Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Tesla Smartphone 6 - Test (VIDEO)

Tesla Smartphone 6 - Test (VIDEO)

Ovo je prvi telefon koji su napravili Srbi! Evo zašto toplo preporučujemo Tesla Smartphone 6 kao odličan budžetni telefon!

Ko bi rekao da će naša redakcija u skorijoj budućnosti testirati prvi srpski pametni telefon!? Za nas je to velika čast ali i radost. Volimo da vidimo da se ta priča budi i kod nas. Zapravo ona se nekako probudila i ranije sa Tesla tablet računarima ali sa Tesla Smartphone 6 telefonom se nekako “rasanila”. Srećni smo što konačno možemo da se pohvalimo time da i Srbija može da napravi tj. dizajnira i projektuje pametni telefon.

Mnogo dilema se na internetu pojavilo kada su naši portali krenuli sa najavom ovog telefona. Čitaoci su hteli da izraze nezadovoljstvo zato što Tesla Smartphone nije napravljen kod nas i kritikovali su ga kao uređaj. Cela poenta oko proizvodnje u Kini je gotovo i mlađem, neupućenom, naraštaju potpuno jasna. Zašto bi ComTrade podizao postrojenja po Srbiji, kupovao mašine, plaćao radnu snagu i izlagao se gomili troškova kada može da svoj telefon napravi u Kini uz nadgledanje i praćenje izrade. Kada bi se kojim slulčajem preselila proizvodnja u Srbiju, Tesla Smartphone 6 ne bi bio jeftin, kao što jeste, već bi možda i za 50% bio skuplji!



U slučaju da se ComTrade probije na tržište i izgradi svetski prepoznatljiv brend kao proizvođač tablet računara i telefona, e tada proizvodnja u Srbiji ne bi bila nemoguća misija. Šta više, ComTrade nije jedina kompanija koja je bez proizvodnog pogona (eng. fabless). Mnogo je poznatijih kompanija koje projektuju i dizajniraju uređaje, a Kinezi ih u svojim postrojenjima izrađuju. Hajde da spomenemo Apple recimo… Šta ćemo sa Foxcon-om? Zar to nije kineski grad/fabrika gde se pravi iPhone? Nećemo dalje diskutovati o tome.

Dizajn

Prijatno smo se iznenadili kada je na Kopaoniku Telsa 6 prvi put predstavljen. Videli smo da naši ljudi itekako imaju ukusa kada je dizajn u pitanju. Oni su uspeli da kreiraju prelep telefon koji ne obiluje elementima koji podsećaju na poznate telefone. To je po našem mišljenju ogroman plus jer danas, pored ogromnog broja različitih telefona, nije lako napraviti nešto novo, a lepo.

Shodno tome, naš Tesla 6 je izrađen veoma kvalitetno isprativši trendove koji se danas nameću. Budući da se radi o srednjoj klasi, materijali koji su se koristili pri izradi su plastika i aluminijum. Pa tako, sa zadnje strane imamo plastičnu, mat masku. Sa leve i desne strane telefona, praktično na ivicama, se nalazi metalna lajsna koja pruža odličan utisak pri korišćenju telefona i koja daje dodatnu čvrstinu samom telefonu. Gornja i donja strana telefona ne zaobljena i upravo ti momenti telefona su Tesla 6 izdvojili iz mase, barem kada je dizajn u pitanju.

Kada već govorimo o dizajnu, hajmo malo detaljnije da pogledamo našu diku među pametnim telefonima. Sa prednje strane imamo IPS ekran dijagonale 5 inča, o kome ćemo detaljnije malo kasnije.



Iznad ekrana imamo slušalicu, ambijentalni senzor i kameru od 2 MPx.

Ispod ekrana se nalaze kapacitativni, navigacioni tasteri. Što se LED notifikacione lampice tiče ona je implementirana u okviru tastera za početni ekran (eng. home).



