Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Lenovo Vibe X2 - Test (VIDEO)

Lenovo Vibe X2 - Test (VIDEO)

Prethodnih dana smo zahvaljujući mts-u imali prilike da testiramo telefon koji je prepoznatljiv po načinu izrade i performansama. Pogledajte kako je Lenovo Vibe X2 prošao kod nas na testu i pročitajte koje su njegove prednosti i nedostaci.

Pretpostavljamo da znate da je Lenovo otkupio kompaniju Motorola? Taj njihov potez govori koliko Lenovo želi da se što više utemelji u ovu industriju. Mi nećemo mnogo diskutovati koliko je Lenovo ozbiljna kompanija, verujemo da ste toga svesni, već ćemo odmah krenuti na stvar. Lenovo Vibe X2 je telefon koji je predstavljen u septembru mesecu 2014 godine bez previše pompe ali sa naglaskom na njegovu izradu. O tome na koji način je telefon izrađen ćemo detaljno govoriti kasnije. Hajde odmah da krenemo od pakovanja jer sa nestrpljenjem želimo da vam ispričamo naše utiske. 



Pakovanje telefona je sa razlogom napravljeno u slojevima, a pretpostavljamo da su time hteli malo da nagoveste sam dizajn telefona. Kutija zaista odaje odličan utisak i nikog ne ostavlja ravnodušnog. A ako kutija nikog neće ostaviti ravnodušnog, šta mislite kakav je telefon? Dakle, poruku koju je Lenovo poslao dizajnom samog pakovanja je svima jasna: “ovo je telefon koji smo napravili sa mnogo pažnje”!  Na kutiji naravno imate informacije o karakteristikama telefona, gde je najviše istaknuta katakteristika “stalno aktivni osmojezgrani procesor” (true8core)

Ceo sadržaj kutije je spakovan u malim “fiokama”. U jednoj fioci se nalazi telefon sa papirima ispod njega, a u drugoj fioci se nalazi prateća oprema odnosno USB kabel, punjač i slušalice. Sigurno primećujete da je sve kvalitetno napravljeno?

Dizajn

Telefon je napravljen u četri različita sloja koja se po boji blago razlikuju. U našem slučaju imamo prvi beli sloj koji čini zadnju površinu telefona, drugi sivi, treći tamno sivi i četvrti crni sloj, odnosno ekran. Ovo je jedan inovativni dizajn sa duga efektom koji se može naći samo na ovom telefonu što ga čini jedinim na svetu. Ako mislite da je telefon “debeo” zbog ova četri sloja, to je velika greška.



Lenovo Vibe X2 je telefon tanak svega 7.3 milimetra, čvrste i stabilne izrade. 120 grama koliko je telefon težak će dati idealno iskustvo pri korišćenju, gde nećete steći utisak da je telefon loše izrade. Naš ukus je barem takav da ne volimo ni teške ni lake telefone. 120 do 150 grama je prava mera, naravno u zavisnosti od dijagonale. Primera radi, Vibe X2 je sa svojim ekranom od 5 inča blago veći od iPhone 6 telefona koji ima ekran od 4.7 inča ali je zato lakši. Ovo govori da se Lenovo trudio da, bez obzira na veličinu telefona, Vibe X2 ipak ostane lagan.

Ovde imamo monolitan telefon gde se ne mogu naći uklonivi elementi osim slota za SIM karticu. Na samom ramu telefona mogu se naći tasteri za manipulaciju zvuka, otključavanje telefona, microUSB port, mikrofon i 3.5 audio izlaz. Sa zadnje strane se naravno nalazi LED blic, kamera, mikrofon, zvučnik i kontakt podloga za povezivanje sa dodatnom opremom. Sa donje strane ekrana se nalaze kapacitativni tasteri zaduženi za kretanje kroz Android platformu, dok se iznad ekrana nalazi slušalica, senzori i prednja kamera. Glavni materijal kućišta je plastika koja ne sakuplja otiske prstiju ili bilo koje druge tragove.



