Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Motorola X 2014 na testu!

Motorola X 2014 na testu!

Moto X 2014 na testu! Pogledajte kako se pokazao ovaj model! 

Nadogradnjom na ovu verziju se definitivno nastavlja tamo odakle je njen prethodnik stao.  Nešto veći uredjaj, boljeg odziva na dodire, i ovog puta ostavlja utisak više klase, ali da li to zaista znači da treba preći na novi Moto X? Saznajte u sledećem tekstu.

 



  • Dizajn

Na prvi pogled Motorola Moto X 2014 izgleda kao veća verzija modela 2013. Raspored tastera je ostao isti kao i horizontalna zakrivljenost iz profila. Ovog puta Motorola se odlučila da zvučnike postavi na vrhu i dnu prednje strane, koji sa svojom metalnom linijom narušavaju savršeno glatku prednju stranu telefona.

Estetski, prednji deo je dosta natrpaniji od originala. Četiri senzora i metalna mrežica zvučnika narušavaju dizajn. Tu je i prisutna prednja kamera sa blicom koji eleganciju ovog modela koja je bila očekivana. Sa zadnje strane se nalazi drvo. Motorola Moto X se može prilagoditi putm internet portala MotoMaker. Tekstura  ima čudan osećaj, ali veoma pozitivan. Drvena pozadina lepo rasipa toplotu kada se uređaj zagreje, čineći telefon toplim više nego vrelim. Bočne strane su prekrivene metalnom lajsnom. Kamera je jako izražena ali je motorola redizajnirala blic da opkoli senzor ovog puta.

 

  • Hardver

5.2-inčni ekran koga štiti Corning Gorilla Glass 3, ima 1920×1080 rezoluciju sto znači da ima 423 tačke po inču. Baterija je 2300 mAh bi trebalo da pruži pristojnu autonomiju. Motorola Moto X je visoka 12,7 cm, 5,08cm širok a njegova zakrivljena zadnja strana pokazuje da telefon i nije nešto posebno tanak, ali znatno olakšava njegovo korišćenje. Motorola Moto X je dostupna u verzijama od 16GB ili 32GB a dodatnog slota za memorijsku karticu nema. Pokreće je Snapdragon 801 procesor sa radnim taktom od 2,5Ghz. Grafički čip je Adreno 330 GPU, zajedno sa 2GB radne memorije. Senzor kamere je 13 megapiksela sa aperaturom od f/2.25. Moguće je praviti usporene snimke (slow motion) ili 1080p HD snimke sa 30 frejmova. Prsten koji se nalazi oko senzora je ustvari dupli blic koji funkcioniše besprekorno dobro. Auto HDR, fokusiranje dodirom i 4X digitalni zum su glavne specifikacije kamere.



  • Softver

Verzija androida je 4.4.4 za sada dok Android 5 ne bude dostupan prilikom ažuriranja. Nema potrebe naglašavati ništa posebno, osim da Motorola nije puno menjala android, što je za svaku pohvalu.

Senzori na prednjoj strani služe za Moto Actions, koji omogućavaju lakše rad na telefonu. Ako pođete rukom prema vašem telefonu, ekran će se uključiti ili će vas ob avestiti o novim notifikacijama. Gašenje alarma ili prilikom dolazećeg poziva, dovoljno je samo mahnuti rukom preko telefona da se ton isključi.

Moto Voice je takođe nasleđen od originalnog X ali je dosta poboljšan. Možete podesiti ime vašeg uređaja, koji će prilikom pozivanja pokrenuti asistenta. Srećom, ova funkcija je dosta poboljšana jer Motorola Moto X ima bolji odziv na komande od njegovog prethodnika.

  • Baterija

Autonomija baterije nije baš najbolja. Neki uređaji poput LG G3 , imaju mogućnosti čuvanja baterije što im omogućava dosta dužu autonomiju. Motorola ima svoj Attentive Display funkciju koja kontroliše vreme uključenja i gašenja ekrana ali to ne pomaže primetno. Ako ste zahtevniji korisnik, telefon ćete puniti na dnevnom nivou. Baterija se brzo prazni čak i u režimu mirovanja telefona.



  • Zaključak

Na kraju se svodi na sledeće: Na tržištu postoji par uređaja, koji su specifični iz posebnih načina. LG-jev G3 ima bojlu kameriu kao i autonimiju baterije, dok Galaxy S5 ima neuporodivo bolij ekran. HTC M8 ima mnogo bolji dizajn zajedno sa bolijm prednjim zvučnicima. Prednost Motorole Moto X bi bio na strani Androida koji je skoro “stock” verzija. Motorola Moto X zajedno sa svojim prednostima i manama, je definitivno modeli koji treba probati specijalno zbog niske cene.