Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Mate S - Test

Huawei Mate S - Test

Testirali smo telefon koji svojim karakteristikama ostavlja bez daha. Mi smo oduvani, a kada vidite njegove sposobnosti i vi ćete biti! 

Huawei Mate S je zvanično predstavljen na IFA konferenciji u Berlinu, 2015. godine. Tada smo, po prvi put od kako postoje Android telefoni, imali prilike da vidimo uređaj sa ekranom koji je osetljiv na različit intezitet dodira. Iako je to karakteristika po čemu mnogi pamte Mate S, ovaj telefon ima mnogo više od toga da ponudi. Shodno tome, Huawei je rešio da napravi Mate S u više varijanti. Mi smo imali prilike da testiramo model koji nema “Force Touch” ekran. Pročitajte naše utiske.

Dizajn

Mate S ima dizajn koji je veoma sličan prethodnim vodećim telefonima Huawei kompanije. Međutim, ovaj put se mogu primetiti blage promene, a to se odnosi na zakrivljenu prednju stranu sa 2.5D Arc Corning Gorilla Glass staklom, četvrte generacije.



Lepši izgled telefona i znatno prijatnije korišćenje jednom rukom je razlog zbog čega se Huawei odlučio za promenu dizajna na ovaj način. Naravno, veoma tanan struk Mate S telefona, svega 7.2 mm, je nešto što će dodatno olakšati korišćenje i doprineti elegantijem dizajnu.

Na desnom boku Mate S telefona se nalaze tasteri za manipulaciju tona i taster za otključavanje/zaključavanje telefona. Tasteri su pravilno pozicionirani i dobro prijanjaju prilikom pritiska.

Na levom buku je uložak koji ima dva slota: za NanoSIM i MicroSD kartice.



Sa gornje strane telefona se nalazi 3.5 mm audio izlaz i mikrofon.

Dok se sa donje strane nalazi MicroUSB konektor okružen zvučnicima. Znamo da pretpostavljate da Mate S ima stereo postavku zvučnika kada pogledate te dve rešetke na dnu telefona. Ipak, moraćemo da vas razočaramo jer to nije slučaj. Mate S ima jedan zvučnik koji je pozicioniran ispod jedne rešetke, dok se ispod druge rešetke nalazi mikrofon.



Sa prednje strane se nalazi kamera od 8 MPx u društvu ambijentalnih senzora, notifikacione led lampe i sušalice. A ispod te “družine” se (logično) nalazi ekran.



Navigacioni tasteri se iscrtavaju u okviru ekrana te se sa prednje strane ne mogu naći fizički ili kapacitativni tasteri. Moguće je i prilagoditi navigacione tastere prema svojoj potrebi, što je ogroman plus sa softverske strane.

Na poleđini su smeštena dva bitna aduta: kamera i čitač otiska prstiju. Zadnja kamera je 13 MPx i je sposobna da napravi odlične fotografije i video snimke. Uz kameru, podrazumeva se, dolazi i DualLED blic kao prva pomoć u okolnostima veoma loše osvetljenosti. Više o kameri pročitajte u “Kamera” pausu.

Huawei Mate S je, kao što vidite, napravljen u celosti od metala. Postoje dve plastične lajsne ispod koje se preteže antena za povezivanje sa baznim stanicama.

Sledeći adut je čitač otiska prstiju! Čini nam se da Huawei Mate S ima najbolji čitač otiska prstiju od svih telefona na tržištu. Govore da Galaxy S7 ima takođe dobar čitač. No, dok ga mi ne probamo i uverimo se, Mate S je na tronu po tom pitanju, što se nas tiče.

Ekran

Huawei Mate S dolazi sa AMOLED ekranom dijagonale 5.5 inča, FullHD rezolucije, sa neverovatnim kontrastom 18.000.000:1. Huawei je i ranije svoje telefone opremljivao ekranima sa visokim kontrastom. Huawei P8 je recimo imao kontrast 15.000:1, što je realno visoko. Ovo sada sa Mate S mu dođe kao neka ektremna “šetnja” u nove horizonte. Da se razumemo, zahvaljujući visokom kontrastu, vidljivost napolju je super kod Mate S telefona. Takođe, benefit je i širok ugao vidljivosti.

Huawei je omogućio korisnicima da prilagode temperaturu boja koje se prikazuju. Shodno tome, u podešavanjima je vrlo lako podesiti hladan ili topao prikaz boja.