Telefon je na bokovima ravan ali se ipak osećaju slojevi pri stisku što doprinosi tome da on čvrsto stoji u vašoj ruci dok ga koristite. Inače, na kineskom tržištu su se pojavile i specijalne varijante Vibe X2 telefona sa zadnjim slojem koji imitira bambus materijal. Koliko znamo, telefon ide u beloj, zlatnoj, crvenoj i crnoj boji. Sve ove boje imaju duga efekat koji smo ranije pominjali.

Ekran

Ovde imamo dijagonalu od 5 inča prikladnu za današnje potrebe svih korisnika. Radi se o IPS LCD panelu Full HD (1920*1080) rezolucije sa 441 gustinom piksela što je izvanredno.



Slika je ekstremno jasna zahvaljujući navedenim karakteristikama i mi tokom testa telefona nismo primetili ništa negativno što je vredno pomena. Ugao vidljivosti je odličan a kontrast zadovoljavajuć. Ono što nam se dopalo je to što u podešavanjima telefona možete podešavati ekran.

Gorilla Glass zaštita je prisutna što je po nama neizbežna karakteristika današnjih ekrana na pametnim telefonima. Moramo da dodamo da telefon sa prednje strane izgleda jako moćno obzirom da ne možete lako proceniti gde je kamera, gde su kapacitativni tasteri, senzori i to koliko je ekran veliki. Praktično, dok je telefon u stanju sna vidite samo crnu površinu i ništa više.

Kamera

Ovaj deo vas verovatno najviše i interesuje, zar ne? Bićemo iskreni, kamera pravda navedeno na kutiji ali ne pruža ništa više od toga. Zašto to kažemo? Prvi razlog je zato što želimo da budemo iskreni, a drugi je zato što daje dobru fotografiju ali ne vrhunsku kao što se moglo očekivati od ovako lepo urađenog telefona. Fotografije nisu ni malo loše, šta više izgledaju odlično. Verujemo da će se dopasti 80% korisnika pametnih telefona u našem regionu, ali ako ste do sada koristili Samsung Galaxy S4 koji takođe ima 13 MPx kameru onda ćete shvatiti o čemu govorimo.

Da stavimo sve karte na sto pa sami dajte ocenu kameri. Dopalo nam se to što u uslovima dobrog osvetljenja pravi zapanjujuće dobre fotografije, pogotovu kada slikate nešto blizu. Takođe nam se dopada aplikacija koja je urađena veoma jednostavno i intuitivno za korišćenje. Međutim, nije nam se dopalo to što kamera ima poteškoća oko fotografisanja u okolnostima slabog osvetljenja i to što previše naglašava boje pa one postanu ili jarke ili tamne. Senke su gotovo nevidljive u nekim situacijama. Kao da kamerica ne može da izkalibriše ekspoziciju pri okidanju. No, kako vas ne bismo zbunili iznošenjem našeg mišljenja, pogledajte primere:

Fotografija izbliza:

Fotografija u kući:

Fotografija pri slabom osvetljenju:

Fotografija pri slabom osvetljenju sa blicem:

Što se tiče korisničkog izgleda same aplikacije za fotkanje, situacija je veoma pogodna za sve. Tu imamo okidač sa desne strane telefona (ako telefon držite horizontalno), a iznad njega imamo taster koji kada dodirnete započinjete snimanje.

U levom donjem uglu telefona videćete odbrojavanje koje signalizira koliko dugo snimate, a u gornjem levom uglu imate skraćenicu za LED lampu koji možete koristiti tokom snimanja. Imate i taster za pauzu koji može biti veoma koristan u nekim prilikama.

Sa gornje strane ekrana imate “fotoaparat” ikonicu preko koje možete odabrati način okidanja. Na raspolaganju imate: normalan, dodir, tajmer i glas.

Što se tiče tajmera imate izbor između 3, 5 i 10 sekundi. Kada fotografišete pomoću tajmera bićete tonski obavešteni pri odbrojavanju. Kada podesite glasovno okidanje, dovoljno je da izgovorite “snap” ili “chees”.

Odmah pored opcija okidanja imate i taster za fotografisanje u HDR-u, taster za fotografisanje sa blicem i taster za promenu kamere.

