maltretiramo procesor, RAM, internu memoriju i grafički čip Mate 20 Pro telefona, red bi bio da testiramo senzore i još par drugih stavki. Za te potrebe ćemo iskoristiti aplikaciju “Sensor Test”. Ovde imamo mogućnost da testiramo gotovo sve senzore telefona. Pa da krenemo redom.

Kao što vidite, akcelerometar tj. senzor za merenje ubrzanja - Radi… Ne znamo koliko na ovaj način možemo uopšte testirati akcelerometar, ali dovoljno je videti da radi. Možda bitnija informacija je to da kada smo koristili navigaciju, upozorenja o prekoračenju preko HereWe Go aplikacije bi se uvek poklapala sa brzinom auta, što negde govori o preciznosti akcelerometra.

Zatim imamo light senzor koji beleži koliko svetlosti dopire do telefona. On naravno radi bez greške.

Ništa drugačije nije i sa senzorom za blizinu koji odmah detektuje prst u razdaljini do 5 cm od sebe. Naravno, kompas i žiroskop rade rade sasvim normalno.

No, kada je reč o GPS modulu, njega znamo kako možemo da testiramo. Pokrenuli smo HereWe Go da vidimo koliko brzo će zaključati lokaciju. Naravno, prvo smo isključili WiFi i paketne podatke.

GPS je fenomenalno brz i precizan. Here WeGo gotovo odmah detektovala lokaciju telefona u radijusu od 10 metara, a kroz par sekundi je uspela da detektuje tačnu lokaciju telefona u radijusu od jednog metra.

Kako bismo bili dosledni ovom današnjem testu, istaći ćemo da Huawei Mate 20 Pro koristi sledeće tehonogije za lociranje: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS.

Zaokružićemo ovu seriju testiranja iskoristivši dodatnu alatku AnTuTu Benchmark aplikacije za testiranje HTML5. Naime, rezultat koji smo dobili na ovom testu je 37420 bodova.

Ovo nam govori da je Mate 20 Pro prilično odazivan kada su web aktivnosti u pitanju. Surfovanje internetom ne može biti bolje od onog koje imamo na ovom telefonu, to vam sa odgovornošću tvrdimo.

To je to što se tiče testova i statističkih podataka. Sada, pre gaming testa koji nestrpljivo čekate, želimo da vam prenesemo kako se telefon ponaša pri multitaskingu i ostalim sličnim svakodnevnim aktivnostima.

Prvo smo testirali koliko telefonu treba da pokrene kameru kada je zaključan. Duplim dodirom na taster za smanjivanje tona se inače okida fotografija kada je telefon zaključan. Mi smo u podešavanjima kamera aplikacije podesili da se pri izvršavanju ove gesture pokrene kamera. Pa hajdemo da vidimo koliko je Huawei Mate 20 Pro odazivan po tom pitanju.

Prilično brzo i bez grešaka Huawei Mate 20 Pro pokreće kameru nakon duplog dodira na taster za utišavanje tona telefona. Ovo je izuzetno bitno za običnog korisnika iz očiglednih razloga tako da nam je drago da vidimo pozitivne rezultate.

RAM menadžment je dobar, možda malo agresivniji, ali sa razlogom. Ipak je zbog baterije bitno da u memoriji tj. u pozadini ne radi previše aplikacija. Bilo kako bilo, kretanje između aktivnih aplikacija radi glatko, bez kočenja i bilo kakvih poteškoća.

Korišćenje aplikacija u podeljenom prozoru takođe radi fenomenalno! Skroz glatko i bez grešaka.

Dodali bismo samo da pozivanje putem, recimo Google Duo aplikacije, može da se vrši putem malog plutajućeg prozorčića dok se, primera radi, igra neka igrica. Čak i u tim situacijama su performanse telefona besprekorne, uz blago zagrejavanje kućišta, što je očekivano za date okolnosti.

Kretanje kroz korisnički izgled i fioku sa aplikacijama je sasvim fluidno i u skladu sa premium uređajima, čak i kada se koriste neki napredniji launcher-i.

I sada možemo da vam pokažemo kako izgleda gaming na Huawei Mate 20 pro telefonu koji, podesećamo, nije deklarisan kao gejmerski uređaj! Iako Huawei Mate 20 Pro nema neke game režime, tokom igranja igrica je on zategnut “kao strela”! Ne greje se previše, a radi bez bilo kakvih kočenja, štucanja ili framedrop-ova. Probali smo nekoliko igrica za koje smatramo da će na koristan način prezentovati gaming sposobnosti Mate 20 Pro telefona.

Naravno, prvu igru koju smo probali je PUBG Mobile, sa maksimalnim grafičkim podešavanjima. Dakle, aktiviran je HDR prikaz, maksimalan tj. ultra frame-rate, “Realistic” stil grafike i anti-aliasing, a isključena je opcija za automatsko snižavanje kvaliteta grafike u zahtevnim delovima igre. Naš utisak je fenomenalan! Sve radi inzvaredno! Grafički prikaz je kvalitetan, a framerate pouzdan, sa minimalnim dropovima.

Naredna igra koju smo probali je naša omiljena, a u pitanju je Asphalt 9. Grafički prikaz je podešen “High Quality”. I naravno, sve je prošlo bez ikakvih problema. Igračko iskustvo je fenomenalno.

Jedna od igara koja može da prikaže 60 frejmova po sekundi je naravno Modern Combat 5. Čak i sa malo višim framerate-om, Mate 20 Pro uspeva da dostavi vrhunsko gejmersko iskustvo.

Naredna igra koju smo probali je “Dead Trigger 2”. Mi je ne obožavamo, ali je svakako zgodna za testiranje performansi telefona. Grafička podešavanja su podešena na “High” sa 60 frejmova po sekundi. Utisci su super, ako izuzmemo žanr igre koji nije po našem ukusu…

Kao šlag na trori će nam doći igra Minion Rush. Nju smo želeli da uvrstimo jer veliki broj korisnika telefona voli da ubije vreme baš uz ovu igru. Ova igra automatski podešava kvalitet prikaza tako smo mi samo počeli sa skakutanjem i izbegavanjem prepreka. I naravno, nismo se razočarali. Sve je prošlo u najboljem mogućem redu, bez neprirodnog zagrejavanja kućišta telefona.

Na kraju, nakon svih ovih testova, ostalo nam je da istaknemo da Huawei Mate 20 Pro možda nije deklarisan kao gejmerski telefon, ali on to svakako jeste!

Ostali gejmerski telefoni imaju ko zna kakve RGB trake, osvetljenja, režime i sisteme za hlađenje zbog čega obično stradaju ostali aspekti uređaja. Kod Mate 20 Pro modela ne strada ništa! Sve je u samom vrhu, počevši od kamera, preko dizajna pa sve do performansi.

Naš utisak i zaključak je očigledan! Novi Kirin 980 čipset, sa sedmo-nanometarskom arhitekturom je opravdao sva naša očekivanja. Ostalo je samo da vi donesete sud na osnovu ovog videa! Pišite nam u komentarima ša mislite, da li je Mate 20 Pro vredan pozitivnih kritika!

Jedini nedostatak Huawei Mate 20 Pro telefona se ogleda u prividu loših performansi koji se stvara zahvaljujući slabije optimizovanom EMUI korisničkim izgledom. O tome ćemo naravno u posebnom članku, a u ovom smo samo želeli da pomenemo to jer ne bilo fer da prećutimo tako nešto. Obavezno nam pišite vaše utiske i mišljenje! Vrlo rado bismo vas saslušali i proćaskali sa vama o tome!