Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Testirali smo Huawei P30 Pro telefon! Evo zašto je u centru pažnje svih medija. (VIDEO)

Testirali smo Huawei P30 Pro telefon! Evo zašto je u centru pažnje svih medija. (VIDEO)

Kada se pojavi telefon koji ima mnogo dobrih strana, one loše, iako ih ima malo, padnu u senku. U današnjem testu ćemo istaći sve nedostatke i prednosti Huawei P30 Pro telefona!

Huawei je 2019. godinu započeo veličanstveno, lansirajući telefon koji donosi ono najbolje što kompanija trenutno može da ponudi. Mnogo “kockica” je štiklirano kada je reč o najnovijem Huawei flagship-u, ali ne možemo reći da nema onih koje nisu.

 



Za razliku od prethodnih testova na našem portalu, ovaj će biti sažetiji, sa fokusom na prednosti i nedostatke Huawei P30 Pro modela. Naravno, biće reči i o našem generalnom utisku koji smo stekli prilikom korišćenja samog telefona.

Pa hajdemo odmah da se bacimo na posao! Kao obično, krećemo od dizajna.


 



Huawei P30 Pro i ovaj put dolazi u veoma sličnom pakovanju kao i prošle godine. To “pakovanje” zapravo podrazumeva kombinaciju materijala kao što su staklo i metal. Ipak, ovaj put imamo nešto raznovrsniju ponudu boja za koje smatramo da je Huawei “pogodio u centar”.

Na raspolaganju su sledeće boje:

Kvalitet izrade Huawei P30 Pro je odličan i bez greške. Na poleđini telefona je staklo, zajedno sa brending štampom, čak četiri kamere i dvotonskim LED blicem.



Na desnom boku su tasteri za kontrolu tona telefona, dok je levi bok telefona prazan. Dopada nam se to što i Huawei P30 Pro ima obojen taster za uključivanje tj. zaključavanje telefona. Doduše, nije skroz obojen kao što je to slučaj kod Mate 20 Pro modela, već samo po sredini.



Sa donje strane telefona imamo jednu rešetku za zvučnik, USB Tip C konektor, mikrofon i fioku za dve NanoSIM kartice ili kombinaciju NanoSIM / NanoSD.

Sa gornje strane telefona imamo još jedan mikrofon i IR senzor koji je i više nego dobrodošao. 

Sa prednje strane, pored prostranog i zakrivljenog ekrana, imamo selfie kameru i ambijentalni senzor, ali ne i LED lampicu za obaveštenja. Samim tim, obaveštenja ćete morati da pratite tj. pregledate koristeći “AOD”. Više o tome u daljem tekstu...

Kao što možete da vidite na priloženoj fotografiji, Huawei P30 Pro ne poseduje slušalicu. Huawei je rešio da iskoristi gornji deo ekrana kako bi pomoću vibracija generisao ton i tako dodatno uštedeo prostor. Ideja je bila da se implementira što manji notch što je očigledno doprinelo ovom razvoju događaja.

Metalni ram je na bokovima zaobljen, dok je sa gornje i donje strane poravnat, ali ne do te mere da su ivice oštre. Možemo vam reći da to uopšte nije loše i da nam prija takva promena kada je reč o dizajnu. 

Složićete se sa nama da ovakav dizajn, zajedno sa velikim izborom boja, nema nekih značajnih nedostataka. Jedino što bismo mogli da zamerimo je to koliko je telefon klizav u ruci. Ali to je nešto sa čim se suočavamo kod apsolutno svakog staklenog telefona.

Na prvi pogled, ekran Huawei P30 Pro telefona izgleda očaravajuće. I to je sasvim opravdano kada se u obziruzme činjenica da se radi o OLED ekranu čije osvetljenje može da dosegne čak 605 niti. 

Ekran Huawei P30 Pro telefona može da reprodukuje boje koje će vas ostaviti bez daha. Zahvaljujući DCI-P3 i HDR10 tehnologiji, prikaz slike je neopisivo kvalitetan. Ipak, postoji nešto što samo oštro oko može da zapazi, a to je rezolucija.

Huawei P30 Pro ima ekran čija je rezolucija FullHD+ što je nedopustivo za jedan flagship u 2019. godini. Ok, možemo da pokušamo da shvatimo ovaj potez kompanije i kažemo da je to zbog dugog veka baterija. Mi ipak smatramo da je Huawei P30 Pro trebalo doći za UHD ekranom.