Ispod tastera za okidanje imate skraćenicu koja vas vodi ka modovima fotografisanja:

  • Prvi u nizu je onaj podrazumevani, normalan.
  • Drugi je panorama mod koji vam omogućava da napravite više horizontalnih fotografija koje će biti spojene u jednu.
  • Treći mod su specijalni efekti, odnosno mod u kom možete izabrati razne filtere pri fotografisanju. Dobro je to što vidite pre okidanja kako će fotografija izgledati sa jednim od ponuđenih filtera.

Prednja kamera je rezolucije 5 MPx sa fiksnim fokusom. Generalno, fotke su veoma kvalitetne, pogotovu ako fotografišete u dobrim uslovima osvetljenja, u suprotnom nećete baš dobiti prebistru fotku. Ipak, ova kamerica pravi uglavnom dobre fotke sa kojima ćete, sigurni smo, biti zadovoljni. Kada pravite selfi fotografiju, imate mogućnost da podesite intenzitet takozvanog “šminkanja”, pa vrlo lako bez po muke možete napraviti odličan selfi. Pogledajte: 

Fotografija sa blago podešenim slajderom za "šminkanje":

Fotografija sa intezivno podešenim slajderom za "šminkanje":

Kada govorimo o video zapisu, dostupno je snimanje u 1080p rezoluciji sa @30 frejmova u sekundi uz blic. Takođe možete koristiti fiksni fokus ili na dodir. U video recenziji možete da pogledate primerak video zapisa koji smo načinili sa Vibe X2 telefonom.

Performanse

Ovde ovaj slojeviti telefon najviše dolazi do izražaja. Vibe X2 poseduje usklađeni hardver koji radi bez jedne, jedine mane, iako je korisnički izgled "Vibe UI" opterećen raznoraznim animacijama i efektima. Tokom korišćenja telefona bili smo iznenađeni koliko je telefon ažuran. Svaki dodir po ekranu ispraćen je munjevitim odazivom i reakcijom. Naravno, multitaksing je takođe fluidan bez štucanja i nekih poteškoća u radu.

Da se izrazimo kao tv voditelji: “Za performanse Vibe X2 telefona pobrinuo se moćni MediaTek MT6595m hardver”. Radi se o procesoru koji ima osam stalno aktivnih jezgra, True8Core, i 64 bitnu strukturu. Zapravo tu su uparena dva četvorojezgrana procesora:  Cortex-A17 takta 2.0 Ghz i Cortex-A7 takta  1.7 GHz što predstavlja sam vrh među MediaTek procesorima.

Naša redakcija je počastvovana mnogim mladim entuzijastima pa samim tim je Vibe X2 testiran na jedan surov način kada su igrice u pitanju! Kada sastavite telefon gde pleni true8core procesor, 2 GB rama i solidna PowerVR G600 grafika, igranje igrica će svakako biti zabavno. Probali smo pet igrica različitog karaktera, ali sa Asphalt 8 donosimo sledeći zaključak. Igranje igrica na Vibe X2 telefonu je pravo uživanje kako za mlade tako i za odrasle. Imajte poverenja u naše mišljenje i budite sigurni da ako se odlučite za Vibe X2, nećete pogrešiti. Ovaj telefon može pokrenuti gotovo sve igračke naslove, a tokom igranja istih zaboravićete šta znači spor i neodazivan telefon. Primetili smo samo da se telefon malo više greje i da troši malo više baterije nakon dužeg igranja ali to je normalna reakcija obzirom da smo ga maltretirali 2 sata neprestano.

Da ne zaboravimo samo i to da Vibe X2 telefon ima 32 GB interne memorije bez mogućnosti proširenja putem MicroSD kartice.  Jeste malo bezveze to što ne postoji mogućnost proširenja, iako znamo da je imalo mesta za to obzirom da postoje DualSim varijante za druga držišta, ali opet po pristupačnoj  dobijate pakovanje od 32 GB.  Ako vam baš zahvali dodatna memorija lako možete povezati USB Flash disk preko OTG kabla. 