Rezolucija je nešto što Mate S čvrsto vezuje za 2015 godinu. Zašto? Pa... 2016. godina je nekako predodređena za premium uređaje koji dolaze isključivo sa QHD rezolucijom. Znajući da je Huawei Mate S lansiran 2015. godine, onda nas i ne čudi zašto on dolazi sa ekranom rezolucije 1080*1920.

Ne znamo šta ostali kritičari smatraju po tom pitanju, ali mi ostajemo pri svom mišljenju. Da podsetimo kako ono glasi: svi ekrani do 5.5 inča dijagonale nisu obavezni da imaju veću rezoluciju od FullHD-a. Budući da je ekran Mate S telefona FullHD rezolucije, onda mi nemamo nikakve zamerke. A zašto bismo imali kada je ppi viso. Tačnije, gustina piksela po inču je 401.

Čak šta više, oduševljeni smo ekranom jer pruža odličan prikaz boje i kristalno jasnu sliku. Verujemo da je to tako baš zbog AMOLED tipa ekrana. Zahvaljujući AMOLED tehnologiji, crna je tamno crna, a ostale boje su vividne!

Performanse

Mate S dolazi u tri varijante kada je reč o internoj memoriji: 32 GB, 64 GB i 128 GB. Sve tri varijante imaju mogućnost proširenja interne memorije putem MicroSD kartice do 128 GB.

Huawei Mate S sadrži sve module koje bi jedan premium telefon trebalo da poseduje. Mislimo na NFC čip, 4G LTE povezivost, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS, FM Radio, žiroskop, kompas, senzor za blizinu, akcelometar i čitač otiska prstiju.

Čitač otiska prstiju je fantastičan. Pre svega, odlično je pozicioniran. To govorimo jer nam je prst uvek bio tamo gde treba. Kvalitet čitača je ono o čemu tek želimo da govorimo. Veoma je brz i radi bez greške. Nije nam se desilo baš ni jednom da čitač ne pričita otisak iz prve.

Verujte da nije lako navići se na telefon koji poseduje čitač otiska prstiju. Međutim, Mate S sa svojim čitačem taj problem baca u zaborav. Da ne pominjemo to što je pomoću čitača senzora moguće obavljati neke druge komande. On praktično može poslužiti kao “trackpad”. To znači da prevlačenjem prsta preko čitača može da se zada komanda koja će listati fotografije u galeriji, okinuti fotografiju, zaustaviti alarm i slično.

Recimo, ako prevučete prst na dole preko čitača, spustiće se notigikacioni panel. Ako dodirnete čitač i zadržite prst na njemu, okinućete fotografiju. Možete se čak javiti na telefon pomoću čitača otiska prstiju! Super je to što čitač može da registruje više prstiju kako bi korisnik mogao da otključa Mate S, bilo da telefon drži u levoj ili desnoj ruci.

Ali šta je sa ostalim karakteristikama? Nadamo se da ste do sada već uvideli da Huawei Mate S ima moćnu postavku. Kako bi pomenuti senzor i sve ostalo radilo što je brže i stabilnije moguće, Mate S ispod haube pakuje moćni HiSilicon Kirin 935 čipset koji podrazumeva dva četvorojezgrana procesora. Jedan je takta 2.2 GHz, a drugi takta 1.5 GHz. Uz ovaj čipset ide i Mali T628 MP4 grafički čip, kao i 3 GB RAM-a.

Čitajući ove karakteristike, sigurni smo da nećete imatei problem da nam verujete kada vam kažemo da Huawei Mate S radi kao “švajcarski sat”! Koristiti multitasking na ovom telefonu je prava uživancija. Bez ikakvih poteškoća je moguće prebacivati se iz jedne u drugu aplikaciju i sve tako u nedogled!

Gejming je takođe odličan. Doduše, može bolje ali ne možemo reći da je loše. Na skali od jedan do deset, gejming je čista devetka! Kao i uvek, igrali smo Asphalt 8 i Modern Combat 5. Igre rade bez greške i bez značajnih frejmdropova! Da li vam AnTuTu Benchmark rezultat potvrđuje to? Pa naravno da potvrđuje, pogledajte:

Da li se greje tokom igranja igrica? Da, geje se. Koliko? Pa, dovoljno da primetite, ništa spektakularno!

Baterija

Ok, baterija nije zamenljiva. Toliko možete i sami da zaključite. Kapacitet baterije je 2.700 mAh i to je na papiru sasvim dovoljno. Mi konkretno nismo bili prezadovoljni baterijom, ali smo se nekako utešili kada smo videli da je sistem brzog punjenja druge generacije dostupno!