Na desnoj metalnoj lajsni se nalaze tasteri za manipulaciju tona koji su takođe metalni, a na levoj lajsni se nalazi taster za zakljčavanje telefona.



Na poleđini telefona je prisutna kamera od 13 MPx uz LED blic. Sa desne strane od kamere je poprilično kvalitetan i glasan zvučnik koji nas je takođe prijatno iznenadio svojim performansama. Na masci, ispod kamere, se nalazi i ugraviran brend Tesla.

Sa gornje strane telefona je jedan 3.5 mm audio izlaz, a sa donje MicroUSB i jedan mikrofon koji je gotovo skriveno smešten odmah pored zareza za skidanje zadnje maske.

Kao što smo spomenuli, zadnja maska se skida, doduše malo teže nego na ostalim telefonima što praktično nagoveštava čvrstu izradu telefona.

Ispod maske se mogu naći dva slota za SIM karticu, jedan standardan i jedan MicroSIM. Odmah pored je i slot za MicroSD karticu. Ispod navedenih slotova je zamenljiva Polymer Li-ion baterija od 2100 miliamper časova. Ukoliko skinete bateriju primetićete zanimljiv detalj koji govori “Designed and enginered in Serbia, assembled in China”.  Naravo, tu su informacije o modelu telefona, IMEI i pojedinim karakteristika.

Moramo da zaključimo da je dizajn veoma privlačan, mada to je stvar ukusa i o tome se ne može raspravljati. Ono o čemu možemo diskutovati je izrada telefona koju inače želimo da istaknemo. Kada se u obzir uzme cena, klasa, izbor materijala i zaštita ekrana, slobodno možemo reći da će mnogi biti prezadovoljni. Bukvalno nemamo ni jednu zamerku na dizajn i izradu.

Ekran

Kada je ekran u pitanju situacija je zadovoljavajuća. Tesla Smartphone 6 ima IPS ekran dijagonale 5 inča sa pristojnom gustinom piksela od 294. Rezolucija ekrana je 1280*720 što u prevodu znači HD. Možda bi bilo bolje da je rezolucija FullHD, no ne može se reći da je HD nedovoljno. Sve poprilično jasno prikazano i po tom pitanju smo zadovoljni a verujemo da će mnogi biti.

Ono što smo mi primetili tokom našeg sedmodnevnog testiranja Tesla 6 telefona je da ekran ima blago ispran prikaz boja. U jednom momentu smo pomislili da kamera drastično ispira boje pri fotografisanju, međutim ekran je razlog tom našem zaključku. Tačnije, kamera beleži blago isprane boje dok ekran svojim prikazom “ispranost” tih boja drastično izražava. Ne možemo reći da je to mana koja će odbiti potencijalne kupce. Kada smo prvi put uhvatili telefon, to definitivno nismo primetili, međutim kada smo upoređivali ekran sa ostalim telefonima zaključili navedeno.

Osim toga, sve ostalo je u skladu sa rezolucijom i dijagonalom ekrana. Raduje nas to što je ekran prekriven Corning Gorilla Glass zaštitom. Što se odaziva na dodir tiče, po tom pitanju nema šta da brinete jer je sve na visokom nivou.

Budući da su razmere telefona takve kave su, smatramo da je ekran možda mogao biti malo viši gde bi se tako prostor između samog ekrana i vrha telefona smanjio. Naravno, veći ekran je uvek plus.

Korisnički izgled

Možda će delovati kao da bezuslovno želimo da nahvalimo “naš” Tesla Smartphone 6 telefon ali verujte nam da je sve što iznosimo čista reakcija zadovoljstva. Stoga, korisnički izgled je po nama, a verujemo i mnogim drugim kritičarima, odličan. Zante zašto? Pa zato što je gotovo skroz AOSP tj. nije presvučen i prenatrpan raznoranim glupostima, nek oproste ostali proizvođači telefona. Mi smo uvek bili zagovornici AOSP Android-a pa zato volimo što je Tesla 6 praktično netaknut po tom pitanju.