Shodno navedenom, jedan od većih nedostataka je upravo niža rezolucija ekrana. Sa druge strane, dopada nam se to što konačno možemo da računamo na “Always On Display” funkcionalnost koja garantuje prikaz obaveštenja preko ekrana kada je on isključen.

Za one koji nisu upućeni, radi se o tehnologiji koja aktivira samo one piksele neophodne da prikažu obaveštenje ili određenu grafiku. Na ovaj način se značajno štedi baterija i nadomešta nedostatak LED lampice za obaveštenja.

Sve u svemu, ekran bi bio čista desetka da ne dolazi sa rezolucijom koja je prikladnija za niži segment telefona. Još jedan razlog zbog čega smo, uslovno rečeno, ljuti na ekran je zarez koji on ima.

Iz estetskih razloga je super što je zarez tj. “notch” minimalan. No, iz funkcionalnih i nije baš. Huawei je žrtvovao sve one korisne senzore, pa i slušalicu, kako bi smanjio notch na P30 Pro modelu. Ideja kompanije je bila da ekran bude što prostraniji.

Nama se čini da je veći notch ipak bolji kompromis kada se u obzir uzme komplet senzora koje smo izgubili usled sužavanja notch-a.

Takođe, umesto slušalice, gornji deo ekrana vibrira kako bi se generisao ton. To radi perfektno i ne bi trebalo da vas brine. Ali ne možemo reći da ne nedostaje slušalica koja je na Mate 20 Pro modelu radila kao satelit.  

Kamere Huawei P30 Pro telefona će vam toliko odvući pažnju da ćete brzo zaboraviti na to kakve zapravo performanse možete očekivati od jednog telefona kao što je ovaj.

Ipak ovde imamo kompanijin čipset, Kirin 980, koji tek treba da se dokaže. Što se nas tiče, uopšte mu ne ide loše. Huawei je uspeo da napravi procesor koji je na bazi sedmonanometarske arhitekture što garantuje nižu stopu zagrejavanja i naravno bolje performanse.

U praksi se pokazalo da telefon, kako Mate 20 Pro, tako i Huawei P30 Pro, radi fenomenalno. Ali… Moramo biti iskreni sa vama i priznati vam da nije bez greške.

Qualcomm je i dalje vodeća kompanija kada je reč o čipsetima i procesorima za mobilne uređaje. Kirin 980 je u poređenju sa Snapdragon 855 čipsetom za nijansu slabiji. Za to bismo možda više okrivili softversku optimizaciju nego hardwer.

Sve u svemu, ispostavilo se da telefon ume po nekada da “zaglupi”, pogotovo kada se na telefonu obavlja nekoliko zahtevnijih operacija u isto vreme. Nekako nam se čini da je upravo iz ovog razloga Huawei odlučio da implementira ekran FullHD+ rezolucije umesto onog sa 4K rezolucijom.

Što se gejminga tiče, svaku je igru moguće pokreniti sa najvišim mogućim podešavanjima. To igračko iskustvo se ne može okarakterisati nikako drugačije osim odličnim.  

Pretpostavljamo da vas zanima koje smo benchmark rezultate dobili sa test jedinicom koja je bila kod nas. Evo i fotografija koje svedoče rezultate AnTuTu i Geekbench testova.

AnTuTu Benchmark

Geekbench

Pre nego što pročitate detaljne karakteristike Huawei P30 Pro telefona, istaćićemo par stvari vezano za njegovu bateriju. Pre svega, Huawei P30 Pro ima bateriju kapaciteta 4200 mAh što je stvarno dosta za jedan ovako tanak telefon. No, veliki kapacitet baterije ne mora uvek da znači i dug vek baterije. Imali smo ranije situaciju gde je baterija velika, ali usled lošije optimizacije Android-a, telefon ne uspe da izdrži više od jednog dana. 

To naravno nije slučaj kod Huawei P30 Pro telefona. EMUI 9.1 i prilično agresivno podešen te ne dozvoljava čak i nekim bitnim aplikacijama da predugo rade u pozadini što naravno doprinosti dugom veku baterije. 

Nama je baterija bez problema trajala cela dva dana prilično intezivnog korišćenja. Ali ono što nas oduševljava kod Huawei P30 Pro, kao i Mate 20 Pro modela, je to koliko se baterija brzo puni. Pa tako, ukoliko odete do prodavnice, ma koliko ona blizu bila, Huawei P30 Pro će se napuniti minimum 50%. A ako se malo zadržite, telefon će se možda napuniti i u potpunosti!