Detaljne karakteristike telefona možete pogledati OVDE.

GPS

Ako vas brine da li će vas navigacija preko Vibe X2 telefona odvesti na pogrešnu lokaciju, to se neće desiti! Zahvaljujući A GPS protokolu koji uz pomoć WiFi dostupnih konekcija preciznije određuje vašu poziciju. Takođe GLONASS modul je tu kako bi određivanje lokacije bilo još preciznije, brže i stabilnije!

Povezivost

Vibe X2 telefon je jako sposoban uređaj koji bi se odlično pokazao u svakom kutku sveta. On podržava 3G konekciju kao i LTE šeste generacije. Obzirom da je mts sada u svim većim gradovima podigao svoje 4G bazne stanice, sa Vibe X2 telefonom bez ikakvih poteškoća možete da uživate u LTE protoku. To koliko je LTE protok kvalitetniji od ostalih pročitajte OVDE.

Korisnički Izgled

Smatramo da ćete uživati tokom korišćenja ovog telefona jer on ima jako zanimljiv korisnički izgled. Radi se o "Vibe User Interface"-u koji dosta podesća na iOS ali samo na prvi pogled.

Na zaključanom ekranu se može naći skraćenica koja vas vodi direktno u aplikaciju za pozivanje gde možete odmah načiniti poziv. Takođe, sa zaključanog ekrana možete pristupiti aplikaciji za SMS dopisivanje gde isto možete odmah započeti ćaskanje. Poslednja skraćenica koju možete naći na zaključanom ekranu je za direktan pristup aplikaciji za fotografisanje gde odmah možete načiniti fotografiju. Otključavanje telefona vršite prevlačenjem prsta prema vrhu ekrana sa praznog prostora.

Na početnom ekranu do izražaja dolazi vidžet za vremensku prognozu koji je okružen svim aplikacijama koje su instalirane na telefonu. Ispod Weather Vidžeta je skraćenica koja vodi do centra za teme. U okviru njega imate osam različitih tema koje možete primeniti i tako osvežiti izgled vaših ikonica i početnog ekrana.

Vibe UI je pun zanimljivih modifikacija i mogućnosti pa tako na početnom ekranu prevlačenjem prsta iz gornjih ćoškova možete lako promeniti pozadinu. Ako vas zanima da li su preinstalirane aplikacije dosadne i nekorisne odgovor je ne. Šta više želimo da pohvalimo multi medijalne aplikacije, one su baš po našem ukusu, jednostavne, brze i bez previše suvišnih opcija i skraćenica. Među preinstaliranim aplikacijama možemo istaći Security i Kingsoft Office.

Kingsoft Office sadrži sve neophodno za editovanje i pregled datoteka raznoraznih formata, a Security je opremljen sa četri različita stanja zaštite koje vam mogu itekako koristiti. Nama najzanimljivije kod Security aplikacije je to što nas ona štiti od prisluškivanja tokom pozivanja.

U podešavanjima možete naći sva podešavanja i funkcije koje su vam potrebne. Prikazane su izlistano sa nekoliko naslova počevši od povezivanja: WiFi podešavanja, mobilne mreže, bluetooth podešavanja i još nekoliko dodatnih kao što su VPN i Hotspot.

Ispod povezivanja je naslov “personalizacija” ispod kog se izlistavaju podešavanja za: zvuk, melodiju zvona, pozivanje, bezbednost, zaključavanje, obaveštenja i teme.

Zatim ide naslov nalozi u okviru koga se izlistavaju svi podešeni nalozi društvenih mreža. Lista se završava sa još dva naslova, "Uređaj" i "Sistem", ispod kojih se razgranavaju srodna podešavanja.

Neke specijalne funkcije koje Vibe X2 sadrži su smeštene u podešavanjima u okviru isečka “Osobe”. Tu imate mnoštvo korisnih fukcija koje ćemo vam sada pokazati.