Jedini detalj koji je ComTrade promenio po pitanju korisničkog izgleda su ikonice. Korisnici ovog telefona bi mogli da biraju između dve teme: Square i Circle.

Osim toga sve je “stock”. Jedino što bismo zamerili ComTrade-u je to što nisu implementirali nešto više opcija po pitanju prilagođavanja korisničkog izgleda pa tako zaključani ekran nema gotovo nikakvu ulogu osim otključavanja.

Dopada nam se to što telefon u okviru podešavanja ima opciju za zakazivanje gašenja i paljenja telefona. Pomoću te opcije se može poprilično uštedeti baterija.

Ako izuzmemo tu opciju, sve drugo je kao i na svim telefonima. Za nekog je nepresvučeni korisnički izgled prednost, za neke ne, što nas opet dovodi do zaključka da je to stvar ukusa o kom se ne raspravlja.

Kamera

Došli smo do dela gde treba da vam opišemo performanse kamere. Mi ćemo navesti naše mišljenje ali šta mi rekli, to će potvrditi ili demantovati fotografije koje ćemo mi priložiti.

Naime, zadnja kamera ima realnih 13 MPx, a kako ne bi imala kada se radi o Sony senzoru koji pravi fotografije zadovoljavajućeg kvaliteta. Prosto rečeno, fotografije su u skladu sa karakteristikama kamere. Konkretno, fotografije napravljene u dobrim uslovima osvetljenja su odlične! Nema šuma, a zahvaljujući softverskom procesuiranju forografije one često budu izraženo izoštrene što se nama lično dopada.

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom u dobrim uslovima osvetljenja

Obzirom da je otvor blende veliki, tačnije f2.0, Tesla 6 može da napravi odlične fotografije sa lepo zamućenom pozadinom i dobro izoštrenim kadrom koji je fokusiran.

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom

Na žalost, fotografije načinjene u lošim okolnostima osvetljenja nekada bivaju “počastvovane” sa puno šuma, srećom ne prečesto. Ipak, moramo reći da se u tim uslovima kamera ne snalazi baš bajno.

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom u lošim uslovima osvetljenja

Što se snimka tiče, situacija je standardna. Video zapis se može napraviti u maksimalnoj rezoluciji od 1080p sa 17 Mbps bitrate-om i punim framerate-om od @30fps. Dakle, zadnja kamera je definitivno ne razočarava.

Moramo da pohvalimo prednju kameru jer nismo očekivali dobre selfi fotografije od nje. Tesla 6 ipak ima 2 MPx prednju kameru, što nas je unapred razočaralo. Zar ne živimo u selfi eri? Pomislili smo da je ComTrade tu pogrešio, međutim kada smo startovali kameru i napravili nekoliko selfi fotografija, promenili smo mišljenje jer nas je Tesla 6 odmah demantovao.

Da se razumemo, fotografije nisu toliko spektakularno dobre ali su i više nego dobre kada se uzmu neke fotogradije poznatih ostalih telefona koji tvrde da im je prednja kamera 5 MPx.

Kada su uslovi odgovorajući, fotografije su odlične. Ipak, više bismo voleli da veruijete svojim očima zato pogledajte priložene fotografije.

*Fotografije načinjena prednjom kamerom

Korisnički izgled kamera aplikacije je takođe potpuno “stock” gde sa desne strane ekrana, kada telefon drćite horizontalno,imate uobičajene tastere za HDR, blic, promenu kamere, okidanje, snimanje, pregled fotografija i podešavanje. Sa leve strane se nalazi klizajući panel na kom su modovi za normalno fotografisanje, LivePhoto mod (GIF), Face Beauty mod, panorama i multiangle view mod (photosphere).

Ako ne fotografišete noću verujemo da ćete biti prezadovoljni kamerom Tesla 6 telefonom u suprotnom nemojte očekivati previše.