Ovo je možda jedna od najvećih prednosti telefona pored njegovih kamera.

Mreža: GSM / HSPA / LTE

Datum lansiranja: Mart, 2019 .

Dimenzije: 158 x 73.4 x 8.4 mm.

Težina: 192 g.

Izrada: Corning Gorilla Grlas 4 staklo sa prednje i zadnje strane. Aluminijumska šasija i ram.

Povezanost: Hibridni slot | Nano SIM + Nano SD, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi pristupna tačka, Dual Band GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, 5.0, A2DP, aptX HD, LE

Ekran: OLED, 16 miliona boja, 6,47 Inča dijagonala, ekran prekriva 88.6% prednje površine telefona, 1080 x 2340 rezolucija, 398 gustina piksela, 10 dodira u isto vreme, 19.5:9 format slike.

Operativni sistem: Android 9 Pie, EMUI 9.1.

Čipset: HiSilicon Kirin 980 (7 nm), osmojezgarni procesor, 2 x 2.6 GHz Cortex-A76, zatim 2 x 1.92 GHz Cortex-A76 i na kraju 4 x 1.8 GHz Cortex-A55,

Grafički čip: Mali-G76 MP10.

Memorija: 128 GB, proširivo do 256 GB, 6 GB RAM.

Zadnje kamere:

- 40 MPx, Otvor blende f/1.6, 27mm (širokougaona), 1/1.7", PDAF, OIS

- 20 MPx, Otvor blende f/2.2, 16mm (ultra širokougaona), 1/2.7", PDAF

- Periscope 8 MPx, Otvor blende f/3.4, 125mm (telephoto), 1/4", 5x optički zum, OIS, PDAF

- TOF 3D camera

Prednja kamera: 32 MP, f/2.0, (wide), 0.8µm

Konektori: USB Tip C,

Senzori: Optički čitač otiska prstiju u ekranu, IR, akcelometar, žiroskop, senzor za blizinu, kompas.

Baterija: Nezamenljiva, 4200 mAh, “SuperCharge” tehnologija brzog punjenja -  40W (70% za 30 min). Brzo bežično punjenje - 15W. Obrnuto bežično punjenje.

IP Sertifikat: 68

Boje: Aurora, Amber Sunrise, Breathing Crystal, Black, Pearl White

Ok, nakon toliko lepih reči o Huawei P30 Pro modelu, vreme je da čujete i nešto što vam se neće dopasti.

Naime, EMUI 9.1 je mnogo bolji nego ranije! Planiramo da napravimo jedan detaljan članak u kojem bismo uporedili starije verzije EMUI korisničkog izgleda sa novijim i tako vam najbolje prezentovali poboljšanja.

Što se nas lično tiče, EMUI 9.1 je sada podnošljiv i prihvatljiv za korišćenje. Ali mi smo takav tip korisnika. Prosto želimo da pružimo šansu. Ipak, sa druge strane je mnogo veći broj korisnika koji žele da sve to bude besprekorno, bez grešaka i što jednostavnije moguće.

Iako se Huawei potrudio da pojednostavi svoj EMUI, mnogo toga i dalje je komplikovano. Primera radi:

- Nije moguće kontrolisati obaveštenja sa zaključanog ekrana.

- Neka obaveštenja se prikazuju iako ih blokirate.

- Aplikacije koje rade u pozadini bivaju nasilno zatvorene što dovodi do toga da ne stižu obaveštenja za aplikacije kao što su Facebook Messenger ili Skype.

- Dešavaju se neke greške i kočenja koja su rezultat lošije optimizacije EMUI korisničkog izgleda.

Sve ovo smo mi doživeli tokom korišćenja telefona te ne bismo bili fer ukoliko to i ne pomenemo.

Ipak, nije sve tako “crno” jer EMUI 9.1, kao što smo rekli, ima neke vrlo zanimljive i korisne funkcije. Brzo ćemo nabrojati one koje su se nama dopale:

- Gesture za navigaciju kroz Android

- Funkcija “Phone Clone” za prebacivanje celokupnih podataka sa jednog telefona na drugi

- Skraćenice i gesture za raznorazne opcije i funkcije

- Prilagođavanje panela sa brzim opcijama

- 3D touch simuliranje tj. dugi dodir na aplikaciju zarad brzog pregleda pristiglih obaveštenja

- Kreiranje screenshot-a uz pomoć zgloba prsta

- Pokretanje aplikacije pomoću gesture zgloba prsta

- Brzo pokretanje kamere duplim dodirom na taster za utišavanje tona

Lista korisnih funkcija EMUI 9.1 može biti prilično dugačka, ali eto naša ideja je bila da vas navedemo na to da pružite šansu ovom korisničkom izgledu. Naša dužnost je da ukažemo na nedostatke, kao i na prednosti, ali na vama je da odlučite da li vam se nešto dopada ili ne.