Očekivali smo da će Mate S bez problema moći da izdrži 8 sati aktivnog i naprednog korišćenja. Pogrešili smo! On je u mogućnosti da pruži 5 do 6 sati, maksimum! Sa druge strane, na celi dan prosečnog korišćenja se ipak može računati.

Mate S nam je recimo dao maksimum 32 sata života uz režim štednje i par preventivnih mera koje podrazumevaju pažljivo i ekonomično korišćenje telefona. Kada Mate S ne bi imao brzi sistem punjenja koji bateriji omogućava da se napuni u celosti za 2 sata, to nikako ne bi valjalo…

Kamera

Huawei Mate S ima 13 MPx zadnju kameru koja uključuje “četvorobojni RGBW” senzor i otički stabilizator slike. Takođe, kamera je u okvirena kućištem koje je otporno na habanje zahvaljujući safirnom staklu.

Hardverske prednosti, ali i one softverske, omogućavaju Mate S telefonu da napravi impresivne fotografije i video snimke. Što se nekih opcija kamera aplikacije tiče, Mate S raspolaže sa noćnim režimom, panorama, HDR, ubrzani snimak, usporeni snimak, režim fotografisanja hrane i još par.  

Budući da je kamera sposobna da napravi veoma dobre fotografije, pune detalja, sa odlično saturisanim bojama, nije nam teško da je okarakterišemo kao odličnu! Kao kod svih pametnih telefona, najbolje fotografije se dobijaju u dobrim okolnostima osvetljenja. Međutim, kamera Mate S telefona se odlično snalazi u lošijim uslovima pa tako fotografije bivaju iznenađujuće dobre.

Ako moramo da naglasimo neki nedostatak kamere, reći ćemo da je to blago naglašavanje crvene boje. Na priloženim fotografijama ćete videti o čemu govorimo:

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja. (13 MPx) 

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja, makro režim. (13 MPx)

*Fotografija načinjena u slabijim uslovima osvetljenja. (13 MPx)

*Fotografija načinjena u lošim uslvima osvetljenja. (13 MPx)

Sve fotografije načinjenje zadnjom kamerom od 13 MPx, u punoj rezoluciji, pogledajte na priloženom linku:

>> Fotografije načinjene zadnjom kamerom Huawei Mate S telefona <<

*Sve fotografije načinjene prilikom testa Huawei Watch sata su načinjene prednjom kamerom Huawei Mate S telefona. OVDE možete pogledati te fotografije i tako se detaljnije upoznati sa sposobnostima kamere.

O kvalitetu snimka ne želimo mnogo da polemišemo! Dopada nam se FullHD zapis koji pravi ovaj telefon, kao i to kako on iskorišćava prednost OIS-a prilikom snimanja. U kvalitet snimanja Huawei Mate S telefona se najbolje možete uveriti ukoliko pogledate test Huawei Watch pametnog sata koji je snimljen upravo kamerom ovog telefona:

Kamera aplikacija je gotovo ista kao i na ostalim EMUI 3.1 Huawei telefonima. Tu nemamo šta više da dodamo. Ako ste koristili Huawei P8, onda znate o čemu se radi. U slučaju da niste, pogledajte naš detaljan test tog telefona na priloženom linku, a OVDE možete da pogledate par fotografija koje prikazuju kamera aplikaciju “u akciji”:

>> Huawei P8 - Test <<

Prednja kamera je 8 MPx, naravno bez OIS-a, ali sa 16:9 formatom beleženja videa. Inače, video zapisi načinjeni prednjom kamerom Mate S telefona uopšte nisu loši. No, fotografije su nekako ono u čemu je prednja kamera od 8 MPx veoma sposobna. Selfie u velikom broju slučaja ispadne perfektan. Softversko “šminkanje”, odnosno režim lepote radi odlično, fotografije su pune detalja, sa prikladno saturisanim bojama.

Nekada se može primetiti šum na selfie fotografijama, ali to je samo u situacijama lošeg osvetljenja. Kako biste se bolje upoznali sa mogućnostima prednje, selfie kamere, pogledajte priložene fotografije:

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja. (8 MPx)

 

*Fotografija načinjena u solidnim sulovima osvetljenja, bez aktiviranog režima lepote. (8 MPx)

*Fotografija načinjena u solidnim sulovima osvetljenja, sa aktiviranim režimom lepote. (8 MPx)

Sve fotografije načinjenje prednjom selfie, kamerom od 8 MPx, u punoj rezoluciji, pogledajte na priloženom linku:

>> Fotografije načinjene prednjom kamerom Huawei Mate S telefona <<

Korisnički izgled

Huawei Mate S originalno pokreće Android 5.1, međutim mi smo koristili Android 6 Marshmallow jer je nadogradnja u međuvremenu puštena. Kao što smo malopre pomenuli, EMUI 3.1 je “nabačen” preko Android-a što mi iskreno ne bismo zamerili budući da je odlično osmišljen.