Performase

Ako ste pažljivo čitali ono što smo napisali ispod naslova “Korisnički izgled” onda ste sigurno naslutili da će njegova konstituacija tj. priroda doprineti boljim peroframsama telefona. Ako jeste, onda ste upravu. Stock Android tj nepresvučeni korisnički izgled Tesla 6 telefona uveliko je olakšalo mnoge poslove četvorojezgranom procesoru MTK6582M koji radi na 1.3 GHz. Njegove performase su fluidne ukoliko se prosečno optereti. To podrazumeva korišćenje aplikacija poput Facebook, Facebook Page Manager, Viber, Skype, Pixlr Express, YouTube i još mnoštvo ostalih svakodnevnih aplikacija koje inače svi koriste. Dakle, što se toga tiče nećete imati problem. Zahvaljujući 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije slobodno možemo reći da je i multitasking na zadovoljavajućem nivou.

Želeli smo da uradimo i AnTuTu benchmark test ali smo, iskreno, zaboravili. Tokom testa Tesla Smartphone 6 telefona, tih sedam dana nismo naišli na neku grešku koja bi nam skrenula pažnju. Verovatno smo zbog toga i zaboravili da ga “bacimo” na benchmark i pogledamo koje rezultate daje. Ipak, obećavamo da će do kraja nedelje doći do tih rezultata i ažurirati ih ovde.

Igrice takođe fino rade njemu. Probali smo Modern Combat 5 i imali smo tu i tamo po neki framedrop i blago zagrejavanje ali to smo i očekivali. Znate da volimo da donesemo zaključak sa Asphalt 8 igricom, zar ne? Tesla 6 bez ikakvih problema pokreće pomenutu igricu i veoma fluidno je održava u radu. Desi po neki framedrop u momentu da se odigra scena nekog teškog sudara između automobila ali ništa drastično. I da, telefon se greje. Baš kao i svi ostali uređaji kada ih opteretite. Budući da Asphalt 8 radi bez greške, imajte u vidu da mnoge druge igrice možete takođe igrati bez poteškoća. Njegove detaljne karakteristike možete pogledati na priloženom linku:

>> Tesla Smartphone 6 << 

Gde kupiti

Kupovina ovog telefona nije nikakv problem. Imate ga bukvalno na svakom ćošku. Prodaje ga Gigatron, WinWin, Handy i ostale veće i malo manje radnje. Njegova cena je 25000 dinara.

Gigatron - 24.990 RSD
Handy - 24.999 RSD
WinWin - 24.999 RSD

Zaključak

Za naš standard 25000 dinara nije mala svota novca, ali u znak protesta hoćemo da izgrdimo sve koji kažu da je ovo previše. Zašto? Pa recimo jedan Samsung Galaxy S3, koji je naravno dobar telefon, košta toliko. Samsung Galaxy S3 sa druge strane nema iste performanse kao Tesla 6, dakle lošije su. Dizajn i izrada telefona mu je takođe lošija u odnosu na Tesla 6 i nije dualSIM što je po nama dovoljno da se ne odlučite za Samsung Galaxy S3. Ipak, mnogi se radije odlučuju za njega. Želimo da vam skrenemo pažnju da to nije dobar izbor i da je kupovina Tesla 6 telefona u mnogim slučajevima bolja. Za uloženi novac dobijate brz telefon za solidnim ekranom i kamerom, garanciju od 24 meseca, kao i brzim i pouzdanim servisom.

Na kraju krajeva, Tesla Smartphone 6 izgleda prelepo, odlično radi i naš je “bre”. Šalu na stranu, radi se o zanimljivom telefonu koji mi toplo preporučujemo. Naravno, sve se svodi na to da sami odlučite da li vam se dopada ili ne. Na nama je da ukažemo šta je dobro, šta ne, što smo i učinili. Završićemo test ovog telefona sa zaključkom da je Tesla Smartphone 6 uspeo da se ugura u viši deo srednje klase, zasluženo.