 

Nekako nam se čini da ste sve preskočili kako bi pročitali šta imamo da kažemo za kamere Huawei P30 Pro telefona. Pa zar niste mogli da naslutite da se radi o telefonu koji se naoružao sa nekoliko različitih kamera kako bi isporučio najbolju mobilnu fotografiju?

Prvo da vas ukratko uputimo sa kakvim kamerama Huawei P30 Pro raspolaže:

Prva i glavna kamera je rezolucije 40 MPx i koristi RYB senzor. Ovaj senzor Huawei naziva “Super Spectrum”, a razlikuje se od RGB senzora po tome što koristi žuti piksel umesto zelenog.

Na ovaj potez se Huawei odlučio kako bi P30 Pro modelu obezbedio kameru koja noću može da napravi još bolje fotografije od Mate 20 Pro modela. Svi znamo da Huawei Mate 20 Pro pravi fenomenalne fotografije u lošim uslovima osvetljenja.

Otvor blende ove glavne kamere je f/1.6. Takođe, glavna kamera je opremljena faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom slike.

Ultra širokougaona je rezolucije 20 MPx, sa f/2.2 otvorom blende i faznim autofokusom. Ova kamera je fizički identična onoj na Mate 20 Pro modelu, a ako nas pitate, softwerski ništa nije unapređeno.

Prava zvezda među kamerama je upravo “periscope” čiji je senzor rezolucije 8 MPx, sa f/3.4 otvorom blende, sa faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom slike. Periskope kamera može da zumira optički do 5x, a hibridno do 10x. Ovo je moguće zahvaljujući prizmi koja prelama svetlo na 90 stepeni i tako omogućava kameri da bude položena duž tela telefona.

Ono što je novitet je TOF kamera koja omogućava kreiranje još boljih fotografija sa zamagljenom pozadinom. TOF je zapravo skraćenica za “Time Of Flight”, a u pitanju je tehnika merenja razdaljine između kamere i subjekta gde se koristi puls lasera. Puls putuje do subjekta, pa nazad do kamere, nakon čega se dobijene informacije množe sa brzinom svetlosti kako bi se dobila precizna razdaljina

Huawei P30 Pro može da napravi fotografiju sa posetepeno zamagljenom pozadinom jer telefon tačno zna koliko je šta udaljeno, zahvaljujući TOF kameri. Dakle, pozadina neće biti svuda identično zamagljena. Ono što je bliže subjektu koji fotografišete će biti blago zamagljeno, a ono što je dalje od subjekta će biti jače zamagljeno. Huawei ovu funkcionalnost naziva “Multilevel Bokeh”.

TOF kamera omogućava i utvrđivanje dimenzija raznoraznih predmeta u okviru izmenjene realnosti pomoću “AR Measure” režima.

Mi smo napravili poređenje kamere Huawei P30 Pro i Mate 20 Pro telefona te vam predlažemo da pogledate priloženi video:



Mi ćemo samo sa još par primera dopuniti priloženi video i još jednom izneti naš zaključak. Posle svih onih reklama o periscope kameri Huawei P30 Pro telefona rešili smo i mi da probamo da “ufotkamo” mesec. Nismo toliko bili optimistični jer smo negde sa rezervom gledali na te reklame.

Ali… Rezultat koji smo dobili nas je oduvao! Periscope kamera je stvarno nešto što pomera granice kada je mobilna fotografija u pitanju.  Evo primer fotografije koja je napravljena iz ruke, prvo pomoću glavne kamere, a kasnije pomoću periscope kamere.

*Priložene fotografije možete pogledati u punoj rezoluciji na ovom LINKU

Ne treba mnogo diskutovati o tome da je periscope kamera sjajna. Ono o čemu takođe treba govoriti je glavna kamera i fotografisanje u lošim uslovima osvetljenja. Nećemo mnogo dužiti već ćemo vam samo priložiti još jednu primer fotografiju načinjenu iz ruke, koristeći noćni režim:

I za kraj ćemo dodati da Huawei P30 Pro raspolaže sa selfie kamerom rezolucije 32 MPx čiji je otvor blende f/2.0. Fotografije su bolje nego one načinjene prednjom kamerom Huawei Mate 20 Pro telefona, ali video snimci i nisu baš.