Notifikacioni panel je podeljen u dve sekcije: za obaveštenja i za skraćenice. Čujemo po forumima da bi korisnici voleli da vide EMUI sa notifikacionim panelom koji kombinuje ove dve sekcije u jednu, ali mi smatramo da je to greška jer bi tada sve bilo natrpano!

EMUI sadrži i sistem temiranja koji korisnicima omogućava da kompletno menjaju iskustvo korisničkog izgleda. U podešavanjima se nalazi kategorija sa raznim opcijama za prilagođavanje naprednog čitača otiska prstiju. Ova kategorija nije usamljena jer se uz nju nalaze još par njih koje dodatno mogućavaju korisnicima zgodnije korišćenje Huawei Mate S telefona.

Tu su opcije koje omogućavaju korisniku da glasovnim komandama započne pozive. Zatim, opcije koje omogućavaju korisniku da utiša telefon gesturom telefona tj. njegovim okretanjem ekranom prema ravnoj površini. Jedna od korisnijih opcija na toj listi je mogućnost smanjivanja ekrana kako bi korisnik mogao da koristi telefon jednom rukom.

Ranije, EMUI korisnički izgled nije imao opciju “Dual Windows”. Konačno, sada je to dostupno te korisnici mogu da podignu multitasking na viši nivo! Trenutno, “Dual Window” opcija se može koristiti samo uz preinstalirane aplikacije kao što su: galerija, bležnik, video player, kalendar i slično.

Huawei je EMUI napravio tako da se mnogo razlikuje od klasičnog Google-ovog Android-a, to se dâ primetiti. Međutim, to ne znači da je on loš! Čak i za one koji preferiraju “stock Android” iskustvo, EMUI je praktično prijatna promena. Shodno tome, smatramo da će svi novi korisnici Huawei telefona, konkretno Mate S modela, moći lako da se naviknu na njegov korisnički izgled.

Zaključak

Vidite i sami da je test izuzetno sažet. To je zato što nam je bilo baš teško da pronađemo konkretne nedostatke kod Huawe Mate S telefona. On je realno prelep telefon! Ima odličan dizajn, predivan i kvalitetan ekran, odlične kamere i solidnu bateriju. Performanse su, kao što smo istakli, odlične. Sve radi sasvim glatko, bez kočenja, grešaka i slično. Korisnički izgled je osvežavajuć za one koji nisu do sada koristili EMUI, a paket gestura koji nudi Mate S je ono što ga čini posebnim.


Kada se podvuče linija, ne vidimo zašto bi neko mogao da bude nezadovoljan sa Huawei Mate S telefonom. Tačnije, teško da bi neko mogao da mu nađe konkretan nedostatak, odnosno manu!

Dodaćemo to da smo stvarno uživali koristeći Huawei Mate S, pogotovu njegove funkcije koje se odnose na gesture zgloba prsta i gesture preko čitača otiska prstiju. Preporučujemo Huawei Mate S svima koji su u mogućnosti da ga sebi priušte.

Evo naših ocena:

Baterija - 8.0/10 > Baterija solidna, Quick Charging System 2.0 je dostupan.

Dizajn - 9.5/10 > Telefon izjedna izrađen od metala sa 2.5D zakrivljenim staklom preko ekrana.

Ekran - 9.0/10 > Odličan AMOLED ekran, FullHD rezolucije, jasnog i saturisanog prikaza.

Pozivanje - 9.0/10 > Stabilnost signala odlična + 4G LTE povezivost.

Funkcije - 10/10 > Odličan čitač otiska prstiju sa brojnim funkcijama, kao i mnoge druge gesture ekrana i samog telefona.

Operativni sistem - 9.0/10 > Jako intuitivan EMUI korisnički izgled i dostupna Android 6 Marshmallow nadogradnja.

Kamera - 9.0/10 > Fotografije su odlične, snimci takođe. Crvena boja je malo više naglašena.

Performanse - 9.0/10 > Odlične performanse, osmojezgrani procesor i 3 GB RAM-a.