  • Prva na listi je “Pozadinsko osvetljenje” koje vam omogućava aktiviranje ekrana dodirom na taster za manipulaciju zvuka. To otprilike izgleda ovako.
  • Sledeća funkcija je "WideTouch". Aktiviranjem ove funkcije pojaviće vam se panel koji se pri dodiru širi radi pružanja nekih korisnih skraćenica kao što su: kalkulator, kamera, muzika, zaključavanje i još par sličnih. Kao što ste videli, panel možete podesiti da bude blago ili skroz providan.
  • Zatim se na ovoj listi mogu naći neke funkcije koje se aktiviraju pokretom telefona. Jedna od poznatijih funkcija koju Vibe X2 sadrži je i “Pametno Javljanje”.
  • Nije to jedina poznata funkcija koju Vibe X2 sadrži, tu je i jako poznata “Knock Code” funkcija koja vam omogućava da probudite telefon duplim dodirom po ekranu koji je u stanju sna. Korisno, zar ne?
  • Ispod funkcije “kucnite da uključite” nalazi se funkcija “Brzo fotografisanje”. Duplim dodirom na “home” kapacitativni taster dok je telefon u stanju sna, načinićete fotografiju. Dakle neće startovati kameru, već ćete praktično uhvatiti brzu fotku koja će se odmah prikazati. Kada se fotografija prikaže imate mogućnost da je obrišete ili da pristupite kameri radi daljeg fotkanja.
  • Još jedna zanimljiva funkcija koju Vibe X2 telefon ima je “Podignite da biste slikali”. Ona služi za brzo startovanje kamere. Sve što treba da uradite da biste startovali kameru dok je vaš telefon u stanju sna je da telefon podignete sa ravne površine i usmerite ga onome što želite da fotografišete.
  • Idemo dalje, ispod svih ovih navedenih funkcija, na listi se nalazi i funkcija "Pametno rotiranje" ekrana, "Džepni režim" i funkcija “Smanji jačinu melodije”.
  • Funkcija “smanji jačinu melodije” služi za utišavanje tona telefona kada ga u toku zvonjenja podignete sa ravne površine.
  • I na kraju imamo kategoriju “Pametni izbor scene” sa nekoliko unapred određenih profila. Pomoću tih profila lako možete podesiti aktivnosti vašeg telefona u zavisnosti od toga gde se nalazite i šta radite.

Baterija

Oko baterije nećemo mnogo da raspravljamo i ne želimo da čujemo nikakve prigovore bilo koga na nju. Znamo da 2300 mAh sati nije baš impresivan kapacitet ali uz modove štednje baterije ona može izdržati od 8h do 18h aktivnog korišćenja. Znači, facebook, instagram, pozivanje, dopisivanje, nešto malo YouTube-a, pikanje gejmova i normalan broj fotkanja su aktivnosti, čini nam se, “dnevna doza smartphone-a” svih prosečnih korisnika današnjice. Ako delimo sličnu dozu korišćenja telefona onda imajte na umu da vam Vibe X2 uz modove štednje može izdržati gotovo celi dan nakon jednog punjenja.

U slučaju da vam ovo ne bude dovoljno u mogućnosti ste da sebi dokupite dodatak posebno pravljen za Lenovo Vibe X2 telefon koji osim toga što štiti telefon, daje mu i više đusa. Dodatak koji se kači super izgleda pre svega, daje više energije telefonu i plus služi kao spoljni zvučnik koji se može podesiti da stoji pod nagibom od 45 stepeni. Zvuči zanimljivo bzar ne? Znači dodatak Lenovo Vibe X2 telefon pretvara u jedan prenosivi muzički plejer sa odličnim zvukom karakterističan za JBL proizvode.

Gde ga možete kupiti

E ovo je nešto o čemu želimo da vam skrenemo pažnju. Lenovo Vibe X2 možete kupiti za keš i njegova cena se kreće između 55.000 do 60.000, u zavisnosti od radnje do radnje. To je svakako prikladna cena za ono što dobijate. Smatramo da bi bilo malo čudno da telefon ovih karakteristika i performansi bude jeftiniji. Preporučujemo vam da ne kupujete Lenovo Vibe X2 u radnjama koje vam ne daju garanciju 2 godine jer su to obično telefoni bez zvaničnog servisiranja, a vi svakako ne želite da vam Mika, Pera ili Žika čeprka po vašem telefonu. Ovako, može da se desi da telefon bude malo skuplji  ali zato imate punu podršku ovlašćenog servisa gde ako zatreba servisiranje dobijate detaljni izveštaj nakon popravke. Što je sigurno, sigurno je.