Evo nekoliko fotografija koje su načinjene prednjom kamerom Huawei P30 Pro telefona:

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

Kada se podvuče linija, sve kamere Huawei P30 Pro telefona su izvanredne, barem kada je reč o fotografiji. Sa druge strane, kada je reč o video zapisu, tu se Huawei P30 Pro ne može previše pohvaliti. Prva stvar koju će mu mnogi zameriti je to što video zapis može snimiti u 4K rezoluciji sa maksimalno 30fps.

Imali smo od naših YT pratioca pitanje koje glasi:

“Kakvi su “slow motion” video zapisi”.

Odogor je, isti ili gotovo neprimetno bolji u odnosu na one koje prave Huawei Mate 20 Pro telefoni. To zapravo znači da su super, ali mi ne bismo da se požalimo na kvalitet koliko bismo na korisničko iskustvo. Naime, mnogo je teško odrediti momenat kada će se usporeno snimanje inicirati. Voleli bismo da postoji neki jednostavniji način od automatskog detektovanja…

Naravno, potrudili smo se da napravimo jedan usporeni snimak Huawei P30 Pro telefonom koji možete pogledati na priloženom linku:

>> Huawei P30 Pro - Slow Motion | 720p | 960fps (Sačuvano na 30fps) <<

Telefon je pun pogodak! Kamere su fenomenalne, performanse takođe. Izrada je inovativna i kvalitetna i sa velikim izborom boja. Prosto je bespotrebno govoriti o tome da li je Huawei P30 Pro dobar telefon ili ne.

Ono što bismo mi istakli je da se radi o unapređenoj verziji Mate 20 Pro modela. Jasno je da Huawei nije želeo da eksperimetiše previše svojim novim flagshipom već više išao na sigrno.

No, to ne znači da ne postoje nedostaci. O njima smo detaljno govorili u tekstu, ali eto podsetićemo da je Huawei P30 Pro model ostao bez svih onih korisnih senzora koje je Mate 20 Pro imao. Čitač otiska prstiju ispod ekrana je malo precizniji i brži ovaj put, čak i na malo boljoj poziciji, ali to ne može da zameni skeniranje mrežnjače oka koje je na Mate 20 Pro telefoni radilo fenomenalno.

I još jedna stvar, iako je zvučnik sada dobio svoju rešetkicu tj. nije više unutar USB Tip C konektora, on nije preterano unapređen koliko bi mogao da bude.

Cena Huawei P30 Pro telefona je trenutno: 125000 dinara. Sve što vas zanima o Huawei P30 Pro modelu, a da mi nismo u ovoj recenziji pomenuli, obavezno pitajte na priloženom linku, a mi ćemo se potruditi da vam što pre pružimo detaljan odgovor!

>> Huawei P30 Pro – Pitajte sve što vas zanima! <<

Trudimo se da budemo što objektivniji koristeći ocene.

Evo naših ocena:

Baterija - 10/10 > Baterija je ogromnog kapaciteta i garantuje barem dva dana korišćenja telefona. Poseduje i brzo punjenje od 40W što u praksi znači 70% napunjenosti za 30 minuta.

Dizajn - 9.5/10 > Kvalitetna izrada, otpornost na vodu i veći izbor zanimljivih boja su svakako sjajan recept za visoku ocenu.

Ekran - 9.0/10 > Zakrivljeni OLED ekran pruža fenomenalan prikaz. Doduše, nije identičan onom na Samsung modelima, ali je vrlo blizu.

Pozivanje - 10/10 > 4G na obe NanoSIM kartice je dostupno kao i najnoviji GPS i Bluetooth moduli.

Funkcije - 8.0/10 > EMUI 9.1 nije baš najlepši i najfunkcionalniji korisnički izgled, ali nije ni toliko loš. U pitanju je jedini UI koji ima bežični PC režim.

Operativni sistem - 8.5/10 > Tačno je da Huawei P30 Pro pokreće Android 9 Pie, ali je i tačno da mu je trajno zaključan bootloader.

Kamera - 9.0/10 > Telefon sa najboljim kamerama za fotografisanje. Video zapis bi mogao biti bolji.

Performanse - 9.5/10 > Telefon ima vrhunske performanse, ali ne možemo reći da je najmoćniji.