Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Nova 9 - Novi HarmonyOS 2 telefon! (VIDEO)

Huawei Nova 9 - Novi HarmonyOS 2 telefon! (VIDEO)

U Beču je danas zvanično lansiran Huawei Nova 9 telefon! Mi smo imali prilike da ga koristimo prethodnih 24 sata tako da smo stekli neke prve utiske koje želimo da vam prenesemo. 

Ovo nije recenzija, odmah to da razjasnimo. Recenziju ćemo napisati za nekih desetak dana kada budemo detaljno sve testirali i isprobali. Na ovaj članak gledajte kao priliku da se upoznate sa nekim ključnim funkcionalnostima Huawei Nova 9 telefona.

 



Naravno, usput ćemo vam preneti i neke naše utiske, mišljenja i pretpostavke. Ali pre nego što krenemo, predlažemo vam da prvo pogledate video u kojem smo otpakovali Huawei Nova 9 telefon i pokazali šta to od opreme stiže uz njega:

Huawei Nova 9 je izgleda vrlo zanimljivo, pogotovu sa okvirom koji udomljava zadnje kamere, a koji je u obliku pilule. Zadnja površina je, čini nam se, od stakla. Celo to zadnje staklo je brušeno pa otisci uopšte ne ostaju. Prilično lepo izgleda Huawei Nova natpis pri dnu.

Okivr je metalan, na bokovima tanak i sjajan, a sa gornje i donje stane nešto širi, takođe brušen, što se uklapa u celojupan dizajn telefona. Na desnom boku su tasteri za kontrolu tona i taster za zaključavanje telefona koji je akcentovan crvenom bojom, što svakako podržavamo. Lepo izgleda. 

Huawei Nova 9 je dual sim telefon, sa jednim zvučnikom, dva mikrofona i USB Tip C konektoromo. 



Telefon stvarno deluje premium kada se drži u ruci. Brušeno staklo i metalni okvir odaju utisak vrlo vrlo kvalitetne izrade. 

Sa druge strane, telefon je prilično tanak, svega 7.77 milimetra, a težak nekih 175 grama što nije premalo, ali ni previše. Napred imamo AMOLED ekran, dijagonale 6.6 inča, koji se proteže skoro do samih bokova, a obzirom da je zakrivljen, utisak je takav da nema ivice sa strane, iako ih realno ima. 



Iznad i ispod ekrana ima samo malo praznog prostora, ali budući da je sve simetrično, to ne privlači previše pažnje. Da su ivice oko ekrana za pola milimetra veće, to onda ne bi bilo to i nekako bi nam telefon izgubio taj premium utisak. 



Dopada nam se to što Huawei Nova 9 koristi slušalicu umesto tehnologije vibriranja stakla ekrana kako bi mogli da čujemo sagovornika. Čini nam se da je to bolje i pouzdanije rešenje, a i kada već postoji nešto prostora izand ekrana, onda je dobro iskoristiti ga pametno, što je Huawei svakako učinio. Pored te slušalice su i senzor za blizinu. 

Prorez za prednju kameru je prilično veliki budući da je kamera manja. Nismo merili, ali bismo rekli da kamera ima crni okvir koji je širine sigurno jedan milimetar. Ali dobro, nije da će smetati, pogotovo kada vam kasnije budemo pokazali o kakvoj se selfie kameri radi.

Čitač otiska prstiju je ispod ekrana i za ovih 24h korišćenja je radio bez ikakavih problema. Stvarno radi dobro. Dozvolićete nam da sumiram da se radi o vrlo atraktivnom telefonu. Nebojte se! Nije mamac u pitanju jer su i ostale su karakteristike telefona, pa možemo reći zadivljujuće. Evo zašto! 

Huawei Nova 9 ima OLED ekran, dijagonale 6.6 inča, sa stopom osvežavanja od 120 herca, što je sjajno! Dakle, odličan ekran sa visokom stopom osvežavanja. Znači nije 90 herca, nego 120 herca i što je najbitnije, uvek možete podesiti da li će stopa osvežavanja ekrana biti adaptivna, u zavisnosti od toga šta radite trenutno na telefonu, ili fiksna, ukoliko volite taj “pun gas” fazon. Sve u svemu, ekran ima odličan prikaz slike. Boje su fenomenalne. Preko milijardu boja može ekran da reprodukuje. 

Huawei je ono najbitnije obezbedio što se ekrana tiče, pa je momenat štednje kod rezolucije koja je FullHD+. Ne bojte, nećete sigurno primetiti piksel ili niži kvalitet slike, a tome u prilog ide i nadprosečno visoka gustina piksela sa vrednošću od 391 piksela po inču.

Znači, izrada telefona odlična, ekran i više nego odličan, gde je onda kvaka, kod kamera? Pa… Zar bi Huawei tako nešto dozvolio? Ipak se radi o kompaniji koja je lider kada je reč o mobilnoj fotografiji. Huawei Nova 9 dolazi sa odličnim zadnjim kamera koje vam omogućavaju da napravite fenomenalne fotografije, kako danju tako i noću. 

Okinuli smo nekoliko fotografija noću, jer se tada najbolje vidi koliko su kamere nekog telefona sposobne, i ispostavilo se da Huawei Nova 9 raspolaže teškom artiljerijom. Fotografije su odlične! Ipak, ultraširokougaona kamera nema tu mogućnost fotografisanja u noćnom režimu.

Primer fotografije i video snimaka u punoj rezoluciji pogledajte ovde:

>> Huawei Nova 9 - Primer fotografije i video zapisi <<

Sada ćemo brzo samo navesti specifikacije kamera, a posle ćemo objasniti zašto mislimo da Huawei Nova 9 ima odlične kamere i zašto je kompanija ovaj telefon namenila vlogerima i entuzijastima fotografije. 

Senzor zadnje glavne kamere je rezolucije 50 MPx. Ultraširokougaona kamera pravi fotografije rezolucije 8 MPx, Macro kamera 2 MPx, i senzor dubije je takođe 2 MPx. Ove specifikacije u suštini ne govore mnogo, ali fotografije i video zapisi govore. 

Dinamički raspon je vrlo dobar, boje su odlične, dok je obrada fotografija na Huawei telefonu fenomenalna. To znači da ništa ne treba da brinete, nego samo da uperite telefon i okinete. Huawei je u okviru kamera aplikacije uvrstio brojne režime koji će vam pomoći da napravite odlične fotografije, bez obzira koju kameru koristite. 

Ono što je očigledno, a to je da Huawei želi da korisnici Nova 9 telefon koristite i za snimanje. To govorimo zato što sa svim kamerama Huawei Nova 9 telefona možete da napravite 4K video zapis, sa 30 frejmova po sekundi i stabilizacijom videa. 

Da napomenemo, kada kažemo sve kamere, mislimo na prednju, glavnu i ultraširokougaonu zadnju kameru. Macro kamera se ne može koristiti za snimanje videa, već samo za fotografije. 

Ako baš želite da snimate video koji beleži 60 frejmova po sekundi, onda je potrebno sniziti rezoluciju na 1080p, pod uslovom da ne koristite ultra-širokougaonu kameru, već samo prednju i glavnu zadnju. 

Čini nam se da taj frame rate nije skupa cena, obzirom da nam je Huawei sa Nova 9 modelom doneo znatno bitnije stvari, a to su pre svega fenomenalan noćni režim i sjajnu prednju kameru, rezolucije 32 MPx. 

Ovih 32Mpx nisu tu samo kako bi specifikacije telefona izgledale atraktivno. Mi smo lično oduševljeni prednjom kamerom i negde mislimo da je među najboljim u ovoj klasi. Video zapis prednjom kamerom je stvarno super, i snimci su dobri kada ih pravite noći i danju. ipak je rezolucija tih videa 4K. 

Fotografije načinjene prednjom kamerom su još bolje, a zahvaljujući obradi koja se primeni nakon okidanja, one budu oštre i lepo osvetljene. Za neke loše uslove osvetljenja tu je i noćni režim. U prilog tome da je Huawei Nova 9 vlogerski orijentisan telefon idu kreatorpriče režim, vlog režim i naravno 4K snimanje. 

Kreator priče vam omogućava da brzo snimite video koji ima tranzicije. Ono što je super je to što telefon ima zanimljive šablone koji vam se prikažu pre nego što započnete kreiranje videa tj. priče. Tako unapred možete da vidite kako će izgledati tranzicije, iz koliko delova se priča treba snimiti i koliko koji deo dugo traje. 

Tu je i VLOG režim koji vam uglavnom omogućava da snimate video koristeći i zadnju i prednju kameru. A za one kreativne vlogere, tu je io mogućnost kreiranja usporenih snimaka, bez vremenskih ograničenja, sa 960 frejmova po sekundi ako snimate u 720p rezoluciji, ili sa maksimalno 120 frejmova po sekundi ako snimate u 1080p rezouliciji. Ove usporene snimke, sa istim podešavanjima koje upravo pomenuli, možete napraviti i prednjom kamerom, što je izvanredno. 

Što se performansi tiče, Nova 9 raspolaže sa sposobnim Snapdragon 778 4G čipsetom, a to uključuje osmojezgarni procesor izrađen na šesto-nanometarskoj arhitekturi i Adreno 642L grafički čip. Tu je 8GB RAM-a i 128 GB interne memorije, što je sasvim dovoljno. 

Do sada nismo primetili nikakve probleme kada su performanse u pitanju, ali imajte na umu da nismo detaljno testirali telefon. Tek je jedan dan u našim rukama. I za kraj ćemo spomenuti da Huawei Nova 9 ima bateriju kapaciteta 4300 mAh što realno nije mnogo, ali punjač od čak 66 wati potpuno baca u senku tu informaciju. 

Za svega 38 minuta možete napuniti Nova 9 telefona od 0 do 100%. I da! Pnjač sposoban da izbaci 66 vati dolazi uz telefon, neće vas Huawei ukratiti za to. Nama je ova karakteristika pravi šlag na torti.

Huawei Nova 9 košta negde oko 62000 dinara, a ukoliko telefon kupite u narednih 16 dana, onda na poklon dobijate FreeBuds 4 slušalice. Ako u obzir uzmemo da nove FreeBuds 4 slušalice koštaju 21000 dinara, onda Nova 9 telefon narednih 16 dana košta 41000 dinara.

Ovo je telefon koji spada u viši deo srednje klase. Budući da telefon ima gotovo najbitnije odlike premium uređaja, cena od 62000 dinara ne bi trebalo da predstavlja problem.