A da li znate da Lenovo Vibe X2 možete kupiti tri puta jeftinije u odnosu na njegovu punu cenu? Ako ste na dopunu odnosno na prepaid-u onda je krajnje vreme da shvatite koliko nepovoljnije razgovarate samo zato što ne shvatate kako postpaid funkcioniše. Postpaid je mnogo povoljniji i za razgovore, i za poruke, i za internet. U okviru postpaid paketa dobijate veliki broj minuta za razgovor sa svim mrežama uključujući i fiksni, poruke takođe za slanje u nacionalnom saobraćaju i internet. Primera radi, ako mesečno date na dopunu 1500 do 2000 dinara, koliko većina potroši, opet ne možete da razgovarate onoliko koliko biste razgovarali da plaćate mesečnu pretplatu u tom iznosu. Pritom nikada vam se neće desiti da dobijete telefon na poklon ili da ga kupite po jako niskoj ceni.

Ako rešite da pređete na postpaid ili da obnovite ugovor ako ste već na postpaid-u, Lenovo Vibe X2 može biti vaš po ceni od samo 15.000 dinara! Sve što treba da uradite je da sklopite ugovor u mts-u na 36 meseci i ostvarite uslove za ovakvu kupovinu. Gledajte to iz ovog ugla: kupili ste telefon po ceni od samo 15.000 dinara umesto 55.000 i plus ste sebi za 1.999 dinara mesečno obezbedili 600 minuta ka svim mrežama u nacionalnom saobraćaju, kao i 1000 SMS takođe prema svim mrežama i 1GB paketnih podataka. Nakon potrošenih 600 minuta dobijate 6000 minuta u okviru mts mreže! Ne samo to! Ovaj paket podrazumeva i podršku 4G konekcije!

Zamislite tu lagodnost pozivanja, slanja SMS poruka i korišćenja interneta na Lenovo Vibe X2 telefonu uz 4G protok! Moramo da vas obradujemo i time da nakon potrošenih 1GB paketnih podataka pri punoj brzini, internet na vašem telefonu ne biva isključen već se protok limitira na 64 kb u sekundi što je sasvim dovoljno za dopisivanje i korišćenje nekih osnovnih aplikacija na telefonu. Zar ovo nije fenomenalno? Budimo realni za 2.000 dinara mesečno, u prepaid-u nikada ne biste mogli da ostvarite sve ove usluge! Znači, minuti, poruke, internet, 4G, jeftiniji Lenovo Vibe X2 uz mesečnu pretplatu od 2.000 dinara. Više informacija pogledajte OVDE.

Zaključak

Nadamo se da smo uspeli da vam najbolje moguće prenesemo naše utiske. Ako jesmo, onda zajedno možemo da zaključimo da se ovde radi o telefonu kome veoma malo fali da se smesti u klasu “prestižnih”. Performanse telefona su neverovatno dobre, ekran takođe, o izradi da ne govorimo, međutim kamerica i kapacitet baterije su ovaj telefon smestili u viši deo srednje klase!

Obzirom da dosta komuniciramo sa vama, znamo da je ovo telefon koji će vam se sigurno dopasti! Svaki telefon govori neku svoju priču, ni jedan, pa ni oni iz visoke klase, nije idealan. Blago slabije performanse zadnje kamerice i baterija manjeg kapaciteta će pasti u senku jer garantujemo da će vas Lenovo Vibe X2 oduševiti svojim dizajnom, performansama, tankom linijom i operativnim sistemom.

Pogledajte i naš video test. Ne zaboravite da se pretplatite na naš YouTube kanal i da nam pišete koje telefone bi ste voleli da vidite na testu kod nas: